O premieră la UMF Iași: studenții internaționali sunt reprezentați în Senatul Universitar

studenti-internationali-senatori UMF Iasi

Dimensiune font:

| 28-02-2021 10:11

 

Pentru prima dată, studenții internaționali care studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sunt reprezentați în Senatul Universitar. În urma alegerilor desfășurate online în ianuarie, Camil Bourhila – student în anul IV la Facultatea de Medicină Generală, linia de predare în limba franceză și Anna-Bella Burciu – studentă în anul V la Facultatea de Medicină Generală, linia de predare în limba engleză, au fost desemnați de colegii lor să-i reprezinte în Senatul UMF Iași.
„Suntem o universitate cosmopolită, cu aproape 2500 de studenți internaționali – reprezentând 27% din totalul de studenți, o universitate în care multilingvismul și multiculturalismul și-au pus amprenta și pe activitatea didactică. De aceea am considerat necesar și democratic ca studenții de la liniile de predare în limbile engleză și franceză să-și aibă propriii reprezentanți în Senatul Universității. Nu facem nicio deosebire între studenți, vrem ca studenții internaționali să se integreze cât mai bine în comunitatea noastră academică astfel încât, la sfârșitul anilor de studiu, să fi acumulat atât un bagaj temeinic de cunoștințe, care să-i ajute să devină buni profesioniști, cât și amintiri plăcute și prietenii pe viață. În ultimii ani, Universitatea noastră a făcut pași importanți în procesul de internaționalizare, am încheiat și dezvoltat parteneriate care să-i ajute pe studenții de la liniile de predare în engleză și franceză. De exemplu, anul trecut am fost prima universitate din Europa Centrală și de Est care a semnat un un contract de parteneriat cu UNESS International, în baza căruia studenții noștri francofoni au acces la platforma educațională digitală franceză, care permite pregătirea intensă pentru testele computerizate naționale de clasificare (rezidențiatul francez). De asemenea, am încurajat și ajutat Association des étudiants de médecine générale et dentaire de Iasi (AMSFI) și European Medical Students' Association Iasi (EMSA Iași) – cele două asociații ale studenților internaționali, să se dezvolte, să continue să-și reprezinte colegii și să ducă la îndeplinire cât mai multe proiecte interesante. Schimbarea metodologiei și introducerea acestei prevederi, ca studenții internaționali să fie reprezentați și în Senat, este încă o dovadă că UMF Iași nu este doar un spațiu didactic și de cercetare, ci și o comunitate puternică și unită, în care fiecare voce contează”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Noile schimbări introduse în Metodologia de organizare a alegerilor studenților pentru reprezentare în structurile de conducere ale U.M.F. „Grigore T. Popa” din Iași și pentru desemnarea reprezentanților de an/serie/grupă s-au realizat în urma unui dialog deschis între reprezentanții studenților din Senat, organizațiile studențești, Biroul Senat și Oficiul juridic. Principalele elemente de noutate sunt:
• reprezentarea tuturor nivelurilor de studii (licență, rezidențiat, masterat, doctorat) în structurile de conducere ale universității;
• reprezentarea studenților de la toate liniile de predare (română, engleză și franceză) indiferent de specializare sau programul de studiu în structurile de conducere ale universității;
• reprezentarea celor 6 organizații studențești recunoscute de universitate (SSMI, EMSA, AMSFI, SSS, SSFI, ASB) în consiliile profesorale ale celor patru facultăți.

Ce spun primii „senatori” internaționali
La UMF Iași studiază în acest moment 1021 de studenți la programele de predare în limba engleză (specialitățile Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, Balneofiziokinetoterapie medicală) și 1189 la cele în limba franceză (specializările Medicină Generală și Medicină Dentară). Pe lângă aceștia, 276 de studenți internaționali studiază la liniile de predare în limba română. Pentru prima dată, interesele acestora vor fi reprezentate în mod direct de colegii lor în Senatul Universitar.
Primii „senatori” internaționali sunt entuziaști și dornici să-și reprezinte cât mai bine colegii. „Este foarte importantă schimbarea care a permis reprezentarea în Senat și a studenților internaționali. Studenții mediciniști la limba engleză sunt peste 1000, și numărul lor crește în fiecare an. Sunt foarte fericită de implicarea colegilor la alegerea în premieră anul acesta; și fără ei știu că nu aș fi putut ajunge să-i reprezint. Am observat cum colegii mei vor să colaboreze în facultate, vor să fie ascultați și vor să participe. Prin alegerea mea o să se poată obține mai multă implicare, care se dorește de mult timp. Reprezentarea în Senat ne permite să fim la curent cu deciziile luate și, în același timp, pot și am obligația și responsabilitatea de a reprezenta interesele întregii comunități de studenți mediciniști de la limba engleză. Le mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată și am încredere ca va fi o colaborare de succes”, a declarat Anna Belle Burciu.
„Este o onoare, dar și o responsabilitate să poți fi primul reprezentant al studenților străini în Senatul Universității. Anul trecut avusesem deja privilegiul de a fi membru invitat al Consiliului Facultății de Medicină. Mi se pare grozav faptul că universitatea integrează pe deplin studenții de la liniile de predare franceză și engleză în structurile de conducere ale universității. Acest lucru arată și mai mult dorința de a implica activ studenții străini în studiile universitare. În calitate de președinte al Asociației Medicale a Studenților Francofoni din Iași (AMSFI) am avut deja ocazia să colaborez pe deplin cu liderii universității noastre care au fost întotdeauna foarte atenți la solicitările noastre, cu o dorință constantă de a permite o bună integrare a studenților. În calitate de reprezentant ales al secției franceze în Senat, voi continua cu colegele mele Carine Ganguin (vicepreședinte medicină dentară a AMSFI și reprezentantă în cadrul Consiliului Facultății de Medicină Dentară) și Hachem Araqi-Houssaini (șeful polului internațional al AMSFI și reprezentant în cadrul Consiliului Facultății de Medicină) pentru a reprezenta cel mai bine studenții și pentru a face ceea ce facem deja de 2 ani, adică colaborăm cu universitatea și participăm la dezvoltarea acesteia. Văd o diferență uriașă față de anul 2017 când am ajuns la Iași. UMF Iași a evoluat enorm, cu o echipă de conducere motivată și hotărâtă de a face din universitatea noastră un exemplu de învățământ superior românesc, fiind mereu în frunte – vezi noua clădire Nicolae Leon sau modernul centru de simulare. Pandemia ne-a schimbat complet comportamentul și a demonstrat astfel importanța colaborării între toți jucătorii din lumea academică, studenți, profesori, conducere... În sfârșit, voi spune că această decizie de a integra pe deplin studenții internaționali nu este o revoluție, ci pur și simplu continuitatea a ceea ce face universitatea de ceva timp, adică să unească întreaga comunitate universitară pentru a reuși”, a subliniat și Camil Bourhila.

Reprezentarea studenților în Senatul UMF „Grigore T. Popa”
Senatul UMF Iași este compus din 75% personal didactic și de cercetare și din 25% reprezentanți ai studenților. La alegerile pentru desemnarea membrilor Senatului Universitar poate candida orice student, indiferent de ciclul de studii, în limitele normei de reprezentare a facultății din care provine. Orice student poate candida și implicit vota doar pe locul distribuit categoriei din care face parte, potrivit următoarei repartiții:
Facultatea de Medicină are 8 locuri pentru reprezentanții studenților în Senat (un loc pentru anii I, II, și III, specializarea Medicină, predare în limba română), 2 locuri pentru anii IV, V și VI (specializarea Medicină, predare în limba română), 1 loc specializarea Medicină, predare în limba engleză (din orice an de studiu), 1 loc specializarea Medicină, predare în limba franceză (din orice an de studiu), 1 loc specializarea Asistență Medicală Generală, 1 loc specializarea Nutriție și Dietetică, 1 loc student doctorand.
Facultatea de Medicină Dentară are 2 locuri pentru reprezentanții studenților în Senat (1 loc specializarea Medicină Dentară, din orice an de studiu și orice limbă de predare) și 1 loc specializarea Tehnică Dentară (din orice an de studiu și orice limbă de predare)
Facultatea de Farmacie are 2 locuri pentru reprezentanții studenților în Senat: 1 loc pentru anii I și II, specializarea Farmacie) și 1 loc pentru anii III, IV și V, specializarea Farmacie.
Facultatea de Bioinginerie Medicală are 1 loc pentru reprezentanții studenților în Senat pentru care poate opta orice student de la ciclul de licență sau master.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
Esplanada Teatrului Naţional, reabilitată de ieșeni
12/04/2021 00:00

    Proiectul de modernizare a esplanadei Teatrului National „Vasile Alecsandri” a intrat in etapa alegerii executantului de lucrări. Mmunicipalitatea a finalizat evaluarea ofertelor pr ...

Iluminat public de trei ori mai ieftin, la Iași
12/04/2021 00:00

    Reteaua de iluminat public din municipiul Iasi va fi modernizată. În cadrul unei conferinte de presă primarul Mihai Chirica a anuntat că in cursul acestei săptămani a semnat autorizat ...

Iaşul, aproape de ieşirea din scenariul roşu!
12/04/2021 00:00

      Temerile autorităţilor că in jurul date de 14 aprilie am putea avea o incidenţă de şase cazuri la  mia de locuitori au fost infirmate. Pentru a cincea zi consecutiv, oraşul i ...

Săptămâna aceasta va fi semnat contractul pentru achiziţia a 20 de autobuze electrice
12/04/2021 00:00

  După ce Primăria Municipiului Iasi a incheiat deja contracte de achizitie, cu fonduri europene, pentru 32 de tramvaie noi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administratiei (MDLPA) a anun ...

Ieșenii își vor putea intabula gratuit proprietățile!
12/04/2021 00:00

    Consiliul Judetean Iasi, Institutia Prefectului si Oficiul pentru Cadastru si Publicitate Imobiliară Iasi au constituit un Comitet de lucru pentru a sprijini unităţile administrativ teritoria ...

Pacienţi COVID din Bucureşti, aduşi la Iaşi
12/04/2021 00:00

  Începand de săptămăna trecută, unitatea mobilă de terapie intensivă amenajată in curtea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi şi-a deschis porţile pentru primii pacienţi bolnavi de C ...

PNL şi USR-PLUS, discuţii aprofundate pe tema bugetului oraşului
12/04/2021 00:00

  Sunt multe lucruri de făcut in această direcţie, dar s-a desprins implicarea consilierilor locali ai ambelor partide in procesul de guvernare locală, atat din punct de vedere legislativ, cat şi exe ...

Trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru câteva pachete de ţigări
11/04/2021 20:06

 Ieşeanul Adrian L. (41 de ani) este, de departe, cel mai ghinionist contrabandist. Absolvent a doar şapte clase, nu şi-a putut găsi de lucru decat ca necalificat in construcţii sau ca ajutor de bucă ...

O proxenetă a făcut „sex în exces” pentru a scăpa de puşcărie
11/04/2021 20:00

În cele trei săptămani scurse de la dezbaterile pe fond (cand se conturase deja verdictul) şi pronunţare, Marinela a făcut sex in exces. Cu asociaţii, cu clienţii tradiţionali ai „fetelor ei ...

Doi morti si doi raniti grav intr-un accident cumplit in judetul Bacau
11/04/2021 19:05

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca pe DN 2 Bacau-Roman, in apropierea comunei Filipesti, judetul Bacau, s-a produs un accident rutier intre 2 autoturisme. In urma imp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei