O treime dintre români riscă să facă ciroză hepatică!

1ciroza1

Dimensiune font:

| 10-06-2023 10:10

 * „Se estimează că 1 din 3 persoane este afectată de una din formele NAFLD (ficat gras simplu, steatohepatită sau ciroză). Incidența NAFLD crește cu aproximativ 1% pe an, în paralel cu pandemia obezității și diabetului zaharat, iar modelele de prognoză epidemiologică estimează o dublare a mortalității prin boala cronică hepatică cauzată de NAFLD până în 2030”, susține prof.univ.dr. Liliana Gheorghe, de la Institutul Clinic Fundeni


În aceste zile la Iaşi are loc a 42-a ediţie a Congresului Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă. Sute de medici din ţară şi străinătate discută despre patologiile ficatului şi care sunt măsurile de acţiune împotriva steatozei hepatice.
Cu ocazia Zilei Internaționale de acțiune împotriva steatozei hepatice, comunitatea medicală și organizațiile de sănătate din întreaga lume se mobilizează pentru a aduce în atenția publică importanța și urgența acțiunii legate de boala ficatului gras nonalcoolic și de forma sa avansată, steatohepatita nonalcoolică. „Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) este o afecțiune complexă, progresivă și multisistemică, o povară medicală și de sănătate publică la nivel global. Se estimează că 1 din 3 persoane este afectată de una din formele NAFLD (ficat gras simplu, steatohepatită sau ciroză). Incidența NAFLD crește cu aproximativ 1% pe an, în paralel cu pandemia obezității și diabetului zaharat, iar modelele de prognoză epidemiologică estimează o dublare a mortalității prin boala cronică hepatică cauzată de NAFLD până în 2030”, a declarat prof.univ.dr. Liliana Gheorghe, de la UMF București, medic primar gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni.
Tot mai multe cazuri în rândul copiilor şi adolescenţilor
Un semnal îngrijorător este creșterea cazurilor de ficat gras nonalcoolic sau de forma sa avansată, steatohepatita nonalcoolică, în rândul tinerilor, copiilor și adolescenților. „În contextul creșterii supraponderalității și obezității la această categorie, 1 din 5 tineri sub 25 de ani au steatoză sau steatohepatită non-alcoolică. În momentul actual, NAFLD este cea mai frecventă afecțiune hepatică și are o contribuție substanțială la creșterea incidenței cirozei, cancerului hepatic și indicației de transplant hepatic”, a declarat prof.univ.dr. Liliana Gheorghe.
Astfel, peste 70% dintre pacienți suferă de obezitate, până la 75% au diabet de tip 2, iar între 20% și 80% au hiperlipidemie. „Discutăm despre o afecțiune care rămâne nediagnosticată și netrată, iar ce putem face noi, în calitate de medici dedicați este să tragem un semnal de alarmă pentru ca populația să devină conștientă asupra factorilor de risc (obezitatea, diabetul zaharat tip 2, dislipidemia) și evoluției acestei boli către complicații hepatice și extrahepatice amenințătoare de viață (ciroza, cancerul hepatic, boli cardiovasculare, boala renală cronică, cancere extradigestive)”, ne-a spus prof.univ.dr Liliana Gheorghe, de la Spitalul Fundeni, din Bucureşti.
Un regim de viaţă sănătos ne ţine departe de medici
Oamenii trebuie să știe însă că pot evita apariția acestor afecțiuni sau își pot ameliora starea de sănătate prin adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat care să presupună mișcare fizică regulată, dietă echilibrată, evitarea alimentelor bogate în grăsimi sau zaharuri, menținerea unei greutăți corporale normale. „O alimentație echilibrată și sănătoasă are un rol crucial în gestionarea bolii hepatice metabolice. Vă recomandăm să adoptați o dietă normocalorică şi hipocalorică - în cazul persoanelor cu exces ponderal, hipoglucidică și hipolipidică, urmând principiile dietei mediteraneene. Aceasta include consumul de cereale integrale, fructe și legume, nuci, alune, cafea în cantități moderate, peste, carne albă slabă și utilizarea uleiului de măsline”, a spus prof.univ.dr Anca Trifan.
Medicii atrag atenția asupra calității alimentelor consumate şi învaţă populaţia să aibă un stil de viaţă cât mai activ. „Este important să acordați atenție provenienței și compoziției acestora, alegând alimente sănătoase și evitând produsele procesate și bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate. Vă îndemnăm să evitați sedentarismul și să adoptați un stil de viață activ, prin activități fizice regulate precum mersul alert, alergatul, ciclismul sau dansul”, a spus prof.univ.dr Anca Trifan.
De asemenea, colaborarea cu un nutriționist sau cu specialiști în medicină de familie, gastroenterologie, endocrinologie sau diabetologie, care au cunoștințe avansate în nutriție poate fi benefică pentru a obține un plan alimentar personalizat și a primi sfaturi adecvate pentru gestionarea bolii hepatice metabolice. „Împreună, putem face o diferență semnificativă în lupta împotriva bolii hepatice metabolice. Pentru a preveni și controla boala ficatului gras non-alcoolic, vă recomandăm să fiți vigilenți și să efectuați investigații periodice, cel puțin anuale, cum ar fi analizele de sânge și ecografia abdominală. Menținerea unei greutăți normale, cu un indice de masă corporală (IMC) sub 25 kg/m2, este esențială în prevenirea și controlul bolii. Prin adoptarea acestor măsuri preventive și de gestionare, putem îmbunătăți calitatea vieții noastre și preveni complicațiile asociate acestei afecțiuni”, a spus prof.univ.dr. Anca Trifan. 

***
Ziua Internațională de acțiune împotriva steatozei hepatice, inițiată în iunie 2018, are ca scop principal creșterea vizibilității și urgenței cu privire la această epidemie ascunsă. Prin educație și informare, campania își propune să aducă în prim-plan necesitatea diagnosticării timpurii și a prevenirii bolii ficatului gras non-alcoolic, precum și importanța adoptării unui stil de viață sănătos. Acțiunile desfășurate în cadrul acestei zile includ evenimente locale, sesiuni de screening pentru sănătatea ficatului, informări și campanii pe rețelele de socializare, cu participarea a peste 70 de parteneri din mai mult de 70 de țări.

 Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Un deputat a pus gând rău pisicilor
19/03/2024 08:12

Un deputat vrea să scape de pisicile de pe străzi intr-un mod care a starnit furia iubitorilor de feline, de animale, in general. Printr-un proiect de lege ar urma ca pisicile maidaneze să fie adunate de pe ...

Doi hoţi pentru un tub cu balsam de buze
19/03/2024 07:58

A fost nevoie de aproape opt luni şi cinci termene de judecată pentru ca magistraţii ieşeni să renunţe la procesul penal impotriva Laviniei S. şi a lui Ion S. Cei doi fuseseră inculpaţi, in data de 10 ...

Hoţul de biciclete din Tătăraşi, deocamdată doar un an, cu suspendare
19/03/2024 07:57

Ionel I. are 42 de ani, locuieşte intr-un bloc dezafectat din cartierul Tătăraşi, imobil ce aparţine Citadin S.A. N-a fost niciodată angajat undeva, trăieşte din mici hoţii, cateodată mai lucrează cu ...

Diriginți școlari din cinci județe ale Moldovei au venit la Iași, la „specializare”
19/03/2024 07:56

45 de diriginti si consilieri scolari judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Suceava şi Neamţ au participat, la sfarşitul săptămanii trecute, la Iaşi, la o sesiune de formare organizată de Hands across Roma ...

Doar 4 din 10 elevi ieșeni ar lua Bacul!
19/03/2024 07:54

În judetul Iasi, au fost transmise spre evaluare 31.253 de lucrări, asociate celor trei probe de examen. În total, au fost obtinute 66 de note de 10. Niciuna la Romană! A plouat cu 5. Nicio unitat ...

Un celebru traficant de influenţă a solicitat schimbarea încadrării juridice în „înşelăciune”
19/03/2024 07:48

Vasile Ilioae a trăit in lux vreme de patru ani, in perioada 2012-2016, ieşeanul păcălind la greu diverse persoane. Se lăuda că are mare influenţă asupra celor de la Comisia Comisei de Evaluare a Persoa ...

Iașul, văzut prin ochii unui IT-ist întors acasă după 13 ani
19/03/2024 07:47

În ultimii ani, domeniul IT a devenit extrem de căutat printre tinerii ieseni. Astfel, facultătile din Iasi specializează, anual, mii de studenti care sunt pregătiti să se angajeze in marile companii ...

22.000 lei pentru o lunetă de Chevrolet, scoasă cu furca
19/03/2024 07:46

Deranjat de faptul că vecinii săi fac petrecere şi dau muzica la maxim, ieşeanul Florin S. a reacţionat intr-un mod orginal, dar care s-a dovedit, in cele din urmă, foarte costisitor. Mai intai, le-a ceru ...

Segmentul Moțca - Iași - Ungheni din Autostrada Unirii are o întârziere de 22 de luni!
19/03/2024 07:44

  Anunţul privind respingerea Studiului de Fezabilitate pentru execuţia lucrărilor pe tronsonul Targu Mureş – Iaşi – Ungheni al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii), făcut la sfarşitul s ...

Reîncep grevele în primării
19/03/2024 07:43

Luni, angajaţii din 48 de unităti administrative-teritoriale ale judetului Iasi au reinceput  acţiunile de protest. Guvernul nu a ţinut cont de solicitările acestora privind salarizarea, asa că, luni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei