* piaţa pâinii este „vedetă“ nu numai prin evaziunea fiscală, ci şi prin falsurile pe care le oferă * românii mănâncă pâine multă şi de calitate îndoielnică * specialiştii atrag atenţie că produsul pe care îl cumpărăm zilnic conţine numeroşi aditivi ce ne pot îmbolnăvi
Majoritatea produselor de panificaţie din comerţ conţin aditivi, confirmă Mircea Oroian, şef de lucrări la Facultăţii de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV). Mai mult, făina folosită în fabricaţie vine „aditivată” încă de la moară, „pentru îmbunătăţirea caracteristicilor tehnologice”.
Colorant în loc de făină integrală
Aditivii alimentari sunt substanţe de natură chimică, folosiţi pentru a mări perioada de valabilitate a produselor de panificaţie. „Rolul nu este în niciun caz acela de a masca defecte de calitate sau de a transforma făina nepanificabilă în făină panificabilă, aşa cum procedează unii producători”, a explicat Mircea Oroian. El a atras atenţia că există comercianţi care le vând consumatorilor pâine colorată: „Făina integrală se obţine prin măcinarea bobului de grâu întreg, fără a separa tărâţa. Producătorii folosesc aditivii alimentari ca să coloreze pâinea, pentru că este mai ieftin şi este mai uşor”. Avertismentul este foarte bun fiindcă mulţi moldoveni preferă pâinea neagră. Oamenii nu ştiu că uneori cumpără un produs falsificat, care mai este şi mucegăit în interior, mai ales la pâinea feliată.
Ieftin, prost şi mult
La Vaslui, oamenii recunosc că au uitat gustul pâinii „de casă” şi că mănâncă tot ceea ce le oferă brutăriile sau supermarketurile. „Patronii au interes să câştige bani, nu să îţi vândă ţie pâine bună. Nu ştii ce mănânci, că doar nu stă cineva să îţi explice ce a pus în aluat”, este de părere Tudor Stoica, din Vaslui.
În comerţ sunt şi produse de calitate, dar scumpe. „O pâine din grâu întreg, de 400 de grame, costă 3,7 lei. Dacă ai o familie mare, îţi este imposibil să cumperi zilnic, chiar dacă este mai bună”, a recunoscut Mirela Balan, din Piatra Neamţ.
Băcăuanii cumpără franzela cea de toate zilele, care costă maximum 1,4 lei. „Primesc zilnic peste 200 de franzele simple şi 20 de pâini ambalate. Franzela o vând pe toată de fiecare dată, cu celelalte mai rămân şi pe a doua zi”, a spus o vânzătoare din cartierul Narcisa.
Ca să fii sigur de calitatea produsului, recomandarea este să-l prepari în casă, însă nu este nici timp, nici pricepere. La Vaslui, doar unele gospodine mai fac pâine în casă. „Eu nu mai cumpăr de ani buni. Frământ în casă, după reţeta învăţată de la mama – făină integrală, drojdie, apă şi sare, uneori un strop de ulei de măsline. O frământ bine, o dau la cuptor şi ştiu că pun pe masă ceva sănătos”, a explicat Elvira Turcu, din satul Mărăşeni.
Aditivii alimentari îi ajută pe brutari să menţină pâinea proaspătă la raft mai mult timp, însă îi pot îmbolnăvi pe consumatori. Cei mai periculoşi aditivi folosiţi în prepararea pâinii sunt bromatul de potasiu (care poate cauza vărsături şi diaree), sulfatul de sodiu (care poate afecta vezica biliară) şi lactatul de calciu (care poate duce la insuficienţă renală şi la criză hipercalcemică).
Grupaj coordonat de Maura Anghel
„Reţeta unei pâini sănătoase conţine drojdie, făină, apă şi sare, aşa cum o făcea bunica pe vremuri. Fără E-uri, afânători, enzime şi potenţiatori de gust” -- dr Titina Gheorghiu Tudor, medic nutriţionist, Piatra Neamţ
Printre aditivii folosiţi de brutării se numără sulfatul de sodiu (E514), lactatul de calciu (E327), acid fumaric (E297), acidul acetic (E260), acid citric (E330), acid lactic (E270), bromatul de potasiu (E924), cisteina (E920), caramel (E150), acid sorbic (E200), mono şi digliceride ale acizilor graşi (E471), guma guar (E412).
Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...
Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...
O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...
* Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...
* domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...
Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...
După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă.
Post ...
În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...
Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...
Adauga comentariul tau