Pactul pentru Muncă - mobilizare fără precedent a oamenilor de afaceri

1munca

Dimensiune font:

| 20-09-2019 00:00

Un sistem educaţional bazat de cererea reală de forţă de muncă corelata cu nevoile pieţei. Programe de reconversie profesională şi de calificare, necesitatea învăţământului dual profesional conectat la realităţile şi dinamica economiei, eliminarea concurenţei dintre stat şi privat în ceea ce priveşte remunerarea angajaţilor sau masurile necesare pentru întoarcerea acasă a românilor care lucrează peste hotare sunt doar câteva dintre punctele abordate de participanţii la cea de-a doua conferinţă Pactul pentru Muncă, care a avut loc ieri la Iaşi.

Organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, întâlnirea oamenilor de afaceri cu reprezentanţii Executivului şi ai autorităţii locale a dus la creionarea unor soluţii pe termen scurt şi mediu, pentru realizarea unui climat concurenţial antreprenorial, dar şi la identificare modalităţilor de reducere a crizei de forţă de muncă care s-a conturat din ce în ce mai pregnant în ultimii ani şi care poate duce chiar şi la un blocaj economic.

Două entităţi patronale din România şi-au dat mâna pentru a rezolva o problemă extrem de importantă şi de a o ridica la nivelul opiniei publice. Încercăm să identificăm cele mai bune soluţii şi să nu mai peticim, aşa cum se întâmplă şi cu autostrăzile din România. Încercăm să construim pe termen mediu şi lung o autostradă împreună cu reprezentanţii Guvernului, cu autorităţile locale, astfel încât România în anul 2030 să aibă forţă de muncă calificată pe toate palierele care contribuie activ la dezvoltarea sănătoasă a economiei româneşti, susţine Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, iniţiatorul Pactului pentru Muncă.

Soluţie imediată - adaptarea curriculei şcolare la realităţile economice

Radu Căprău, vicepreşedinte al Confederaţiei Patronale Concordia, din partea FPPG, propune ca soluţie imediată adaptarea la realităţile economice a curriculei şcolare. Sondajele arată că, în acest moment, tinerii care finalizează studiile sunt insuficient pregătiţi pentru nevoile actuale ale pieţei muncii din România. Acesta e de părere că „pentru a fi performanţi avem nevoie de un mediu de lucru stabil, antreprenori dedicaţi şi implicaţi, muncă recompensată şi performanţă. Acesta este mediul general de care au nevoie angajaţii pentru a fi motivaţi”.

Pentru ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, resursa umană este cea mai importantă componentă a pieţei muncii. Reprezentantul Executivului este de părere că succesul rezolvării deficitului forţei de muncă vine în urma unui efort comun între Guvern, patronate şi sindicate. „Dacă mediul de afaceri şi guvernantii vor conştientiza că resursa umană este cea mai importantă, cu siguranţă va creşte şi randamentul muncii. Pentru mine resursa umană este cea mai importantă, concluzionează ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

În ceea ce priveşte educaţia, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale precizează că există deja clase de învăţământ dual şi profesional şi că ministerul este de acord să mărească plaja dacă companiile solicită acest lucru.

Referitor la importul de forţă de muncă NON-UE, acesta susţine că se lucrează la simplificarea legislaţiei în acest sens şi că aşteaptă propuneri din partea antreprenorilor. Mai mult, ministrul a comunicat că, ieri, a fost adoptată o Ordonanţă de Guvern, privind încurajarea românilor care lucrează în diaspora de a se întoarce acasă.

Chirica: „Nu de fiecare dată reuşim să punem omul potrivit la locul potrivit”

Primarul Iaşului, Mihai Chirica şi-a arătat susţinerea Pactului pentru Muncă şi a vorbit despre inechităţile dintre salariile celor care lucrează în zona bugetara. El susţine că trebuie să facem diferenţa dintre sectorul de stat productiv şi neproductiv. „E foarte bine că s-au dat salarii mari medicilor, dar nu e bine ca cei care consumă PIB-ul României să aibă salarii mai mari decât cei care produc PIB-ul României. Dacă vorbim despre un pact, înseamnă că suntem într-o stare de război. Şi nu este o glumă. Suntem într-o stare de război cu noi înşine şi trebuie să rezolvăm acestă situaţie. E bine că am început să ne dăm seama care este realitatea României de astăzi - lipsa resursei umane. Şi funcţionarul este un om care munceşte, dar nu de fiecare dată reuşim să punem omul potrivit la locul potrivit”, a precizat Mihai Chirica.

Indiferent de domeniul de activitate, fie că sunt din zona construcţiilor, IT, servicii, industria farmaceutică sau a confecţiilor, oamenii de afaceri prezenţi la conferinţa de la Iaşi au fost de acord că deficitul forţei de muncă este una dintre problemele majore cu care se confruntă companiile.

Cu toţii au fost de acord că Pactul pentru Muncă este un prim pas pentru gasirea unor solutii viabile. „Nu oamenii sunt de vină, ci sistemele din companii. Trebuie să le facem sa fie competitive, performante, să evaluăm corect oamenii, săştige mai bine, iar firmele să se dezvolte. Asta ţine şi de noi, antreprenorii”, a susţinut Bogdan Piţigoi, fondator şi preşedinte al Tester Grup.

Doina Cepalis, fondatorul şi directorul general Te-Rox Paşcani, a făcut un apel către executiv, pentru a veni în sprijinul antreprenorilor. „Ca să intri într-o piaţă globală, trebuie să inovezi, să susţii! În 2006, am pierdut totul, am luat-o de la capăt şi am reconstruit singură compania de la zero. Sunt prezentă în atâtea ţări. Peste tot există subvenţii şi facilităţi pentru situaţii critice, pentru export. Noi nu avem aşa ceva”, declară Doina Cepalis.

Concluziile discuţiilor se vor concretiza într-un Memorandum of Understanding

În cadrul conferinţei de la Iaşi a fost prezentat şi studiul privind mediul antreprenorial din România, realizat de Novel Research pentru CONAF şi FPPG. Potrivit cercetării realizată pe un eşantion de 1.014 respondenţi cu vârste de peste 18 ani, 7 procente dintre angajaţii cu normă întreagă au surse alternative de venit, aceştia fiind în majoritatea lor venituri obţinute ca liber profesionişti. Nevoia de control asupra veniturilor, timpului şi deciziilor precum şi satisfacţia personală principale motivaţii ale antreprenoriatului. Mai mult decat atât, 6 la sută dintre respondenţi intenţionează să plece în străinătate în următorul an. Lipsa perspectivelor financiare şi profesionale, precum şi şansa unui viitor mai bun al copilului sunt principalele motive ale emigrării.

La conferinţa de la Iaşi au prezente, pe lângă participanţii la dezbatere, peste 150 de persoane, antreprenori, manageri, reprezentanţi ai angajaţilor.

Concluziile discuţiilor se vor concretiza într-un Memorandum of Understanding, agreat de toţi participanţii la dezbateri. Documentul va reprezenta punctul de plecare în negocierea cu decidenţii locali şi naţionali, pentru a stabili modalităţile de îmbunătăţire a legislaţiei şi, implicit, a condiţiilor de pe piaţa muncii din România şi va fi prezentat în cadrul Galei Antreprenorului din România, organizată în 30 septembrie 2019, la Bucureşti.

Seria conferinţelor va continua şi în anul 2020 căpătând altă dimensiune prin implicarea mediului politic, patronal si de afaceri. Laura RADU


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei