1munca

Dimensiune font:

Pactul pentru Muncă - mobilizare fără precedent a oamenilor de afaceri

| 20-09-2019 00:00

Un sistem educaţional bazat de cererea reală de forţă de muncă corelata cu nevoile pieţei. Programe de reconversie profesională şi de calificare, necesitatea învăţământului dual profesional conectat la realităţile şi dinamica economiei, eliminarea concurenţei dintre stat şi privat în ceea ce priveşte remunerarea angajaţilor sau masurile necesare pentru întoarcerea acasă a românilor care lucrează peste hotare sunt doar câteva dintre punctele abordate de participanţii la cea de-a doua conferinţă Pactul pentru Muncă, care a avut loc ieri la Iaşi.

Organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, întâlnirea oamenilor de afaceri cu reprezentanţii Executivului şi ai autorităţii locale a dus la creionarea unor soluţii pe termen scurt şi mediu, pentru realizarea unui climat concurenţial antreprenorial, dar şi la identificare modalităţilor de reducere a crizei de forţă de muncă care s-a conturat din ce în ce mai pregnant în ultimii ani şi care poate duce chiar şi la un blocaj economic.

Două entităţi patronale din România şi-au dat mâna pentru a rezolva o problemă extrem de importantă şi de a o ridica la nivelul opiniei publice. Încercăm să identificăm cele mai bune soluţii şi să nu mai peticim, aşa cum se întâmplă şi cu autostrăzile din România. Încercăm să construim pe termen mediu şi lung o autostradă împreună cu reprezentanţii Guvernului, cu autorităţile locale, astfel încât România în anul 2030 să aibă forţă de muncă calificată pe toate palierele care contribuie activ la dezvoltarea sănătoasă a economiei româneşti, susţine Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, iniţiatorul Pactului pentru Muncă.

Soluţie imediată - adaptarea curriculei şcolare la realităţile economice

Radu Căprău, vicepreşedinte al Confederaţiei Patronale Concordia, din partea FPPG, propune ca soluţie imediată adaptarea la realităţile economice a curriculei şcolare. Sondajele arată că, în acest moment, tinerii care finalizează studiile sunt insuficient pregătiţi pentru nevoile actuale ale pieţei muncii din România. Acesta e de părere că „pentru a fi performanţi avem nevoie de un mediu de lucru stabil, antreprenori dedicaţi şi implicaţi, muncă recompensată şi performanţă. Acesta este mediul general de care au nevoie angajaţii pentru a fi motivaţi”.

Pentru ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, resursa umană este cea mai importantă componentă a pieţei muncii. Reprezentantul Executivului este de părere că succesul rezolvării deficitului forţei de muncă vine în urma unui efort comun între Guvern, patronate şi sindicate. „Dacă mediul de afaceri şi guvernantii vor conştientiza că resursa umană este cea mai importantă, cu siguranţă va creşte şi randamentul muncii. Pentru mine resursa umană este cea mai importantă, concluzionează ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

În ceea ce priveşte educaţia, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale precizează că există deja clase de învăţământ dual şi profesional şi că ministerul este de acord să mărească plaja dacă companiile solicită acest lucru.

Referitor la importul de forţă de muncă NON-UE, acesta susţine că se lucrează la simplificarea legislaţiei în acest sens şi că aşteaptă propuneri din partea antreprenorilor. Mai mult, ministrul a comunicat că, ieri, a fost adoptată o Ordonanţă de Guvern, privind încurajarea românilor care lucrează în diaspora de a se întoarce acasă.

Chirica: „Nu de fiecare dată reuşim să punem omul potrivit la locul potrivit”

Primarul Iaşului, Mihai Chirica şi-a arătat susţinerea Pactului pentru Muncă şi a vorbit despre inechităţile dintre salariile celor care lucrează în zona bugetara. El susţine că trebuie să facem diferenţa dintre sectorul de stat productiv şi neproductiv. „E foarte bine că s-au dat salarii mari medicilor, dar nu e bine ca cei care consumă PIB-ul României să aibă salarii mai mari decât cei care produc PIB-ul României. Dacă vorbim despre un pact, înseamnă că suntem într-o stare de război. Şi nu este o glumă. Suntem într-o stare de război cu noi înşine şi trebuie să rezolvăm acestă situaţie. E bine că am început să ne dăm seama care este realitatea României de astăzi - lipsa resursei umane. Şi funcţionarul este un om care munceşte, dar nu de fiecare dată reuşim să punem omul potrivit la locul potrivit”, a precizat Mihai Chirica.

Indiferent de domeniul de activitate, fie că sunt din zona construcţiilor, IT, servicii, industria farmaceutică sau a confecţiilor, oamenii de afaceri prezenţi la conferinţa de la Iaşi au fost de acord că deficitul forţei de muncă este una dintre problemele majore cu care se confruntă companiile.

Cu toţii au fost de acord că Pactul pentru Muncă este un prim pas pentru gasirea unor solutii viabile. „Nu oamenii sunt de vină, ci sistemele din companii. Trebuie să le facem sa fie competitive, performante, să evaluăm corect oamenii, săştige mai bine, iar firmele să se dezvolte. Asta ţine şi de noi, antreprenorii”, a susţinut Bogdan Piţigoi, fondator şi preşedinte al Tester Grup.

Doina Cepalis, fondatorul şi directorul general Te-Rox Paşcani, a făcut un apel către executiv, pentru a veni în sprijinul antreprenorilor. „Ca să intri într-o piaţă globală, trebuie să inovezi, să susţii! În 2006, am pierdut totul, am luat-o de la capăt şi am reconstruit singură compania de la zero. Sunt prezentă în atâtea ţări. Peste tot există subvenţii şi facilităţi pentru situaţii critice, pentru export. Noi nu avem aşa ceva”, declară Doina Cepalis.

Concluziile discuţiilor se vor concretiza într-un Memorandum of Understanding

În cadrul conferinţei de la Iaşi a fost prezentat şi studiul privind mediul antreprenorial din România, realizat de Novel Research pentru CONAF şi FPPG. Potrivit cercetării realizată pe un eşantion de 1.014 respondenţi cu vârste de peste 18 ani, 7 procente dintre angajaţii cu normă întreagă au surse alternative de venit, aceştia fiind în majoritatea lor venituri obţinute ca liber profesionişti. Nevoia de control asupra veniturilor, timpului şi deciziilor precum şi satisfacţia personală principale motivaţii ale antreprenoriatului. Mai mult decat atât, 6 la sută dintre respondenţi intenţionează să plece în străinătate în următorul an. Lipsa perspectivelor financiare şi profesionale, precum şi şansa unui viitor mai bun al copilului sunt principalele motive ale emigrării.

La conferinţa de la Iaşi au prezente, pe lângă participanţii la dezbatere, peste 150 de persoane, antreprenori, manageri, reprezentanţi ai angajaţilor.

Concluziile discuţiilor se vor concretiza într-un Memorandum of Understanding, agreat de toţi participanţii la dezbateri. Documentul va reprezenta punctul de plecare în negocierea cu decidenţii locali şi naţionali, pentru a stabili modalităţile de îmbunătăţire a legislaţiei şi, implicit, a condiţiilor de pe piaţa muncii din România şi va fi prezentat în cadrul Galei Antreprenorului din România, organizată în 30 septembrie 2019, la Bucureşti.

Seria conferinţelor va continua şi în anul 2020 căpătând altă dimensiune prin implicarea mediului politic, patronal si de afaceri. Laura RADU


Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
“Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!
22/01/2020 16:00

 Astăzi, 22 ianuarie , sub egida Comisiei judeteane de monitorizare a activitătii preventive au fost desfăsurate activităti de informare si constientizare a elevilor din cadrul Scolilor Gimnaziale &bdq ...

Comat a pierdut procesul în care a încercat să dovedească proprietatea unui super-teren
22/01/2020 15:43

    Miză mare pentru un proces intentat de firma Comat SA impotriva Guvernului, prin Primul Ministru, Municipiul  Iasi, prin Primar, si Consiliului Local. Societatea detinută de omul de afa ...

Disputa teritorială dintre Iaşi şi Miroslava a fost tranşată în favoarea municipiului!
22/01/2020 14:48

În vara anului trecut, Primăria Iaşi a atacat cu recurs decizia instanţei in favoarea Miroslavei, prin care aceasta caştiga o bună parte din şesul Bahluiului, in zona ERA - Antibiotice, un lit ...

Conducător auto forțat să oprească de un șofer de TIR angajat într-o depășire riscantă
22/01/2020 14:39

 În imagini se observă cum un TIR vine cu viteză din sens opus, depăsind alte camioane. Soferul care a surprins imaginile a fost nevoit să oprească pentru a evita o tragedie. În masina din ...

Motocicletă Harley furată din Italia, depistată la PTF Stânca
22/01/2020 13:58

 Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stanca efectuează cercetări cu privire la un cetăţean moldovean care intenţiona să tranziteze frontiera, avand ascunsă in aut ...

Ţigări de peste 28.000 lei confiscate la frontiera
22/01/2020 13:52

 Politistii de frontieră botoşăneni au descoperit si confiscat, in urma unei actiuni desfăsurate in zona de competenţă, 40.000 de ţigări de contrabandă in valoare de peste 28.000 de lei.   ...

Modernizăm Iașul: aducem gaz românesc în gospodăriile ieșenilor!
22/01/2020 13:49

  Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe si cel al Fondurilor Europene, Marcel Bolos, alături de delegatiile celor 2 ministere au stabilit accelerarea pasilor pentru infiintarea si extin ...

FOTO - Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, spălată cu apă caldă
22/01/2020 13:06

* muncitorii din subordinea Primăriei au măturat şi spălat şi perimetrul in care vor avea loc vineri manifestările oficiale de Ziua Unirii Încă de la primele ore ale zilei de miercuri in Piaţa U ...

O femeie din Paşcani s-a transformat într-o adevărată torţă vie
22/01/2020 12:39

O femeie in varstă de 40 de ani, din Paşcani, a fost adusă in stare gravă la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadru Spitalului „Sf Spiridon” Iaşi, după ce hainele i-au luat foc in timp ce ...