Patru ieşeni au dobândit în instanţă calitatea de decedat

1mierliti

Dimensiune font:

| 31-01-2023 08:15

 Cazul Elodia nu e deloc singular, a fost doar mediatizat în exces la vremea lui. Încă sunt destule persoane date dispărute de ani buni, persoane ce parcă s-au evaporat subit, cel mai probabil sunt deja oale şi ulcele. Dar, pentru a dobândi calitatea de decedat, e nevoie de proces. Rudele trebuie să deschidă acţiuni în instanţă pentru „declararea judecătorească a morţii”. Acestea dobândesc calitatea de reclamanţi, iar dispărutul devine pârât.

Par speţe simple, legea spune că, dacă s-au împlinit doi ani de când persoana dispărută n-a mai dat niciun semn de viaţă, aceasta poate fi declarată decedată. În realitate, e mai complicat. Anul trecut, doar patru ieşeni au dobândit titulatura de defunct, încă atâţia stau în aşteptare, s-a dat chiar şi o respingere.

Concubină profesionistă, dispărută subit acum 30 de ani

Olga B. a plecat de-acasă imediat după Revoluţie, devenind concubină profesionistă. Până în 1999, ea s-a mutat pe la diverse persoane, a născut trei copii, dar, de la intrarea în noul mileniu, nimeni nu mai ştie nimic despre ea. Nici foştii iubiţi, nici fiii şi nici fratele Ioan n-a primit vreo veste. Acesta din urmă a făcut toate demersurile posibile pentru a elucida misterul dispariţiei Olgăi. A cerut relaţii la Autoritatea Electorală, la Administraţia Penitenciarelor, la Direcţia Generală a Paşapoartelor, la Direcţia de Asistenţă Socială. Femeia n-a figurat şi nici nu figurează în evidenţele acestor instituţii.

Bărbatul a dat şi anunţuri în mass-media, tot nimic. Singura soluţie a fost să se adreseze instanţei. A pus la dosar toate probele (răspunsurile primite de la instituţiile menţionate) şi, după doi ani de judecată, a izbândit. Olga e moartă în mod oficial, data decesului fiind stabilită din oficiu. 28 februarie 1999.

Paraschiva a fugit de la Socola în 2016, acum e moartă în mod oficial

Un caz extrem de bizar, unul care ar putea fi subiect de roman horror e cel la Paraschivei C. Bolnavă psihic, a avut dese internări la Socola. În perioadele de ameliorare a bolii, femeia stătea împreună cu soţul, într-un apartament din zona CUG. Bărbatul o îngrijea cu toată dedicaţia de care era capabil şi lucrurile părea a merge spre bine.

În iulie 2016, în timpul unui nou episod spitalicesc, Paraschiva a evadat de-acolo şi, de atunci, parcă a intrat în pământ. Soţul a sesizat imediat autorităţile, s-a dispus căutarea la nivel naţional şi emiterea unei alerte Schengen în vederea depistării, dar fără niciun rezultat. Soţul dispărutei a trecut în lumea celor drepţi la mijlocul lui 2018, cazul fiind preluat de-un verişor, Mihai B. Nici el n-a izbutit mai mult, aşa că a deschis pentru „declararea judecătorească a morţii” Paraschivei. Cum „pârâta n-a făcut întâmpinare”, au fost doar două termene de judecată. Acum, femeia poate fi trecută în pomelnic, data decesului fiind stabilită pentru ultima zi când a fost văzută în viaţă. 17 iulie 2016.

Nu s-a putut dovedit că bunica a fost mâncată de câini

Natalia S. avea 76 de ani în septembrie 2017 când a plecat de-acasă fără a spune nepoţilor unde se duce şi când are de gând să se întoarcă. Aceştia au aşteptat-o câteva zile, apoi s-au panicat şi au sesizat la poliţie dispariţia bătrânei. O lună mai târziu, în grădina casei Nataliei au fost descoperite mai multe fragmente de rămăşiţe umane şi articole de îmbrăcăminte deteriorate. A intrat imediat pe fir Serviciul de Investigaţii Criminale, s-a deschis dosar penal, dar, „din lipsa mijloacelor tehnice necesare, nu s-a putut stabili profilul genetic în vederea stabilirii identităţii fragmentelor de corp uman descoperite”. Nu s-a putut dovedi că osemintele sfâşiate de câini ar fi fost ale Nataliei.

Anii au trecut, dosarul de omor a fost clasat, dispăruta a fost considerată încă vie. Ar fi împlinit 101 ani. Nepoţii au plecat la muncă în străinătate, s-au întors în ţară în 2019 şi au reluat demersurile necesare pentru clarificarea stării civile a bunicii. Au parcurs paşii necesari, a avut loc procesul, Natalia fiind declarată moartă abia anul trecut.

Ştefan n-a mai fost văzut de vreun cunoscut din vara lui 1982

La vremea ei, dispariţia lui Ştefan F. din Hălăuceşti a dat naştere la numeroase zvonuri şi legende. Bărbatul era necăsătorit şi lucra ca hamal pe şantierele ţării. Fire rebelă, nu se împăca grozav nici cu părinţii, nici cu sora. Însă n-avusese probleme cu legea.

În vara lui 1982, lucra la un canal din Cernavodă. Într-o zi de la sfârşitul lui august, şeful de post le-a spus celor din familie că Ştefan ar fi murit înecat în Dunăre. Dar nici urmă de cadavru, nici certificat de deces, lucruri care au dat frâu liber oamenilor din sat. Unii spuneau că Ştefan a murit în chinuri, în beciurile Securităţii comuniste, alţii susţineau că rebelul a izbutit să fugă din ţară şi ar fi ajuns în Occident. Au mai fost şi alte scenarii şi povestiri despre el, dar, încet-încet, interesul comunităţii din Hălăuceşti pentru soarta lui Ştefan a dispărut.

În 1991, i-a expirat buletinul, dar nu s-a dus să-şi scoată altul. Erau deja nouă ani de când nu mai dăduse vreun semn de viaţă. Şi nici n-a mai dat.

Mai mult constrânsă din cauza moştenirii, sora sa, Lucia P. a început să investigheze dispariţia lui Ştefan. Nimic, de nicăieri, aşa că a trebuit să solicite Judecătoriei Paşcani să-l declare mort. A obţinut actul în cursul anului trecut. Conform deciziei magistraţilor, data morţii lui Ştefan este 31 decembrie 1982. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Fetiță de 4 luni, recuperată de mascați din brațele tatălui
27/03/2023 15:27

O fetiţă de patru ani şi nouă luni a fost recuperată in siguranţă in urma unei intervenţii in forţă a poliţiştilor din judeţul Neamţ, după ce tatăl său a refuzat să o inapoieze mamei, cei do ...

Ieşeanul care a folosit bicicleta pe post de buzdugan a scăpat de condamnare
27/03/2023 13:59

 Să-ţi loveşti duşmanul cu parul, cu cuţitul, piatra, sticla ori scaunul e ceva frecvent in Romania actuală. Dar să-i dai in cap cu bicicleta, cam foarte greu de imaginat. Şi totuşi o asemenea sec ...

Reguli noi în azilurile din oraş!
27/03/2023 13:59

    Scăderea numărul de beneficiari in perioada 2020-20022 precum şi numărul redus de internări pe fondul crizei generate de situaţia pandemică au adus azilurile din oraş intr-o situaţie de ...

BREAKING Ionel Arsene s-a predat autorităților din Italia
27/03/2023 12:11

Fostul baron de Neamt Ionel Arsene s-a predat autoritătilor din Bari, Italia, si a fost retinut. Potrivit unor surse judiciare, urmează procedura legală prin instantă. Ionel Arsene, fostul presedinte al Co ...

Accident cumplit la Miclăușeni
27/03/2023 10:42

Un accident cu victime a avut loc in această dimineată la Miclăuseni, comuna Butea. Au fost implicate un TIR si au autoturism.   Impactul a fost atat de puternic incat masina a fost transformtă intr- ...

Explozie într-un apartament din municipiul Suceava/ Proprietarul, transportat la spital/ Deflagraţia s-ar fi produs în urma unei acumulări de gaze - FOTO, VIDEO
27/03/2023 10:23

 O explozie, neurmată de incendiu, s-a produs, luni dimineaţă, intr-un apartament din municipiul Suceava, proprietarul locuinţei, in varstă de 86 de ani, fiind transportat la spital. O femeie a primit ...

O nouă încercare de votare a bugetului CTP Iaşi
27/03/2023 08:15

  În această săptămană, consilierii locali ieşeni vor avea la mapă proiectele de hotărare vizand aprobarea bugetelor a două societăţi din subordinea Primăriei, cele care, la şedinţa din ...

Azi se decide soarta elevilor de la Colegiul Pedagogic
27/03/2023 07:59

După ce Ministerul Educatiei a decis, in regim de urgentă, evacuarea elevilor din clădirile cu risc seismic, iar Primăria Iaşi a oferit ca variantă găzduirea acestora la fostul Liceul „Mangeron&rdq ...

Testările pulmonare gratuite continuă
27/03/2023 07:28

Pentru că scopul programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei in Romania” este identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză si găsirea ...

Marşul Vieţii a reunit la Iași, de Buna Vestire, mii de persoane
27/03/2023 06:29

Mai mult de 4.000 de persoane au ieşit sambătă in stradă, la Iasi, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru viaţă, sarcină şi pentru femeile gravide aflate in situaţii de risc. În fiecare an, in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei