Patru ieşeni pun bani din buzunare pentru a plăti activitatea consulară în oraş!

ADRIAN BUTUCĂ

Dimensiune font:

| 20-04-2019 00:00

 

* în Iaşi funcţionează patru consulate onorifice şi un consulat general * şefii acestor oficii consulare onorifice suportă din bugetul propriu toate cheltuielile privind îndeplinirea atribuţiilor oficiale şi de reprezentare * aceştia îşi desfăşoară activitatea consulară în localuri proprietate personală sau închiriate pe cheltuială proprie

Arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe conţine o foarte bogată corespondenţă referitoare la organizarea şi funcţionarea consulatelor României din străinătate, atât a consulatelor de carieră, cât şi a celor onorifice.

Consulatele onorifice îndeplinesc atribuţii consulare care nu implică exercitarea autorităţii de stat. Pe de altă parte, Oficiile consulare de carieră sunt cele care au atribuţii ce implică exercitarea autorităţii de stat: acordarea cetăţeniei, vize şi paşapoarte, documente de stare civilă, transmiteri de acte judiciare şi extrajudiciare, încasarea de taxe consulare pentru serviciile prestate.

Consulii onorifici sunt cel mai adesea oameni de afaceri sau profesionişti dintr-un domeniu sau altul care pot dispune în mod liber de propriul lor timp. Instituţia consulului onorific şi activitatea consulatelor onorifice aparţin domeniului diplomaţiei consulare – ramură principală a diplomaţiei tradiţionale, în înţelesul larg al cuvântului.

Pentru activitatea desfăşurată, consulii onorifici nu primesc din partea statului român salarii, indemnizaţii sau alte venituri, şi suportă din bugetul propriu toate cheltuielile ocazionate de exercitarea funcţiei lor oficiale.

România poate înfiinţa, pe bază de reciprocitate, oficii consulare onorifice pe teritoriul altor state şi poate numi consuli onorifici, potrivit normelor şi principiilor internaţionale. Înfiinţarea Oficiilor consulare onorifice şi numirea consulilor onorifici se aprobă de către ministrul afacerilor externe, printr-o patentă consulară prevăzută cu sigiliul de stat. De asemenea, consulatul onorific se deschide prin consimţământul autorităţilor abilitate ale statului de reşedinţă. 

În ceea ce priveşte judeţul Iaşi, există la momentul actual 5 consulate: Consulatul Onorific al Republicii Turcia, Consulatul Onorific al Ungariei (Adrian Christescu, consul onorific), Consulatul Onorific al Republicii Italiene (Enrico Novella, consul onorific), Consulatul General al Republicii Moldova (Ion Coşer, consul general), Consulatul Onorific al Republicii Islamice Pakistan şi Consulatul Onorific al Franţei la Iaşi (Radu Grădinaru, consul onorific).

Şefii acestor oficii consulare onorifice suportă din bugetul propriu toate cheltuielile privind îndeplinirea atribuţiilor oficiale şi de reprezentare. De asemenea, ei îşi desfăşoară activitatea în localuri consulare proprietatea lor sau închiriate pe cheltuială proprie.

Fără competenţe în eliberarea de vize, paşapoarte sau acte de stare civilă

Potrivit lui Adrian Butucă, consulul onorific al Republicii Turcia la Iaşi, diplomaţia consulară poate fi văzută ca fiind diplomaţia promovată de consulate şi reprezentanţi consulari, circumscrisă activităţilor clasice referitoare la vize, cetăţenie, reprezentare, şi chestiuni comerciale, turism şi promovarea investiţiilor între ţări, localităţi, organizaţii şi indivizi. „Consulatele onorifice au în principiu aceleaşi îndatoriri ca şi consulatele normale, generale. În cazul Republicii Turcia, în România există două consulate generale cu personal angajat şi remunerat, unul în Constanţa şi altul în Bucureşti, şi două consulate onorifice, la Iaşi şi Cluj. Diferenţa dintre consulatele de drept şi cele onorifice este legată doar de faptul că cele onorifice nu au salariaţi retribuiţi, dar în schimb oferă acelaşi tip de informaţii, servicii pe care le oferă şi celelalte consulate. La Iaşi, ca zonă de acoperire avem cele opt judeţe ale Moldovei, plus judeţele Harghita şi Covasna. Consulatul a fost înfiinţat în anul 2008”, a precizat Adrian Butucă, consulul onorific al Republicii Turcia la Iaşi.

În calitate de consul onorific, Adrian Butucă menţionează că îi revine atribuţia de a contribui la dezvoltarea relaţiilor şi facilitarea contactelor economice şi comerciale între companii româneşti şi străine, precum şi la recomandarea de agenţi economici din circumscripţia consulară şi sprijinirea încheierii de contracte comerciale. Nu deţin însă competenţe în materia eliberării de vize, paşapoarte, acte de stare civilă, autentificării de înscrisuri, procuri sau declaraţii, acestea fiind apanajul direct al consulatelor autorizate de către Guvernul Turciei”, spune Adrian Butucă. „La Iaşi se oferă servicii de tot felul atât cetăţenilor turci, cât şi cetăţenilor români. Fie că vorbim despre persoane care au diverse întrebări legate de viză, fie despre altele care au întrebări ce ţin de turism, domeniul cultural sau poate ştiinţific, noi le oferim asistenţă şi consultanţă. Până la urmă, consulatele onorifice au rolul de a fi o interfaţă între cetăţenii ţării pe care îi reprezintă şi oficialii ţării în care te afli. Orice cetăţean turc care are o problemă în zona de business, în zona culturală, ştiinţifică, bisericească ori în probleme de infracţiuni, apelează sau pot apela la noi, şi vor găsi sprijin”, a adăugat acesta.

Tot consulilor onorifici le revine sarcina de a recomanda avocaţi pentru susţinerea intereselor persoanelor fizice şi juridice române în cadrul procedurilor judiciare şi administrative deschise în circumscripţia consulară.

De-a lungul timpului am avut nenumărate cazuri, de la cetăţeni turci care au ajuns în închisoare şi au cerut asistenţă consulară, până la cetăţeni care au dorit să afle componenţa echipei de fotbal Fenerbahce înaintea unui meci ce urma să fie disputat la Iaşi. În ceea ce priveşte alegerile electorale, cei care au jurisdicţie totală sunt doar consulatele de la Constanţa şi de la Bucureşti”, a mai spus consulul onorific Adrian Butucă.

Turcii nu prea sunt interesaţi să investească în zona Moldovei

Calitatea de consul onorific poate fi retrasă oricând de către ministrul afacerilor externe al României, prin revocarea patentei consulare şi prin notificarea autorităţilor ţării de reşedinţă cu privire la decizia de a nu mai considera persoana respectivă ca şef al oficiului consular onorific sau, după caz, consul onorific.

Adrian Butucă a fost numit consul onorific în anul 2008, cu prelungirea mandatului din 4 în 4 ani. O altă atribuţie a acestuia constă în transmiterea de informaţii privind evoluţiile în domeniul comercial, economic, cultural-ştiinţific în circumscripţia consulară în care activează, dar şi diseminarea de informaţii privind România în comunităţile şi mass-media locale. „În timpul anului organizăm şi anumite evenimente, cum ar fi recepţia cu prilejul Zilei Naţionale a Turciei, ori ajutăm oficialii români dacă ne cer sprijinul vizavi de anumite acţiuni ce ţin de investiţiile turceşti. De asemenea, dacă sunt oameni de afaceri turci sau companii turceşti care au un interes în această zonă, vin şi ne adresează nouă un prim set de întrebări. Însă, din păcate, în ultima perioadă nu am avut solicitări pentru investiţii notabile a turcilor în zona noastră, a Moldovei. Totodată, să nu uităm că Iaşul se află în topul centrelor universitare din România, aşadar vin foarte mulţi studenţi turci cu diferite întrebări sau probleme”, a precizat Adrian Butucă.

Potrivit acestuia, în judeţul Iaşi locuiesc aproximativ 350 de cetăţeni turci, numărul acestora pe întreg teritoriul Moldovei fiind aproximativ 1.500. „Oferim tuturor asistenţă şi consultanţă. În medie, avem între 35 şi 40 de solicitări anual, pe diverse speţe”, a conchis Adrian Butucă, consulul onorific al Republicii Turcia la Iaşi. Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei