ADRIAN BUTUCĂ

Dimensiune font:

Patru ieşeni pun bani din buzunare pentru a plăti activitatea consulară în oraş!

| 20-04-2019 00:00

 

* în Iaşi funcţionează patru consulate onorifice şi un consulat general * şefii acestor oficii consulare onorifice suportă din bugetul propriu toate cheltuielile privind îndeplinirea atribuţiilor oficiale şi de reprezentare * aceştia îşi desfăşoară activitatea consulară în localuri proprietate personală sau închiriate pe cheltuială proprie

Arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe conţine o foarte bogată corespondenţă referitoare la organizarea şi funcţionarea consulatelor României din străinătate, atât a consulatelor de carieră, cât şi a celor onorifice.

Consulatele onorifice îndeplinesc atribuţii consulare care nu implică exercitarea autorităţii de stat. Pe de altă parte, Oficiile consulare de carieră sunt cele care au atribuţii ce implică exercitarea autorităţii de stat: acordarea cetăţeniei, vize şi paşapoarte, documente de stare civilă, transmiteri de acte judiciare şi extrajudiciare, încasarea de taxe consulare pentru serviciile prestate.

Consulii onorifici sunt cel mai adesea oameni de afaceri sau profesionişti dintr-un domeniu sau altul care pot dispune în mod liber de propriul lor timp. Instituţia consulului onorific şi activitatea consulatelor onorifice aparţin domeniului diplomaţiei consulare – ramură principală a diplomaţiei tradiţionale, în înţelesul larg al cuvântului.

Pentru activitatea desfăşurată, consulii onorifici nu primesc din partea statului român salarii, indemnizaţii sau alte venituri, şi suportă din bugetul propriu toate cheltuielile ocazionate de exercitarea funcţiei lor oficiale.

România poate înfiinţa, pe bază de reciprocitate, oficii consulare onorifice pe teritoriul altor state şi poate numi consuli onorifici, potrivit normelor şi principiilor internaţionale. Înfiinţarea Oficiilor consulare onorifice şi numirea consulilor onorifici se aprobă de către ministrul afacerilor externe, printr-o patentă consulară prevăzută cu sigiliul de stat. De asemenea, consulatul onorific se deschide prin consimţământul autorităţilor abilitate ale statului de reşedinţă. 

În ceea ce priveşte judeţul Iaşi, există la momentul actual 5 consulate: Consulatul Onorific al Republicii Turcia, Consulatul Onorific al Ungariei (Adrian Christescu, consul onorific), Consulatul Onorific al Republicii Italiene (Enrico Novella, consul onorific), Consulatul General al Republicii Moldova (Ion Coşer, consul general), Consulatul Onorific al Republicii Islamice Pakistan şi Consulatul Onorific al Franţei la Iaşi (Radu Grădinaru, consul onorific).

Şefii acestor oficii consulare onorifice suportă din bugetul propriu toate cheltuielile privind îndeplinirea atribuţiilor oficiale şi de reprezentare. De asemenea, ei îşi desfăşoară activitatea în localuri consulare proprietatea lor sau închiriate pe cheltuială proprie.

Fără competenţe în eliberarea de vize, paşapoarte sau acte de stare civilă

Potrivit lui Adrian Butucă, consulul onorific al Republicii Turcia la Iaşi, diplomaţia consulară poate fi văzută ca fiind diplomaţia promovată de consulate şi reprezentanţi consulari, circumscrisă activităţilor clasice referitoare la vize, cetăţenie, reprezentare, şi chestiuni comerciale, turism şi promovarea investiţiilor între ţări, localităţi, organizaţii şi indivizi. „Consulatele onorifice au în principiu aceleaşi îndatoriri ca şi consulatele normale, generale. În cazul Republicii Turcia, în România există două consulate generale cu personal angajat şi remunerat, unul în Constanţa şi altul în Bucureşti, şi două consulate onorifice, la Iaşi şi Cluj. Diferenţa dintre consulatele de drept şi cele onorifice este legată doar de faptul că cele onorifice nu au salariaţi retribuiţi, dar în schimb oferă acelaşi tip de informaţii, servicii pe care le oferă şi celelalte consulate. La Iaşi, ca zonă de acoperire avem cele opt judeţe ale Moldovei, plus judeţele Harghita şi Covasna. Consulatul a fost înfiinţat în anul 2008”, a precizat Adrian Butucă, consulul onorific al Republicii Turcia la Iaşi.

În calitate de consul onorific, Adrian Butucă menţionează că îi revine atribuţia de a contribui la dezvoltarea relaţiilor şi facilitarea contactelor economice şi comerciale între companii româneşti şi străine, precum şi la recomandarea de agenţi economici din circumscripţia consulară şi sprijinirea încheierii de contracte comerciale. Nu deţin însă competenţe în materia eliberării de vize, paşapoarte, acte de stare civilă, autentificării de înscrisuri, procuri sau declaraţii, acestea fiind apanajul direct al consulatelor autorizate de către Guvernul Turciei”, spune Adrian Butucă. „La Iaşi se oferă servicii de tot felul atât cetăţenilor turci, cât şi cetăţenilor români. Fie că vorbim despre persoane care au diverse întrebări legate de viză, fie despre altele care au întrebări ce ţin de turism, domeniul cultural sau poate ştiinţific, noi le oferim asistenţă şi consultanţă. Până la urmă, consulatele onorifice au rolul de a fi o interfaţă între cetăţenii ţării pe care îi reprezintă şi oficialii ţării în care te afli. Orice cetăţean turc care are o problemă în zona de business, în zona culturală, ştiinţifică, bisericească ori în probleme de infracţiuni, apelează sau pot apela la noi, şi vor găsi sprijin”, a adăugat acesta.

Tot consulilor onorifici le revine sarcina de a recomanda avocaţi pentru susţinerea intereselor persoanelor fizice şi juridice române în cadrul procedurilor judiciare şi administrative deschise în circumscripţia consulară.

De-a lungul timpului am avut nenumărate cazuri, de la cetăţeni turci care au ajuns în închisoare şi au cerut asistenţă consulară, până la cetăţeni care au dorit să afle componenţa echipei de fotbal Fenerbahce înaintea unui meci ce urma să fie disputat la Iaşi. În ceea ce priveşte alegerile electorale, cei care au jurisdicţie totală sunt doar consulatele de la Constanţa şi de la Bucureşti”, a mai spus consulul onorific Adrian Butucă.

Turcii nu prea sunt interesaţi să investească în zona Moldovei

Calitatea de consul onorific poate fi retrasă oricând de către ministrul afacerilor externe al României, prin revocarea patentei consulare şi prin notificarea autorităţilor ţării de reşedinţă cu privire la decizia de a nu mai considera persoana respectivă ca şef al oficiului consular onorific sau, după caz, consul onorific.

Adrian Butucă a fost numit consul onorific în anul 2008, cu prelungirea mandatului din 4 în 4 ani. O altă atribuţie a acestuia constă în transmiterea de informaţii privind evoluţiile în domeniul comercial, economic, cultural-ştiinţific în circumscripţia consulară în care activează, dar şi diseminarea de informaţii privind România în comunităţile şi mass-media locale. „În timpul anului organizăm şi anumite evenimente, cum ar fi recepţia cu prilejul Zilei Naţionale a Turciei, ori ajutăm oficialii români dacă ne cer sprijinul vizavi de anumite acţiuni ce ţin de investiţiile turceşti. De asemenea, dacă sunt oameni de afaceri turci sau companii turceşti care au un interes în această zonă, vin şi ne adresează nouă un prim set de întrebări. Însă, din păcate, în ultima perioadă nu am avut solicitări pentru investiţii notabile a turcilor în zona noastră, a Moldovei. Totodată, să nu uităm că Iaşul se află în topul centrelor universitare din România, aşadar vin foarte mulţi studenţi turci cu diferite întrebări sau probleme”, a precizat Adrian Butucă.

Potrivit acestuia, în judeţul Iaşi locuiesc aproximativ 350 de cetăţeni turci, numărul acestora pe întreg teritoriul Moldovei fiind aproximativ 1.500. „Oferim tuturor asistenţă şi consultanţă. În medie, avem între 35 şi 40 de solicitări anual, pe diverse speţe”, a conchis Adrian Butucă, consulul onorific al Republicii Turcia la Iaşi. Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Ar fi convins o fetiţă de 13 ani să producă material pornografic!
16/07/2019 13:06

  Procurorii DIICOT Iasi au descins la o biserică din satul Corona, comuna Albeşti, din judeţul Constanţa, existand informaţii că un bărbat in varstă de 44 de ani ar fi convins o copilă de 13 ani ...

A băut înainte de a urca la volan
16/07/2019 12:00

  Agentii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice, Serviciului Rutier şi Secţiei IX de Poliţie Rurală Harlău au actionat zilele trecute in co ...

Pus la plată din cauza mărfurilor
16/07/2019 11:00

  Agentii Sectiei IV de Politie Rurală Miroslava au actionat zilele trecute in comuna Dagata, pentru asigurarea unui climat corespunzător de sigurantă publică, prevenirea accidentelor rutiere si comba ...

Pregătiri pentru Festivalul Water Music
16/07/2019 10:57

    Organizatorii ediţiei din acest an a Festivalului Water Music au pregătit un program extrem de atractiv. Activităţi sportiveorganizate de clubul nautic Outdooris sub egida Bicaz Kayak Fest, ...

Licitaţie de 6 milioane lei pentru stadion la Săveni
16/07/2019 10:43

    Un complex sportiv de 6 milioane lei a fost scos la licitaţie de Compania Naţională de Investiţii pentru a fi construit in oraşul Săveni, judeţul Botoşani. CNI a lansat licitaţia pent ...

Lucrări de contorizare a apei la Vaslui
16/07/2019 10:41

    În prezent, dintr-un total de 330 scări de bloc din municipiul Vaslui mai sunt de contorizat 250 scări de bloc. „Lucrările de contorizare a instalaţiilor de apă pe fiecare scar ...

Sancționat din pricina unor animale
16/07/2019 10:00

  Agentii din cadrul Secţiei VIII de Poliţie Rurală Letcani au acţionat recent pentru prevenirea faptelor de comert ilicit si asigurarea unui climat corespunzător de sigurantă publică. În cad ...

Nou mijloc de agrement pe timp de vară pe pârtia ,,Nemira”
16/07/2019 09:14

    În premieră, partia de schi ,,Nemira” din staţiunea Slănic Moldova va beneficia, din acest an, de instalaţie de telescaun şi pe perioada verii. Inaugurarea va avea loc incepan ...

O mână criminală a pus foc la o casă din județ!
16/07/2019 09:00

  În urmă cu două nopti, o familie din judetul Iasi a fost lăsată fără acoperis deasupra capului, după ce un individ le-a incendiat in mod intentionat casa. Astfel, reprezentantii Inspector ...

Ambasadorul Marii Britanii, în mijlocul copiilor din Moineşti şi Comăneşti
16/07/2019 08:34

    Oaspeţi de vază la Moineşti şi Comăneşti. Excelenţa Sa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Virginia Darley, preşedintele Asociaţiei Libra din Anglia şi Diana Boloca ...