Pensionarii, luaţi prin surprindere Toamna vine cu o nouă Lege a pensiilor!

1pensii

Dimensiune font:

| 30-08-2019 09:33

Luna septembrie vine cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor. Noua lege prevede, printre altele, schimbări privind vechimea în câmpul muncii şi a formulei de calcul. Tot în noua lege sunt prevăzute schimbări şi în ceea ce priveşte pensionarea celor cu studii superioare.

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, prevede că o femeie în vârstă de 61 de ani poate opta să se pensioneze la vârsta de 63 de ani. Actul legislativ introduce o limită de vârstă pentru pensionare, deşi asta nu înseamnă pensionarea anticipată. În situaţia în care o persoană a realizat 8 ani peste stagiu de cotizare, sau vechimea în muncă, cum i se mai spune, se poate pensiona cu 5 ani mai devreme. Acest stagiu complet va cuprinde şi perioadele asimilate precum facultatea sau stagiul militar, mai puţin pensia de invaliditate.

În noua lege se va reduce vârsta de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa I şi II de muncă încă de la primul an lucrat. În prezent, pentru grupa II de muncă reducerea se face după primii 6 ani lucraţi, iar pentru grupa I se face de la 2 ani lucraţi.

***

Se poate cumpăra vechimea pe maxim 5 ani. Noutatea este că se va putea cumpăra vechimea în muncă nu doar pentru ultimii 5 ani calendaristici, cum era până acum, ci pentru oricare perioadă. Singura condiţie este să nu fi avut un contract de muncă”.

***

Pensia minimă se va plăti celor cu minim 15 ani vechime de cotizare în sistemul public de pensii. Dacă angajatorii nu virează contribuţiile sociale, această perioadă nu se iau în calcul ca vechime. În noua lege a pensiilor a fost însă inclusă plata retroactivă a contribuţiilor pentru pensii. „Se poate cumpăra vechimea pe maxim 5 ani. Noutatea este că se va putea cumpăra vechimea în muncă nu doar pentru ultimii 5 ani calendaristici, cum era până acum, ci pentru oricare perioadă. Singura condiţie este să nu fi avut un contract de muncă. O altă noutate este că acest contract de asigurare poate fi încheiat de o persoană care deja are 10 ani vechime în muncă lucraţi efectiv. Baza de calcul a acestui contract de asigurare socială va fi salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale, faţă de baza de calcul care în prezent e salariul minim pe economie. Adică, un contract aflat acum în derulare plăteşte lunar 520 de lei, iar pe viitor contribuţia de asigurări va fi de 25% la salariul mediu brut. În prezent acesta este de 5.163 lei. Dacă ar fi salariul acesta ar trebui să plătească o contribuţie de 1.291 de lei pe lună faţă de 520 de lei. Nu este prea atractivă această formă dar singura facilitate este contractul care permite cumpărarea a 5 ani ani vechime nu doar strict calendaristic”, a explicat, în timpul ultimei şedinţe de Dialog Social Maria Andronache, directorul Casei Judeţene de Pensii Iaşi.

Mamele eroine” se pot pensiona cu 5 ani mai devreme

Noua lege prevede şi faptul că nu va mai exista pensionare anticipată fără penalizare. Pensia anticipată se va face cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de care beneficiază persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare. „O prevedere destul de strictă pe noua lege a pensiilor este recunoaşterea stagiului de cotizare, sau vechimea în muncă, cum i se mai spune, se face doar dacă s-a plătit contribuţia de asigurări sociale. În prezent ştim că această contribuţie este introdusă în salariul unui angajat. Teoretic, nu ar trebui să fie sincope în ceea ce priveşte virarea acestei contribuţii”, a declarat directorul CJP Iaşi.

***

Pensia anticipată se va face cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de care beneficiază persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare.

***

Masteratul şi doctoratul devin vechime în muncă, însă dacă sunt făcute imediat după studiile de licenţă la zi. „Noua lege prevede luarea în calcul doar a facultăţii, dacă e făcută la zi. Noua lege va impune condiţia aceste trei forme să fie urmate consecutiv. Persoanele care sunt în prezent în activitate şi vor ieşi la pensie pe noua lege şi care au făcut doctoratul în timp ce erau şi salariaţi, nu vor beneficia de această facilitate”, a declarat directorul CJP Iaşi.

Noua lege a pensiilor se gândeşte şi la creşterea natalităţii. Femeile care au realizat contribuţii de minim 15 ani şi au născut trei copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. De la al patrulea copil, femeile vor primi câte un an în plus pentru fiecare naştere.

Condiţii de pensionare îmbunătăţite pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap se vor pensiona indiferent de vârstă dacă au o efectuat treime din stagiul complet de cotizare. „În prezent, persoanele aflate în aceeaşi situaţie se pot pensiona cu 15 ani mai devreme decât vârsta standard. Aceeaşi condiţie se aplică şi la nevăzători. În prezent, cei cu handicap accentuat au reducere de vârstă la pensionare dacă dovedesc că au efectuat 2/3 din stagiul de cotizare, însă pe noua lege se pune accept pe 20 de ani vechime. În cazul celor cu handicap mediu, aceştia trebuie să dovedească stagiul complet de cotizare”, a declarat Maria Andronache, directorul CJP Iaşi.

În noua lege schimbări vor fi şi în ceea ce priveşte pensia de invaliditate. Faţă de actuala legislaţie au fost introduse noi cauze ale invalidităţii: neoplazia, schizofrenia şi SIDA. De asemenea, au fost redefinite gradele de invaliditate. O interdicţie prevăzută în noua lege este că persoanele pensionate pentru invaliditate nu pot beneficia de pensie anticipată.

***

În cazul persoanelor care au o pensie proprie, acestea pot opta şi pentru pensie de urmaş, lucru imposibil până acum.

***

O noutate este şi în ceea ce priveşte pensia de urmaş. În cazul persoanelor care au o pensie proprie, acestea pot opta şi pentru pensie de urmaş. „În prezent, o persoană sau un copil care are pensie de invaliditate, dar care îşi pierde unul sau ambii părinţi nu poate primi pensia de urmaş. În noua lege a fost eliminată această prevedere, din cauza situaţiilor întâlnite frecvent în practică. De acum, aceste persoane vor putea opta şi pentru pensia de urmaş, a declarat directorul CJP Iaşi.

O nouă formulă de calcul a pensiei

De la 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor, va fi folosită o nouă formulă de calcul. Cuantumul pensiei se va calcula înmulţind numărul de puncte cu valoarea punctului de referinţă de 75 de lei. „Este o formulă care va elimina inechităţile dintre pensii, nu în totalitate, aşa cum îşi doreşte toată lumea, de a avea o pensie egală cu salariul, dar va alinia pe aceeaşi valoare a pensiei persoanele care au acelaşi număr de puncte. Inechitatea de acum se datorează stagiului complet la care ne raportăm. Ascest stagiu diferă anul trecut faţă de anul acesta”, a declarat directorul CJP Iaşi.

***

De la 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor, va fi folosită o nouă formulă de calcul. Cuantumul pensiei se va calcula înmulţind numărul de puncte cu valoarea punctului de referinţă de 75 de lei.

***

O altă prevedere este şi acea conform căreia pensionarii care au în prezent venituri lunare de până la 1.139 de lei vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă a medicamentelor.

Laura RADU


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei