Peste 130 de minore au devenit mame, la Iași!

1minore2

Dimensiune font:

| 24-09-2020 23:56

* cele mai multe nașteri s-au produs la Maternitatea „Cuza Vodă” - 62, Maternitatea „Elena Doamna” – 18, și Spitalul Municipal Pașcani – 7 * dintre nașterile înregistrate anual la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, cea mai mare unitate medicală de acest gen din Moldova, 11% provin din rândul mamelor minore * conform unui studiu efectuat între anii 2010 și 2018, cel mai mare procentaj de nașteri a fost înregistrat în rândul mamelor cu vârsta de aproximativ 17 ani - 54%, iar din numărul total 1% sunt fete care abia au împlinit vârsta de 12 ani

La maternitățile din Iași ajung, anual, sute de fete cu vârstele cuprinse între 12 și 17 ani. Majoritatea ajung în atenția medicilor chiar în momentul nașterii, din cauza lipsei educației și a fricii, chiar dacă sunt conștiente că lucrul acesta le-ar putea costa viața. Totuși, puține sunt fetele care își doresc să devină mame la vârste fragede...

În prima jumătate a anului în curs, la Iași au născut 91 de mame minore, iar 42 au fost înregistrate ca gravide. Cele mai multe nașteri s-au produs la Maternitatea „Cuza Vodă” - 62, urmate de Maternitatea „Elena Doamna” – 18, Spitalul Municipal Pașcani – 7, alte unități sanitare - 4.

La Direcția Generală pentru Protecția Copilului au fost înregistrate, anul acesta, 164 de sesizări referitoare la mamele minore. „În urma sesizărilor unităților sanitare, pentru 11 copii s-a stabilit instituirea unei măsuri de protecție. Astfel, șase copii vor primi asistență maternală, doi vor merge către centrele rezidențiale aflate în subordinea Direcției, iar trei minore vor sta în plasament familial”, au transmis reprezentanții Direcției Generale pentru Protecția Copilului Iași.

„Totul începe cu o joacă și se termină cu apariția unei sarcini”

Din punct de vedere social, acest fenomen este întregistrat atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Dacă până în 2018 cele mai multe mame minore erau din mediul rural, în ultimii doi ani proporția s-a inversat, iar explicația stă în faptul că fetele vin să studieze în școlile din Iași.

În cazul mamelor minore, vârsta medie la prima naştere este de 15,4 ani, cu o valoare minimă de 12 ani. „O parte dintre ele nu conștientizează că viața lor se va schimba. Cred că un rol important în acest fenomen îl constituie reperele sociale. Se uită pe social-media, pe toate canalele televizate și văd tot felul de modele și, cum sunt la vârsta la care își aleg modelele, ele văd doar femei care își expun nuditatea, care lasă falsa impresie a unei accesibilități false și imediate în a fi cucerită de partea masculină. Toate acestea duc la apariția unui model social în care se promovează nuditatea și se diluează foarte mult relația unor adolescenți. Totul începe cu o joacă și se termină cu apariția unei sarcini”, a spus dr. Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, cea mai mare unitate medicală de acest gen din Moldova.

11% dintre nașterile înregistrate la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași se înregistrează în rândul mamelor minore. Un studiu efectuat între anii 2010 și 2018 a arătat faptul că cel mai mare procentaj de nașteri a fost înregistrat în rândul mamelor cu vârsta de aproximativ 17 ani - 54%, iar din numărul total 1% sunt fete care au vârsta de 12 ani. „Cred că modalitatea în care ele atrag atenția în fața altor fete este cea sexuală. Vor să acumuleze experiență, vor să fie în fața celorlalte fete, dar ajung să rămână gravide. De cele mai multe ori se adresează părinților. Un fenomen important este faptul că aceste mame nu își abandonează copiii în maternitate. Vin părinții, preiau minora și copilul și îl integrează în familie, lucru de apreciat în condițiile actuale. O altă explicație ar fi că unele minore din mediul rural caută o soluție foarte ușoară și la îndemână de a-și începe o viață alături de un partener, de a se desprinde de domiciliu. În familiile din mediul rural sunt mulți membri, spațiile locative sunt cu un număr redus și atunci, una dintre soluțiile pe care le are o minoră în momentul respectiv este de a face un copil cu partenerul ei. De cele mai multe ori, aceste fete abandonează școala și renunță la ideea de a-și face un plan, o carieră”, a mai spus dr. Bogdan Doroftei.

Lipsa educației sexuale, un factor important

Statisticile efectuate de Organizația Salvați Copiii România arată că, în 2020, vârsta medie a tatălui, la naşterea copilului, în cazul mamelor minore este cu aproximativ cinci ani mai ridicată, de 20,6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuşi minor în doar aproximativ 10% din cazuri, în majoritatea situaţiilor având vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Marea majoritate a mamelor minore aleg să nască natural, într-o proporție de 70%, iar restul de 30% prin cezariană, având în vedere faptul că organismul lor nu este dezvoltat complet. Medicii spun că tinerele aduc pe lume copii sănătoși, chiar dacă sunt prematuri. Greutatea lor medie este de aproximativ 2.500 de grame în 87% din cazuri. „Copiii sunt sănătoși. Există o relație între vârsta mamei și sănătatea copilului, într-adevăr, cu cât vârsta mamei este mai mică... Asta nu înseamnă la 12 ani, ci la vârful de fertilitate a unei femei, adică între 20 și 25 de ani. Cu cât vârsta este mai apropiată de acest interval, cu atât și copilul are șanse să se nască fără probleme. Copiii care se nasc prematur din aceste mame nu au patologii malformative. Sunt copii absolut normali, doar că sunt copii născuți de alți copii. Din punct de vedere fizic, uterul nu este ajuns la capacitatea maximă și la dezvoltarea suficientă pentru a menține o sarcină până la termen, adică nouă luni”, a precizat dr. Doroftei.

Sănătatea gravidelor minore poate fi pusă în pericol

În medie, o mamă minoră are nevoie de 3-4 zile de spitalizare, dar sunt și cazuri mai dificile, care necesită chiar și nouă zile de îngrijiri medicale. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul celor care vin la medic pentru prima dată chiar în momentul nașterii. „Trebuie luate în calcul toate elementele legate de monitorizarea unei sarcini, de nașterea în cazul mamelor minore, care de multe ori poate să se agraveze cu complicațiile unei nașteri laborioase, unei nașteri patologice. Complicații care constau în pierderea de sânge, hemoragii masive care pot să ducă până la histerectomie, adică pierderea uterului sau un impact reproductiv ulterior, în sensul că poate afecta inclusiv capacitatea și prognosticul reproductiv pe viitor. Toate acestea duc la o modificare patologică a sănătății femeii”, a menționat dr. Doroftei.

Pe lângă acest fapt, pacientele minore beneficiază de consultații prenatale, conform protocoalelor în vigoare, dar ele nu se adresează medicului. „Inițial, minorele își ascund sarcina, apoi o acceptă, dar, din varii motive, cum ar fi lipsa educației, se gândesc că ar putea să fie judecate de medicul de familie sau de medicul obstetrician și, de cele mai multe ori, ajung la spital în ultimul moment, când efectiv nasc. Sunt protocoale terapeutice de a preveni și de a trata nașterea prematură, dar condiția este ca ele să se prezinte la medicul specialist în timp util, nu în momentul în care ajung în dilatație completă și există iminența de naștere”, a conchis dr. Bogdan Doroftei.

Corina ISTRATI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr.120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 24.06.2021, 01.07.2021, 08.07.2021, respectiv 15.07.2021, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd.Magheru, nr.31, et.1, cam.25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobile, proprietatea debitoarei: BUNURI IMOBILE, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA), Proprietate imobiliară, cu destinație industrială, situată în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 96,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, nr. cad. 77045,CF nr. 77045 a Mun. Brăila și Construcția C1-grup social, nr. cad. 77045-C1, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, Sc la sol=93,00 mp și Sc desf=279,00 mp, cu regim de înălțime S+P+1E; 19.279,60. Proprietate imobiliară, cu destinație industrială, s ituată în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, CF nr.72141 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 580,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, nr.cad.3362, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Construcția C1-spațiu producție și sediu, nr.cad.3362-C1, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=367,89 mp și Sc desf=735,78 mp, cu regim de înălțime P+1E,Construcția C2-centrală electrică, nr.cad.3362-C2, CF nr.72141a Mun. Brăila, Sc la sol=13,99 mp, cu regim de înălțime P și Construcția C3-atelier, nr.cad.3362-C3, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=36,67 mp, cu regim de înălțime P. 43.048,00. Proprietate imobiliară, teren și construcții cu destinație nerezidențială, situată în Localitatea Eforie Sud, Str. Eternității nr.1, Jud. Constanța, CF nr.102530 a localității Eforie Sud, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 950,00 mp din acte (972,00 mp măsurat), amplasat în Loc.Eforie Sud, Str. Eternității, nr.1, Jud. Constanța, CF nr.102530 a localității Eforie Sud, nr.cad.102530, Construcția C1(construcție fără acte)-locuință, nr.cad.102530-C1, Sc=123,00 mp, Construcția C2(construcție fără acte)-magazie, nr.cad.102530-C2, Sc=8,00 mp, Construcția C3(construcție fără acte)-spații cazare, nr.cad.102530-C3,Sc=32,00 mp, Construcția C4-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4, Sc=43,00 mp, Construcția C5-umbrar, nr.cad.102530-C5, Sc=26,00 mp, Construcția C6-grup sanitar, nr.cad.102530-C4, Sc=10,00 mp; Construcția C7-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4,Sc=6,00 mp, Construcția C8-spații de cazare, nr.cad.102530-C8, Sc=90,00 mp, Construcția C9-magazie, nr.cad.102530-C9, Sc=5,00 mp, Construcția C10-spațiu comercial și locuință, nr. cad.102530-C10, Sc=57,00 mp și Construcția C11(construcție fără acte)-spații de cazare, nr.cad.102530-C11, Sc=58,00 mp. 79.807,60. Prețurile nu includ TVA, urmând a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, (alin.2),l it.F, din Codul Fiscal,în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON,TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON,deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini,urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail :vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activelor imobile este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, 0729.292.746, mail: vanzari@lrj.ro, office.is@lrj.ro, telefon:0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail:paula.stoian@fanyon.ro.
Platforme de colectare a bălegarului în două sate din Vaslui. Investiția a costat 3,5 milioane de lei
22/06/2021 15:00

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă finalizarea a două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd in judeţul Vaslui, investiţii totale care se ridică la valoarea de 3, ...

Dosare penale pentru braconaj, la Vaslui
22/06/2021 14:45

Poliţiştii vasluieni au intocmit şapte dosare penale, după ce in cursul zilei de duminică mai mulţi localnici au fost prinşi la pescuit pe lacul de acumulare Puşcaşi, deşi nu aveau acest drept. Pri ...

La Iași a început Festivalul dansului contemporan
22/06/2021 14:22

La Iasi, a inceput astăzi festivalul dansului contemporan D.A.M. – Dans, Muzică, Multidisciplinaritate, care se va desfăşura pe parcursul unei săptămani. Evenimentul este coordonat de Lorette Enach ...

420 de elevi nu s-au prezentat la Evaluarea Națională
22/06/2021 14:08

Astăzi, 22 iunie, s-a desfăsurat prima probă scrisă din cadrul Evaluării Nationale a absolventilor de clasa a VIII-a (Limba si literatura romană) – sesiunea 2021. La nivelul judetului Iasi, au fost ...

Silk District, viitorul complex „verde” al Iașului
22/06/2021 13:05

 Nu peste mult timp Iasul se va imbogăti cu un nou complex rezidential, care va oferi locuitorilor săi mai mult decat o casă, un stil de viată in care accentul se va pune nu doar pe confort si sănăt ...

Procesiune cu racla moaștelor Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava
22/06/2021 12:44

Racla cu moastele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă pentru inchinare, marti dimineata, in curtea mănăstirii Sf. Ioan cel Nou in baldachinul special amenajat in acest sens. Slujba Acatistului Sf. ...

Un medic ginecolog din Botoșani și-a pus capăt zilelor
22/06/2021 12:34

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi medici ginecologi din judeţul Botoşani şi-a pus capăt zilelor, astăzi, intr-un mod dramatic. Pensionat de aproape un deceniu, medicul Gheorghe Roşca a fost ...

Teatru sub cerul liber la Iaşi
22/06/2021 12:16

Joi, 24 iunie, de la orele 17.30, in parcul dintre sala Cub si clădirea de patrimoniu impărtită de Opera Natională Romană Iasi si Teatrul National „Vasile Alecsandri” va fi sustinută o repreze ...

Măsuri de ordine la Suceava, de Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou
22/06/2021 12:09

În perioada 22 – 24 iunie a.c., Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău şi Inspectoratele de Jandarmi, de Poliţie şi pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţului Suceava vor asigura măsurile de ordi ...

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași,Drum cu 4 benzi la ieşire din CUG spre şoseaua de centură Iaşi VIDEO
22/06/2021 11:31

 În această dimineată, Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi, vicepresedintele Sorin Afloarei, dar si Ciprian Ciucan, directorul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Po ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei