Peste 25.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva

IMG_8986
IMG_9006

Dimensiune font:

| 12-10-2019 07:57

  

 Printre ei s-a aflat şi Mustafa, un medic antropolog musulman, sosit în mod special de la Instanbul * oamenii au stat la coadă între 6 şi 9 ore * la rândul format pe străzile din spatele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a trecut de 2,5 kilometri, s-au aşezat şi cei peste 7.000 de pelerini veniţi din Voluntari, cu 140 de autocare 

 

Începând de ieri, timp de câteva zile, Iaşul va fi gazdă pentru zeci de mii de pelerini care sunt aşteptaţi să se închine la moaştele Sfintei Paracheva. Primii credincioşi s-au aşezat la rând încă din timpul nopţii de joi, cu câteva ore înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană şi purtată în procesiune până la baldachinul pe care care deja au trecut peste 25.000 de pelerini. La rândul format pe străzile din spatele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a trecut de 2,5 kilometri, s-au aşezat şi cei peste 7.000 de pelerini veniţi din Voluntari, cu 140 de autocare. În Capitala Moldovei au sosit credincioşi din toată ţara, pentru mulţi dintre ei călătoria la Iaşi, de ziua Sfintei Parascheva, fiind deja o tradiţie, o călătorie spirituală pe care o fac de mulţi ani. „Am venit tocmai de la Sfântul Gheorghe cu alte persoane din parohie. Venim de mulţi ani, împreună cu părintele. Sfânta Parascheva ne ajută mereu când ne este greu”, a spus Maria Popa. La rând s-a stat şi peste 9 ore şi mulţi dintre cei care au aşteptat au spus că nu s-au simţit obosiţi. „Am venit de la Roman, însă de dimineaţă. Eu şi soţul meu venim de când eram tineri, nu lipsim niciodată, altfel cum am putea fi sănătoşi?”, a spus Ana, din Roman. Aşteptând la rând, oamenii au legat şi prietenii, şi-au plâns şi necazurile, şi-au împărtăşit şi bucuriile. Unii au făcut chiar şi politică, sperând că poate Sfânta Parascheva îi va lumina pe cei care conduc ţara să ia decizii mai bune. „A căzut şi Guvernul, la ce te mai poţi aştepta? Crezi că ăia de vor veni vor fi mai buni? Sunt tot de-ai lor, se rotesc în funcţie de interese. De ani de zile văd aceleaşi figuri în Parlament. Parcă vezi că vor tăia salariile, că vor umbla şi la pensii pe motiv că nu mai sunt bani, că fostul Guvern a lăsat prăpăd în urmă”, a spus un bărbat, iar tonul amintea de spovedanie. Omul era vizibil supărat, se vedea clar că deciziile de la Bucureşti l-au mai afectat şi în alţi ani. „Mai vorbim şi noi, ce să facem? Altă putere decât vorba nu avem”, a clătinat din cap, apoi a răsfoit un exemplar din Ghidul pelerinului, primit de la unul din voluntari. Pentru cei care vin în aceste zile la Iaşi au fost tipărite 100.000 de exemplare, cu sprijinul Primăriei, au fost pregătite 250.000 de iconiţe plastifiate înfăşându-i pe Sfântul Ierarh Spiridon şi Sfânta Parascheva, şi 10.000 de pliante despre vieţile celor doi sfinţi.
160 de voluntari, în sprijinul pelerinilor

În acest an, grupul de voluntari numără 120 de laici şi 40 de preoţi. „Laicii vor fi prezenţi şi la Gară sau în anumite puncte de informare din oraş unde să îndrume pe pelerini, în catedrală şi în curte sau de-a lungul rândului. Cei 40 de preoţi vor merge, la anumite intervale orare, de-a lungul rândului de pelerini pentru a discuta cu ei, a le răspunde la întrebări, a le aduce la cunoştinţă anumite informaţii”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Pe străzile din apropierea Mitropoliei au fost amplasate şase ecrane de mari dimensiuni, pe care pelerinii pot urmări slujbele din catedrală, pot afla informaţii utile despre program sau despre cum să se închine când ajung la sfintele moaşte. Există inclusiv un program numit „Hrană pentru pelerini”, prin care Biroul de Asistenţă Socială al Mitropoliei oferă 30.000 de pachete care constau în alimente ambalate, patiserie ambalată, ceai cald, cafea, în perioada 11-15 octombrie. La aceste pachete se adaugă ceai cald în timpul nopţilor. Ajutor oferă, ca şi în alţi ani, şi alte organizaţii care vor să fie alături de oameni, cum ar fi Asociaţia „Braţele Domnului”, din Bacău, care de ani de zile vine la Iaşi. Ieri, voluntarii aveau pregătite ceai, cafea şi porţii de sarmale la prânz pentru cei care au trecut pe la moaşte. „Sunt voluntar de trei ani. Vin la Iaşi cu mare bucurie, îmi place tot ceea ce văd că se petrece aici. Îi simţi altfel pe oameni când îi vezi cum se închină, cum îşi ascultă sufletul şi cum se roagă. Nu ştiu cum ar fi viaţa fără ajutor de la Dumnezeu”, a spus Matei, un tânăr care supraveghea cele şapte aragazuri pe care se preparau cafea şi ceai.

Rugăciuni pentru sănătatea mamei, de la Istanbul

Pe la raclă a trecut şi Mustafa, un musulman de 34 de ani, care vine la Iaşi de cinci ani şi se închină la moaştele Sfintei Parascheva. El a fost însoţit de părintele Paul Palencsar. Mustafa este medic antropolog, musulman practicant, apreciază mult spiritualitatea românilor şi are o credinţă imensă în Sfânta Parascheva. Prima călătorie la Iaşi a fost făcută din dorinţa de a găsi un sprijin pentru mama sa, care are probleme de sănătate. A aflat de minunile Sfintei, şi-a pus credinţa în ajutorul ei şi de atunci vine mereu, la fel ca mulţi alţi credincioşi.

Mulţi dintre cei care au trecut pe la raclă au ales şi să viziteze Muzeul Mitropolitan, dar şi alte obiective ale Iaşului. Astăzi, credincioşii sunt aşteptaţi şi la Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, o procesiune cu moaştele Sfintei Parascheva care va avea loc pe străzile I.C. Brătianu-Cuza Vodă-Armeană-Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit”-Costache Negri-Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”-Catedrala Mitropolitană.

Povestea Sfintei Parascheva
Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei. După moartea lor, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.
Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi
.
Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica „Trei Ierarhi
.
În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.
Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

Maura ANGHEL, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei