Peste 9.000 de procese inutile, la Iași, în acest an

1dosare

Dimensiune font:

| 07-11-2022 23:59

 Toată lumea se văicăreşte, de ani de zile, de lentoarea justiţiei române, de intervalele mult prea mari între termenele de judecată, de superficialitate soluţiilor, unele dintre ele de-a dreptul injuste. De partea cealaltă, magistraţii se plâng de volumul imens de muncă, de faptul că sunt sufocaţi de numărul exagerat de mare al dosarelor pe rol, multe dintre cauze neavând nicio noimă. Statistica arată că adevărul nu-i deloc la mijloc, purtătorii de robă chiar au dreptate.


 De la începutul anului şi până în clipa de faţă, cele şapte instanţe ale judeţului Iaşi au dat verdictul în 9.150 procese „degeaba”. Cauze ajunse pe rol doar ca să fie acolo. E vorba de soluţii de netrimitere în judecată, renunţare la aplicarea pedepsei, încetarea procesului penal, anulare, perimare şi alte tipuri de soluţii.

Nu fac parte din acest inventar celebrele contestaţii la executare, cele împotriva judecătorului delegat ori cele în anulare. Şi astea sunt de ordinul miilor, în Penitenciarul Iaşi se află cazaţi câţiva mari specialişti în domeniu, am povestit despre ei, probabil vom reveni.

Acum luăm în discuţie acele dosare fără nicio noimă, deschise doar pentru a fi închise, consecinţe practic zero. Pe civil, „ordinele de protecţie” sunt lider detaşat. Aproape jumătate din cele 1.787 dosare aflate pe rol în acest an s-au soluţionat cu respingere ori cu luare de act de renunţare la judecată. Adică, fie că plângerile reclamanţilor au fost compuneri libere, fără nicio legătură cu realitatea, fie că părţile s-au împăcat înainte de judecata pe fond. Adică, în mai puţin de trei zile. Că astfel de speţe se judecă la urgenţă, într-un singur termen. Timp pierdut, bani irosiţi.

Dacă nu-i convine, să-şi ia tencuiala de pe faţadă

Tot pe civil, de reţinut că, de la începutul anului, s-au pronunţat soluţii în 7.361 dosare având ca obiect „pretenţii”. În marea lor majoritate, reclamaţiile îşi au logica lor, e vorba de datorii neachitate sau contracte neonorate. Pe acestea nu le-am inclus în categoria „degeaba”.

Sunt însă, din păcate, câteva zeci de speţe ce ar fi fost mult mai uşor de soluţionat la Socola. Cum e cazul unui ieşean care a cerut judecătorilor să-l oblige pe fostul socru la plata a 12.000 lei, suma reprezentând contravaloarea renovării casei acestuia din urmă. În motivare, reclamantul a arătat că s-a căsătorit cu fiica pârâtului în 2008, iar după o perioadă au plecat în Italia, timp în care s-a născut şi fiica lor, pentru ca, în anul 2017 să se întoarcă în ţară. „Conform susţinerilor reclamantului, socrul său, ştiind că este un bun meseriaş, l-a rugat să-l ajute cu o serie de îmbunătăţiri la casă, ce erau urgente şi, pentru că nu l-a putut refuza, având şi nişte bani agonisiţi în Italia, a acceptat, cu precizarea că, în vara lui 2017, dar, mai ales în 2018, a achiziţionat materiale de construcţie de aproximativ 2.500 euro, din care poate dovedi doar suma de 8.425,22 lei şi a prestat munci, estimând manopera la valoarea totală de 5.520,00 lei. După cum a arătat reclamantul, a participat şi pârâtul la munca fizică, astfel că îmbogăţirea fără justă cauză s-a produs doar în proporţie de 50%, cu precizarea că, în anul 2019, i-a cerut socrului să-i restituie sumele investite în casa lui, dar acesta l-a refuzat, spunându-i că oricum va veni nepoata în vacanţă şi aşa se vor compensa, iar dacă nu-i convine să-şi ia tencuiala de pe faţadă”. Evident, solicitarea i-a fost respinsă. Reclamantul nu s-a lăsat şi a făcut apel. Cu acelaşi rezultat.

În fine, la civil, mai trebuie consemnate cele 826 dosare în care reclamanţii au renunţat la judecată.

Nu prescripţia. Lipsa interesului public scapă cei mai mulţi infractori

S-a făcut mare caz, în ultima perioadă, cu noile reglementări în ce priveşte prescripţia faptelor penale. Că, din această cauză, scapă netraşi la răspundere mulţi infractori. Statistica arată cu totul altceva. De la începutul anului, magistraţii ieşeni au dispus încetarea procesului penal împotriva a 81 inculpaţi. Aceştia fuseseră trimişi în judecată pentru lovire sau alte violenţe, furt, vătămare corporală din culpă, înşelăciune, ameninţare, violare de domiciliu, însuşirea bunului găsit, abuz de încredere, violenţă în familie, infracţiuni la regimul vamal, abandonul de familie, distrugere sau tulburarea liniştii şi ordinii publice. Acuzaţiile sună spectaculos, dar aceşti inculpaţi au scăpat de condamnare.

În 12 cazuri, făptaşii s-au împăcat cu victimele, acestea din urmă şi-au retras plângerile şi aşa au încetat procesele penale. În alte trei dosare, inculpaţii au sucombat în timpul cercetării judecătoreşti şi, trecuţi în nefiinţă, nu mai pot fi traşi la răspundere.

Extrem  de îngrijorător e însă restul de 66 infracţiuni dovedite, dar cu autori ce au scăpat de pedeapsă. Fie Parchetul e emis o ordonanţă de renunţare la urmărirea penală şi a solicitat Judecătoriei confirmarea soluţiei, argumentând demersurile prin aceea că nu există interes public în desluşirea cazului, fie judecătorul de cameră preliminară a constatat că „soluţia de renunţare la urmărire penală motivat de inexistenţa unui interes public în urmărirea faptei este legală şi temeinică, mai ales că există o disproporţie vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi prejudiciul produs”. De-a dreptul cinică e formularea „împrejurarea epuizării cercetărilor”.

Concluzia e simplă: dacă furi cu măsură sau baţi mai cu milă, scapi nepedepsit. Doar anul acesta, 66 ieşeni au procedat aşa. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
  „Dacă mâine aș putea să schimb lumea, aș întoarce-o cu fața către Dumnezeu”
25/03/2023 14:38

Ca in fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor si domnisoarelor cu rezultate deosebite in ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viată frumoasă, să isi implinească toate visele si să aducă me ...

Judeţul Iaşi are, oficial, 8.501 şomeri
25/03/2023 13:42

Conform evidenţelor AJOFM, la finele lunii februarie a acestui an erau inregistraţi 8.501 şomeri in tot judeţul Iaşi. Procentual, asta inseamnă 3,17% din totalul forţei de muncă. Aproximativ aceeaşi si ...

După ce a fost la 10 medici, o femeie din Târgu Mureş şi-a găsit salvarea la Iaşi
25/03/2023 12:45

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au oferit posibilitatea unei femei din Targu Mureş să işi ţină in continuare in braţe cei patru copii. Femeia de 37 de ani a venit la Iaşi fără a mai ...

„Zborul devine sigur și strălucitor dacă ai oameni care cred în tine!”
25/03/2023 12:45

  Una dintre cele mai importante calităti ale unei persoane este frumusetea sufletului care poate fi  dublată de cea fizică. De cele mai multe ori, se accentuează reciproc. Sentimentele calde fat ...

  „Dacă mâine aș putea schimba lumea, aș umaniza sistemul medical”
25/03/2023 12:14

 - O viată dedicată sănătătii. Cum a inceput această călătorie intru binele oamenilor? - Din copilărie am avut o inclinatie pentru a face bine. Sunt născută la poalele muntilor Tibles, in comun ...

Fiul Spaniei, zisă Anglia, îşi urmează mama în puşcărie
25/03/2023 11:40

Despre Spania Drugu, zisă Anglia, 43 de ani, am scris in urmă cu o săptămană, cand Curtea de Apel i-a respins cererea de anulare a sentinţei prin care fusese condamnată la zece ani de inchisoare. Femeia ...

Centrele culturale, chemate să-şi ia în primire sediile de la Palatul Braunstein
25/03/2023 11:30

Proaspăt reabilitat si refunctionalizat, Palatul Braunstein va găzdui Centrul Cultural European, noua institutie urmand să promoveze proiectele culturale locale, nationale si europene, sustinand totodată va ...

„Femeia are o menire mult mai importantă - dă naștere lumii pe care o conduce bărbatul”
25/03/2023 11:26

Ca in fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor si domnisoarelor cu rezultate deosebite in ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viată frumoasă, să isi implinească toate visele si să aducă me ...

Teroristul din Belceşti, cel cu nevasta ostatică în coteţ, a fost arestat
25/03/2023 10:59

 Am relatat, săptămana trecută, despre spectaculoasa operaţiune de comando intreprinsă de o echipă de intervenţie a S.A.S., in urma căreia „mascaţii” au reuşit să elibereze ostatica ...

„Îmi place să trezesc acel ceva adormit în fiecare și să mă reinventez de câte ori este nevoie”
25/03/2023 10:25

Ca in fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor si domnisoarelor cu rezultate deosebite in ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viată frumoasă, să isi implinească toate visele si să aducă me ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei