Poliţia Locală va monitoriza cinematografele şi mall-urile!

2locala

Dimensiune font:

| 11-03-2020 09:30

Vizaţi sunt tinerii care vor frecventa aceste locuri în perioada în care cursurile sunt suspendate * o altă măsură inedită aplicată la Iaşi o constituie confecţionarea de măşti din tifon * „Căutăm soluţii. Astfel, ştiind că piaţa dezinfectanţilor, a echipamentului de protecţie, este secătuită, am comandat jumătate de de tonă de tifon pentru a face măşti în atelierele de croitorie”, a precizat Chirica


Dată fiind evoluția situației la nivel național și internațional, primarul Mihai Chirica a dispus, în conformitate cu măsurile impuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, închiderea celor 11 creşe din oraş. „De mâine (n.r. – astăzi) 120.000 de copii din judeţ rămân acasă. Peste jumătate sunt din municipiul Iaşi, mă refer la cei din şcoli şi licee. Ca măsură suplimentară, nici creşele nu vor mai funcţiona între 11 şi 22 martie. Avem 11 creşe, cu peste 1.200 de copii, prin urmare era nevoie de o măsură de acelaşi tip. În paralel, vom continua cu monitorizarea tuturor măsurilor luate anterior în ceea ce priveşte eliminarea posibilităţilor de infecţie. Nu va fi uşor. Sunt  măsuri dure, în condiţii dure. Nici părinţilor nu le va fi uşor”, spune Mihai Chirica.

Edilul-şef a mai precizat că că în perioada în care creşele rămân închise, personalul acestora va face dezinfecţia spaţiilor

Primarul Iaşului a făcut referire şi la alte măsuri excepţionale. „Vom monitoriza persoanele aflate deja la domiciliu şi care au vârstă de peste 65 de ani. De asemenea, o să încercăm să limităm programul cu publicul astfel încât pe partea unde oferim servicii de administraţie publică să nu fie mai mult de 5-6 persoane într-un singur spaţiu, restul fiind programate pe rând, până la epuizarea programului de lucru. Nu în ultimul rând, încercăm să îi monitorizăm pe cei care, dacă nu sunt la şcoală, să nu fie în mall-uri, cinematografe sau teatre”, a mai afirmat primarul Chirica.

Ne facem singuri măştile de protecţie

Iaşul oferă şi alte exemple în ceea ce priveşte măsurile împotriva contaminării cu CONVID 19. „Suntem conştienţi că nu este o situaţie normală. Căutăm soluţii. Astfel, ştiind că piaţa dezinfectanţilor, a echipamentului de protecţie, este secătuită, am comandat jumătate de de tonă de tifon pentru a face măşti în atelierele de croitorie. Sigur, nu au calitatea măştilor tradiţionale, însă cei acre le vor purta le vor schimba mai des”, a mai precizat primarul. Acesta s-a referit şi la activitatea Ateneului din Iaşi. „Am analizat subiectul organizării în continuare a spectacolelor. Ei trebuie să obţină aviz suplimentar de la Direcţia de Sănătate Publică dacă sunt sau nu factor de risc în momentul de faţă”, afirmă Chirica.

În fine, dacă – doamne fereşte – va apărea şi la Iaşi un caz de infestare cu CONVID 19, o primă măsură va viza Compania de Transport Public. „Dacă apare această nefericită situaţie, va trebui să ne îndreptăm şi spre mijloacele de transport, în sensul de a limita aglomeraţia la nivelul locurilor de pe scaune”, a mai spus primarul.

 

Măsurile stabilite stabilite în ședința de luni, 9 martie, s-au materializat în Hotărârea nr. 1 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași

 

Art.1. (1) În perioada 11.03.2020 – 22.03.2020 pe raza Municipiului Iași se suspendă desfășurarea cursurilor unităților de învățământ și a activității creșelor.
(2) În perioada 11.03.2020 – 22.03.2020 conducerile unităților de învățământ și a creșelor vor lua măsuri de igienizare și dezinfectare a tuturor spațiilor.

Art.2. Începând cu data de 9.03.2020 pe raza Municipiului Iași se interzice desfășurarea tuturor evenimentelor care presupun participarea unui număr major și necontrolat de persoane, inclusiv a celor aprobate până la această dată.

Art.3. Începând cu data de 10.03.2020, toate spațiile de joacă pentru copii de pe raza Municipiului Iași vor fi închise între orele 22.00 și 7.00, iar toate echipamentele și mobilierul urban din acestea vor fi dezinfectate zilnic cu materialele avizate de Ministerul Sănătății. Această măsură va fi dusă la îndeplinire de SC Servicii Publice Iași SA.

Art.4. (1) Direcția de Asistență Socială va monitoriza suplimentar toate persoanele vulnerabile din evidență, le va identifica cu prioritate pe cele cu vârsta peste 65 de ani și le va oferi, la nevoie, servicii de aprovizionare cu alimente, produse de igienă etc.
(2) Direcția de Asistență Socială va achiziționa suplimentar materiale necesare pentru dezinfecție, măști, mănuși de protecție, atât pentru cabinetele medicale școlare și universitare, cât și pentru celelalte imobile în care se desfășoară activități (500 l dezinfectant pentru pardoseli, 500 l dezinfectant pentru mâini, 500 kg de tifon pentru confecționarea de măști).

Art.5. Poliția Locală Iași împreună cu reprezentanții Municipiului Iași vor înștiința în scris unitățile de alimentație publică (restaurante, baruri etc.), mall-uri, supermarketuri, unități care presupun prezența unui număr foarte mare de persoane, de necesitatea de a lua măsuri de igienizare și dezinfecție, precum și aceea de a obține avizul special al Direcției de Sănătate Publică în vederea organizării unor activități cu participare ridicată (concerte, petreceri, nunți, parastase etc.). Formularul aferent este disponibil pe site-ul Direcției de Sănătate Publică.

Art.6. (1) La nivelul municipalității se constituie o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale, structură condusă de primarul Mihai Chirica.
(2) Această structură flexibilă coordonează toate măsurile necesare evitării apariției gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus și va fi pregătită să ia măsuri de urgență în eventuale astfel de cazuri.
(3) Din structura de permanență vor face parte, pe lângă reprezentanții Primăriei, direcțiile, societățile și instituțiile cu atribuții directe în această problematică (Direcția de Asistență Socială, Spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon”, Direcția Creșe, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Eco Piața SA, Compania de Transport Public SA, Salubris SA, Servicii Publice Iași SA).
(4) Structura municipală va forma un grup de lucru operativ pentru o mai rapidă colaborare cu alte instituții ale statului reprezentate și în Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași și care sunt direct implicate în gestionarea situației, anume Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Inspectoratul Școlar Județean, Instituția Prefectului - Județul Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Municipiului etc.
(5) Activitățile și atribuțiile în cadrul grupului de lucru sunt precis stabilite și trasate în regim de permanență, fiecare reprezentant având stabilit minim câte un înlocuitor, astfel încât Primăria, societățile comerciale municipale și celelalte instituții să funcționeze la parametri normali indiferent de evoluția situației.

Art. 7. Prezenta Hotărâre va fi comunicată prin grija Centrului de Informații pentru Cetățeni către Instituția Prefectului - Județul Iași, Inspectoratului Școlar Județean Iași, Direcția Creșe, Poliția Locală Iași, Servicii Publice Iași SA, Direcția de Asistență Socială Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași, precum și celor interesați în vederea ducerii la îndeplinire. Tudor DAMASCHIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
Suceava: Bărbat de 88 de ani, scos de pompieri dintr-o fântână adâncă de 22 de metri
26/02/2021 12:00

Un bărbat de 88 de ani a fost scos de pompieri dintr-o fantană adancă de 22 de metri. Un bărbat in varstă de 88 de ani a căzut intr-o fantană din satul Mironu, comuna Valea Moldovei. S-a intamplat joi d ...

Femeie din Dâmboviţa, arsă pe jumătate din corp, transferată cu avionul SMURD la Spitalul „Sf Spiridon
26/02/2021 11:51

O femeie de 76 de ani, din judeţul Damboviţa, a fost transferată de la spitalul din Targovişte la Spitalul „Sf Spiridon" din Iaşi după ce a suferit arsuri grave, de gradele III şi IV, pe aprox ...

Un an de la primul caz de COVID-19 confirmat în România
26/02/2021 11:50

La 26 februarie 2020, autorităţile anunţau că un bărbat de 25 de ani din Gorj a fost depistat pozitiv. De atunci şi pană acum au fost confirmate pe teritoriul Romaniei aproape 800.000 de cazuri de infec ...

Controale intense de 1 și 8 Martie. Verificările sunt incluse în strategia anti-COVID
26/02/2021 11:47

Poliţiştii vor intensifica acţiunile de control in contextul pandemiei de COVID-19 in zilele de 1 şi 8 Martie, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoş ...

Un fost primar dintr-o comuna ieseana a fost condamnat
26/02/2021 11:41

Judecatorii l-au condamnat ieri pe Neculai Iuganu, fost primar al comunei Strunga in perioada 2008-2012, intr-un dosar in care acesta impreuna cu un fost angajat al Primariei Strunga au fost acuzati ca au incas ...

Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar. Este vorba despre starețul Mănăstirii „Trei Ierarhi
26/02/2021 10:15

Arhimandritul Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, a confirmat aşteptările din comunitatea creştin-ortodoxă a Moldovei şi a fost ales de către Sfantul Sino ...

Tot mai multe îmbolnăviri de cancer. Specialiștii ne recomandă să nu ignorăm controalele periodice
26/02/2021 09:42

Tot mai multe imbolnăviri de cancer. Specialistii ne recomandă să nu ignorăm controalele periodice Semnal de alarma tras de medicii din Iasi. În fiecare zi, cel putin un pacient care vine in unitatea ...

Accident frontal la Budăi
26/02/2021 08:34

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei