Postul este prea scump pentru moldoveni
Dimensiune font:
meniul de post pentru o zi costă între 10 şi 30 lei * seceta a scumpit legumele şi fructele, iar moldovenii nu au bani pentru un regim vegetarian
Moldovenii ţin post în funcţie de credinţă, de starea sănătăţii, dar mai ales în funcţie de câţi bani au în portofele. Cum mâncarea de post poate fi mai scumpă decât cea de zi cu zi, cei cu posibilităţi financiare mai reduse aleg să postească în prima şi ultima săptămână. Acelaşi lucru îl fac şi cei care nu pot renunţa la carne, lapte, ouă, brânză sau dulciuri.
10 - 20 de lei pentru o zi de post
O zi de post îi costă pe băcăuani între 10 şi 20 de lei. Cele mai consumate produse în această perioadă sunt pateurile vegetale, măslinele, legumele congelate, orezul, soia sau salatele şi legumele proaspete. Totuşi, nutriţioniştii le recomandă celor care postesc prudenţă şi să nu se înfometeze pentru că organismul devine, astfel, vulnerabil în faţa bolilor. „Eu, de când mă ştiu, postesc fără să mor de foame. Mănânc orez cu ciuperci, cu soia, cu spanac, cu de toate. Mai sunt pe piaţă salate, roşii, castraveţi. Mai fac cartofi la cuptor, mere la cuptor. Nu mai spun de fructe. În Postul Crăciunului eu îmi hrănesc organismul numai cu vitamine”, spune Elena.
Fasolea şi cartofii sunt alimentele de bază
Pentru nemţeni, produsele de bază în perioada postului sunt fasolea, varza, soia, cartofii, spaghetele, legumele, conservele, măslinele. Cei cu dare de mână, completează lista cu ciuperci, pateuri şi salamuri vegetale, caşcaval vegetal, fructe şi dulciuri de post. „Pentru cei care au bani, e uşor să ţină post, mai greu ne descurcăm noi, muritorii de rând, care avem 800-900 de lei salariu. Nu îmi permit să ţin tot postul, preţurile sunt foarte mari. Încerc tot felul de combinaţii şi gătesc soia, orez, cartofi, fasole, toate asezonate cu murături. Toate sunt scumpe: fasolea e peste 7 lei kilogramul, cartofii costă între 1,5 şi 1,8 lei kilogramul, la fel şi ceapa, un kilogram de ardei ajunge la 5,5 lei, unul de roşii -5,7 lei, pătrunjelul şi păstârnacul-4,7 lei, iar preţurile la fructe pur şi simplu sfidează criza, nu te poţi apropia”, ne-a spus doamna Mirela (47 de ani). Un kilogram de mere, portocale sau mandarine costă peste 3 lei, iar un kilogram de banane în jur de 5-6 lei. Pentru o zi de post, nemţenii cheltuiesc peste 30 de lei pe zi.
Vasluienii nu-şi permit să postească
Cei mai mulţi susţin că postul a ajuns un lux pe care nu şi-l mai pot permite. „Cu ce să posteşti? Legumele sunt scumpe, fructele la fel. Hai că mănânci o zi sau două cartofi şi alte câteva zile fasole, dar pe urmă? Aşa, carnea e mai consistentă şi faci mai multe feluri de mâncare. Da eu sper că ne iartă Dumnezeu şi aşa păcătoşi cum suntem că nu dăm în cap la nimeni”, ne-a spus o vasluiancă.
* * *
Pe lângă biserică, şi specialiştii recomandă postul pentru că, spun ei nu e vorba doar de purificare sufletească ci şi de detoxifiere a organismului. „Postul poate fi privit ca un tratament. Să ne detoxifiem organismul cu ceaiuri, legume şi fructe şi să ne purificăm sufletul încercând să fim mai buni din toate punctele de vedere. Dacă te gândeşti din start la costuri nu o să ajungi niciodată să fii sănătos la minte şi trup”, ne-a spus Elena Josan, preşedinta Asociaţiei Fitomed Vaslui.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau