Premieră în România – Un cimitir are muzeu virtual

pt facebook alina mic 1

Dimensiune font:

| 16-11-2020 19:08


Începutul lunii noiembrie înseamnă, dincolo de criza sanitară, şi realizarea unei premiere pentru Iaşi dar şi pentru România – primul muzeu virtual al cimitirului Eternitatea (www.cimitiruleternitatea.ro), cu variante în limbile engleză/francează, dar şi prima broşură de prezentare a acestui cimitir (istoric, personalități înhumate, arta monumentelor funerare, trasee de interes turistic, harta cimitirului cu localizarea monumentelor personalităţilor, harta monumentelor memoriale destinate eroilor, publicaţie ce va fi distribuită gratuit turiştilor si vizitatorilor. Atât muzeul virtual cât şi broşura cimitirului au fost realizate în cadrul proiectului „Călătorie virtuală în Panteonul orașului” de către Asociaţia Art and Soul, în parteneriat cu Societatea de Studii Istorice din România, cu finanţarea Primăriei Iaşi. Folosind tehnica imaginilor 360 grade, vizitatorul online poate vedea nu numai monumentul, cât şi vecinătăţile, având astfel posibilitatea de a se plimba pe alei beneficiind de indicaţii pentru trasee, de informaţii despre marile personalităţi care îşi odihnesc eternitatea aici, dar şi de fotografii sau intervenţii video inedite ale unor istorici.


Cimitirul „Eternitatea” este al doilea cel mai important „spațiu al memoriei” din țară, după Cimitirul „Bellu” din București şi, din 2019, pe lista monumentelor istorice din România. Oamenii de oriunde, de pe orice device, pot vedea monumentele unor mari scriitori precum Ion Creangă, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Cezar Ivănescu sau Emil Brumaru. Vizitatorii vor putea, de asemenea, privi „de aproape”
monumentele funerare ale unor foarte mari artişti precum Eduard Caudella, Sabin Bălașa, Miluţă Gheorghiu sau Teofil Vâlcu. O plimbare, chiar şi virtuală, prin cimitirul „Eternitatea” echivalează cu parcurgerea unei cărți de istorie a literaturii, artelor și științei. Aici sunt marii deschizători de drumuri, creatorii de școală, o întreagă pleiadă de mari personalități care au intrat deja în memoria colectivă națională - Petre Andrei, Petru Poni, Vasile Conta, Ștefan Procopiu, Mihail
Kogălniceanu, Vasile Pogor, Alexandru Phillipide, mari familii boierești precum Ghika, Catargiu, Șutu, Ghica, Moruzzi, Mavrocordat, Balș, Rosetti, Tăutu, Racoviță sau Sturzu. În muzeul virtual pot fi vizitate şi monumentele destinate omagierii eroilor căzuţi pe front, fie că vorbim despre ostași români, ruși, francezi sau germani căzuți în Războiul de Independență din 1877-1878, precum și în cele două războaie mondiale.
Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi este cu adevărat muzeu în aer liber ce relevă evoluția stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori mai mult sau mai putin cunoscuți alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură. Şi, pentru că orașul Iași are şi o moștenire culturală franceză veche de peste 250 de ani, website-ul www.cimitiruleternitatea.ro cuprinde şi traseul monumentelor personalităţilor franceze înhumate în cimitir.
Atât muzeul virtual, cât şi broşura de prezentare a cimitirului reprezintă un demers
necesar deoarece promovarea cimitirelor, ca parte fundamentală a moștenirii umanității, se înscrise în mișcare culturală susținută de Consiliului European în ultimii 20 de ani. Ruta europeană a cimitirelor semnificative, care cuprinde peste 80 de obiective din Spania, Franța, Italia, Suedia și până în Cehia, Polonia, Rusia generează anual peste 5 milioane de vizitatori. Prin activitățile sale, proiectul „Călătorie virtuală în Pantheonul orașului” recuperează o parte a memoriei cumunității într-o manieră ușor de accesat, folosind noile instrumente media.
Cimiterele sunt porți către trecut, dar și punți către realitatea prezentului. Implicarea istoricilor - membri ai comunității academice – în activitățile proiectului întăresc credibilitatea informațiilor oferite publicului şi stimulează intereseul oamenilor pentru informații legate de trecutul comunitar şi patrimoniul cultural.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
25/04/2024 20:10

Se apropie luna mai si Iasul se pregăteste să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare si care ii aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
25/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Primăria vrea să scape de serviciul public de termoficare!
25/04/2024 07:51

Primăria Municipiului Iaşi (PMI) va scoate la licitaţie, pană la sfarşitul lunii mai, delegarea serviciului public de alimentare cu agent termic a locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termofic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei