Proiectul Autostrăzii Unirii, plin de întârzieri și probleme

1autostrada

Dimensiune font:

| 20-05-2022 14:30

 * tronsonul de munte Miercurea Nirajului – Leghin are un studiu geotehnic incomplet, fără foraje pe traseu * alte problema constau în întârzierile apărute în avizarea acordurilor de Mediu * Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iaşi, a fost prezent ieri la sediul CNAIR pentru clarificări şi informări * potrivit acestuia, nu există nici un element care să confirme zvonurile apărute în ultimele zile, conform cărora costurile cu realizarea A8 se vor dubla

 Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor și vicepreședinte al Asociației „Împreună pentru A8” a explicat în detaliu în ce stadiu se află fiecare tronson al Autostrăzii A8 și ce termene au fost sau nu respectate. Autostrada A8 va fi construită pe traseul Ungheni - Iași - Târgu Frumos - Pașcani - Târgu Neamț - Poiana Largului - Ditrău - Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3. Va avea o lungime de 311 km, din care 211 de kilometri pe segmentul Târgu Mureș - Târgu Neamț și circa 100 de km de la Târgu Neamț la Iași și la Podul Ungheni peste Prut, la un cost estimat de 4,07 miliarde de euro. Pentru sectorul Târgu Mureș - Târgu Neamț a fost semnat în 2018 un contract de revizuire a Studiului de Fezabilitate cu firma Acciona Ingineria pentru circa 17,6 milioane de lei.

Pentru „capetele” Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Târgu Neamț – Leghin (aproape 60 de kilometri), finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, studiile geotehnice au fost finalizate și urmează să fie predate. Se estimează că în vară va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție, însă pentru tronsonul de munte Miercurea Nirajului – Leghin, 159 km, studiul geotehnic este incomplet fără foraje pe traseu. „Pentru Târgu Mureș - Târgu Neamț avem, în momentul de față, cele două capete care sunt prinse la finanțare prin PNRR și avem Târgu Mureș - Miercurea Mirajului și celălalt de la Leghin la Târgu Neamț. Ambele capete sunt în momentul acesta în procedura de avizare pentru acordul de Mediu. În momentul de față este în analiză o procedură pentru obținerea acordului de Mediu. Speranțele noastre sunt că la sfârșitul lui august - începutul lui septembrie vom avea acest acord. În momentul de față trebuie să se ia o decizie legată de econducte. Sunt niște discuții pe zona de Mediu cu consultantul legate de amplasarea și realizarea acestor ecoducte”, a declarat Cătălin Urtoi.

Soluţie juridică

De asemenea, tot pe acest segment de drum mai este o problemă legată de o situație juridică pentru care se așteaptă o soluție din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR), cu contractul cu proiectantul Acciona. „Trebuie o monitorizare mai strictă. Pe partea de munte trebuie rezolvat neapărat, să se ia decizia juridică în așa fel încât să reușim să nu blocăm PNRR și să câștigăm timp. Treaba asta trebuie finalizată până în septembrie, obligatoriu, în așa fel încât, până la sfârșitul anului, să se treacă la etapa următoare, cea de realizare a caietului de sarcini, avizele care mai sunt de luat”, a mai spus consilierul.

În funcție de decizia juridică, autoritățile pot evalua ca și timp realizarea acordului de Mediu. „Acestea sunt probleme perpetuate, cunoscute de un an și jumătate și acum s-a ajuns la situația în care trebuie să se ia o decizie pentru că nu se poate bloca PNRR. Acesta trebuie să meargă înainte și să se ia această decizie la nivel de CNAIR”.

Proiectarea tronsonului Ungheni – Târgu Neamț are întârzieri 

Pentru tronsonul Târgu Neamț - Iași - Ungheniîn luna aprilie 2021 a fost semnat contractul pentru Studiul de Fezabilitate și Proiect Tehnic. Contractul de circa 59 de milioane de lei a fost semnat cu Consitrans. Traseul actual al tronsonului Târgu Neamț-Iași-Ungheni este împărțit în patru sectoare: primul sector de la Târgu Neamț la Târgu Frumos, al doilea sector de la Târgu Frumos până la DN 28 (zona Lețcani), cel de-al treilea de la DN 28 (zona Lețcani) până la DN 24 C, cât mai aproape de municipiul Iași, și sectorul patru va fi până în punctul vamal de la Pod peste Prut la Ungheni, amplasat în UAT Golăiești. AMC1 (Analiza Multicriterială 1) este o etapă prin care se stabilesc alternativele de traseu și trebuia finalizată și predată la finele lunii septembrie 2021. „Săptămâna trecută a fost transmisă Analiza Multicriterială 1 de către proiectant către CNAIR pentru secțiunea Târgu Neamț - Lețcani. CNAIR a transmis AMC1 către Jaspers, iar acesta a revenit cu un tabel în care vor trebui să se mai treacă câteva informații. Ei spun un fel de Comunication Tool. După ce se finalizează și etapa aceasta, se trece la AMC2 pe acest sector”, a mai spus Cătălin Urtoi.

Pe traseul Lețcani - Ungheni, luni, Consitrans va transmite AMC1 finalizat către CNAIR și după către Jaspers. „Cred că răspunsurile proiectantului puteau să vină mai rapid și mai la obiect. Cred este obligatoriu ca proiectantul să răspundă cât mai rapid și la obiect la comunicările transmise de către cei de la Jaspers. Suntem în întârziere destul de mare, de opt luni de zile, față de ce au stabilit ei în contract. Luna aceasta trebuia predat studiul de fezabilitate, au trecut 12 luni de zile și nu au reușit să depășească faza incipientă de AMC1, adică stabilirea traseului. Sunt mult etape de parcurs și noi suntem în etapa de AMC1”, a mai spus Cătălin Urtoi.

Totuși, de la Moțca până la Lețcani proiectantul a făcut în avans studiile geo. „Sunt finalizate dar pe partea de la Lețcani până la Ungheni nu avem nimic pentru că acolo nici nu vor să înceapă studiile geo pentru că se lucrează. Sunt cinci variante de traseu și nu se știe care va fi varianta finală”, a conchis Cătălin Urtoi.

Preţurile vor creşte. Deocamdată, nu se ştie cu cât...

Nu doar organizaţiile civice sunt preocupate de soarta A8. Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iaşi, a fost prezent ieri la sediul CNAIR pentru clarificări şi informări. Potrivit acestuia, nu există nici un element care să confirme zvonurile apărute în ultimele zile, conform cărora costurile cu realizarea A8 se vor dubla. „La această oră nu există nicio evaluare care ne confirme faptul că aceste costuri vor creşte cu 100%. Sigur că există îngrijorăre în acest sens, însă nicio altă investiţie a CNAIR nu s-a scumpit cu 100%. Eu aş recomanda celor implicaţi în monitorizarea A8 să fie mai prudenţi când fac aceste afirmaţii şi să se informeze din sursă sigură”, spune Petru Movilă. Oficialul Primăriei Iaşi mai spune că, pentru CNAIR, prioritar este tronsonul Ungheni – Iaşi - Târgu Neamţ datorită intersecţiei cu porțiunea Paşcani - Bacău, parte din A7. „Aşteptăm, la Autostrada A7, până la sfârşitul acestei luni, publicarea Hotărârii de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul Bacău - Pașcani”, mai spune Petru Movilă.  

Ruxandra CAŞU, Lucian STATE

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Iaşul are trei noi cetăţeni de onoare
27/06/2022 23:59

Trei personalităti de seamă au primit ieri titlul de Cetătean de Onoare al Iasului. Această distinctie va omagia memoria Sylviei Hoisie, creatoarea Polidinului, curajul si sacrificiul inginerului Lyonell Fl ...

Bustul lui Petre P. Carp, dezvelit ieri la Sinagoga Merarilor
27/06/2022 23:59

  Primarul Mihai Chirica a participat ieri la Sinagoga Merarilor, la dezvelirea bustului lui Petre P. Carp, cu ocazia implinirii a 185 de ani de la nasterea sa. Figură proeminentă a vietii politice ro ...

81 de ani de la Pogromul de la Iași
27/06/2022 23:59

  Primăria Municipiului Iasi, in colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman, presedintele Fundatiei pentru Promovarea Evreilor Romani din Israel, vor organiza astăzi o serie ...

Cât de bogat este primarul Iaşului
27/06/2022 23:59

    Tabăra PNL din Consiliul Local defilează cu declaratiile de avere substanţiale. Avocatul Eduard Boz, devenit intre timp şeful Asociaţiei Metropolitană de Transport Public , a trecut in dec ...

FBI cere ajutorul mediului de afaceri ieşean
27/06/2022 23:59

Camera de Comert si Industrie (CCI) Iasi, in parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, a organizat la sfarsitul săpt ...

Chioşcăreala de la Palas continuă!
27/06/2022 23:59

Ani la rand, ieşenii au fost iritaţi de faptul că, in ciuda promisiunilor, celebrul show-room al celor de la Palas continuă să obtureze vizibilitatea către Teatrul Luceafărul. A trebuit să treacă ceva ...

 Zeciştii Iaşului îşi dezvăluie secretele succesului
27/06/2022 23:20

  Nouă absolvenţi de liceu din Iaşi au obtinut media 10 la examenele de Bacalaureat. Opt dintre ei, mai bine spus, opt dintre ele, au susţinut Bacalaureatul in această sesiune, cel de-al nouălea fii ...

 UAIC vrea să-şi extindă activitatea academică peste Prut
27/06/2022 21:07

Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Victor Chirilă, a efectuat ieri o vizită oficială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, unde s-a intalnit cu rectorul UAIC, prof. univ. dr. T ...

Criminal prea sărac pentru a fi liberat condiţionat
27/06/2022 17:32

 Constantin Sebastian Creţu se află după gratii din 3 octombrie 2015, fiind condamnat la 10 ani de inchisoare pentru săvarşirea infracţiunii de omor. Prin sentinţa dată la vremea aceea, Creţu a ma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei