Proiectul Autostrăzii Unirii, plin de întârzieri și probleme

1autostrada

Dimensiune font:

| 20-05-2022 14:30

 * tronsonul de munte Miercurea Nirajului – Leghin are un studiu geotehnic incomplet, fără foraje pe traseu * alte problema constau în întârzierile apărute în avizarea acordurilor de Mediu * Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iaşi, a fost prezent ieri la sediul CNAIR pentru clarificări şi informări * potrivit acestuia, nu există nici un element care să confirme zvonurile apărute în ultimele zile, conform cărora costurile cu realizarea A8 se vor dubla

 Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor și vicepreședinte al Asociației „Împreună pentru A8” a explicat în detaliu în ce stadiu se află fiecare tronson al Autostrăzii A8 și ce termene au fost sau nu respectate. Autostrada A8 va fi construită pe traseul Ungheni - Iași - Târgu Frumos - Pașcani - Târgu Neamț - Poiana Largului - Ditrău - Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3. Va avea o lungime de 311 km, din care 211 de kilometri pe segmentul Târgu Mureș - Târgu Neamț și circa 100 de km de la Târgu Neamț la Iași și la Podul Ungheni peste Prut, la un cost estimat de 4,07 miliarde de euro. Pentru sectorul Târgu Mureș - Târgu Neamț a fost semnat în 2018 un contract de revizuire a Studiului de Fezabilitate cu firma Acciona Ingineria pentru circa 17,6 milioane de lei.

Pentru „capetele” Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Târgu Neamț – Leghin (aproape 60 de kilometri), finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, studiile geotehnice au fost finalizate și urmează să fie predate. Se estimează că în vară va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție, însă pentru tronsonul de munte Miercurea Nirajului – Leghin, 159 km, studiul geotehnic este incomplet fără foraje pe traseu. „Pentru Târgu Mureș - Târgu Neamț avem, în momentul de față, cele două capete care sunt prinse la finanțare prin PNRR și avem Târgu Mureș - Miercurea Mirajului și celălalt de la Leghin la Târgu Neamț. Ambele capete sunt în momentul acesta în procedura de avizare pentru acordul de Mediu. În momentul de față este în analiză o procedură pentru obținerea acordului de Mediu. Speranțele noastre sunt că la sfârșitul lui august - începutul lui septembrie vom avea acest acord. În momentul de față trebuie să se ia o decizie legată de econducte. Sunt niște discuții pe zona de Mediu cu consultantul legate de amplasarea și realizarea acestor ecoducte”, a declarat Cătălin Urtoi.

Soluţie juridică

De asemenea, tot pe acest segment de drum mai este o problemă legată de o situație juridică pentru care se așteaptă o soluție din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere(CNAIR), cu contractul cu proiectantul Acciona. „Trebuie o monitorizare mai strictă. Pe partea de munte trebuie rezolvat neapărat, să se ia decizia juridică în așa fel încât să reușim să nu blocăm PNRR și să câștigăm timp. Treaba asta trebuie finalizată până în septembrie, obligatoriu, în așa fel încât, până la sfârșitul anului, să se treacă la etapa următoare, cea de realizare a caietului de sarcini, avizele care mai sunt de luat”, a mai spus consilierul.

În funcție de decizia juridică, autoritățile pot evalua ca și timp realizarea acordului de Mediu. „Acestea sunt probleme perpetuate, cunoscute de un an și jumătate și acum s-a ajuns la situația în care trebuie să se ia o decizie pentru că nu se poate bloca PNRR. Acesta trebuie să meargă înainte și să se ia această decizie la nivel de CNAIR”.

Proiectarea tronsonului Ungheni – Târgu Neamț are întârzieri 

Pentru tronsonul Târgu Neamț - Iași - Ungheniîn luna aprilie 2021 a fost semnat contractul pentru Studiul de Fezabilitate și Proiect Tehnic. Contractul de circa 59 de milioane de lei a fost semnat cu Consitrans. Traseul actual al tronsonului Târgu Neamț-Iași-Ungheni este împărțit în patru sectoare: primul sector de la Târgu Neamț la Târgu Frumos, al doilea sector de la Târgu Frumos până la DN 28 (zona Lețcani), cel de-al treilea de la DN 28 (zona Lețcani) până la DN 24 C, cât mai aproape de municipiul Iași, și sectorul patru va fi până în punctul vamal de la Pod peste Prut la Ungheni, amplasat în UAT Golăiești. AMC1 (Analiza Multicriterială 1) este o etapă prin care se stabilesc alternativele de traseu și trebuia finalizată și predată la finele lunii septembrie 2021. „Săptămâna trecută a fost transmisă Analiza Multicriterială 1 de către proiectant către CNAIR pentru secțiunea Târgu Neamț - Lețcani. CNAIR a transmis AMC1 către Jaspers, iar acesta a revenit cu un tabel în care vor trebui să se mai treacă câteva informații. Ei spun un fel de Comunication Tool. După ce se finalizează și etapa aceasta, se trece la AMC2 pe acest sector”, a mai spus Cătălin Urtoi.

Pe traseul Lețcani - Ungheni, luni, Consitrans va transmite AMC1 finalizat către CNAIR și după către Jaspers. „Cred că răspunsurile proiectantului puteau să vină mai rapid și mai la obiect. Cred este obligatoriu ca proiectantul să răspundă cât mai rapid și la obiect la comunicările transmise de către cei de la Jaspers. Suntem în întârziere destul de mare, de opt luni de zile, față de ce au stabilit ei în contract. Luna aceasta trebuia predat studiul de fezabilitate, au trecut 12 luni de zile și nu au reușit să depășească faza incipientă de AMC1, adică stabilirea traseului. Sunt mult etape de parcurs și noi suntem în etapa de AMC1”, a mai spus Cătălin Urtoi.

Totuși, de la Moțca până la Lețcani proiectantul a făcut în avans studiile geo. „Sunt finalizate dar pe partea de la Lețcani până la Ungheni nu avem nimic pentru că acolo nici nu vor să înceapă studiile geo pentru că se lucrează. Sunt cinci variante de traseu și nu se știe care va fi varianta finală”, a conchis Cătălin Urtoi.

Preţurile vor creşte. Deocamdată, nu se ştie cu cât...

Nu doar organizaţiile civice sunt preocupate de soarta A8. Petru Movilă, administratorul public al municipiului Iaşi, a fost prezent ieri la sediul CNAIR pentru clarificări şi informări. Potrivit acestuia, nu există nici un element care să confirme zvonurile apărute în ultimele zile, conform cărora costurile cu realizarea A8 se vor dubla. „La această oră nu există nicio evaluare care ne confirme faptul că aceste costuri vor creşte cu 100%. Sigur că există îngrijorăre în acest sens, însă nicio altă investiţie a CNAIR nu s-a scumpit cu 100%. Eu aş recomanda celor implicaţi în monitorizarea A8 să fie mai prudenţi când fac aceste afirmaţii şi să se informeze din sursă sigură”, spune Petru Movilă. Oficialul Primăriei Iaşi mai spune că, pentru CNAIR, prioritar este tronsonul Ungheni – Iaşi - Târgu Neamţ datorită intersecţiei cu porțiunea Paşcani - Bacău, parte din A7. „Aşteptăm, la Autostrada A7, până la sfârşitul acestei luni, publicarea Hotărârii de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul Bacău - Pașcani”, mai spune Petru Movilă.  

Ruxandra CAŞU, Lucian STATE

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, in ...

Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
25/04/2024 07:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Renașterea vine pe aripi de înger
25/04/2024 06:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

La Iași vor fi tipărite 1.610.00 buletine de vot
25/04/2024 06:49

La alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, in municipiul Iasi vor fi deschise 270 de sectii de votare organizate in 140 de centre de vot. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), pe listel ...

Autorităţile locale vor parc industrial pe fosta platformă Fortus
25/04/2024 06:44

* „Din păcate, avem o comunicare din ce in ce mai greoaie in ceea ce priveste intentia Consiliului Judetean Iasi de preluare de la statul roman a unei suprafete de teren si a unor active de la Fortus in ...

CJ se împrumută pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a Iaşului
25/04/2024 06:41

Aleşii judeţului au aprobat miercuri contractarea de către Consiliul Judeţean Iaşi a unui credit de angajament in valoare de 9,5 milioane de lei pentru derularea Programului Judetean de Dezvoltare Economic ...

Consiliul Judeţean a împărţit „sărăcia” în teritoriu
25/04/2024 06:39

Consilierii judeteni au aprobat miercuri, cu unanimitate, repartizarea către primăriile din judet a sumei de 20.164.700 de lei din suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi incasat ...

Centru „inedit” de colectare a deşeurilor, la Iaşi!
25/04/2024 06:35

În municipiul Iaşi va fi infiinţat un centru integrat de colectare a deşeurilor de orice fel, unde cetăţenii vor avea posibilitatea de a aduce obiecte sau orice alte materiale de care nu mai au nevoi ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei