default

Dimensiune font:

Reacţia cititorilor la articolul „Clanurile din Universitatea de Medicină”

| 19-02-2015 06:00

Situaţia familiilor care predau în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi prezentată ieri, 18 februarie, de ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”, nu a rămas fără reacţii din partea cititorilor. În continuare, vă prezentăm povestea unui fost angajat al UMF, acesta arătându-ne care erau condiţiile ca cineva să ajungă printre angajaţii Universităţii în perioada dinainte de '89, multe dintre ele fiind păstrate şi după un sfert de secol. 

„Ieşind la pensie dintr-un birou al UMF-ului, pot să afirm, fără a-mi fi frică de a greşi că orice angajat al acestei instituţii, indiferent de funcţie, post, grad şi momentul angajării, a avut pile în momentul angajării. Cei care acum contestă pe alţi colegi, nu înseamnă că ei ar fi nişte copilaşi nevinovaţi şi că ei ar fi intrat în UMF datorită valorii lor exclusive! Nu, ei au intrat în UMF în primul rând, pentru că alţi au fost de acord ca ei să li se alăture! Să fie clar: în UMF, nimeni nu s-a angajat, venind din neant şi fără o pilă în dotare! Aşa ceva nu a existat niciodată!

Clanurile din Universitatea de Medicină

Astfel:
a) Pe vremea comuniştilor, paşaportul de trecere către UMF era dat de către primul secretar şi comitetul judeţean. Tot ei erau de acord şi cu încadrarea fiicelor sau a fiilor profesorilor din UMF, în spitalele în care aceştia practicau meseria. Chiar şi atunci, profesorii nu se sfiau să-şi angajeze copiii în UMF, chiar la aceeaşi disciplină unde profesau părinţii. A se vedea cazurile familiei de prof. Lupaşcu şi fiica sa, în aceeaşi specialitate ginecologie, familiei Pusa şi prof. Emil Gheorghiţă - fii şi cumnatul la anatomie, Bica Scutaru şi soţia la bibliotecă, prof. Rodica Chiriac şi fiica sa, Ancuţa încadrată în clinică, la mama, prof. Şelaru şi fiica sa, dr. Donciu Dorina în psihiatrie, prof. Tansanu şi fiica, dr. Miron Ingrid, în aceeaşi specialitate şi clinica-pediatrie, iar ginerele, tot în UMF, la oncologie, prof neurologie Pendefunda şi fiul în aceeaşi clinică, prof. Pusi Diaconescu şi fiica, Smaranda încadrată la UMF şi pediatrie, prof. N. Trifan şi fiica sa, dar în alta specialitate, etc, etc. Luaţi la rând toate spitalele din Iaşi şi veţi constata că în absolut toate au fost încadrate rude de diferite grade ale profesorilor din UMF sau ai doctorilor din acelaşi spital sau din altele

b) După 1990, piaţa încadrărilor la UMF s-a liberalizat! La practicile deja cunoscute - toţi profesorii şi-au încadrat copiii în acelaşi spital -, s-au adăugat altele: nu trebuia să fii, neapărat, copil de prof de la UMF. Important era să cunoşti pe cineva sus-pus de la UMF: prieten, coleg de grădiniţă, şcoală generală, liceu sau facultate cu decidenţii din UMF. Aşa şi doar aşa s-a ajuns în situaţia în care niciun asistent universitar nu a fost încadrat în UMF, fără o pilă importantă şi fără acordul profesorului, care este, în acelaşi timp, şef de disciplină. Dacă şeful de disciplină nu dorea să aibă o anumită persoană în colectiv, degeaba avea aceasta anumite pile la nivelul UMF. Este inutil să mai spunem că spitalele din Iaşi sunt pline de medici care provin din familii de medici şi presupus a fi fost încadraţi datorită părinţilor. Ca să nu mai vorbim de situaţia în care soţii sunt medici în aceeaşi clinică, unul fiind şef, iar celălalt stând acasă şi pontat, ca şi cum ar fi fost la serviciu. Acesta este cazul, cunoscut de ani de zile, de la Spitalul Socola. Din motive de spaţiu, vă comunic doar că voi finaliza cercetarea, printr-o listă în care vor apărea numele părinţilor, cadre didactice la UMF sau doctori şi copiilor angajaţi la UMF.

c) Mai exista o categorie de subordonaţi în ierarhia UMF: unele persoane, la început asistenţi universitari, foarte docile, dar cu mari aspiraţii sunt luaţi de profesori ca şi copii de suflet, ca oameni de încredere şi cu şansele cele mai mari de a deveni moştenitorii tronului. În general, aceştia par a fi nişte persoane cu originea străină de viaţa medicală sau UMF, dar au marele merit de a fi fost luaţi sub aripa profului! Imaginaţi-vă lupta întreţinută de şef, între acel moştenitor şi ceilalţi colegi! Şi atunci, vă mai miraţi de atâtea duşmănii şi adversităţi în viaţa universitară? Părerea mea este următoarea: ori acceptaţi că acesta este sistemul, împotriva căruia este foarte greu de luptat, ori curăţaţi-l de toţi, nu doar de unii, atunci când sunt alegeri la UMF.

d) În fine, sper ca măcar personajul de îngrijire să fie corect încadrat, să fie acceptate doar doamnele care ştiu la ce unghi se ţine mătura, ce cantitate de clor asigură sterilizarea toaletelor, etc.”


* * *
În continuare vă prezentăm un alt semnal de alarmă pe care l-a tras un al cititor la acelaşi articol. „Dacă te gândeşti că şi reprezentanţii în Colegiul Medicilor şi al Dentiştilor sunt tot de către UMF susţinuţi sau promovaţi, îţi dai seama cât de greu va fi să schimbi ceva. Acesta este şi motivul pentru care medicii din reţea nu au posibilitatea să primească fonduri de la CJAS în mod corespunzător, felia mai mare fiind asigurată Fundaţiei Grigore T. Popa. Astfel, în acelaşi timp profesorii dr. sunt plătiţi pentru participări la cursuri la care se duc asistenţii, sunt plătiţi pe contractul cu CJAS pentru servicii prestate în contul Fundaţiei, pentru serviciile decontate de CJAS la spitalul de stat şi de CJAS pentru serviciile de la cabinetul privat. Curat murdar, coane Fănică !”

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Mihai Chirica - Primarul Municipiului Iași DE LA EDIL LA CETĂȚEAN   29.05.2020  VIDEO
29/05/2020 23:26

Astăzi 29.05.2020 incepand cu orele 17:00, invitat Mihai Chirica - Primarul Municipiului Iasi. Puteti intra in legatură directă cu noi la numărul de telefon 0332.711.222 CLIC AICI  www.facebook.com/ ...

Modificări în circulaţia tramvaielor
29/05/2020 17:32

Începerea lucrărilor in cadrul proiectului de reabilitare a infrastructurii de tramvai pe Strada Pădurii (intre Cinci Drumuri si intersectia cu Str. Nicorită) aduce schimbări si in circulatia mijlo ...

Contractul pentru execuția tronsonului de autostradă A3 Târgu Mureș - Ungheni (Aeroport)  a fost semnat vineri de către Compania de Drumuri
29/05/2020 16:54

 Contractul pentru executia tronsonului de autostradă A3 Targu Mures - Ungheni (Aeroport) si drum de legătură a fost semnat vineri de către Compania de Drumuri si Strabag, după o licitatie plină de t ...

Asistență socială ieșeană, la un pas de faliment!
29/05/2020 15:09

* aproape s-au epuizat banii pentru asigurarea traiului celor din sistemul de protectie socială - copiii din centrele de plasament, plata asistentilor maternali, asigurarea conditiilor de trai si ingrijire pen ...

PREMIERĂ Guvernul făcut de rușine de judele Neamț și Iași – Primul spital Modular Mobil pentru bolnavii de COVID din Moldova este aproape gata
29/05/2020 08:22

 Primul spital Modular Mobil pentru bolnavii de COVID-19 este gata! În aceste zile se instalează containerele care au sosit deja la destinatie... urmand ca in perioada imediat următoare v ...

Numărul firmelor nou-înfiinţate a scăzut, la Iaşi, cu peste 40%!
29/05/2020 00:01

* dintre acestea, 934 sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), 301 persoane fizice autorizate (PFA), 8 intreprinderi familiale (IF) şi 143 intreprinderi individuale (II), capitol la care Iaşul deţine ...

Reprezentanţii societăţii civile se opun construirii pasajelor din Podu Roş
29/05/2020 00:00

  „Dacă facem mai mult loc pentru masini, o să avem mai multe masini”. Este ceea ce susţin reprezentaţii Asociaţiei Civica, care, invocand faptul că principiul centrării mobilităti ...