IMG_9590
1spiri2
IMG_9463
IMG_9011

Dimensiune font:

Record de pelerini la Iaşi!

| 14-10-2019 08:33

Numărul credincioşilor veniţi la moaştele Sintei Parascheva a trecut ieri de 125.000, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei aşteptându-se ca până marţi seara numărul lor să se dubleze * Sărbătorile Iaşului ating apogeul astăzi, când are loc Sfânta Liturghie Arhierească prilejuită de Hramul Cuvioasei Parascheva * un moment aşteptat îl constituie Masa Pelerinilor, în acest sens fiind pregătite 60.000 de sarmale * în zona manifestărilor laice, Palatul Roznovanu va găzdui, tot astăzi, Seara Valorilor, eveniment care va reuni nume importante din sfera culturală şi universitară


Până ieri, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, adus din Insula Corfu, trecuseră peste 70.000 de credincioşi. Alte zeci de mii de persoane venite din toată ţara sau din străinătate formează un rând întins pe doi kilometri. „În mod sigur este vorba de o audinţă record. Au fost ani când pe 12 octombrie era bifat stâlpul cu numărul 50, acum a trecut de 70”, spun surse din Primăria Iaşi.

Astăzi, este de aşteptat ca numărul credincioşilor să urce la 100.000 dat fiind faptul că va fi celebrat hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfânta Liturghie arhierească va avea loc pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, între orele 9.00-13.00. Ceremonia va fi urmată de Masa Pelerinilor, credincioşii fiind Întâmpinaţi la cantina DAS din incinta Liceului Economic Virgil Madgearu cu 60.000 porţii de sarmale, colaci, vin şi suc. „Aşa cum este şi firesc, evenimentul principal al Sărbătorilor Iaşului îl reprezintă Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva – Protectoarea Moldovei, din 14 octombrie, moment care face din Iaşi gazda celui mai mare pelerinaj ortodox din sud-estul Europei. Oraşul nostru îşi reafirmă an de an statutul de Capitală Spirituală a României!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Nemulţumiri

Comparativ cu alţi ani, Sărbătorile Iaşului au fost mai bine organizate, în sensul că pelerinii au avut la dispoziţie puncte de informare, culoare pentru a ajunge la raclă, număr dublu de toalete şi locuri de parcare pentru autobuze şi microbuze. Chiar şi aşa, au existat nemulţumiţi. „Sunt bineveniţi pelerinii în oraşul nostru! Dar, ca în fiecare an, deşi s-au montat toalete, dragii de ei îşi fac nevoile pe unde apucă. Locuiesc pe Splai Bahlui, din păcate la parter... chiar în zona de staţionare a autocarelor. Nu cred că vă imaginaţi ce gălăgie, mirosuri şi ce mizerie suportăm! Îi vom primi cu drag şi anul viitor, poate cu mai mult bun simţ şi respect faţă de oraşul nostru şi locuitorii acestuia!”, spune o ieşeancă. „Aţi paralizat zona Podu Roş-Podu de Piatră, Sf. Andrei şi adiacentele mai rău ca niciodată! Mi se pare exagerat şi aberant să nu ţi se permită accesul nici măcar unde lucrezi, iar când întrebi un poliţist de la Rutieră (care se comportă în intersecţie ca şi cum ar fi proprietatea lui persoanală şi ne face un favor că ne lasă să trecem pe acolo) cum ajungi la serviciu, îţi răspunda batjocoritor: Pe jos. Oamenii care vin în pelerinaj nu îşi iau cazare nicăieri în oraş, mănâncă mâncare adusă în pungă, de acasă şi mai primesc (tot din bugetul oraşului) ceaiuri şi sarmale şi lasă resturile unde apucă. Iar şoferii care rămân la autocare înjură ca la uşa cortului şi fac comentarii la adresa fetelor şi femeilor care trec pe trotuar, prin zonă”, afirmă un alt cetăţean. O altă nemulţumire este legată tot de autocarele de pe Splai. „De ce aţi permis să se parcheze autocarele în centrul oraşului? Când a fost vizita Papei, se parcau autocarele la intrarea în Iaşi, iar accesul se făcea cu mijloace de transport în comun”, reproşează un alt localnic.

32 de pelerini spitalizaţi

Din păcate, pelerinajul credincioşilor nu a fost ferit de probleme. Ieri, reprezentanţii SMURD şi SAJ susţineau că au fost 328 de solicitări de intervenţii medicale, din care 32 de persoane au fost transportate la spital cu diverse probleme: luxaţie, criză comiţială, traumatism cranian prin cădere, hipertensiune arterială, infarct, fractură şi epilepsie.


Procesiune cu torţe, la sărbătoarea Sfintei Parascheva

Aproximativ 25.000 de credincioşi şi peste o sută de preoţi au mers în procesiune, sâmbătă seară, cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva pe străzile din centrul Iaşului. Racla a fost purtată pe strada I.C. Brătianu, până la intersecţia cu strada Cuza Vodă, pe lângă Teatrul Naţional şi statuia lui Miron Costin. Procesiunea a continuat pe strada Cuza Vodă, până la Capela „Naşterea Domnului” a Maternităţii Cuza-Vodă, unde s-a făcut o scurtă rugăciune. Pelerinajul a continuat spre intersecţia cu strada Armeană, pe care s-a coborât spre Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit”, unde s-a făcut a doua oprire pentru cel de-al doilea moment de rugăciune. Apoi, s-a mers pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, unde a avut loc următoarea oprire. După aceasta, procesiunea a continuat spre Catedrala Mitropolitană, pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. La final, sfintele moaşte au fost aşezate din nou în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane. La procesiune au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, alături de numeroşi preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor şi credincioşi din toată ţara. Procesiunea a fost deschisă de un grup de tineri în port popular, ţinând în mâini drapelul naţional şi o icoană, urmaţi de fanfara militară a Garnizoanei Iaşi şi de militari cu torţe aprinse.

Mâna dreaptă a Sfântului a ajuns la Iaşi

În Capitala Moldovei a ajuns la Iaşi, din Corfu (Grecia), şi racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei ‒ făcătorul de minuni.

Sfintele moaşte au fost întâmpinate în jurul orei 20.00, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de un sobor de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. După primirea oficială de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat o slujbă de Te Deum. Delegaţia din Grecia a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Nectarie, Mitropolit de Kerkira. „După 18 ani mă aflu din nou în această Catedrală din cetatea Iaşului. Atunci, am adus aici un fragment din Sfântul Brâu al Maicii Domnului, păstrat în mănăstirea unde am fost stareţ, în vremea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Patriarh Daniel. Îmi aduc aminte de evlavia poporului dreptcredincios de aici. Şi acele imagini au rămas imprimate în sufletul şi în inima mea”, a spus IPS Nectarie.

Ceremonia de primire a fost urmată de Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Ierarh Spiridon, în Catedrala Mitropolitană, iar Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost aşezată spre închinare alături de racla Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei mitropolitane.

Până să ajungă la Iaşi, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon a fost aşezată, spre închinare, în intervalul orar 7.00-14.00, în baldachinul special amenajat de pe Colina Bucuriei, lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon s-a aflat timp de mai multe secole la Roma, în Biserica Ordinului Oratorienilor, până în anul 1984. În ajunul praznicului Sfântului Spiridon (11 decembrie) din anul 1984, prin eforturile Mitropolitului Timotei al insulei Corfu, mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost înapoiată corfioţilor. Astăzi, mâna dreaptă este aşezată lângă moaştele întregi ale Sfântului Spiridon, în Catedrala din Corfu, care îl are ca ocrotitor.

Seara Valorilor la Primăria Iaşi

Un eveniment de prim rang va loc în această seară la Palatul Roznovanu. Este vorba de tradiţionala Seară a Valorilor, parte a Sărbătorilor Iaşului dedicată omagierii personalităţilor locale şi nu numai. Aidoma anilor trecuţi, evenimentul include acordarea de către primarul Mihai Chirica a mai multor categorii de premii, de la cele vizând titlurile de  cetăţeni de onoare ai urbei, până la distincţie menite a aduce în prim plan realizare unora dintre cetăţeni, însă lista celor prezenţi este ţinută la secret de angajaţii municipalităţii. „Vor fi rectori, academicieni, oameni de cultură”, spun aceştia. Vor fi prezenţi oaspeţi din străinătate, la eveniment fiind aşteptată o delegaţie din Suedia, în frunte cu Lennart Ericsson, preşedintele Star of Hope, un partener tradiţional al Primăriei Iaşi în proiecte cu tentă socială. Maura ANGHEL, Tudor DAMASCHIN

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Un vestit hoţ de buzunare a avut remuşcări în arest şi a ajuns la Socola
05/07/2020 21:49

Prinţu (chiar aşa-l cheamă) are 39 de ani şi a fost, pană mai ieri, unul dintre cei mai faimoşi şi mai temuţi „pensetari” din Iaşi. Hoţ de buzunare cu o carieră impresionantă in spate, a ...

Spărgătorul pe bicicletă, băgat după gratii
05/07/2020 21:47

Abia ieşit din majorat, Livăduş M. (19 ani) s-a gandit că spargerea autoturismelor e o metodă facilă şi eficientă pentru a face rost de bani. Tanărul s-a arătat extrem de inventiv atunci cand a trecut ...

Peste 1.400 de ieşeni au obţinut o notă mai mare la Bacalaureat!
05/07/2020 19:24

* 735 dintre ieşenii care au contestat rezultatul la una dintre probele de la Bacalaureat au obţinut o notă mai mică! * numărul mediilor de 10 obtinute, la nivelul judetului Iasi, după contestaţii, a cre ...

Urmărire cu cinci focuri de armă şi cinci oi ucise, la Solca
05/07/2020 19:23

* poliţiştii au reconstituit traseul parcurs şi au identificat un telefon mobil şi un portofel conţinand actul de identitate, permisul de conducere şi mai multe documente ale infractorului * in maşina ab ...

ULTIMĂ ORĂ Mai multe persoane rănite după o EXPLOZIE la Mănăstirea Sihăstria Rarău
05/07/2020 15:44

Alertă la Mănăstirea Sihăstria Rarău. Mai multe persoane au fost rănite, duminică după-amiază, după ce intr-o incăpere a mănăstirii din Suceava s-a produs o explozie. Unele persoane au suferit arsu ...

Controale de amploare în țară. Mii de operatori economici verificați, iar sancțiunile au fost unele drastice
05/07/2020 15:06

 Au fost aplicate 1.781 sanctiuni contraventionale, in valoare de 821.735 lei, dintre care: 41 sanctiuni contraventionale operatorilor economici pentru organizarea de activităti in spatiul public sau priv ...

Harta ANM. Alertă meteo de COD GALBEN și COD PORTOCALIU. Zonele vizate de vremea rea
05/07/2020 12:12

 Sunt vizate de acest avertisment meteo Brăila, Buzău, Călărasi, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Tulcea, Vrancea, dar si municipiul Bucuresti.  De la ora 12:00, mai intră in vigoare si o a ...

Furnicar la granița României. Aproape 100 de mii de persoane au trecut frontiera, în ultimele 24 de ore
05/07/2020 11:17

 Pe sensul de intrare au fost aproximativ 55.600 persoane cu 20.200 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 43.600 persoane cu 16.000 mijloace de transport, potrivit Agerpres. ''Frontiera cu Ungari ...

Mobilizare de amploare a pompierilor. S-a intervenit în zeci de localități din cauza furtunilor violente
05/07/2020 11:01

 Situatii deosebite au fost inregistrate in judetele Prahova si Maramures. În localitatea Busteni din judetul Prahova o persoană a fost surprinsă de o viitură formată in zona muntilor Bucegi &nd ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!