Record de pelerini la Iaşi!

IMG_9590
1spiri2
IMG_9463
IMG_9011

Dimensiune font:

| 14-10-2019 08:33

Numărul credincioşilor veniţi la moaştele Sintei Parascheva a trecut ieri de 125.000, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei aşteptându-se ca până marţi seara numărul lor să se dubleze * Sărbătorile Iaşului ating apogeul astăzi, când are loc Sfânta Liturghie Arhierească prilejuită de Hramul Cuvioasei Parascheva * un moment aşteptat îl constituie Masa Pelerinilor, în acest sens fiind pregătite 60.000 de sarmale * în zona manifestărilor laice, Palatul Roznovanu va găzdui, tot astăzi, Seara Valorilor, eveniment care va reuni nume importante din sfera culturală şi universitară


Până ieri, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, adus din Insula Corfu, trecuseră peste 70.000 de credincioşi. Alte zeci de mii de persoane venite din toată ţara sau din străinătate formează un rând întins pe doi kilometri. „În mod sigur este vorba de o audinţă record. Au fost ani când pe 12 octombrie era bifat stâlpul cu numărul 50, acum a trecut de 70”, spun surse din Primăria Iaşi.

Astăzi, este de aşteptat ca numărul credincioşilor să urce la 100.000 dat fiind faptul că va fi celebrat hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfânta Liturghie arhierească va avea loc pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, între orele 9.00-13.00. Ceremonia va fi urmată de Masa Pelerinilor, credincioşii fiind Întâmpinaţi la cantina DAS din incinta Liceului Economic Virgil Madgearu cu 60.000 porţii de sarmale, colaci, vin şi suc. „Aşa cum este şi firesc, evenimentul principal al Sărbătorilor Iaşului îl reprezintă Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva – Protectoarea Moldovei, din 14 octombrie, moment care face din Iaşi gazda celui mai mare pelerinaj ortodox din sud-estul Europei. Oraşul nostru îşi reafirmă an de an statutul de Capitală Spirituală a României!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Nemulţumiri

Comparativ cu alţi ani, Sărbătorile Iaşului au fost mai bine organizate, în sensul că pelerinii au avut la dispoziţie puncte de informare, culoare pentru a ajunge la raclă, număr dublu de toalete şi locuri de parcare pentru autobuze şi microbuze. Chiar şi aşa, au existat nemulţumiţi. „Sunt bineveniţi pelerinii în oraşul nostru! Dar, ca în fiecare an, deşi s-au montat toalete, dragii de ei îşi fac nevoile pe unde apucă. Locuiesc pe Splai Bahlui, din păcate la parter... chiar în zona de staţionare a autocarelor. Nu cred că vă imaginaţi ce gălăgie, mirosuri şi ce mizerie suportăm! Îi vom primi cu drag şi anul viitor, poate cu mai mult bun simţ şi respect faţă de oraşul nostru şi locuitorii acestuia!”, spune o ieşeancă. „Aţi paralizat zona Podu Roş-Podu de Piatră, Sf. Andrei şi adiacentele mai rău ca niciodată! Mi se pare exagerat şi aberant să nu ţi se permită accesul nici măcar unde lucrezi, iar când întrebi un poliţist de la Rutieră (care se comportă în intersecţie ca şi cum ar fi proprietatea lui persoanală şi ne face un favor că ne lasă să trecem pe acolo) cum ajungi la serviciu, îţi răspunda batjocoritor: Pe jos. Oamenii care vin în pelerinaj nu îşi iau cazare nicăieri în oraş, mănâncă mâncare adusă în pungă, de acasă şi mai primesc (tot din bugetul oraşului) ceaiuri şi sarmale şi lasă resturile unde apucă. Iar şoferii care rămân la autocare înjură ca la uşa cortului şi fac comentarii la adresa fetelor şi femeilor care trec pe trotuar, prin zonă”, afirmă un alt cetăţean. O altă nemulţumire este legată tot de autocarele de pe Splai. „De ce aţi permis să se parcheze autocarele în centrul oraşului? Când a fost vizita Papei, se parcau autocarele la intrarea în Iaşi, iar accesul se făcea cu mijloace de transport în comun”, reproşează un alt localnic.

32 de pelerini spitalizaţi

Din păcate, pelerinajul credincioşilor nu a fost ferit de probleme. Ieri, reprezentanţii SMURD şi SAJ susţineau că au fost 328 de solicitări de intervenţii medicale, din care 32 de persoane au fost transportate la spital cu diverse probleme: luxaţie, criză comiţială, traumatism cranian prin cădere, hipertensiune arterială, infarct, fractură şi epilepsie.


Procesiune cu torţe, la sărbătoarea Sfintei Parascheva

Aproximativ 25.000 de credincioşi şi peste o sută de preoţi au mers în procesiune, sâmbătă seară, cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva pe străzile din centrul Iaşului. Racla a fost purtată pe strada I.C. Brătianu, până la intersecţia cu strada Cuza Vodă, pe lângă Teatrul Naţional şi statuia lui Miron Costin. Procesiunea a continuat pe strada Cuza Vodă, până la Capela „Naşterea Domnului” a Maternităţii Cuza-Vodă, unde s-a făcut o scurtă rugăciune. Pelerinajul a continuat spre intersecţia cu strada Armeană, pe care s-a coborât spre Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit”, unde s-a făcut a doua oprire pentru cel de-al doilea moment de rugăciune. Apoi, s-a mers pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, unde a avut loc următoarea oprire. După aceasta, procesiunea a continuat spre Catedrala Mitropolitană, pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. La final, sfintele moaşte au fost aşezate din nou în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane. La procesiune au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, alături de numeroşi preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor şi credincioşi din toată ţara. Procesiunea a fost deschisă de un grup de tineri în port popular, ţinând în mâini drapelul naţional şi o icoană, urmaţi de fanfara militară a Garnizoanei Iaşi şi de militari cu torţe aprinse.

Mâna dreaptă a Sfântului a ajuns la Iaşi

În Capitala Moldovei a ajuns la Iaşi, din Corfu (Grecia), şi racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei ‒ făcătorul de minuni.

Sfintele moaşte au fost întâmpinate în jurul orei 20.00, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de un sobor de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. După primirea oficială de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat o slujbă de Te Deum. Delegaţia din Grecia a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Nectarie, Mitropolit de Kerkira. „După 18 ani mă aflu din nou în această Catedrală din cetatea Iaşului. Atunci, am adus aici un fragment din Sfântul Brâu al Maicii Domnului, păstrat în mănăstirea unde am fost stareţ, în vremea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Patriarh Daniel. Îmi aduc aminte de evlavia poporului dreptcredincios de aici. Şi acele imagini au rămas imprimate în sufletul şi în inima mea”, a spus IPS Nectarie.

Ceremonia de primire a fost urmată de Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Ierarh Spiridon, în Catedrala Mitropolitană, iar Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost aşezată spre închinare alături de racla Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei mitropolitane.

Până să ajungă la Iaşi, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon a fost aşezată, spre închinare, în intervalul orar 7.00-14.00, în baldachinul special amenajat de pe Colina Bucuriei, lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon s-a aflat timp de mai multe secole la Roma, în Biserica Ordinului Oratorienilor, până în anul 1984. În ajunul praznicului Sfântului Spiridon (11 decembrie) din anul 1984, prin eforturile Mitropolitului Timotei al insulei Corfu, mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost înapoiată corfioţilor. Astăzi, mâna dreaptă este aşezată lângă moaştele întregi ale Sfântului Spiridon, în Catedrala din Corfu, care îl are ca ocrotitor.

Seara Valorilor la Primăria Iaşi

Un eveniment de prim rang va loc în această seară la Palatul Roznovanu. Este vorba de tradiţionala Seară a Valorilor, parte a Sărbătorilor Iaşului dedicată omagierii personalităţilor locale şi nu numai. Aidoma anilor trecuţi, evenimentul include acordarea de către primarul Mihai Chirica a mai multor categorii de premii, de la cele vizând titlurile de  cetăţeni de onoare ai urbei, până la distincţie menite a aduce în prim plan realizare unora dintre cetăţeni, însă lista celor prezenţi este ţinută la secret de angajaţii municipalităţii. „Vor fi rectori, academicieni, oameni de cultură”, spun aceştia. Vor fi prezenţi oaspeţi din străinătate, la eveniment fiind aşteptată o delegaţie din Suedia, în frunte cu Lennart Ericsson, preşedintele Star of Hope, un partener tradiţional al Primăriei Iaşi în proiecte cu tentă socială. Maura ANGHEL, Tudor DAMASCHIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei