default

Dimensiune font:

Regionalizarea se amână

| 05-08-2013 07:00

Cotidianul "Evenimentul Regional al Moldovei" continuă campania de informare a opiniei publice privind procesul de reorganizare administrativ-teritorială. În ediţia de astăzi vă prezentăm ultimele reacţii de pe scena politică cu privire la faptul că, cel mai probabil, regionalizarea va fi implementată începând cu anul 2015. Materialele publicate anterior în cadrul acestei campanii pot fi vizualizate pe www.ziarulevenimentul.ro la secţiunea "Moldova/Regionalizare".

* tot mai multe voci susţin amânarea reorganizării administrativ-teritoriale pentru anul 2014 * principalii lideri ai USL sunt de acord cu o astfel de iniţiativă * o decizie finală va fi anunţată în cursul acestei luni

Prim-vicepreşedintele PNL, cel care conduce comisia pentru regionalizare din acest partid, Klaus Iohannis, a declarat joi, că liberalii "nu se grăbesc cu regionalizarea", pentru că "aproape sigur că nu o facem anul acesta". "Şi în situaţia în care am ajuns, cu cvorumul la Referendum, cam toată lumea între timp vede Referendumul de modificare a Constituţiei organizat spre a doua parte a anului viitor. Şi atunci sigur este mai mult timp pentru pregătirea regionalizării. (...) dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot (...). Nu avem motive să ne grăbim, fiindcă nu avem motive să ne grăbim acum", a spus Iohannis.

România nu riscă să piardă fonduri UE

În contextul în care unul din principalele obiective ale regionalizării constă în creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Iohannis a precizat că nu există un "risc real" de a pierde din banii UE. "România are regiunile de dezvoltare care au atras fondurile şi până acum. Şi dacă stăm să ne uităm unde s-au consumat fondurile europene şi unde nu, la regiunile de dezvoltare stăm foarte bine. Restul mai are de lucru. Aceste agenţii de dezvoltare pot continua gestionarea fondurilor europene, ca şi până acum. Nu e nicio problemă", a completat prim-vicepreşedintele PNL. Klaus Iohannis nu crede că regionalizarea trebuie făcută neapărat după modelul actualelor Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR). "Însă dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot, fiindcă dacă actualele ADR-uri vor prelua gestionarea fondurilor europene, acest lucru va trebui să rămână în acea formă până prin 2022, dacă luăm varianta de n plus doi, rata bugetară plus doi ani. Şi atunci avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni şi să le formăm, să le reformulăm, în ce priveşte fondurile europene", a explicat liberalul.

 

Ponta: "Un lucru bun nu trebuie făcut în grabă"

Premierul Victor Ponta s-a alăturat şi el grupului de politicieni care propun amânarea regionalizării, deşi, nu mai departe de câteva luni, acesta susţinea contrariul. "Opinia mea personală este că un lucru bun nu trebuie neapărat făcut în grabă. Aşa încât, dacă nu va fi anul acesta şi va fi la anul, e o mică problemă vizavi de modul de organizare a absorbţiei fondurilor europene, dar poate că avem timp mai mult ca să ne gândim să facem proiectul de regionalizare într-adevăr pentru următorii 20-25 de ani", a precizat Ponta.

 

*** Decizia autorităţilor de a amâna regionalizarea a venit în contextul în care pentru aprobarea noii Constituţii, pentru a fi introdusă noţiunea de "regiune" este necesară o prezenţă de 50% plus unu din alegători. Cel mai probabil, referendumul va avea loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale

 

UDMR jubilează la ideea amânării regionalizării

* regionalizarea îi va învrăjbi pe români şi maghiari, potrivit unui lider UDMR

Amânarea regionalizării este susţinută şi de liderii UDMR. Senatorul Marko Bela a declarat că reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face în acest an şi a subliniat cu UDMR nu va accepta ca prin acest proces să aibă loc o slăbire sau o destrămare a judeţelor în care reprezentanţii comunităţii maghiare sunt majoritari. "Eu nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare, pentru că de la început am spus că nu sunt de acord cu reorganizarea administraţiei noastre, în aşa fel încât să complicăm şi mai mult birocraţia şi să includem între judeţe şi Guvernul central un alt nivel al administraţiei, regiunile", a declarat Bela. Potrivit acestuia, o "destrămare" a judeţelor în care maghiarii sunt majoritari ar duce la crearea unor frustrări. "Vom crea o frustrare enormă în cadrul comunităţii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte dăunătoare în ceea ce priveşte convieţuirea celor două etnii, în ceea ce priveşte integrarea comunităţii maghiare în societatea românească", a afirmat Marko Bela.

Bela: "USL face regionalizarea pentru control politic"

Liderul UDMR susţine că obiectivul actualei guvernări în realizarea regionalizării constă de fapt în "spargerea actualelor structuri ale judeţelor" pentru crearea unor structuri administrative care să fie controlate de USL. "O astfel de viziune demonstrează o miopie politică foarte mare, pentru că vor veni şi alte guverne şi aşa mai departe. Cei care vor să reformeze administraţia trebuie să gândească în perspectivă", a completat Bela.

 

"Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere" - Marko Bela, senator UDMR

 

Oprescu vrea Bucureştiul port la Dunăre

* regiunea Bucureşti ar urma să cuprindă Ilfovul, judeţul Giurgiu şi câteva localităţi din Călăraşi

Amânarea regionalizării redeschide dezbaterile în ţară privind modul în care ar trebui organizate regiunile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a susţinut în cadrul unei emisiuni televizate că regiunea Bucureştiului ar trebui să cuprindă Ilfovul, precum şi judeţele Giurgiu şi unele localităţi din Călăraşi. Potrivit lui Oprescu, astfel, capitala ţării va avea ieşire la Dunăre. "Bucureştiul are nevoie de Ilfov ca de o respiraţie, pentru că el trebuie să se întindă. Dezvoltarea urbanistică se produce aici. Foloseşti motorul pe care îl ai, el la rândul lui are o zonă de influenţă şi foloseşte banii pentru ridicarea celorlalte regiuni apropiate, aşa cum este Ilfovul, Giurgiu, o parte din Călăraşi", a explicat Oprescu.

Calea navigabilă are două obiective: utilitar şi turistic

Ieşirea la Dunăre a Capitalei va favoriza crearea unui canal cu două obiective: transport de resurse naturale şi dezvoltarea turismului. "Legătura directă între Bucureşti şi Dunăre, pe baza acestor canale, nu face altceva decât să se vorbească despre Bucureşti-capitală la Dunăre şi intră în regimul important de susţinere a fondurilor europene pentru dezvoltarea Dunării de Jos", a mai spus Oprescu. Primarul Bucureştiului a adăugat că va face această propunere Ministerului Dezvoltării, o propunere bazată pe factori politici şi economici, iar reprezentanţii acestei autorităţi vor trebui să fie „raţionali”.

 

În anul 1986, autorităţile comuniste au demarat lucrări pentru realizarea unui canal Dunăre - Bucureşti, proiect sistat după Revoluţie. Discuţiile despre un canal utilitar şi turistic s-au consemnat încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar în perioada interbelică, Parlamentul a votat o lege pentru construirea unui astfel de obiectiv, dar recesiunea economică din anii '30 a dus la abandonarea proiectului

 

MRU: "Regionalizarea este un proiect fals"

Liderii opoziţiei de pe scena politică afirmă că regionalizarea propusă de USL este un "camuflaj" pentru a abate atenţia de la problemele cu care confruntă românii: lipsa locurilor de muncă, emigrarea masivă, situaţia din agricultură sau declinul demografic. "Regionalizarea este nimic altceva decât un proiect fals şi el nu se va produce. Riscul de a strica este atât de mare încât nici măcar PSD nu şi-l va permite", a spus liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit acestuia, un proces de reorganizare are nevoie de studii de impact temeinice capabile să ofere o privire exactă asupra consecinţelor pe termen mediu şi lung. "Aceste studii lipsesc. Un proces amplu de refacere a statului nu se poate face în condiţiile în care economia României gâfâie, iar bani la buget nu există", a menţionat MRU.

 

"Protectoratul" lui Tokes, sancţionat de politiceni şi oficiali

Declaraţiile lui Laszlo Tokes, cu referire la faptul că regionalizarea ar fi un "genocid anemic", a stârnit un val de reacţii din partea politicienilor români, precum şi a autorităţilor guvernamentale. Secretarul de stat din Ministerul de Externe Radu Podgorean a susţinut că este "inacceptabil" ca la un eveniment politic organizat în România să fie promovate "proiecte revizioniste care pun sub semnul întrebării unitatea, integritatea şi suveranitatea statului". "Afirmaţiile europarlamentarului Tokes Laszlo cu privire la o autonomie a Ţinutului Secuiesc, sub forma unui protectorat, sunt expresia unei viziuni iredentiste cu sorginte în perioada interbelică", a spus oficialul MAE. Acesta a adăugat că Tokes nu poate depăşi o "viziune bazată pe criterii etnice înguste" privind realizarea procesului de reorganizare. "Propunând un protectorat pentru etnicii maghiari, pastorul Tokes omite faptul că în România, această minoritate naţională se bucură tocmai de posibilitatea de a fi parte la decizie, atât la nivel central, cât şi la nivel local", a mai declarat Podgorean.

 

Apare în fiecare luni

 


 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
PREMIERĂ Guvernul făcut de rușine de judele Neamț și Iași – Primul spital Modular Mobil pentru bolnavii de COVID din Moldova este aproape gata
29/05/2020 08:22

 Primul spital Modular Mobil pentru bolnavii de COVID-19 este gata! În aceste zile se instalează containerele care au sosit deja la destinatie... urmand ca in perioada imediat următoare v ...

Numărul firmelor nou-înfiinţate a scăzut, la Iaşi, cu peste 40%!
29/05/2020 00:01

* dintre acestea, 934 sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), 301 persoane fizice autorizate (PFA), 8 intreprinderi familiale (IF) şi 143 intreprinderi individuale (II), capitol la care Iaşul deţine ...

Reprezentanţii societăţii civile se opun construirii pasajelor din Podu Roş
29/05/2020 00:00

  „Dacă facem mai mult loc pentru masini, o să avem mai multe masini”. Este ceea ce susţin reprezentaţii Asociaţiei Civica, care, invocand faptul că principiul centrării mobilităti ...

Consiliul Local va hotărî, astăzi, soarta a 25 de proiecte esenţiale pentru ieşeni
29/05/2020 00:00

  Consilierii locali se reunesc astăzi in şedinţa ordinară aferentă lunii mai, pe ordinea de zi figurand 25 de proiecte cu tematică variată. Unul dintre cele mai importante vizează modernizar ...

O nouă campanie de colectare a hârburilor din casele ieşenilor
29/05/2020 00:00

  Primăria Municipiului Iasi si Asociatia RoRec, Serviciul Local de Colectare Iasi, SC Salubris S.A impreună cu partenerii locali organizează in luna iunie o actiune specială de colectare a deseur ...

„E posibil ca în Moldova să circule o tulpină mai virulentă”
28/05/2020 00:00

  Medicul ieşean Giorgiana Matei, parte a echipei de specialişti care au dus la indeplinire misiunea din Republica Moldova, a vorbit despre experienţa trăită in ultimele două săptămani. Aceasta co ...

Chirica a pus proiectele Iaşului pe masa lui Orban!
28/05/2020 00:00

  Primarul Municipiului Iasi, Mihai Chirica, si ministrul Mediului, Apelor si Pădurilor, Costel Alexe, au o serie de intalniri la nivel guvernamental. Cei doi lideri ieseni au prezentat Prim-Ministru ...

Consilierii judeţeni au avizat investiţiile ApaVital prin POIM
28/05/2020 00:00

  În cadrul sedintei de ieri, consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici şi studiul de fezabilitate din cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă s ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!