Regionalizarea se amână

default

Dimensiune font:

| 05-08-2013 07:00

Cotidianul "Evenimentul Regional al Moldovei" continuă campania de informare a opiniei publice privind procesul de reorganizare administrativ-teritorială. În ediţia de astăzi vă prezentăm ultimele reacţii de pe scena politică cu privire la faptul că, cel mai probabil, regionalizarea va fi implementată începând cu anul 2015. Materialele publicate anterior în cadrul acestei campanii pot fi vizualizate pe www.ziarulevenimentul.ro la secţiunea "Moldova/Regionalizare".

* tot mai multe voci susţin amânarea reorganizării administrativ-teritoriale pentru anul 2014 * principalii lideri ai USL sunt de acord cu o astfel de iniţiativă * o decizie finală va fi anunţată în cursul acestei luni

Prim-vicepreşedintele PNL, cel care conduce comisia pentru regionalizare din acest partid, Klaus Iohannis, a declarat joi, că liberalii "nu se grăbesc cu regionalizarea", pentru că "aproape sigur că nu o facem anul acesta". "Şi în situaţia în care am ajuns, cu cvorumul la Referendum, cam toată lumea între timp vede Referendumul de modificare a Constituţiei organizat spre a doua parte a anului viitor. Şi atunci sigur este mai mult timp pentru pregătirea regionalizării. (...) dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot (...). Nu avem motive să ne grăbim, fiindcă nu avem motive să ne grăbim acum", a spus Iohannis.

România nu riscă să piardă fonduri UE

În contextul în care unul din principalele obiective ale regionalizării constă în creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Iohannis a precizat că nu există un "risc real" de a pierde din banii UE. "România are regiunile de dezvoltare care au atras fondurile şi până acum. Şi dacă stăm să ne uităm unde s-au consumat fondurile europene şi unde nu, la regiunile de dezvoltare stăm foarte bine. Restul mai are de lucru. Aceste agenţii de dezvoltare pot continua gestionarea fondurilor europene, ca şi până acum. Nu e nicio problemă", a completat prim-vicepreşedintele PNL. Klaus Iohannis nu crede că regionalizarea trebuie făcută neapărat după modelul actualelor Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR). "Însă dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot, fiindcă dacă actualele ADR-uri vor prelua gestionarea fondurilor europene, acest lucru va trebui să rămână în acea formă până prin 2022, dacă luăm varianta de n plus doi, rata bugetară plus doi ani. Şi atunci avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni şi să le formăm, să le reformulăm, în ce priveşte fondurile europene", a explicat liberalul.

 

Ponta: "Un lucru bun nu trebuie făcut în grabă"

Premierul Victor Ponta s-a alăturat şi el grupului de politicieni care propun amânarea regionalizării, deşi, nu mai departe de câteva luni, acesta susţinea contrariul. "Opinia mea personală este că un lucru bun nu trebuie neapărat făcut în grabă. Aşa încât, dacă nu va fi anul acesta şi va fi la anul, e o mică problemă vizavi de modul de organizare a absorbţiei fondurilor europene, dar poate că avem timp mai mult ca să ne gândim să facem proiectul de regionalizare într-adevăr pentru următorii 20-25 de ani", a precizat Ponta.

 

*** Decizia autorităţilor de a amâna regionalizarea a venit în contextul în care pentru aprobarea noii Constituţii, pentru a fi introdusă noţiunea de "regiune" este necesară o prezenţă de 50% plus unu din alegători. Cel mai probabil, referendumul va avea loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale

 

UDMR jubilează la ideea amânării regionalizării

* regionalizarea îi va învrăjbi pe români şi maghiari, potrivit unui lider UDMR

Amânarea regionalizării este susţinută şi de liderii UDMR. Senatorul Marko Bela a declarat că reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face în acest an şi a subliniat cu UDMR nu va accepta ca prin acest proces să aibă loc o slăbire sau o destrămare a judeţelor în care reprezentanţii comunităţii maghiare sunt majoritari. "Eu nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare, pentru că de la început am spus că nu sunt de acord cu reorganizarea administraţiei noastre, în aşa fel încât să complicăm şi mai mult birocraţia şi să includem între judeţe şi Guvernul central un alt nivel al administraţiei, regiunile", a declarat Bela. Potrivit acestuia, o "destrămare" a judeţelor în care maghiarii sunt majoritari ar duce la crearea unor frustrări. "Vom crea o frustrare enormă în cadrul comunităţii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte dăunătoare în ceea ce priveşte convieţuirea celor două etnii, în ceea ce priveşte integrarea comunităţii maghiare în societatea românească", a afirmat Marko Bela.

Bela: "USL face regionalizarea pentru control politic"

Liderul UDMR susţine că obiectivul actualei guvernări în realizarea regionalizării constă de fapt în "spargerea actualelor structuri ale judeţelor" pentru crearea unor structuri administrative care să fie controlate de USL. "O astfel de viziune demonstrează o miopie politică foarte mare, pentru că vor veni şi alte guverne şi aşa mai departe. Cei care vor să reformeze administraţia trebuie să gândească în perspectivă", a completat Bela.

 

"Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere" - Marko Bela, senator UDMR

 

Oprescu vrea Bucureştiul port la Dunăre

* regiunea Bucureşti ar urma să cuprindă Ilfovul, judeţul Giurgiu şi câteva localităţi din Călăraşi

Amânarea regionalizării redeschide dezbaterile în ţară privind modul în care ar trebui organizate regiunile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a susţinut în cadrul unei emisiuni televizate că regiunea Bucureştiului ar trebui să cuprindă Ilfovul, precum şi judeţele Giurgiu şi unele localităţi din Călăraşi. Potrivit lui Oprescu, astfel, capitala ţării va avea ieşire la Dunăre. "Bucureştiul are nevoie de Ilfov ca de o respiraţie, pentru că el trebuie să se întindă. Dezvoltarea urbanistică se produce aici. Foloseşti motorul pe care îl ai, el la rândul lui are o zonă de influenţă şi foloseşte banii pentru ridicarea celorlalte regiuni apropiate, aşa cum este Ilfovul, Giurgiu, o parte din Călăraşi", a explicat Oprescu.

Calea navigabilă are două obiective: utilitar şi turistic

Ieşirea la Dunăre a Capitalei va favoriza crearea unui canal cu două obiective: transport de resurse naturale şi dezvoltarea turismului. "Legătura directă între Bucureşti şi Dunăre, pe baza acestor canale, nu face altceva decât să se vorbească despre Bucureşti-capitală la Dunăre şi intră în regimul important de susţinere a fondurilor europene pentru dezvoltarea Dunării de Jos", a mai spus Oprescu. Primarul Bucureştiului a adăugat că va face această propunere Ministerului Dezvoltării, o propunere bazată pe factori politici şi economici, iar reprezentanţii acestei autorităţi vor trebui să fie „raţionali”.

 

În anul 1986, autorităţile comuniste au demarat lucrări pentru realizarea unui canal Dunăre - Bucureşti, proiect sistat după Revoluţie. Discuţiile despre un canal utilitar şi turistic s-au consemnat încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar în perioada interbelică, Parlamentul a votat o lege pentru construirea unui astfel de obiectiv, dar recesiunea economică din anii '30 a dus la abandonarea proiectului

 

MRU: "Regionalizarea este un proiect fals"

Liderii opoziţiei de pe scena politică afirmă că regionalizarea propusă de USL este un "camuflaj" pentru a abate atenţia de la problemele cu care confruntă românii: lipsa locurilor de muncă, emigrarea masivă, situaţia din agricultură sau declinul demografic. "Regionalizarea este nimic altceva decât un proiect fals şi el nu se va produce. Riscul de a strica este atât de mare încât nici măcar PSD nu şi-l va permite", a spus liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit acestuia, un proces de reorganizare are nevoie de studii de impact temeinice capabile să ofere o privire exactă asupra consecinţelor pe termen mediu şi lung. "Aceste studii lipsesc. Un proces amplu de refacere a statului nu se poate face în condiţiile în care economia României gâfâie, iar bani la buget nu există", a menţionat MRU.

 

"Protectoratul" lui Tokes, sancţionat de politiceni şi oficiali

Declaraţiile lui Laszlo Tokes, cu referire la faptul că regionalizarea ar fi un "genocid anemic", a stârnit un val de reacţii din partea politicienilor români, precum şi a autorităţilor guvernamentale. Secretarul de stat din Ministerul de Externe Radu Podgorean a susţinut că este "inacceptabil" ca la un eveniment politic organizat în România să fie promovate "proiecte revizioniste care pun sub semnul întrebării unitatea, integritatea şi suveranitatea statului". "Afirmaţiile europarlamentarului Tokes Laszlo cu privire la o autonomie a Ţinutului Secuiesc, sub forma unui protectorat, sunt expresia unei viziuni iredentiste cu sorginte în perioada interbelică", a spus oficialul MAE. Acesta a adăugat că Tokes nu poate depăşi o "viziune bazată pe criterii etnice înguste" privind realizarea procesului de reorganizare. "Propunând un protectorat pentru etnicii maghiari, pastorul Tokes omite faptul că în România, această minoritate naţională se bucură tocmai de posibilitatea de a fi parte la decizie, atât la nivel central, cât şi la nivel local", a mai declarat Podgorean.

 

Apare în fiecare luni

 


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
 Super concert și focuri de artificii în noaptea de Revelion
31/12/2019 15:29

  Cu ocazia trecerii in Noul An Primăria Municipiului Iasi va oferi din nou iesenilor traditionalul concert si focuri de artificii. Din păcate, programul anuntat initial al concertului a suferit o modi ...

FOTO - întâietatea la pețitul fetelor din Ruginoasa, tranșată de jandarmi!
31/12/2019 14:50

 Bătălia de la Ruginoasa, binecunoscuta incăierare de la sfarsit de an dintre deleni si văleni nu a mai avut loc! Cetele de urători, la fel ca in ultimii ani, au iesit pe ulite de la răsărit, doar c ...

Iaşul va avea un spital competitiv cu orice mare spital din lume
31/12/2019 14:22

Construcţia Spitalului Regional Iaşi va fi demarată mai repede decat ne-am fi aşteptat. Contractul de finanţare a fost semnat cu o zi inainte de incheierea anului 2019. „Am semnat, astăzi, contractu ...

Doar 949 ieşeni mai încasează indemnizaţie de şomaj
31/12/2019 14:20

* Iaşul inregistrează 8.242 şomeri, din care 3.723 sunt femei * dintre aceştia, doar 949 mai incasează indemnizaţie de şomaj, restul beneficiind doar de servicii de ocupare gratuite Conform ultimelor da ...

AJOFM Iaşi găseşte, lunar, de lucru pentru aproape 1.000 de oameni
31/12/2019 00:17

* principalii beneficiari sunt şomerii cu varste de peste 45 de ani, 3.221 dintre aceştia reuşind să-şi facă un rost in acest an * 2.711 sunt tineri intre 35 şi 45 de ani, 2.767 au intre 25 şi 35 de ani ...

„2020 ar putea fi anul creşterii gradului de integrare pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”
31/12/2019 00:08

DA-IS Club (supranumit şi Club de Dezvoltare a Autonomiei şi facilitare a Integrării Sociale) este un proiect de suflet al Asociaţiei Nevăzătorilor din Romania, Filiala Judeţeană Iaşi, promovat de Oana ...

Sănătatea ieşenilor a devenit, în sfârşit, o prioritate
31/12/2019 00:03

La nivelul judeţului Iaşi au fost implementate, in acest an, mai multe programe de screeing prin care a fost evaluată starea de sănătate a populaţiei. Printre ele se numără afecţiunile canceroase, cele ...

Cereri trăsnite în justiţia ieşeană
30/12/2019 21:14

Una din cele mai trăsnite cereri de chemare in judecată inregistrate anul ăsta la Iaşi a fost cea din data de 19 decembrie, prin care reclamanta Maria C. a solicitat instanţei să-l oblige pe Sorin M. la r ...

Ultima săptămână din an, cea mai incendiară dintre toate
30/12/2019 21:13

După aproape două săptămani de aşa-zisă acalmie, pompierii ieşeni au fost ultra solicitaţi in acest sfarşit de an. Nu vorbim aici despre intervenţiile „casnice”, gen scos căţei de prin f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei