REPORTAJ - Concurs inedit destinat persoanelor nevăzătoare, la Iași

WhatsApp Image 2019-11-03 at 18.47.36 (1)
WhatsApp Image 2019-11-03 at 18.47.36
WhatsApp Image 2019-11-03 at 18.47.37
WhatsApp Image 2019-11-03 at 18.47.38
WhatsApp Image 2019-11-03 at 18.47.39

Dimensiune font:

| 04-11-2019 10:22

Știați că și pentru persoanele cu dizabilități de vedere imaginea lor contează? Știați că nevăzătorii au aceleași preocupări culturale, aceleași pasiuni când vine vorba de muzică, literatură sau îmbrăcăminte, aceleași tabieturi de îngrijire personală, aceleași slăbiciuni pentru gustul mâncării, aceeași sete de cunoaștere și aceleași dorințe de a socializa cu lumea înconjurătoare pe care le posedă văzătorii? Dar știați că persoanele nevăzătoare de sex feminin au participat sâmbăta aceasta la faza locală a unui concurs de cultură generală?

Imaginea ta contează!” este un concurs după modelul probelor cu întrebări din afara zonei de confort a concurentelor, împrumutat din competițiile tip „Miss Universe”, ce se desfășoară la nivel național și care este destinat persoanelor nevăzătoare. Sâmbătă, 2 noiembrie, acest concurs a avut loc la Iași.

Știați că puteți simți prezența unui zâmbet, chiar dacă nu-l puteți vedea?

La prima vedere, ai fi putut avea falsa impresie că cele 7 doamne, ușor trecute de prima tinerețe, dar în continuare cochete, sunt stăpâne pe situație și au venit la sediul ieșean al „Asociației Nevăzătorilor” doar pentru a pleca acasă cu unul dintre premii, în schimb acestea se aflau acolo pentru a-și petrece dimineața împreună într-o atmosferă relaxată și deloc competitivă. O masă rotundă le despărțea pe participante de membrii juriului, format din membri voluntari și angajați ai asociației, cu toate acestea îi uneau foarte multe aspecte, în frunte cu buna dispoziție.

Afară vântul sufla puternic, iar frunzele se izbeau în mod repetat de geam. „Vine iarna sigur”, am auzit pe cineva spunând. Nici înăuntru nu era mai bine, căldura fiind oprită în tot cartierul din cauza lucrărilor de modernizare. Toată lumea își purta gecile de iarnă. Ne încălzeam cu zâmbete. Știați că puteți simți prezența unui zâmbet, dacă nu-l puteți vedea?

Prima probă a constat în construirea unui catren din patru cuvinte date, fiecare concurentă primindu-și cuvintele proprii și voluntarul, pregătit să scrie cele patru versuri care urmau să îi fie dictate. Janei, i-au picat cuvintele „ogor, tractor, arici, aici”, iar poezia sa a primit punctaj maxim din partea juriului la doar cinci minute după ce aceasta a exclamat că „nu e suficient de bună”. „Merg agale pe ogor/ Călare pe un tractor./ Dintr-odată, un arici/ Mi-a tăiat calea aici.” Jana a practicat medicina înainte de a-și pierde vederea complet, și încă 15 ani după aceea. Pentru ea, ogorul nu reprezintă doar un alt cuvânt, ci o amintire, iar poeziile obișnuiau să fie imagini care îi dansau în fața ochilor, nu doar sunete rimate. Una dintre concurente s-a clasat pe ultimul loc, în finalul probei, deoarece catrenul ei avea doar trei versuri. Am avut parte și de poezii abstracte, și de amintiri și emoții, însă nu a rămas timp pentru discuții despre talentul natural al unora dintre ele, deoarece începea proba cu numărul doi. Așa că ne-am mutat într-unul dintre birouri, unde doamnele erau conduse pe rând spre un scaun din fața calculatorului, de către voluntari pentru a recunoaște trei voci, des întâlnite pe vremuri în televiziunea și radioul românesc: marele actor Octvian Cotescu, pe care generația mai tânără l-a confundat cu un Pavel Bartoș mai talentat, Aurelian Timișan cu al său pistolar, piesă pe care toate persoanele din încăpere au fredonat-o până la sfârșitul zilei de la atâta repetiție, și comentatorul sportiv Ion Ghițulescu, într-un meci de pe vremea când Steaua încă nu se numea FCSB. Cu toate acestea niciuna dintre participante nu a reușit să identifice posesorii celor trei voci.

Nu poți întreba o persoană care nu aude cum sună un clopot de biserică, doar pentru că diferă de sunetul pe care îl scoate clopoțelul de la ușa de la intrare”

Pentru ultima probă a fost necesară reîntoarcerea în camera mesei rotunde, unde sunetul vântului de afară crescuse în intensitate și se amesteca cu cel al conversațiilor. De pe foi a patru, doamna Rădița le citea întrebările cu voce tare concurentelor, pe rând, în ordinea în care era trecut numele lor în tabelul pe care era ținut punctajul. Aceasta le cunoaște pe fiecare în parte de ani de zile, dar se încăpățâna să fie corectă și să nu se abată de la reguli, așa că nimeni nu era ajutat mai mult decât avea nevoie. Întrebările erau din domenii precum geografie, istorie, literatură, vestimentație și îngrijire corporală și aveau trei variante de răspuns. Zece întrebări, o sută de puncte și apoi se făcea totalul cu rezultatele de la celelalte probe. Nimeni nu șoptea răspunsul corect și nimeni nu judeca un răspuns greșit.

Întrebările nu erau grele, însă s-au ivit și unele nepotrivite pentru a fi adresate persoanelor cu dizabilități de vere, precum culoarea veștimetelor călugărilor budiști sau culoarea de care aparține nuanța bordeaux. „Nu poți întreba o persoană care nu aude cum sună un clopot de biserică, doar pentru că diferă de sunetul pe care îl scoate clopoțelul de la ușa de la intrare” a exclamat râzând una dintre doamne după ce a răspuns greșit la o întrebare. Mai în glumă, mai în serios, concursul a fost gândit de către specialiști în domeniu care consideră cultura generală cu adevărat generală. Cu toate acestea, doamna Jana a obținut punctaj maxim, răspunzând corect la toate întrebările de cultură generală. Și pentru a demonstra că nu se afla acolo pentru a câștiga, aceasta îi reproșa persoanei care ținea scorul că trebuie să fi greșit undeva la notat, deoarece considera că doamna din dreapta ei ar trebui să fie, de fapt câștigătoarea, amândouă aflându-se la egalitate cu 120 de puncte. Pentru a fi totul corect s-a ținut o probă de departajare, iar pentru a obține locul întâi acestea trebuiau să răspundă corect la o altă întrebare, mai complicată. A câștigat tot doamna doctor, și nimeni nu a rămas mai surprins decât ea.

Câștigătoarea etapei locale va participa luna viitoare la concursul județean

În funcție de punctajul obținut, concurentele au primit, în ordine descrescătoare, sume de bani în valoare de 200 de lei, 150 de lei, 100 de lei și 50 de lei, pentru a fi încurajate să participe și la edițiile viitoare ale concursului, iar la final, după ce premiile au fost înmânate, au sărbătorit. Fețele s-au relaxat, zâmbetele s-au mărit, și, chiar dacă era frig, nimeni nu s-a grăbit să plece. Se cunoșteau de mult timp și formau o familie. Cele mai multe dintre ele mai participaseră și în alți ani la activități asemănătoare și nu se supărau niciodată dacă pierdeau. Vântul de afară se potolise. Nimeni nu a plecat. Au rămas să mănânce și să joace jocuri.

Daiana SFREDEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei