Revoluţia „verde”

1
2

Dimensiune font:

| 23-03-2019 14:59

Intenţia Primăriei este ca toate zonele din faţa blocurilor, spre stradă, să fie transformate în peluze, pentru a fi eliminate situaţii de genul cuştilor de câini, afumătorilor şi depozitelor de lemne şi vechituri ascunse după gardul viu din cartiere * „Am identificat o multitudine de spaţii verzi unde putem interveni. Ideea ar fi ca gardul viu să rămână doar la un metru de bloc, iar spaţiul până la stradă să fie unul deschis”, susţin peisagiştii de la Servicii Publice



Pe timpul comuniştilor, regulile erau cât se poate de clare: pentru fiecare mănunchi de blocuri, un mic părculeţ bine delimitat. Nimic excentric, doar un petic de iarbă, cu o dublă funcţionalitate: recreere şi asigurarea unei rezerve de oxigen. După Revoluţie, boom-ul imobiliar a făcut ca aceste oaze din cartiere să fie lăsate de izbelişte. Rar mai vezi peluze printre blocuri sau ronduri de flori, semn că preocupările locatarilor sunt altele. Însă, începând cu anul 2016, lucrurile se schimba. Municipalitatea ieşeană a dispus un amplu proces de reabilitare a spaţiilor verzi, vizate fiind atât parcurile importante din oraş, cât şi esplanadele din cartiere. Mai mult decât atât, zonele anoste din faţa blocurilor se transformă uşor-uşor în spaţii verzi, aerisite, după o ideea proprie a edilului-şef, care consideră că „blocul trebuie să vadă strada şi invers”.

În Iaşi, ceea ce am putea numi „revoluţia verde” a început în urmă cu trei ani. Este vorba de un plan de măsuri al municipalităţii vizând modernizarea tuturor parcurior din oraş, care, de-a lungul timpului, şi-au păstrat principala utilitate, de a le oferi ieşenilor zone de recreere, de petrecere a week-end-urilor în natură, în condiţiile în care, din păcate, reabilitarea lor a fost lăsată  într-un plan secundar. Cu largul concurs al specialiştilor SC Servicii Publice, câteva parcuri din oraş au căpătat o altă înfăţişare. „A fost vorba de o reamenajare peisagistică a tuturor spaţiilor verzi, cu tot ce presupune acest lucru: toaletarea şi aranjarea vegetaţiei, completarea straturilor de pământ, plantarea de gazon, arbori tineri sau plante perene, montarea şi repararea mobilierului urban, repararea aleilor pietonale sau reconfigurarea lor şi montarea instalaţiilor de irigare”, au spus aceştia. Parcul Orăşel, Parcul Bicaz, esplanada Nicolina, parcul din Tg. Cucu, zona Bărboi, Parcul Voievozilor, esplanada Elisabeta, zona Râpa Galbenă şi parcul din faţa Palatului Copiilor sunt exemple de bună practică, în condiţiile în care s-a intervenit şi în zonele renumite ale oraşului, Parcul Copou şi Parcul Expoziţiei

Amenajără temporare în Piaţa Palatului Culturii

În prezent, marea provocare a peisagiştilor o constituie esplanada Palatului Culturii. Vizita Papei Francisc a determinat reamenajarea piaţetei, una provizorie atât timp cât, pe 11 aprilie, se deschid ofertele concursului de soluţii organizat de Primăria Iaşi pentru modernizarea zonei. „Sunt două propuneri, urmează ca municipalitatea ieşeană să opteze pentru una dintre ele. În linii mari este vorba de grupaje cu arbuşti, plante între stâlpii de iluminat, care, de asemenea, vor fi schimbaţi, aranjamente florarele de o parte şi alta a statuii. Sunt flori provenite din serele noastre”, spune ing. Ana Maria Luca, de la SC Servicii Publice.

Un al doilea punct de lucru în aceste zile îl reprezintă sensul giratoriu din Podu Roş, unde vor fi realizate aranjamente florale de sezon şi va fi adus gazon.

Ce zone vor mai fi atacate

Evident, reabilitarea zonelor verzi din oraş va continua şi în acest an. În mod sigur vor începe lucrările de modernizare a spaţiului verde din Piaţa Independenţei. O altă zonă vizată este Tătăraşi Sud, care poate continua spre Ciurchi dacă va fi elaborat un proiect pe investiţii. De asemenea, se doreşte reabilitarea zonei din laterala Palatului de Justiţie.

Retrocedările, o veşnică problemă

Din nefericire, există şi elemente care fac ca unele dintre proiectele peisagisticilor să se împotmolească. „Este vorba de terenuri retrocedate. Gândim o variantă pentru reabilitarea unei zone verzi şi ne trezim că acolo sunt, de fapt, proprietăţi private. Am dat şi peste cetăţeni reticenţi, care nu acceptă sub nici o formă prezenţa utilajelor, dar şi peste proprietari înţelegători. Cei mai mulţi refuză să colaboreze, iar terenul rămâne la aspectul de pârloagă întrucât, conform legii, nu-i poate schimba destinaţie. Însă oamenii speră că legea se va schimba iar în viitor vor putea construi pe spaţiul verde”, spun cei de la Servicii Publice.

Cartierele se schimbă la faţă!

Spectaculoase, fără îndoială, transformările din parcuri vor fi depăşite şi ca inedit şi ca atractivitate de cele din cartiere. Intenţia Primăriei este ca toate zonele din faţa blocurilor, spre stradă să fie transformate în peluze, pentru a fi eliminate situaţii de genul cuştilor de câini, afumătorilor şi depozitelor de lemne şi vechituri ascunse după gardul viu din cartiere. Primele zone reabilitate sunt cele de pe Nicolae Iorga, şi la blocurile dinspre Cantemir, însă vor urma şi altele. Este vizat Bulevardul Carol şi zona din faţa blocurilor de la Gara Nicolina spre Podul de Piatră. „Am identificat o multitudine de spaţii verzi unde putem interveni. Lista cu propuneri a fost înaintată Primăriei, însă pot apărea modificări. Ideea ar fi ca gardul viu să rămână doar la un metru de bloc, iar spaţiul până la stradă să fie unul deschis”, au mai dezvăluit peisagiştii Servicii Publice. Tudor DAMASCHIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei