Dumitru V Popa

Dimensiune font:

S-a stins ultimul agricultor adevărat al Iaşului: Dumitru V. Popa!

| 10-02-2020 21:00

„Nu am timp să mor, nu am timp de grija altora, spuneam de multe ori... Nu am minţit, nu am furat, deşi am fost turnat de sute de ori”. Cuvintele îi aparţin lui Dumitru V. Popa, fost director al Direcţiei Agricole Iaşi în perioada 1973-1990 şi profesor al Institutului Agronomic Iaşi, care s-a stins din viaţă zilele trecute, la vârsta de 91 de ani.

  

Dumitru V. Popa s-a născut pe 19 august 1929, în satul Leoşti, comuna Tătărani (judeţul Vaslui). A avut o copilărie grea, fiind trimis încă de la şase ani la îngrijirea vitelor, în paralel cu alte activităţi nefireşti pentru acea vârstă, precum curăţenia în biserică, dar explicabile atât timp cât mama acestuia s-a stins din viaţă încă din 1935, iar tatăl său nu se putea descurca de unul singur cu cei şase copii rămaşi în grija sa. „Faptul că am fost băiat între patru fete, că am crescut în capitalism, în timpul războiului, al cutremurului din 1940 şi al secetei din 1946-1947 a influenţat foarte mult pregătirea mea pentru viaţă din multe puncte de vedere”, mărturisea Dumitru V. Popa.

Perioada ieşeană a celui ce a fost Dumitru V. Popa debutează cu primii ani de studenţie, acesta urmând cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Al. I. Cuza, fiind primul tânăr din satul Leoşti care a absolvit cursurile de zi ale unei facultăţi. Primii nouă ani de serviciu îi face la diferite IAS-uri, printre care şi IAS Bucium, în perioada 1958-1962. „La IAS Bucium, cea mai mare din Iaşi, am muncit foarte mult, plantând anual câte 200 hectare de vie şi pomi, dar am şi trăit ca moşierul în vila preotului Cojocaru, în spatele şcolii din Bucium şi care avea cinci camere. În această perioadă am avut de învăţat de la fiecare IAS câteva lucruri importante. Dar şi unul pe cât de secret în felul lui, pe atât de periculos: contabilii pot ascunde realitatea, o pot falsifica, pot fura, pot crea dezordine. La IAS Bucium, timp de zece ani, din 1949 până în 1959, nu s-a făcut niciun inventar deşi se preluaseră de la chiaburi 1.000 de case, 1.000 hectare de teren şi 2.000 de cai”, spunea acesta.

Şef peste 200.000 de suflete

În perioada 1962-1967, Dumitru V. Popa a lucrat la Trustul IAS Bârlad, în funcţia de contabil-şef. A revenit la Iaşi în 1968, lurând la Trust ca şi contabil-şef, până în 1973, când a fost avansat director la Direcţia Agricolă Iaşi. „Aici a trebuit să coordonez din punct de vedere economic 285 de unităţi. Zilnic aveam relaţii cu prim-secretarii, cu Ministerul Agriculturii şi cu cele 285 de unităţi din care 120 de CAP-uri foarte sărace din Mironeasa, Sireţel, Dagâţa. Am avut ca subalterni 2.555 de cadre tehnice, ingineri, medici veterinari, 2.500 de cadre cu studii medii şi superioare care coordonau activitatea a peste 200.000 de lucrători”, mai povestea acesta.

„Nu au reuşit să scape de mine prin metodele clasice şi m-au avansat până la funcţia de ministru”

Puţin ştiu, însă, că Dumitru V. Popa a avut şi o altă pasiune: scrisul. Aşa a văzut lumina tiparului Monografia satului Leoşti, concepută şi redactată integral de acesta, într-o încercare, extrem de reuşită, de exprimare a recunoştiinţei faţă de părinţii şi dascălii care i-au călăuzit paşii în viaţă şi de elogiere a melagurilor natale. Cartea combină armonios pasaje din istoria localităţii, cu tradiţiile acelor meleaguri, dar şi cu frânturi din viaţa lui Dumitru V. Popa. Stilul este uşor ironic, pe alocuri îndrăzneţ, autorului nefiindu-i jenă să amintească de avantajele pe care i le-au conferit funcţiile deţinute. „Se ştie că regimul socialist folosea foarte des mişcarea cadrelor, rotirea obligatorie din cinci în cinci ani, sanţionarea, destituirea... Cu mine nu au reuşit cu metodele clasice şi ca să scape – eram prea harnic şi corect – au găsit calea avansării până la ministru. În 1962 o duceam foarte bine la IAS Bucium, contabil şef, ca în rai (vie, livadă, vin, peşte, zootehnice, vilă). Dar m-au avansat contabil-şef la Trustul IAS Bârlad, apoi la Trustul zonal cu trei judeţe, iar în 1972, director general adjunct, pentru ca în 1988, Nicolea Ibănescu, viceprim-ministru, să mă cheme la Cabinetul 2 al Comitetului Central al PCR să-mi propună să fiu ministru adjunct la Agricultură: să modernizăm agricultura ţării. Era prea târziu, am refuzat”, mărturiseşte acesta.

Prietenii şi-l amintesc ca pe o persoană vivace, directă, dar în acelaşi timp binevoitoare, întrucât Dumitru V. Popa nu a refuzat niciodată să sară în ajutorul celor din jur. Mai mult, acesta contribuit din plin la formarea de caractere, a adunat în juru-i tineri pe care i-a crescut ca pe proprii săi fii (Eugen şi Costel) şi nu a ezitat niciodată să le ofere sfaturi sau exemple din propria-i viaţă.

Pentru toate acestea, Dumitru V. Popa va rămâne viu în memoria apropiaţilor, aceştia fiind convinşi că şi acolo, de Sus, fostul agronom le va veghea în continuare destinele.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Numărul firmelor nou-înfiinţate a scăzut, la Iaşi, cu peste 40%!
29/05/2020 00:01

* dintre acestea, 934 sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), 301 persoane fizice autorizate (PFA), 8 intreprinderi familiale (IF) şi 143 intreprinderi individuale (II), capitol la care Iaşul deţine ...

Reprezentanţii societăţii civile se opun construirii pasajelor din Podu Roş
29/05/2020 00:00

  „Dacă facem mai mult loc pentru masini, o să avem mai multe masini”. Este ceea ce susţin reprezentaţii Asociaţiei Civica, care, invocand faptul că principiul centrării mobilităti ...

Consiliul Local va hotărî, astăzi, soarta a 25 de proiecte esenţiale pentru ieşeni
29/05/2020 00:00

  Consilierii locali se reunesc astăzi in şedinţa ordinară aferentă lunii mai, pe ordinea de zi figurand 25 de proiecte cu tematică variată. Unul dintre cele mai importante vizează modernizar ...

O nouă campanie de colectare a hârburilor din casele ieşenilor
29/05/2020 00:00

  Primăria Municipiului Iasi si Asociatia RoRec, Serviciul Local de Colectare Iasi, SC Salubris S.A impreună cu partenerii locali organizează in luna iunie o actiune specială de colectare a deseur ...

„E posibil ca în Moldova să circule o tulpină mai virulentă”
28/05/2020 00:00

  Medicul ieşean Giorgiana Matei, parte a echipei de specialişti care au dus la indeplinire misiunea din Republica Moldova, a vorbit despre experienţa trăită in ultimele două săptămani. Aceasta co ...

Chirica a pus proiectele Iaşului pe masa lui Orban!
28/05/2020 00:00

  Primarul Municipiului Iasi, Mihai Chirica, si ministrul Mediului, Apelor si Pădurilor, Costel Alexe, au o serie de intalniri la nivel guvernamental. Cei doi lideri ieseni au prezentat Prim-Ministru ...

Consilierii judeţeni au avizat investiţiile ApaVital prin POIM
28/05/2020 00:00

  În cadrul sedintei de ieri, consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici şi studiul de fezabilitate din cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă s ...

FOTO Spitalul mobil a ajuns la Lețcani!
27/05/2020 23:28

 În această seară au ajuns la Letcani - in incinta Transagropolis - primele 13 TIR-uri din Turcia incărcate cu 26 din cele 100 de containere care vor forma spitalul regional mobil. Maine, la ora ...

Ieșean încarcerat după ce a vandalizat trei tomberoane cu gunoi!
27/05/2020 23:22

 Deşi n-a implinit incă 21 de ani, Mădălin Vişan din Răducăneni este deja un infractor experimentat. Cand era minor, a fost judecat pentru mai multe talhării, loviri şi alte violenţe. A stat la u ...

Piața ieșeană a muncii, primele semne de redresare
27/05/2020 23:20

 La prima vedere, piaţa muncii din judeţ pare a fi inregistrat o creştere insemnată, de aproape 10% faţă de săptămana trecută. Dar, la o analiză mai atentă a centralizatoarelor primite de la Age ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!