S-a triplat numărul femeilor aflate în pragul sinuciderii
Dimensiune font:
Tot mai multe persoane sunt diagnosticate la Institutul de Psihiatrie Socola cu probleme psihice. SpecialiÈ™tii au observat în ultimele trei luni o creÈ™tere semnificativă a afecÈ›iunilor mintale în rândul femeilor. În cazul acestor persoane, un diagnostic care nu este pus la timp poate duce la tentative suicidare.
50 % din pacienÈ›ii care au ajuns în ultimele 3 luni la Institutul de Psihiatrie Socola suferă de tulburări psihice. Probleme familale, lipsa unui loc de muncă, problemele financiare, dar È™i cele privind pandemia au avut efecte negative gândurilor pacienÈ›ilor. Pe fondul acestor probleme, medicii au constatat o creÈ™tere a tentativelor de suicid. „Gândurile suicidare È™i tentativele suicidare sunt simptome în cadrul unei boli psihice, a unei tulburări psihice. Acestea semnalizează faptul că este o fromă severă de boală. Fie că vorbim de o depresie, dacă apar gânduri sau tentative suicidare este cert că avem de-a face o formă severă de depresie. Ele mai pot apărea È™i la persoanele care consumă alcool sau droguri. Pot apărea la pacienÈ›i cu schizofrenie, simptomele respective pot apărea la pacienÈ›i cu tulburare afectivă bipolară, la pacienÈ›i cu tulburare de persoanlitate. Nu toate persoanele care au gânduri suicidare trec la fapte, dar riscul creÈ™te o dată ce gândul este mai intens È™i frecvenÈ›a este mai mare”, a declarat Petronela Nechita, medic primar psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola IaÈ™i.
La Institutului de Psihiatrie Socola IaÈ™i, în perioada decembrie- februarie s-a observat o creÈ™tere a tentativelor de suicid de trei ori mai mare în rândul femeilor, comparativ cu aceeaÈ™i perioadă a anului trecut. Acestea sunt firi mai slabe ce pot trece mai frecvent prin stări depresive. „Ca È™i raport bărbaÈ›i - femei, aÈ™ putea să spun că de trei ori mai frecvent apare la femei decât la bărbaÈ›i È™i în ultimele luni au fost mult mai multe cazuri de femei decât de bărbaÈ›i”, a spus Petronela Nechita.
Medicii specialiÈ™ti susÈ›in că tentativele de sinucidere sunt semne ale agravării unei afecÈ›iuni psihice, factorii declanÈ™atori sunt multipli, iar vârstele cele mai frecvente sunt între 30 È™i 50 de ani. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau