21lefuri

Dimensiune font:

Salariile doctorilor și asistenților de la spitalele ieșene

| 21-06-2019 19:22

 

Doctorii și asistentele medicale din Iași primesc salarii și sporuri relativ mari, în comparație cu alte categorii sociale * pe de altă parte, veniturile personalului medical din unitățile de profil ieșene sunt mult mai mici decât ale colegilor din alte state membre ale Uniunii Europene

 

În Iași, lefurile asistentelor medicale depășesc, în medie, suma de 4.000 de lei. Vorbim aici despre salariile de bază pe lunile februarie - martie 2019, conform informațiilor oferite de către spitalele din oraș.

La rândul lor, doctorii primari ieșeni beneficiază, în medie, de salarii de bază de peste 9.000 de lei. Mai mult, unele lefuri de bază ale medicilor sau managerilor unităților respective depășesc 15.000 de lei. Totuși, vorbim, atenție!, despre salarii de bază, la care se adaugă, eventual, indemnizațiile de hrană, care nu sunt în sume considerabile (câteva sute de lei – n.r.), precum și eventuale sporuri, de care nu beneficiază fiecare angajat și care variază de la spital, la spital și de la specializare, la specializare.

Institutul de Boli Cardiovasculare

Potrivit tabelului întocmit de unitate pentru luna martie 2019, cel mai mic salariu de bază de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Iași luat de o asistentă medicală este de 3.860 de lei, la acesta adăugându-se sporul pentru condițiile de muncă, sporul pentru ture sau indemnizația de hrană. Astfel, în medie, o asistentă medicală de la IBCV ia în mână o leafă de aproximativ 5.000 de lei.

La polul opus, cel mai mare salariu de bază de la IBCV Iași este de 18.750 de lei, fiind luat de către managerul unității medicale. De asemenea, salariile de bază ale medicilor primari de la Institut ajung, în medie, la peste 10.000 de lei.

Institutul de Psihiatrie „Socola”

La Institutul de Psihiatrie „Socola”, din Iași, cel mai mic salariu de bază al unei asistente medicale ajunge la 3.750 de lei, potrivit tabelului pe aceeași lună martie 2019.

Cel mai mare salariu de bază de la „Socola” este ridicat de către manager, care are trecută suma de 18.409 lei. Totodată, medicii primari de la Institut au lefuri de bază, în medie, de aproximativ 9.000 de lei. Pe de altă parte, sporurile de periclitate de la unitatea medicală ieșeană ajung, în medie, la peste 7.000 de lei, la unii medici. De remarcat este faptul că nu toți angajații primesc aceste sporuri, iar unii dintre ei beneficiază de ele, dar cu sume mult scăzute, în medie fiind vorba despre aproximativ 3.000 de lei, potrivit aceluiași tabel.

Lefurile de la IRO

La Institutul Regional de Oncologie (IRO), conform tabelului de lefuri actualizat la finele lunii februarie 2019, cel mai mic salariu de bază luat de o asistentă medicală este de 2.884 de lei, dar, în medie, asistentele beneficiază de un salariu de aproximativ 4.000 de lei.

Pe de altă parte, cel mai mic salariu de bază de care beneficiază un medic primar din cadrul unității este de 5.829 de lei. La polul opus, cel mai mare salariu de bază luat de un medic primar șef de secție este de 20.079 de lei, potrivit aceluiași tabel.

Spitalul „Sfântul Spiridon

Cel mai mic salariu de bază al unei asistente medicale de la Spitalul Clinic de Urgențe „Sfântul Spiridon”, din Iași, conform tabelului întocmit pe luna martie 2019, ajunge la 3.860 de lei, dar această categorie beneficiază, în medie, de o leafă de bază de peste 5.000 de lei, pe unitate.

Cel mai mare salariu de bază de la „Spiridon” este consemnat în dreptul managerului, respectiv suma de 18.407 lei. De asemenea, leafa de bază a unui medic primar în Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul spitalului ieșean ajunge la 17.857 de lei. În medie, salariul de bază al medicilor primari de la spitalul ieșean depășește 10.000 de lei.

Spitalul de Boli Infecțioase

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din Iași, are trecut un salariu de bază de 17.567 de lei. Un medic primar – șef de secție la unitatea amintită are, la rândul său, un salariu de bază de aproape 17.000 de lei, în vreme ce media lefurilor de bază la medicii primari și specialiști de la Infecțioase este de peste 8.000 de lei.

La rândul lor, asistentele medicale de la această unitate medicală beneficiază de un salariu de bază mediu de peste 4.500 de lei.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași are trecut, pe luna martie 2018 (conform tabelului de salarizare al instituției – n.r.), un salariu de bază de 17.572 de lei. La rândul lor, medicii primari de la unitatea amintită beneficiază, în medie, de salarii de bază de peste 15.000 de lei.

De asemenea, asistentele medicale de la acest spital au, în medie, salarii de bază ce depășesc 4.500 de lei.

Salariile de la Recuperare

La Spitalul Clinic de Recuperare, potrivit tabelului făcut public de instituție, în martie 2018, salariul de bază al asistentelor medicale depășeau, în medie, 4.500 de lei.

Totodată, directorul medicale al unității medicale avea trecut un salariu de bază de 16.733 de lei, în vreme ce managerul avea trecut un salariu de bază de 18.407 lei.

Mai mult, medicii primari de la această instituție beneficiază, în medie, de o leafă de bază de peste 10.000 de lei. De remarcat este faptul că unii medici primari de la acest spital au trecute salarii de bază de până la 7.000 de lei, în vreme ce alții au peste 15.000 de lei, în funcție de activitate.

Spitalul de Neurochirurgie

Conform tabelului de pe luna februarie 2019, la Spitalul de Neurochirurgie „Prof.dr. Nicolae Oblu”, din Iași, managerul unității beneficiază de un salariu de bază de 17.570 de lei.

În același timp, medicii primari beneficiază, în medie, de un salariu de bază de peste 15.000 de lei, în vreme ce asistentele medicale au trecut, în medie, un salariu de bază de aproximativ 4.500 de lei.

La „Cuza Vodă”, transparența e relativă

În ceea ce privește transparența veniturilor, la Maternitatea „Cuza Vodă” se pare că acest termen este unul extrem de relativ, dat fiind faptul că, pe tabelul de lefuri din luna martie 2019, un angajat s-a gândit că ar fi bine să acopere anumite lefuri (inclusiv pe cea a managerului sau pe cea a directorului medical) cu denumirea instituției, în așa fel încât nimeni să nu poată vedea ce salarii de bază au unii dintre angajați. De altfel, această unitate este singura de profil din Iași la care un angajat și-a permis să procedeze astfel cu tabelul de salarii.

În orice caz, conform aceluiași tabel, un medic primar cu gradația V beneficiază de un salariu de bază de 20.234 de lei, în vreme ce, în medie, leafa de bază a doctorilor de la unitatea amintită depășește suma de 6.000 de lei. De asemenea, salariul de bază mediu, pe unitate, în ceea privește asistentele medicale depășește suma de 5.000 de lei.

Salariile la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon

La „Parhon”, managerul este trecut în tabelul cu salarizarea din luna martie 2019 cu o leafă de bază de 17.571 de lei. Pe de altă parte, directorul medical beneficiază de o leafă de bază de 16.734 de lei, în vreme ce medicul primar-șef are un salariu de bază de 16.344 de lei.

Potrivit aceluiași tabel, în medie, un medic primar de la unitatea respectivă are un salariu de bază de peste 7.000 de lei, în vreme ce o asistentă medicală are, tot în medie, o leafă de bază de peste 4.500 de lei.

Care sunt concluziile

La toate unitățile medicale din Iași, îngrijitorii, infirmierele sau brancardierii beneficiază de salarii de bază mult mai mici decât asistentele medicale, doctorii sau managerii, acestea fiind cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

De remarcat este faptul că salariile prezentate sunt cele de bază, deci impozabile, iar, în afară de acestea, cei mai mulți dintre doctori și cele mai multe dintre asistentele medicale beneficiază și de o indemnizație de hrană, precum și de o serie de sporuri. Ciprian NEDELCU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Doi ierarhi candidează pentru locul lăsat liber de Arhiepiscopul Pimen
11/07/2020 17:17

  La şedinţa de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a avut loc sambătă au participat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Ioachim, ...

Lucrarile la linia de tramvai Iasi-Dancu vor incepe pe 20 iulie
11/07/2020 13:49

 Primarul Mihai Chirica a semnat joi, 9 iulie, contractul de lucrări de construire aferent proiectului cu finantare europeană „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iasi – Dancu”. Luc ...

Operațiune de amploare a polițiștilor din Capitală: amenzi de peste 28.000 de lei, în doar câteva ore
11/07/2020 09:50

 Politistii din Capitală au aplicat, in cadrul unei actiuni de control desfăsurate in noaptea de vineri spre sambătă, 53 de amenzi in valoare de 28.000 de lei pentru deficiente tehnice ale vehiculelor ...

Orasul Iasi se va umple de sensuri unice. Începe montarea indicatoarelor. Iată lista străzilor!
11/07/2020 09:43

 Primăria va institui sens unic pe mai multe străzi din oraş. Este vorba despre artere de circulaţie in cazul cărora deciziile au fost deja luate la nivelul Comisiei de resort de la municipalitate şi ...

NICIODATĂ să nu faci asta cu cățelul tău. Cercetătorii AVERTIZEAZĂ
11/07/2020 01:47

 Conform Daily Mail, expertii Universitătii din Nottingham Trent au monitorizat temperaturile masinilor parcate din Marea Britanie, fără caini inăuntru, in fiecare zi, vreme de 2 ani. Ei au descop ...

NEBUNIE în PIAȚA VICTORIEI. Oana Lovin și Codruța Cerva, SCANDAL cu Mălin Bot / VIDEO
11/07/2020 01:41

 Oana Lovin, cunoscută drept fata cu sparanghelul, si Codruta Cerva au ”sărit” la Mălin Bot. Acesta a fost stropit cu apă făcandu-se aluzie la faptul că fostul jurnalist a zis că Liviu D ...

Cine este Ion Bene, afaceristul prins alături de Alina Bica, în Italia
11/07/2020 01:36

 Politia Romană a anuntat, vineri seară, retinerea de către politistii italieni, a unui al doilea urmărit general, pe langă fosta sefă DIICOT, Alina Bica. Este vorba despre Ion Bene, urmărit intern ...

ALERTĂ Liderul mafiei din Anglia, căutat în Capitală şi Ploiesti - Poliţia cere sprijin pentru prinderea bărbatului
11/07/2020 01:28

 Mii de interlopi s-au reintors in ţară după criza Covid, iar Poliţia este in alert. Aceştia dau jafuri la pont şi terorizează oraşe intregi. Un astfel de infractor periculos, căutat zilele aceste ...

SCENE ȘOCANTE Căutat pentru tentativă de omor, un bărbat s-a aruncat în fața trenului
10/07/2020 19:01

 Un bărbat in varstă de 47 de ani, care era căutat de poliţişti pentru o tentativă de omor, s-a aruncat, vineri, in faţa trenului Dorohoi- Iaşi, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!