Salubris, ameninţată de penalităţi!

salubris-iasi-masina-gunoi-2-1

Dimensiune font:

| 08-08-2022 23:59

În conformitate cu noul parteneriat încheiat cu municipalitatea ieşeană, Salubris trebuie să îndeplinească o serie de indicatori * sunt peste 50 de cerinţe, din toată sfera de activitate a societăţii: colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere, salubrizarea căilor publice şi tot ce ţine de protecţia mediului * nerespectarea unuia dintre indicatori atrage sancţionarea companiei

Creată în 2002, societatea Salubris a obţinut, în 2007, gestiunea serviciului de salubrizare a municipiului Iași, fiind delegată în mod direct prin contract de concesiune, în baza H.C.L. nr. 491/2007. De-a lungul anilor, societatea s-a remarcat prin faptul că, în comparaţie cu alte oraşe, a menţinut la un nivel accceptabil tarifele către populaţie, lucru posibil şi prin investiţiile realizate de şefii instituţiei în acord cu politica municipalităţii vizând salubritatea urbană. Toate acestea puteau deveni istorie începând de anul viitor, când serviciul de salubritate din Iaşi putea fi cedat unei alte firme în baza unui amendament care interzicerea participarea la licitaţiile organizate de Primărie a societăţilor care au beneficiat de încredinţarea directă în ceea ce priveşte concesionarea unui serviciu. Astfel, municipalitatea ieşeană a găsit o soluţie pentru a putea continua colaborarea cu Salubris pentru o perioadă de încă zece ani. „În conformitate cu prevederile legale în vigoare municipalitatea trebuie să selecteze operatorul economic care va gestiona serviciul de salubrizare la nivel local ținând cont de interesele actuale și de perspectivă ale unității administrativ - teritoriale locale, de mărimea și complexitatea sistemului de utilități publice precum și de principiul conform căruia interesul general al colectivității locale prevalează atunci când se analizează modalitatea de gestionare a deșeurilor municipale”, se arată într-o nota de fundamentare. Altfel spus, Primăria Iaşi putea continua cu Salubris sau putea scoate la licitaţie acest serviciu. Logic, a preferat să parafeze un parteneriat cu societatea care deţine în acest moment locul unu pe ţară în ceea ce priveşte serviciul de salubritate.

Însă puţini ieşeni cunosc faptul că, în conformitate cu acest nou parteneriat, Salubris trebuie să îndeplinească o serie de indicatori. „Sunt peste 50 de indicatori, din toate sferele noastre de activitate, adică colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere, salubrizarea căilor publice şi tot ce ţine de protecţia mediului. Sunt indicatori care vin cu penalităţi. În fiecare an se trage linie, iar dacă nu am îndeplinit unul dintre aceştia, plătim penalităţi. După cinci ani se analizează activitatea în asamblul ei, iar dacă aleşii locali consideră că ne-am făcut treaba, înţelegerea se prelungeşte”, spune Cătălin Neculau, directorul general al SC Salubris. 

Sarcini precise pe activitatea de reccilare şi compactare

Un prin indicator se referă la colectarea selectivă. „Din totalul deşeurilor, 26,53% reprezintă hârtie, plastic, metal, sticlă. Avem sarcina ca 71% din această cantitate de deşeuri să o reciclăm, să o valorificăm. Sigur, indicatorul ţine de Salubris, însă un rol important îl au ieşenii care trebuie să înţeleagă de ce e nevoie să colecteze separat deşeurile amintite”, spune directorul societăţii. 

Alţi indicatori se referă la rata de colectare, de implentarea programului  „Plăteşte cât atunci”, la colectarea deşeilor periculoase sau voluminoase sau la gradul de compactare al deşeurilor. „Când ajungem cu gunoiul la Depozitul de la Ţuţora, există acest indicator care spune că toate deşeurile de pe oraş trebuie compactate astfel încât depozitul să reziste cât mai mult. Trebuie să compactăm minim 0,9 tone la un metru cub de deşeuri. Dacă întrebaţi cum poate fi verificat acest lucru, e simplu: ni se cere să realizăm ridicarea topo a depozitului şi în funcţie de aceasta un inspector îşi dă seama dacă avem un grad de compactare corespunzător sau nu. Sunt elemente pe care puţină lume le cunoaşte, majoritatea spun că Salubris încarcă gunoiul şi-l duce de la punctul gospodăresc. Vorbim, însă, de o activitate mult mai complexă şi de aceea suntem foarte aplecaţi pe ceea ce facem”, mai spune Cătălin Neculau.  

Biogazul şi levigatul

Un alt indicator se referă la acoperirea periodică a deşeurilor. „Noi, la Ţuţora, lucrăm pe fâşii de 2.500 sau 4.000 de metri pătraţi, nu depozităm deşeurile peste tot. După compactare, deşeul trebuie astupat cu un strat de pământ sau cu resturi provenite din construcţii. De ce se facem acest lucru? La nivelul depozitul se creează biogaz. Avem puţuri de captare, dar biogazul se poate autoaprinde. Dacă doar am compacta şi nu am mai aşterne pământ, focul s-ar putea extinde. Aşa, însă, pământul opreşte extinderea focului”, mai explică şeful Salubris.  

Un alt indicator se referă la levigatul rezultat în depozit. „Levigatul este acea zeamă pe care o lasă gunoiul. Levigatul nu se aruncă. Este preluat, dus în staţia de epurare, iar în urma epurării, ceea ce rezultă din levigat trebuie să aibă parametri identici cu apa de la robinet. În fiecare lună avem o societate care ne verifică, prelevează probe şi controlează calitatea apei pentru a vedea dacă această tratare a levigatului o facem corespunzător”, mai spune şeful Salubris. 

Nu în ultimul rând, Salubris este pasibilă de sancţiuni dacă ieşenii reclamă proasta salubrizare. „Există un număr maxim de reclamaţii. Dacă îl depăşim, apar corecţiile din partea municipalităţii. Toţi aceşti indicatori de care am amintit ne onstrâng să facem traeba corect şi să fim cât mai implicaţi. De altfel, Curtea de Conturi ne-a analizat activitatea pe ultimii cinci, verificând, totodată şi dacă Primăria Iaşi a controlat corect societatea. Concluzia a fost că ambii parteneri şi-au onorat obligaţiile. Vorba aia: o prietenie lungă cu socoteală clară se ţine”, a conchis Cătălin Neculau.

Planuri pentru 2022

Salubris SA estimează să obţină anul acesta venituri totale de 111.040 milioane lei, cifră aproape identică cu cea din 2021 (110.340 milioane lei). În acelaşi timp, societatea prevede pentru anul în curs cheltuieli totale de 108.995 milioane lei. Mai mult, Salubris SA îşi propune pentru anul în curs investiţii în valoare de 8,5 milioane lei, sumă redusă faţă de cea alocată în urmă cu un an (14,082 milioane lei). În ceea ce priveşte profitul brut preliminat pe 2022, acesta  va fi de 2,7 milioane lei, de aproape trei ori mai mic faţă de cel de anul trecut întrucât trebuie asigurate resursele necesare pentru susţinerea fondului de salarii, dar şi achitarea obligaţiilor faţă de furnizori. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ziua Porților Deschise la Ateneul Național din Iași
23/04/2024 14:45

Cu prilejul implinirii a 104 de la infiintarea Ateneului National din Iasi, echipa institutiei invită publicul pe 25 Aprilie, la Ziua Portilor Deschise. De asemenea, pentru a marca momentul aniversar, Ateneul ...

 „Generații unite de bucuria Paștelui” în Palas. Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice
23/04/2024 13:44

 „Generatii unite de bucuria Pastelui” in Palas. Ajutoarele Iepurasului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice Nici un cozonac nu este la fel de pufos ca acela pe care i ...

„Carmen”, spectacol cu bilete epuizate la Opera Națională Română Iași
23/04/2024 12:53

  Artiştii Operei Naţionale Romane din Iaşi vor interpreta opera „Carmen”, de Georges Bizet, cu casa inchisă, ultimele două spectacole ale lunii aprilie fiind programate să se desfăşoa ...

Zeci de moldoveni și-au declarat falimentul personal
23/04/2024 10:12

* cele mai multe astfel de solicitări au fost inregistrate in judetele Suceava, Botosani si Iasi  * Vasluiul este singurul judet din regiune in care nu s-au depus atfel de cereri * prin procedura care are ...

Aur pentru elevii ieșeni
23/04/2024 08:52

 Elevii Andrei Boacă si Alexandru Gheorghies din cadrul InfoGym - Hai la Olimpiadă Iaşi au reusit să obtină medalii de aur la Shumen 2024. Ei au participat vineri si sambătă la concursul internation ...

Cinci firme se bat pe un contract de dotare cu mobilier a şcolilor şi grădiniţelor
23/04/2024 07:55

* procedura este impărtită in două loturi si vizează achizitia de mobilier pentru 1.150 de săli, din care 186 pentru grupe de grădinită si 966 pentru săli de clasă Cinci firme şi asocieri de firme au ...

Oamenii străzii din Iași, „răsfățați” de autorităţile locale!
23/04/2024 07:54

Cei 39 de beneficiari ai Centrului Social de Urgentă pentru Recuperare si Integrare „C.A. Rosetti” din Iaşi, unitate aflată in administrarea Directiei de Asistentă Socială (DAS) din cadrul Prim ...

O nouă ediţie FloralIS, în week-end, pe pietonal
22/04/2024 21:51

Un adevărat regal al frumusetii naturii ii asteaptă in acest week-end pe ieseni pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in cadrul unei noi editii a Sărbătorii Florilor – FloralIS. Astfel, in perioada ...

Se închid centrele sociale pentru persoanele cu dizabilități
22/04/2024 21:50

 Cele 16 centre sociale de tip rezidential destinate persoanelor adulte cu dizabilităti, aflate in prezent in administrarea Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, ...

„Nicio baterie la gunoi”, concurs de educație pe teme de mediu pentru elevi
22/04/2024 21:48

Impactul deseurilor asupra mediului si colectarea si reciclarea in mod responsabil a acestora constituie tema editiei din acest an a concursului „Nicio baterie la gunoi!”, adresat profesorilor si el ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei