Sânzienele, sărbătoarea iei

default

Dimensiune font:

| 24-06-2013 12:17

* în fiecare an, pe 24 iunie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Sânzienele, un moment foarte important al tradiţiei populare * anul acesta aduce şi o premieră – Sărbătoarea Internaţională a Iei, o iniţiativă privată foarte bine primită de public

În trecut, tradiţia populară cerea ca fetele şi flăcăii să se întâlnească în ajunul sărbătorii. Băieţii aprindeau făclii ca să le îmbuneze pe zâne, iar fetele împleteau coroniţe din flori de câmp, între care prindeau şi sânziene, pe care apoi le aruncau peste casă, într-un ritual special. Dacă acea coroniţă rămânea agăţată de horn sau de acoperiş, fata care o împletise era convinsă că se va mărita în acel an.


Bluza cu creţi la gât
În acest an, Sânzienele ne aduc şi un moment foarte important pentru tradiţia populară – Ziua Internaţională a Iei. Costumul popular românesc câştigă astfel din importanţa uşor uitată. Etnografii ne-au explicat că sunt există două tipuri principale de ie: cea bătrânească şi cea încreţită la gât, ultima fiind cel mai des întâlnită. Ia moldovenească se distinge printr-o cromatică simplă, dar foarte rafinată. În zona Neamţului, pe Valea Bistriţei, sunt câteva asemănări cu ia din Ardeal, cu volan la mânecă. „La Neamţ avem ie brodată în special cu roşu şi negru, dar şi albastru cu negru, la care se disting foarte bine cusăturile. Mânecile sunt foarte frumos brodate. La cămaşa femeiască de sărbătoare putem întâlni model realizat cu paiete şi mărgele, la fel şi la cămăşile de mire şi mireasă, unde cusăturile pot fi realizate cu mătase albă”, a oferit Florentina Buzenschi, de la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ, câteva elemente de identificare.


La Botoşani, un promotor al costumului naţional este meşterul popular Niculina Andronache, din Vorona, care are în colecţie bluze vechi de peste 100 de ani. „Le-am strâns din familie, dar şi de la rude, cunoscuţi sau din sat. Unele sunt unice prin model şi colorit”, a spus Niculina Andronache. Ea coase cămăşi pentru femei şi bărbaţi, dar şi pentru copii, şi recunoaşte că multe sunt mai atractive pentru străini decât pentru români.


În zona Bacăului este foarte cunoscută cămaşa cu „chept de borangic”, purtată în zona Răcăciuni. „Este vorba despre o cămaşă din marea familie a celor croite drept, la care partea din faţă - cheptul - este realizată dintr-un lat de pânză de borangic, lat dispus cu urzeala pe orizontală”, a explicat cercetătorul Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal Bacău, unde se află trei ii cusute în urmă cu mai bine de 100 de ani.


Moda bate tradiţia
Instituirea Zilei Internaţionale a Iei nu poate face decât bine zonelor în care portul popular nu mai este foarte apreciat. În judeţul Vaslui, spre exemplu, nu există un anume costum popular. Ia, catrinţa, cămaşa ori iţari se poartă rareori chiar şi în zonele cu puternice tradiţii populare cum ar fi Pogoneşti, Ivăneşti şi Iveşti, unde oamenii le îmbracă de Paşte sau Crăciun, când merg la biserică ori au spectacole. Mulţi vasluieni îşi cumpără costume populare ca elemente de decor, nu pentru a păstra un obicei. „Am vreo două ii cumpărate din zona de munte. Le îmbrac când am chef, nu dacă cere tradiţia. Îmi plac, dar nu cred că mă simt mai româncă în ele”, a spus Alina, o tânără de 25 de ani.
Pentru a atrage atenţia asupra portului, preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, a decis că va purta cămaşă şi chimir la toate marile sărbători.
Astăzi, toţi românii sunt invitaţi să poarte ie, iar cei din Diaspora au pus la punct ample manifestări. La Bruxelles va avea loc o paradă a portului popular românesc, la care sunt invitaţi să participe toţi cei care iubesc tradiţiile.


Grupaj coordonat de Maura Anghel

„Probabil nici guvernul României, nici ICR nu ar fi putut face atâta publicitate valorilor identitare ale neamului nostru după cum face, iată, o iniţiativă particulară venită din prea plinul sufletului!” -- Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova

Sânzienele prevestesc şi vremurile de dragoste. Dacă în Ajun va ploua, se crede că anul va fi plin de suferinţe din dragoste şi de lacrimi. Dacă florile de sânziene încă nu au înflorit în Ajunului sărbătorii, bătrânii cred că va fi un an cu nunţi puţine; dacă florile s-au scuturat în ziua sărbătorii, se spune că oameni în toată firea îşi pot pierde minţile din dragoste în acea vară.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei