SARS COV 2, sesiune specială în cadrul celui mai mare eveniment medical online

interviu eve

Dimensiune font:

| 12-07-2020 18:58

  * dialog cu prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu, inițiatorul Primăverii Dermatologice Ieșene, care astăzi inaugurează cea mai mare școală de dermatologie din mediul virtual

La Iași începe astăzi cea de-a IX-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene, o manifestare națională cu participare internațională, cel mai mare eveniment medical recunoscut pentru elitismul și valoarea lui științifică. PDI va reuni, timp de o săptămână, peste 110 cursuri, work-shopuri și prelegeri, oferite de peste 90 de lectori internaționali și naționali și care vor fi audiate de peste 2.500 de participanți.

Iniţiativa aparţine prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, şi este organizată, an de an, de către Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida prodigioasă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, a Colegiului Medicilor şi a Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.

Cea de-a IX-a ediție a PDI îi are ca și co-președinți pe prof. univ. dr. Daciana Elena Brănişteanu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi) și prof. univ. dr. Simona Roxana Georgescu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București).

Preşedinţi de onoare sunt nume consacrate ale lumii medicale - prof. dr. Andrew Nicolaides), prof. dr. Torello Lotti (Italia), dr. Niazi Khursow (S.U.A.) prof. dr Călin Giurcăneanu (Președintele SRD) și prof.  dr. Lăcrămioara Ionela Şerban (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi).

Ediția din acest an are o particularitate care arată din nou spiritul de pionierat al organizatorilor, cunoscuți pentru ideile lor avangardiste. Am discutat cu prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu despre începuturile manifestării şi evoluţia ei în timp, punctând aspectele importante ale ediţiei din acest an.

- Cum a apărut ideea Primăverii Dermatologice Ieşene?

- Manifestarea a început în urmă cu nouă ani, dintr-o nevoie concretă. Erau câţiva ani de când medicina se orientase catre ultraspecializare pe arii din ce în ce mai înguste. Din specialitatea mare a dermatologiei se rupsese deja dermatopediatria, dermatooncologia, dermatochirurgia etc. Mai mult chiar, existau manifestări de hiperhidroză, congrese de melanom malign, ca să dau doar câteva exemple. Cu toate beneficiile pe care aceste manifestări le propuneau şi le concretizau devenea din ce în ce mai acută nevoia de abordare per ansamblu a bolnavului. La polul opus era nevoia de integrare a informaţiei despre o boală între specialităţi. Am identificat-o datorită numeroaselor examene interclinice pe care le avea de suportat un bolnav la recomandarea medicului curant.

- În acest an conferința va fi una cu totul diferită. Care este elementul de noutate al acestei ediții?

- Cea de-a noua ediție a PDI va fi primul eveniment medical de o asemenea amploare, fiind vorba despre o conferință națională cu participare internațională la care există un număr record de înscrieri pe site, peste 2.500. Este cu adevărat un record în condițiile în care România nu avea un istoric sau o experiență în organizarea evenimentelor medicale în spațiul virtual. Până acum era doar o modalitate de lucru a unor grupuri medicale, în special din industria farmaceutică  sau în companiile mari ca modalitate de comunicare între sucursalele naționale. Organizarea în mediul online a acestei ediții, care inițial fusese planificată a avea loc în aprilie, în mod tradițional, este un manifest al lumii științifice și al lumii medicale, este modul nostru de a protesta asupra modului în care această infecție cu SARS COV 2 ne-a întors viața pe dos. În momentul anunțării pandemiei am avut sentimentul că timpul s-a colapsat, că a stat pe loc, că nimic nu va mai fi ca înainte.

- Ce a urmat?

- Această emoție extrem de puternică a fost generată, pe de o parte, de frustrarea de a nu fi greșit înțeleși, de neputința de a schimba niște lucruri concrete, care nu depindeau de fiecare medic în parte. Ulterior, când am devenit peste noapte eroi, am dus povara acestei admirații pentru că, de ce să nu recunoaștem, noi nu am ales profesia de medic ca să fim eroi, ci ca să slujim sănătatea semenilor noștri. Acest statut de eroi a împovărat foarte mult lumea medicală, dar este o misiune nobilă pe care ne dorim să o ducem mai departe și cum altfel dacă nu aducând comunității medicale cele mai noi informații legate de infecția COVID 19. În cadrul PDI, vom avea o sesiune largă, special dedicată infecției cu acest virus. Ținând cont de specificul acestei conferinței, vom discuta în general despre infecția cu SARS COV 2 și în particular despre impactul pe care l-a avut asupa patologiei dermatologice. Dorim să prezentăm care ar putea fi manifestările cutanate de recunoaștere a acestei infecții pentru a veni în sprijinul colegilor noștri infecționiști, al celor din terapiile intensive și care este răsunetul acestei infecții asupra modului de îngrijire a pacienților cu patologie dermatologică în general.

 

- Cum se va dialoga în această conferință?

- După cum am mai spus, am amenajat o scenă online. Speakerii vor lucra cu Microsoft Teams, iar informațiile vor fi preluate de către o platformă profesională în care vom avea săli de conferință virtuale, în care participanții își vor putea ocupa locul și își vor alege conferința pe care o vor audia. Mai mult, vor putea vizita și standurile amenajate de companiile farmaceutice, unde vor primi detalii despre cele mai noi produse lansate pe piață. Nu va lipsi o bibliotecă virtuală, la care vor avea acces toți cei care vor dori să afle noutăți terapeutice legate de noi ghiduri de tratament.

- După cum se vede, evenimentele din mediul online au și avantaje, nu doar frustrările legate de lipsa contactului fizic.

- Există, desigur, și unul dintre cele mai mari avantaje face referire la faptul că informația științifică va rămâne stocată pe platforma evenimentului timp de o lună după încheierea lucrărilor. Medicii care nu pot îngheța actul medical pe parcursul unei săptămâni întregi vor putea accesa oricând conferințe la care nu au putut participa live. Acesta este un avantaj enorm, la fel ca și posibilitatea stocării de informații și descărcare a lor. Am creat canale virtuale de comunicare directă între participanți și lectori, între lectori și între participanți și expozanții din industria farmaceutică.

- PDI 2020 aduce o reformare a evenimentelor medicale de calitate. Ați re-creat această manifestare națională cu participare internațională. Cine va participa?

- Avem 12 lectori internaționali, pe lângă cei 85 de lectori naționali. O altă particularitate a PDI este faptul că lectorii sunt speakeri consacrați, deci avem și o școală nouă în care ridicăm speakeri, dar mai întâi aceștia ocupă locul în sală pentru a-i asculta pe maeștri, pentru a învăța maniera și arta de a transmite informația de pe scenă către auditoriul larg. Aceasta este o altă particularitate a PDI, o manifestare al cărei elitist științific a fost dovedit.

- Cine sunt speakerii?

- Lectorii sunt președinți de societăți științifice naționale și internaționale, cadre universitare, practicieni renumiți, care stăpânesc arta de a transmite într-o manieră caldă, chiar dacă științifică și profesionistă, informația către autoriu. Sunt foarte apreciați și este una dintre explicațiile pentru care sunt foarte mulți participanți. Anul 2020 va rămâne cu siguranță în istoria omenirii ca un un an de mare cumpănă, un an în care cursul firesc al istoriei a fost colabat pentru ca apoi să preia o direcție cu totul neobișnuită. După o luptă aprigă cu acest SARS COV 2, comunitatea medicală, societatea în general, s-a răzvrătit și au dorit să-și recapete dreptul și controlul asupra propriei existențe. Iată-ne în fața unei noi aventuri științifice, care era singura posibilitate de a ne continua activitatea medicală și științifică. Lectorii vor continua seria prelegerilor de maximă audienţă începută la ediţiile anterioare ale PDI (cancere cutanate, dermatoze alergice, dermatopediatrie, chirurgie dermatologică, psoriazis şi dermatoze autoimune, boala venoasă cronică şi ulcerul de gambă, dermatocosmetologie şi tehnici de vârf antiaging etc), dar vor propune şi subiecte noi, extrem de apreciate şi de aşteptate de către participanţi. Este o îndârjire a întregii lumi medicale de a păstra și continua achizițiile științifice pecare cu greu le-am dobândit.

Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Un celebru traficant de influenţă a solicitat schimbarea încadrării juridice în „înşelăciune”
19/03/2024 07:48

Vasile Ilioae a trăit in lux vreme de patru ani, in perioada 2012-2016, ieşeanul păcălind la greu diverse persoane. Se lăuda că are mare influenţă asupra celor de la Comisia Comisei de Evaluare a Persoa ...

Iașul, văzut prin ochii unui IT-ist întors acasă după 13 ani
19/03/2024 07:47

În ultimii ani, domeniul IT a devenit extrem de căutat printre tinerii ieseni. Astfel, facultătile din Iasi specializează, anual, mii de studenti care sunt pregătiti să se angajeze in marile companii ...

22.000 lei pentru o lunetă de Chevrolet, scoasă cu furca
19/03/2024 07:46

Deranjat de faptul că vecinii săi fac petrecere şi dau muzica la maxim, ieşeanul Florin S. a reacţionat intr-un mod orginal, dar care s-a dovedit, in cele din urmă, foarte costisitor. Mai intai, le-a ceru ...

Segmentul Moțca - Iași - Ungheni din Autostrada Unirii are o întârziere de 22 de luni!
19/03/2024 07:44

  Anunţul privind respingerea Studiului de Fezabilitate pentru execuţia lucrărilor pe tronsonul Targu Mureş – Iaşi – Ungheni al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii), făcut la sfarşitul s ...

Reîncep grevele în primării
19/03/2024 07:43

Luni, angajaţii din 48 de unităti administrative-teritoriale ale judetului Iasi au reinceput  acţiunile de protest. Guvernul nu a ţinut cont de solicitările acestora privind salarizarea, asa că, luni ...

 Liviu-George Maha, noul rector al UAIC!
18/03/2024 22:32

* prof. univ. dr Liviu-George Maha a fost votat, in turul al doilea al alegerilor, de 487 cadre didactice, cercetători stiintifici si reprezentanti ai studentilor * contracandidatul său, prof.univ.dr. Tu ...

„Fiecare pacient care intră pe ușa cabinetului este o provocare”
18/03/2024 21:32

În tesătura delicată a practicii medicale, mereu se conturează o melodie subtilă a fortei si elegantei feminine. Empatia rafinată a femeilor, acea capacitate de a asculta si de a simti dincolo de cuv ...

Nou născut găsit mort în mașina de spălat a unei femei din România
18/03/2024 21:11

O femeie, in varstă de 32 de ani, si-a invelit copilul nou născut intr-o pătură si l-a ascuns in masina de spălat din gospodărie. Trupul neinsufletit al bebelusului a fost descoperit ziua următoare de oa ...

Un polițist din Neamț s-a sinucis în timpul serviciului: Era testat psihologic, apt, în termen
18/03/2024 17:04

Un politist de 39 de ani din Roman, Neamt, s-a sinucis, luni după-amiază, in timpul serviciului. Era testat psihologic, apt, in termen, fiind angajat din sursă externă in urmă cu sapte ani, notează Mediaf ...

Aryan, copilul de doi ani dispărut, a fost găsit în pădure. Va fi transportat la spital
18/03/2024 16:34

Aryan, copilul in varstă de doi ani, dispărut in comuna Tudora din judeţul Botoşani, a fost găsit de autorităţi. Potrivit unor surse, băieţelul dispărut de acasă ieri, 17 martie 2024, a fost găsit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei