SARS COV 2, sesiune specială în cadrul celui mai mare eveniment medical online

interviu eve

Dimensiune font:

| 12-07-2020 18:58

  * dialog cu prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu, inițiatorul Primăverii Dermatologice Ieșene, care astăzi inaugurează cea mai mare școală de dermatologie din mediul virtual

La Iași începe astăzi cea de-a IX-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene, o manifestare națională cu participare internațională, cel mai mare eveniment medical recunoscut pentru elitismul și valoarea lui științifică. PDI va reuni, timp de o săptămână, peste 110 cursuri, work-shopuri și prelegeri, oferite de peste 90 de lectori internaționali și naționali și care vor fi audiate de peste 2.500 de participanți.

Iniţiativa aparţine prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, şi este organizată, an de an, de către Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida prodigioasă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, a Colegiului Medicilor şi a Colegiului Farmaciştilor din Iaşi.

Cea de-a IX-a ediție a PDI îi are ca și co-președinți pe prof. univ. dr. Daciana Elena Brănişteanu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi) și prof. univ. dr. Simona Roxana Georgescu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București).

Preşedinţi de onoare sunt nume consacrate ale lumii medicale - prof. dr. Andrew Nicolaides), prof. dr. Torello Lotti (Italia), dr. Niazi Khursow (S.U.A.) prof. dr Călin Giurcăneanu (Președintele SRD) și prof.  dr. Lăcrămioara Ionela Şerban (Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi).

Ediția din acest an are o particularitate care arată din nou spiritul de pionierat al organizatorilor, cunoscuți pentru ideile lor avangardiste. Am discutat cu prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu despre începuturile manifestării şi evoluţia ei în timp, punctând aspectele importante ale ediţiei din acest an.

- Cum a apărut ideea Primăverii Dermatologice Ieşene?

- Manifestarea a început în urmă cu nouă ani, dintr-o nevoie concretă. Erau câţiva ani de când medicina se orientase catre ultraspecializare pe arii din ce în ce mai înguste. Din specialitatea mare a dermatologiei se rupsese deja dermatopediatria, dermatooncologia, dermatochirurgia etc. Mai mult chiar, existau manifestări de hiperhidroză, congrese de melanom malign, ca să dau doar câteva exemple. Cu toate beneficiile pe care aceste manifestări le propuneau şi le concretizau devenea din ce în ce mai acută nevoia de abordare per ansamblu a bolnavului. La polul opus era nevoia de integrare a informaţiei despre o boală între specialităţi. Am identificat-o datorită numeroaselor examene interclinice pe care le avea de suportat un bolnav la recomandarea medicului curant.

- În acest an conferința va fi una cu totul diferită. Care este elementul de noutate al acestei ediții?

- Cea de-a noua ediție a PDI va fi primul eveniment medical de o asemenea amploare, fiind vorba despre o conferință națională cu participare internațională la care există un număr record de înscrieri pe site, peste 2.500. Este cu adevărat un record în condițiile în care România nu avea un istoric sau o experiență în organizarea evenimentelor medicale în spațiul virtual. Până acum era doar o modalitate de lucru a unor grupuri medicale, în special din industria farmaceutică  sau în companiile mari ca modalitate de comunicare între sucursalele naționale. Organizarea în mediul online a acestei ediții, care inițial fusese planificată a avea loc în aprilie, în mod tradițional, este un manifest al lumii științifice și al lumii medicale, este modul nostru de a protesta asupra modului în care această infecție cu SARS COV 2 ne-a întors viața pe dos. În momentul anunțării pandemiei am avut sentimentul că timpul s-a colapsat, că a stat pe loc, că nimic nu va mai fi ca înainte.

- Ce a urmat?

- Această emoție extrem de puternică a fost generată, pe de o parte, de frustrarea de a nu fi greșit înțeleși, de neputința de a schimba niște lucruri concrete, care nu depindeau de fiecare medic în parte. Ulterior, când am devenit peste noapte eroi, am dus povara acestei admirații pentru că, de ce să nu recunoaștem, noi nu am ales profesia de medic ca să fim eroi, ci ca să slujim sănătatea semenilor noștri. Acest statut de eroi a împovărat foarte mult lumea medicală, dar este o misiune nobilă pe care ne dorim să o ducem mai departe și cum altfel dacă nu aducând comunității medicale cele mai noi informații legate de infecția COVID 19. În cadrul PDI, vom avea o sesiune largă, special dedicată infecției cu acest virus. Ținând cont de specificul acestei conferinței, vom discuta în general despre infecția cu SARS COV 2 și în particular despre impactul pe care l-a avut asupa patologiei dermatologice. Dorim să prezentăm care ar putea fi manifestările cutanate de recunoaștere a acestei infecții pentru a veni în sprijinul colegilor noștri infecționiști, al celor din terapiile intensive și care este răsunetul acestei infecții asupra modului de îngrijire a pacienților cu patologie dermatologică în general.

 

- Cum se va dialoga în această conferință?

- După cum am mai spus, am amenajat o scenă online. Speakerii vor lucra cu Microsoft Teams, iar informațiile vor fi preluate de către o platformă profesională în care vom avea săli de conferință virtuale, în care participanții își vor putea ocupa locul și își vor alege conferința pe care o vor audia. Mai mult, vor putea vizita și standurile amenajate de companiile farmaceutice, unde vor primi detalii despre cele mai noi produse lansate pe piață. Nu va lipsi o bibliotecă virtuală, la care vor avea acces toți cei care vor dori să afle noutăți terapeutice legate de noi ghiduri de tratament.

- După cum se vede, evenimentele din mediul online au și avantaje, nu doar frustrările legate de lipsa contactului fizic.

- Există, desigur, și unul dintre cele mai mari avantaje face referire la faptul că informația științifică va rămâne stocată pe platforma evenimentului timp de o lună după încheierea lucrărilor. Medicii care nu pot îngheța actul medical pe parcursul unei săptămâni întregi vor putea accesa oricând conferințe la care nu au putut participa live. Acesta este un avantaj enorm, la fel ca și posibilitatea stocării de informații și descărcare a lor. Am creat canale virtuale de comunicare directă între participanți și lectori, între lectori și între participanți și expozanții din industria farmaceutică.

- PDI 2020 aduce o reformare a evenimentelor medicale de calitate. Ați re-creat această manifestare națională cu participare internațională. Cine va participa?

- Avem 12 lectori internaționali, pe lângă cei 85 de lectori naționali. O altă particularitate a PDI este faptul că lectorii sunt speakeri consacrați, deci avem și o școală nouă în care ridicăm speakeri, dar mai întâi aceștia ocupă locul în sală pentru a-i asculta pe maeștri, pentru a învăța maniera și arta de a transmite informația de pe scenă către auditoriul larg. Aceasta este o altă particularitate a PDI, o manifestare al cărei elitist științific a fost dovedit.

- Cine sunt speakerii?

- Lectorii sunt președinți de societăți științifice naționale și internaționale, cadre universitare, practicieni renumiți, care stăpânesc arta de a transmite într-o manieră caldă, chiar dacă științifică și profesionistă, informația către autoriu. Sunt foarte apreciați și este una dintre explicațiile pentru care sunt foarte mulți participanți. Anul 2020 va rămâne cu siguranță în istoria omenirii ca un un an de mare cumpănă, un an în care cursul firesc al istoriei a fost colabat pentru ca apoi să preia o direcție cu totul neobișnuită. După o luptă aprigă cu acest SARS COV 2, comunitatea medicală, societatea în general, s-a răzvrătit și au dorit să-și recapete dreptul și controlul asupra propriei existențe. Iată-ne în fața unei noi aventuri științifice, care era singura posibilitate de a ne continua activitatea medicală și științifică. Lectorii vor continua seria prelegerilor de maximă audienţă începută la ediţiile anterioare ale PDI (cancere cutanate, dermatoze alergice, dermatopediatrie, chirurgie dermatologică, psoriazis şi dermatoze autoimune, boala venoasă cronică şi ulcerul de gambă, dermatocosmetologie şi tehnici de vârf antiaging etc), dar vor propune şi subiecte noi, extrem de apreciate şi de aşteptate de către participanţi. Este o îndârjire a întregii lumi medicale de a păstra și continua achizițiile științifice pecare cu greu le-am dobândit.

Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06

%ANUNTSPECIAL%
LEXINSOLV S.P.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 7007/86/2013* al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitație publică, în bloc, bunuri mobile aparținând debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia, cu sediul în com. Baia, str. Ulmului, nr. 125, jud. Suceava, CUI 26292448, constând din: - linie tehnologică pentru fabricare brichete din rumeguș cu o capacitate de producție de 500 kg/h, cu putere totală instalată de 35 kw, rezultând brichete cu diametrul de 60 mm, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 94.000 lei, exclusiv TVA. Bunurile scoase la vânzare sunt situate în com. Baia, sat Bogata, str. V. Stroiescu, nr. 11, jud. Suceava. Licitația va avea loc la data de 26.05.2021 ora 14:00, la sediul LEXINSOLV S.P.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitație, licitatorii au obligația de a depune 10% din prețul de pornire al licitației în contul de lichidare judiciară al debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia. În caz de neadjudecare licitația publică se va repeta în aceleași condiții în data de 16.06.2021 ora 14:00, 07.07.2021 ora 14:00, 28.07.2021, ora 14:00 și în data de 18.08.2021 ora 14:00. Prezenta publicație de vânzare constituie și notificare către creditori, debitor și orice persoană fizică sau juridica interesată în dosarul în cauză. Informații suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, web: www.lexinsolv.ro. Lichidator judiciar, Ec. Ceucă Ion
Un urs își face de cap la Pojorâta. A ucis deja patru viței
13/05/2021 11:53

Un urs de circa 4-5 ani a făcut mai multe pagube in gospodării din comuna Pojorata, iar pană in prezent a ucis patru vitei.   Ursul a fost văzut in noaptea de marti spre miercuri cand a traversat DN ...

Perchezitii la Ocolul Silvic Pipirig
13/05/2021 11:00

 Poliţişti din cadrul Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ efectuează, joi, percheziţii la nouă persoane şi la o instituţie publică, intr-un caz de infracţiuni prevăzute de Codul Silvic. Pot ...

Un sucevean se distrează trăgând cu arcul după câini
13/05/2021 10:45

Un căţel din judeţul Suceava a fost străpuns de o săgeată şi găsit de stapana sa intr-o stare gravă. Aceasta a apelat la ajutorul Asociaţiei „Casa lui Patrocle” care a reuşit să-l salvez ...

În mod straniu, sectorul ieșean al construcțiilor gâfîie
13/05/2021 09:54

Recentul centralizator remis presei de către AJOFM Iaşi e in ton cu scenariul verde in care a intrat judeţul. Tot mai multe locuri de muncă disponibile, deşi numărul e la jumătatea celui normal pentru ac ...

Primăria le interzice ieşenilor să se drebranșeze de la sistemul centralizat de termoficare
13/05/2021 09:30

  Avand in vedere incetarea contractului de furnizare a agentului termic in municipiul Iasi de către Veolia SA, incepand cu data de 1 mai 2021, precum si preluarea provizorie a serviciilor de producere, ...

Un nou flux de vaccinare anti-COVID, fără programare, la USAMV
13/05/2021 09:15

  Începand de ieri, 12 mai, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi s-a deschis incă un flux de vaccinare destinat persoa ...

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie vor intra în examene doar dacă s-au vaccinat
13/05/2021 08:15

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa" din Iaşi vor avea acces in sala de examen doar dacă vor prezenta un document din care să reiasă că s-au imunizat sau că a ...

Colegiul Medicilor Iaşi se alătură apelului la raţiune „Medicii împotriva dezinformării”
13/05/2021 07:00

Colegiul Medicilor Iaşi se alătură apelului la raţiune „Medicii impotriva dezinformării”, lansat de medicii Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Universitatea di ...

 UAIC va îmbutelia „Apa lui Cuza”
13/05/2021 07:00

 * Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a incheiat, cu un producător industrial, un contract de punere in functiune a unei linii de imbuteliere de apă minerală carbogazoasă si ...

Bugetul Iașului, adoptat cu sprijinul unui consilier USR
13/05/2021 00:00

Bugetul municipiului Iaşi a fost adoptat, ieri, intr-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, a doua din această săptămană, după cea convocată luni, 10 mai.  Dacă precedentele două şedin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei