banci

Dimensiune font:

Scandal cu credite la o școală din Iași!

| 19-06-2019 01:00

 

Trei profesori din Iași au făcut plângeri împotriva unei colege și a directorului școlii în cadrul căreia activează * reclamanții susțin că s-au trezit cu executări silite din cauza unor contracte de credit încheiate de o colegă de breaslă * mai mult, susțin cei trei profesori, unele contracte de credit ar fi fost făcute pe baza unor acte false

 

Un scandal de proporții stă să izbucnească la o școală din județul Iași. Trei cadre didactice au formulat recent mai multe plângeri împotriva a două colege, după ce reclamanții s-au trezit cu executări silite pe numele lor.

Reclamanții, A.T., M.G.I. și M.A., au depus o plângere penală pe numele directorului Școlii Gimnaziale Rădeni, din comuna Roșcani, județul Iași, Elena Voinescu, acuzând-o de fals intelectual, dar și pe numele unei colege de breaslă, Irina Maria Bădărău, fostă angajată a unității de învățământ amintite, sub acuzațiile de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual și uz de fals.

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au confirmat ieri că plângerea este în lucru în cadrul instituției. „Este adevărat, există un dosar în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul IPJ Iași. Este vorba despre o plângere privind înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual”, a declarat ieri Ioana Buștiuc, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

De unde a pornit totul

Reclamanții au formulat mai multe plângeri, atât una penală, cât și una la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), dar și o acțiune în instanță, în civil. În plângerile respective, cei trei au susținut că au fost colegi de muncă cu Irina Maria Bădărău, având funcțiile de cadre didactice la Școala Gimnazială Rădeni.

Potrivit acestora, colega le-ar fi solicitat să garanteze pentru ea în cadrul unui contract de credit, iar ei au acceptat, crezând că femeia este angajată a școlii cu contract pe perioadă nedeterminată, iar lucrurile nu ar fi stat așa.

Mai mult, reclamanții au afirmat că respectivul cadru didactic ar fi contractat mai multe credite și s-ar fi folosit de mai multe adeverințe ce ar fi fost emise de Elena Voinescu, în calitatea ei de angajator, în care s-ar fi atestat în mod fals că Irina Bădărău ar fi angajată pe durată nedeterminată începând cu data de 14 septembrie 1991, deși aceasta ar fi fost angajată pe perioadă determinată, cu reînnoirea anuală a contractului.

În plus, una dintre persoanele vătămare, M.A., a menționat că, în afara contractului în care și-a dat acordul, ar fi aflat că mai are calitatea de garant în alte două contracte de împrumut ce ar fi fost încheiate de Bădărău, dar pe care M.A. nu le-ar fi semnat!

Conform reclamanților, contractele de împrumut ar fi fost semnate cu diverse instituții, precum CAR Moldova IFN, CAR Flexicredit și CAR USLIP.

Situația este foarte gravă!

Avocata care îi reprezintă pe reclamanți, Alina Paula Lupu, susține că totul a început în cursul anului 2016.

În anul 2016, o colegă de serviciu le-a solicitat clienților mei să garanteze pentru aceasta plata unui împrumut. Garanții sunt șase la număr, eu îi reprezint doar pe trei dintre aceștia, dar, din câte știu, și ceilalți doresc să formuleze plângere penală. Clienții mei au semnat contractul fiind în eroare cu privire la durata contractului de muncă al respectivei persoane, în sensul că au crezut că aceasta este angajată pe perioadă nedeterminată, ceea ce ar fi exclus sau ar fi limitat riscul ca ea să ajungă în imposibilitate de plată, iar, ulterior, au aflat că adeverințele de venit folosite la încheierea contractului cuprindeau informații nereale, deoarece, în fapt, respectivei persoanei i se reînnoia contractul anual. În afara acestui contract, pe care clienții mei l-au semnat fiind în eroare, în anul 2019, unul dintre clienți a aflat că mai are calitatea de garant în alte două contracte, despre care nu avea cunoștință, iar, verificând semnăturile, a constatat că cineva i-a falsificat semnătura, falsul fiind evident. Pot să vă spun că titularul împrumutului (Irina Bădărău – n.r.) și-a recunoscut faptele de față cu clienții, ocazie cu care a făcut mai multe angajamente de plată și i-a rugat să nu facă plângere penală, dar, în urma nerespectării acestor angajamente, clienții mei au decis să formuleze plângere penală pentru înșelăciune și mai multe infracțiuni de fals. Situația este cu atât mai gravă cu cât, de pe portalul instanțelor, am aflat că există mai multe executări silite, în afara celor despre care aveam cunoștință, motiv pentru care clienții consideră că este posibil să afle și de alte contracte în care au calitatea de garanți fără să fi semnat vreun document”, a declarat avocata Paula Alina Lupu, care îi reprezintă pe cei trei profesori reclamanți.

Decizii părtinitoare

La rândul lor, cei trei profesori au susținut că au formulat o plângere și la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, dar că problema nu a fost soluționată în vreun fel.

Ca urmare a sesizarii adresate ISJ privitor la dosarele înaintate în instanță, considerăm că răspunsul este părtinitor, deoarece nu s-a efectuat un control al documentelor care au ieșit din unitatea școlară către C.A.R.-urile contractate de către doamna Bădărău Irina Maria, în baza unui număr ridicat de adeverințe false, care ne-au adus în situația prezentă atât pe noi, semnatarii petiției, cât și alte persoane, din ale căror spuse reiese că au fost executate silit și plătesc în prezent în locul debitorului menționat mai sus. În consecință, noi ne aflăm sub presiunea conducerii școlii, care ia decizii părtinitoare, inclusiv în activitatea didactică. Considerăm că suntem expuși, în continuare, unor riscuri de a se agrava situația în care ne aflăm, și anume cu privire la executarea silită, dat fiind faptul că un angajat al școlii a achitat în luna februarie 2019 suma de 12.600 de lei, din cauza popririlor neaplicate de către unitatea școlară. Ba, mai mult, deși suntem, în prezent, în această situație, provocată de numita Bădărău Irina Maria, conducerea școlii o favorizează în continuare, prin acordarea unei a doua norme, deși nu este cadru didactic titular, iar, în unitatea școlară, mai sunt cadre didactice titulare cărora li s-a refuzat verbal dreptul de a formula cerere pentru primirea unei a doua norme”, au precizat reclamanții.

Pe de altă parte, reprezentanții ISJ Iași au refuzat să comenteze pe marginea situației, recunoscând, totuși, că ar fi fost efectuate verificări în acest caz.

Situația stă în felul următor: Inspectoratul Școlar a derulat, într-adevăr, o verificare în acest sens, dar există un proces pe rol și, până în momentul în care nu avem un verdict dat de instanță, noi nu putem lua nicio măsură. Deci, noi așteptăm punctul lor de vedere, după care, în funcție de decizia lor, aplicăm și noi măsurile care se impun, în funcție de legislația noastră”, a declarat ieri inspectorul Luciana Antoci, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.

Nu pot să comentez în niciun fel!”

Contactată telefonic, Elena Voinescu, directorul școlii amintite, a precizat că știe despre ce este vorba, dar a refuzat să comenteze situația în vreun fel.

Vreau să declar atât: știu despre ce este vorba, cazul care este, dar eu, deocamdată, nu sunt anchetată, adică nu am fost chemată la Procuratură, nicăieri. Și, până nu se rezolvă cazul, nu pot să vă declar nimic, a declarat ieri Elena Voinescu.

 

La rândul ei, avocata care o reprezintă pe Irina Maria Bădărău a susţinut că cei trei reclamanţi ar fi minţit, de fapt, cu privire la situaţia de fapt. „Eu o reprezint pe doamna Irina Bădărău în dosarul civil pe care dumneaei îl are cu cei trei reclamanţi, nu ştiu despre ce plângere penală este vorba. Dar, în dosarul civil, lucrurile prezentate de reclamanţi sunt neadevărate şi urmează să dovedim în instanţă acest lucru. Mai mult decât atât, dosarul civil este abia la început, este în faza procedurilor administrative, deci va mai dura”, a declarat ieri Ana Maria Antohe, avocata Irinei Bădărău.

De asemenea, reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au contactat-o telefonic și pe Irina Maria Bădărău, pentru ca aceasta să își poată exprima un punct de vedere cu privire la situație. „Nu vreau să comentez nimic. Nimeni nu a plătit un leu pentru mine, a spus aceasta. Ciprian NEDELCU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
COMPANIA NAŢIONALĂ de CĂI FERATE „C.F.R.” S.A., SUCURSALA REGIONALĂ C.F. IAŞI DIVIZIA COMERCIALĂ, sediul: Iaşi, Piaţa Gării nr.1, cod 700090, organizează licitaţie publică, deschisă, cu strigare, în Sala de Consiliu a Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, din Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.2, joi, 31 octombrie 2019, ora 11.00 pentru închirierea de LOCAŢII (spaţii şi terenuri) către persoane juridice (59 locaţii) în staţii şi interstaţii c f, pe raza Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, astfel: Bacău, Bârlad, Bicaz, Botoșani, Buhăieşti, Cîmpulung Moldovenesc, Cîmpulung Est, Dornești, Gura Humorului oraș, Hălăucești, Iaşi (Iaşi, Iaşi Nord), Lespezi-Dolhasca, Nicolina, Orbeni, Pașcani, Piatra Neamţ, Podu Iloaiei, Rădăuţi, Roman, Sîrca, Socola (Socola triaj, Socola mărfuri), Suceava (Suceava, Suceava Nord), TÎrgu Frumos, Tîrgu Neamț, Vaslui, Vatra Dornei (Vatra Dornei și Vatra Dornei Băi) și Verești. Lista locaţiilor cu detalii privind amplasarea, suprafaţa, destinaţia/obiectul de activitate, tariful minim de pornire a licitaţiei, taxele necesar a fi achitate pentru participare la licitaţie, este afişată la intrare în sediul Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A sau poate fi accesată pe site-ul http://www.cfr.ro Procurarea caietului de sarcini unde se regăsesc criteriile de selecţie şi admitere a ofertanţilor, preţul minim de pornire, perioada de valabilitate a contractelor de închiriere (maxim 5 ani) precum şi valoarea altor taxe ce trebuie achitate, depunerea documentaţiei necesare participării la licitaţie şi achitarea taxelor, se pot face până vineri, 25 octombrie 2019, ora 12.00, la sediul Sucursala Regionala C.F. Iaşi – Divizia Comercială, Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.1, cam.123, tel. 0232/215600, centrala - int.123 149 sau 123 802.
FOTO: Accidente cu victime, la Iaşi
14/10/2019 00:18

Două accidente deosebit de grave s-a produs in această seară, in judeţul Iaşi. Ambii şoferi se indreptau către Sfantă. Un autovehicul in care se aflau trei persoane s-a răsturnat in ...

Record de pelerini la Iaşi!
14/10/2019 00:00

Pană ieri, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfantului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, adus din Insula Corfu, trecuseră peste 70.000 de credincioşi. Alte zeci de mii de persoane ...

FOTO - Specialiştii spun că Iaşul nu are nevoie de o „centură” prin CUG!
14/10/2019 00:00

Consilierii locali ieşeni au avizat declanşarea procedurilor de contractare a Şoselei de Centură de către Ministerul Transporturilor, mai precis a investiţiei „Varianta de ocolire a Munici ...

70.500 de pelerini au trecut pe la raclă
13/10/2019 18:40

La Iaşi, zeci de mii de pelerini aşteaptă să se inchine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Potrivit unor estimări valabile pentru orele 12.00, randul este format din 42.000 de persoane. De asemene ...

Razie rurală
13/10/2019 18:05

 La data de 12 octombrie a.c., politistii din cadrul Poliţiei Oraşului Targu Frumos şi Secţiei nr. 7 Poliţie Rurală Targu Frumos au acţionat, pe raza de competenţă, pentru asigurarea unui climat c ...

Tânără beată, oprită în trafic
13/10/2019 18:01

La data de 13 octombrie a.c., politistii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au oprit, pentru control, pe raza municipiului Iasi, un autoturism condus de o femeie, de 31 de ani, din municipiul Iasi.   Avand ...

Tânără fără permis, la plimbare cu maşina pe uliţa satului
13/10/2019 17:57

La data de 11 octombrie a.c., politistii din cadrul Postului de Poliţie Lungani au oprit, pentru control, pe DJ 282 E, in comuna Lungani, un autoturism condus de o tanără, de 20 de ani, din comuna Lungani. ...

Sâmbăta neagră a şoferilor ieşeni
13/10/2019 17:53

* Au fost retinute in vederea suspendării 41 de permise de conducere  Ieri, politistii ieşeni au intervenit la peste 210 evenimente, majoritatea sesizate prin 112.  Au aplicat peste 290 de sancţiu ...

Conduceți prudent! Telefonul poate aștepta!
13/10/2019 17:50

 De astăzi, au intrat in vigoare modificările pe care toti le-am dorit in urma multiplelor accidente provocate din aceste cauze…live la volan, vorbitul la telefon fără handsfree, butonatul telef ...

Băiat în stare gravă, din cauza unui tractorist
13/10/2019 17:21

    Un copil in varstă de 8 ani a fost rănit grav, sambătă seara, după ce a fost lovit de un tractor, in localitatea Cioatele, judetul Vaslui. Copilul a suferit mai multe traumatisme şi şoc h ...