banci

Dimensiune font:

Scandal cu credite la o școală din Iași!

| 19-06-2019 01:00

 

Trei profesori din Iași au făcut plângeri împotriva unei colege și a directorului școlii în cadrul căreia activează * reclamanții susțin că s-au trezit cu executări silite din cauza unor contracte de credit încheiate de o colegă de breaslă * mai mult, susțin cei trei profesori, unele contracte de credit ar fi fost făcute pe baza unor acte false

 

Un scandal de proporții stă să izbucnească la o școală din județul Iași. Trei cadre didactice au formulat recent mai multe plângeri împotriva a două colege, după ce reclamanții s-au trezit cu executări silite pe numele lor.

Reclamanții, A.T., M.G.I. și M.A., au depus o plângere penală pe numele directorului Școlii Gimnaziale Rădeni, din comuna Roșcani, județul Iași, Elena Voinescu, acuzând-o de fals intelectual, dar și pe numele unei colege de breaslă, Irina Maria Bădărău, fostă angajată a unității de învățământ amintite, sub acuzațiile de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual și uz de fals.

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au confirmat ieri că plângerea este în lucru în cadrul instituției. „Este adevărat, există un dosar în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul IPJ Iași. Este vorba despre o plângere privind înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual”, a declarat ieri Ioana Buștiuc, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

De unde a pornit totul

Reclamanții au formulat mai multe plângeri, atât una penală, cât și una la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), dar și o acțiune în instanță, în civil. În plângerile respective, cei trei au susținut că au fost colegi de muncă cu Irina Maria Bădărău, având funcțiile de cadre didactice la Școala Gimnazială Rădeni.

Potrivit acestora, colega le-ar fi solicitat să garanteze pentru ea în cadrul unui contract de credit, iar ei au acceptat, crezând că femeia este angajată a școlii cu contract pe perioadă nedeterminată, iar lucrurile nu ar fi stat așa.

Mai mult, reclamanții au afirmat că respectivul cadru didactic ar fi contractat mai multe credite și s-ar fi folosit de mai multe adeverințe ce ar fi fost emise de Elena Voinescu, în calitatea ei de angajator, în care s-ar fi atestat în mod fals că Irina Bădărău ar fi angajată pe durată nedeterminată începând cu data de 14 septembrie 1991, deși aceasta ar fi fost angajată pe perioadă determinată, cu reînnoirea anuală a contractului.

În plus, una dintre persoanele vătămare, M.A., a menționat că, în afara contractului în care și-a dat acordul, ar fi aflat că mai are calitatea de garant în alte două contracte de împrumut ce ar fi fost încheiate de Bădărău, dar pe care M.A. nu le-ar fi semnat!

Conform reclamanților, contractele de împrumut ar fi fost semnate cu diverse instituții, precum CAR Moldova IFN, CAR Flexicredit și CAR USLIP.

Situația este foarte gravă!

Avocata care îi reprezintă pe reclamanți, Alina Paula Lupu, susține că totul a început în cursul anului 2016.

În anul 2016, o colegă de serviciu le-a solicitat clienților mei să garanteze pentru aceasta plata unui împrumut. Garanții sunt șase la număr, eu îi reprezint doar pe trei dintre aceștia, dar, din câte știu, și ceilalți doresc să formuleze plângere penală. Clienții mei au semnat contractul fiind în eroare cu privire la durata contractului de muncă al respectivei persoane, în sensul că au crezut că aceasta este angajată pe perioadă nedeterminată, ceea ce ar fi exclus sau ar fi limitat riscul ca ea să ajungă în imposibilitate de plată, iar, ulterior, au aflat că adeverințele de venit folosite la încheierea contractului cuprindeau informații nereale, deoarece, în fapt, respectivei persoanei i se reînnoia contractul anual. În afara acestui contract, pe care clienții mei l-au semnat fiind în eroare, în anul 2019, unul dintre clienți a aflat că mai are calitatea de garant în alte două contracte, despre care nu avea cunoștință, iar, verificând semnăturile, a constatat că cineva i-a falsificat semnătura, falsul fiind evident. Pot să vă spun că titularul împrumutului (Irina Bădărău – n.r.) și-a recunoscut faptele de față cu clienții, ocazie cu care a făcut mai multe angajamente de plată și i-a rugat să nu facă plângere penală, dar, în urma nerespectării acestor angajamente, clienții mei au decis să formuleze plângere penală pentru înșelăciune și mai multe infracțiuni de fals. Situația este cu atât mai gravă cu cât, de pe portalul instanțelor, am aflat că există mai multe executări silite, în afara celor despre care aveam cunoștință, motiv pentru care clienții consideră că este posibil să afle și de alte contracte în care au calitatea de garanți fără să fi semnat vreun document”, a declarat avocata Paula Alina Lupu, care îi reprezintă pe cei trei profesori reclamanți.

Decizii părtinitoare

La rândul lor, cei trei profesori au susținut că au formulat o plângere și la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, dar că problema nu a fost soluționată în vreun fel.

Ca urmare a sesizarii adresate ISJ privitor la dosarele înaintate în instanță, considerăm că răspunsul este părtinitor, deoarece nu s-a efectuat un control al documentelor care au ieșit din unitatea școlară către C.A.R.-urile contractate de către doamna Bădărău Irina Maria, în baza unui număr ridicat de adeverințe false, care ne-au adus în situația prezentă atât pe noi, semnatarii petiției, cât și alte persoane, din ale căror spuse reiese că au fost executate silit și plătesc în prezent în locul debitorului menționat mai sus. În consecință, noi ne aflăm sub presiunea conducerii școlii, care ia decizii părtinitoare, inclusiv în activitatea didactică. Considerăm că suntem expuși, în continuare, unor riscuri de a se agrava situația în care ne aflăm, și anume cu privire la executarea silită, dat fiind faptul că un angajat al școlii a achitat în luna februarie 2019 suma de 12.600 de lei, din cauza popririlor neaplicate de către unitatea școlară. Ba, mai mult, deși suntem, în prezent, în această situație, provocată de numita Bădărău Irina Maria, conducerea școlii o favorizează în continuare, prin acordarea unei a doua norme, deși nu este cadru didactic titular, iar, în unitatea școlară, mai sunt cadre didactice titulare cărora li s-a refuzat verbal dreptul de a formula cerere pentru primirea unei a doua norme”, au precizat reclamanții.

Pe de altă parte, reprezentanții ISJ Iași au refuzat să comenteze pe marginea situației, recunoscând, totuși, că ar fi fost efectuate verificări în acest caz.

Situația stă în felul următor: Inspectoratul Școlar a derulat, într-adevăr, o verificare în acest sens, dar există un proces pe rol și, până în momentul în care nu avem un verdict dat de instanță, noi nu putem lua nicio măsură. Deci, noi așteptăm punctul lor de vedere, după care, în funcție de decizia lor, aplicăm și noi măsurile care se impun, în funcție de legislația noastră”, a declarat ieri inspectorul Luciana Antoci, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.

Nu pot să comentez în niciun fel!”

Contactată telefonic, Elena Voinescu, directorul școlii amintite, a precizat că știe despre ce este vorba, dar a refuzat să comenteze situația în vreun fel.

Vreau să declar atât: știu despre ce este vorba, cazul care este, dar eu, deocamdată, nu sunt anchetată, adică nu am fost chemată la Procuratură, nicăieri. Și, până nu se rezolvă cazul, nu pot să vă declar nimic, a declarat ieri Elena Voinescu.

 

La rândul ei, avocata care o reprezintă pe Irina Maria Bădărău a susţinut că cei trei reclamanţi ar fi minţit, de fapt, cu privire la situaţia de fapt. „Eu o reprezint pe doamna Irina Bădărău în dosarul civil pe care dumneaei îl are cu cei trei reclamanţi, nu ştiu despre ce plângere penală este vorba. Dar, în dosarul civil, lucrurile prezentate de reclamanţi sunt neadevărate şi urmează să dovedim în instanţă acest lucru. Mai mult decât atât, dosarul civil este abia la început, este în faza procedurilor administrative, deci va mai dura”, a declarat ieri Ana Maria Antohe, avocata Irinei Bădărău.

De asemenea, reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au contactat-o telefonic și pe Irina Maria Bădărău, pentru ca aceasta să își poată exprima un punct de vedere cu privire la situație. „Nu vreau să comentez nimic. Nimeni nu a plătit un leu pentru mine, a spus aceasta. Ciprian NEDELCU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Bătălie mare pentru un loc la Medicină
19/07/2019 06:55

    La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” inscrierile continuă, iar concurenţa este destul de mare. Ieri, la sfarşitul celei de-a patra zile de inscrieri la con ...

Primarul şi directorul Şcolii din Oţeleni au donat sânge
19/07/2019 06:42

    Lansată anul trecut, campania „Donează sange şi vei dărui viaţă”, o iniţiativă a Asociaţiei ROR continuă cu succes, „Fiecare dintre noi, la un moment dat, ar putea s ...

  Proiectarea şoselei de centură a Bârladului, la final
19/07/2019 06:20

    De pe 22 mai, cand reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au emis un comunicat de presă despre semnarea contractului de finanţare pentru proiect ...

Ritmurile şi culorile copilăriei
19/07/2019 06:08

    Se spune că orice părinte işi revede copilăria şi poate işi (re)trăieşte visele prin ochii copiilor săi, iar in cazul Deliei Mirela Penişoară nu suntem depăarte de adevăr. I-a plăc ...

Amenzi de peste 100.000 de lei, în câteva ore
19/07/2019 06:00

  Politistii ieşeni au intervenit recent la peste 80 de incidente, cele mai multe fiind sesizate prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgentă 112. Acestia au dat 329 de amenzi, in cuantum ...

Prins băut la volan
19/07/2019 05:30

  Agentii din cadrul Secţiei III de Poliţie Rurală Popricani au oprit zilele trecute, pentru control, pe DJ 282C, un autoturism condus de un bărbat de 41 de ani, din comuna Focuri. Întrucat sofe ...

Scandal la Protecţia Copilului Vaslui
19/07/2019 05:11

    Potrivit unor surse judiciare, incidentul a avut loc la inceputul săptămanii, cand cei trei minori au fost sechestraţi intr-o maşină şi loviţi. Aceleaşi surse au precizat că ei ar fi fo ...

Cooperativele de consum – scurtul drum de la gazul lampant la cecul neomologat
19/07/2019 00:00

 Pe vremuri, in grai popular, li se zicea „cooperativă”, apoi au fost botezate magazine mixte, iar de caţiva ani buni işi zic marketuri. Cu mini, super sau nimic la prefix. E vorba de prăv ...

Podul din zona Cicoarei va fi gata anul acesta
19/07/2019 00:00

Reprezentanţii Primăriei Iaşi susţin că noul pod din zona Cicoarei, peste Bahlui, din zona Alexandru, va fi gata in acest an şi, alături de noua bretea cu 4 benzi, construită pe un drum de pămant ...

Dubla-ocolire din Nicolina va deveni istorie
19/07/2019 00:00

De ani buni se tot vorbeste in Iasi de realizarea unor benzi exclusiv pentru autobuzele CTP, insă măsura s-a lăsat aşteptată in ciuda faptului că, zi de zi, mijloacele de transport sunt prizonierele ...