Școala online, o sursă imensă de stres pentru copii

curs-online

Dimensiune font:

| 11-01-2021 17:22

 Contextul generat de existența virusului SARS CoV-2 a determinat transformări rapide și în derularea procesului de învățare * schimbările profunde au vizat spațiul educațional virtual cu alte repere fizice, creșterea ponderii utilizării instrumentelor tehnologice, dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice, însă a adus și multe neajunsuri, în special pentru copiii din clasele primare * presiunea resimțită este foarte mare, cel puțin pentru școlarii din clasele pregătitoare și din clasa I, care nu și-au achiziționat multe instrumente, în special pentru citit și scris

 

Elevii se întorc la cursuri astăzi, însă școlile nu se vor redeschide fizic, după cum a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.  El a precizat că își dorește ca elevii să revină în bănci cât mai repede posibil, în măsura în care situația epidemiologică o va permite. În aceste condiții, 8 februarie a fost vehiculată ca dată posibilă pentru reînceperea cursurilor fizic, în sălile de clasă. 

Efectele școlii online se vor vedea în timp. Pentru elevii de liceu e mai simplu, ei  putându-se adapta mai ușor la noile instrumente de învățare tehnologizată, însă pentru elevii din învățământul primar, în special pentru cei din clasele zero și întâi, situația este dramatică. „Dezvoltarea competențelor de scriere și de citire nu se poate realiza online. Va fi nevoie de planuri de remediere și de muncă titanică din partea învățătorilor pentru ca acești copii să poată intra în gimnaziu cu o bază de date care să le permită profesorilor să construiască. Din păcate, situația din educație nu pare să se schimbe prea curând”, a fost de părere Dana Anghelescu, profesor de Limba română la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”.

„Învățarea scrisului de mână nu se poate face online”

Învățarea online este o mare provocare pentru toți factorii implicați în educație. Dacă profesorii au o capacitate mai mare de a se adapta transformărilor survenite, efectele devastatoare se constată, mai ales, în rândul elevilor. „În primul rând, nu mai există spațiul organizat al școlii. Au dispărut regulile, controlul asupra elevilor, asupra clasei. La nivelul clasei I, învățătorul nu mai are un feed-back clar asupra nivelului de înțelegere a cunoștințelor predate deoarece fiecare copil are lângă el un adult care se implică, poate uneori prea mult, în formularea răspunsului la cerințe. Ce este mai grav, din punctul meu de vedere, este activarea instinctului părinților de a-și compara copilul cu ceilalți elevi din clasă. Nu o dată mi s-a întâmplat să fiu întrebată de unii părinți dacă propriul copil este în regulă, pentru că i s-a părut că răspunde mai greu decât alții, că nu vorbește la fel de bine, că nu citește la fel de cursiv, că nu socotește la fel de repede”, a remarcat Raluca Iarovoi, profesor pentru învățământul primar la Școala „Carol I”. Această tendință de a compara vine la pachet cu impunerea unui alt standard copiilor, cu o presiune, evident, nejustificată, pusă asupra lor, care nu face decât să demotiveze elevul care adună o serie de frustrări greu de înlăturat.

„Vă propun să vă imaginați ce înseamnă învățarea scrierii literelor de mână în sistem online. Se știe că e cea mai mare provocare la această vârstă. Oricâtă experiență are avea cadrul didactic, oricât de inspirate ar fi metodele utilizate, învățarea scrisului de mână nu se poate face online. Elementele grafice trebuie explicate cu ajutorul materialului didactic specific; copiii care nu reușesc să lege semnele grafice pentru a obține o literă (și se cunoaște faptul că multe litere de mână sunt foarte greu de realizat) încep să plângă, să se panicheze. Te simți neputincios ca profesor, pentru că este imposibil să intervii, fiind cunoscut faptul că scrierea implică purtarea mâinii copilului care, ca prin farmec, capătă siguranță, încredere în sine”, a recunoscut prof. Iarovoi.

Nici matematica nu se predă ușor la clasa I în sistem online. La această vârstă, gândirea copiilor este concret-intuitivă, ei raportându-se mereu la exemple concrete, la materiale ilustrative adecvate care să accesibilizeze cunoștințele predate. Învățarea matematicii nu mai este logică, devine mecanică.

„Învățarea online, marele Rău al zilelor noastre”

Profesorul Corina Teșcu, cadru didactic la Școala „Titu Maiorescu”, are aceeași opinie. „Doamna”, așa cum îi spun copilașii din clasa I cărora le este cadru didactic, este convinsă că „Nu există Rău care să nu aibă Binele lui”, sfat pe care l-a primit în copilărie de la bunica: „Se confirmă înțelepciunea maturității și în ceea ce privește învățarea online, marele Rău al zilelor noastre. Are avantajele lui - constituie o provocare pentru noi toți, ne scoate din rutina care ucide creativitatea, ne obligă să ne împrietenim și mai mult cu tehnologia. Pentru unii dintre cei mici, cei mai puțin îndrăzneți, mai are și avantajul de a le oferi siguranța spațiului familiar de acasă. Am reușit astfel să îi văd mai curajoși, mai cursivi în răspunsuri, mai elocvenți”.

În ce constă Răul, atunci? Îmbracă mai multe forme. Din punct de vedere cognitiv, chiar și la copiii care au asigurate condițiile pentru învățare, se pierde cantitativ, deoarece se produc mulți timpi morți într-o lecție. „Se creează panică la fiecare fluctuație a internetului, așa că în loc de răspuns la lecție auzi doar: "Doamnaaa, eu nu vă văd!" sau "Doamna, eu nu vă aud!". Se pierde calitativ: cum rezolvi învățarea scrierii cu litere de mână fără a-i purta mâna? E drept, unii dintre ei nu au nevoie, sunt înzestrați de la natură. Alții primesc suficient sprijin de la părinți. Dar pentru mulți există riscul să învețe greșit, să își creeze deprinderi de lucru nesănătoase, începând cu poziția la scris și cu felul în care țin stiloul în mână. Aceste aspecte vor fi foarte greu de corectat de-a lungul timpului”.

După cum se vede, este greu de predat la copiii mici scierea și matematica, dar când vine vorba de alte materii lucrurile se complică și mai mult. Nu se pot face ore de muzică. Elevii nu se pot sincroniza în cântare. Orele de abilități practice necesită, obligatoriu, prezența părinților.

În schimb, școala online pare să nu afecteze foarte multe orele de limbi străine. „În cazul materiei pe care o predau, limba engleză, unde există foarte multe resurse online de calitate, softuri educaționale, aplicații, site-uri specializate cu jocuri ce ușurează predarea și evaluarea, trecerea în mediul virtual a facilitat introducerea acestora în procesul didactic, orele păstrându-și caracterul interactiv și ludic, așa cum trebuie să fie la această vârstă. Prin urmare, calitatea orelor nu a avut de suferit, ci poate chiar a avut de câștigat într-o anumită măsură”, a confirmat prof. Irina Ciobanu, de la Școala „Carol I”. De ce într-o anumită măsură? Deoarece, la această vârstă, îndrumarea și prezența fizică a profesorului nu poate fi înlocuită de niciun soft, oricât de perfomant ar fi acesta. O serie întreagă de activități bazate pe mișcare, cântec, proiecte în echipe, jocuri de rol au rămas doar amintire și odată cu acestea bucuria interacțiunii, a răspunsurilor citite și transmise prin limbajul trupului și al contactului vizual direct, spontaneitatea reacțiilor copiilor și nevoia de a relaționa cu colegii și profesorul.  

Pentru școlarii mici nu există beneficii ale învățării online

Școala nu este numai despre materii și predare, ci înseamnă și socializare, dezvoltarea abilităților de comunicare, integrarea copiilor într-un grup. „Școala este despre emoții și trăiri, iar formula online nu atinge aceste aspecte, cu efecte asupra copiilor. Sistemul educațional are, mai mult ca oricând, nevoie de oameni care sa înțeleagă copilul de astăzi, să-i descopere abilitățile și să-l îndrume astfel încât societatea să îl poată asimila la adevărata sa valoare”, a fost de părere Aniela Sabie-Cristel, vicepreședintele Clubului Sportiv „Noblesse” și a mamă a doi școlari.

Din punct de vedere al relaționării, este o adevărată dramă. Copiii devin introvertiți, anxioși, iau mult în greutate, acuză dureri ale coloanei vertebrale. Faptul că nu pot mânui calculatorul îi determină să devină furioși. Sau, dimpotrivă, unii devin dependenți de calculator. „După cum vedeți, beneficiile învățării online la acest nivel de vârstă nu există! Aceasta este perioada achizițiilor fundamentale, fără de care parcursul școlar al elevilor este compromis”, a completat prof Raluca Iarovoi.

Învățământul on-line aduce prejudicii pe un segment care ține de natura umană: componenta afectivă! „Comunicarea om la om, interacțiunea fizică, jocul copiilor, trăirile intense sunt diminuate considerabil, ceea ce va genera carențe emoționale pe timp îndelungat. Se impune crearea unui echilibru între durata scenariilor de învățământ adecvate situației de pandemie! Pregătirea pentru viață se conturează și în timpul micii școlarități, de aceea pledez pentru revenira fizică a elevilor în perimetrul școlii, pentru că aceștia au nevoie de  contactul vizual direct, de învățarea ludică, de exprimarea emoțională,de normalitatea îmbogățită cu noile achiziții!”, este convinsă Mimia Manolache, profesor pentru învățământul primar la Școala „ Carol I”. Evident, copiii sunt de aceeași părere. „Școala nu este numai despre învățarea materiilor, este și despre prietenie. Dacă online ar fi numai despre învățare, ar fi bine, dar când nu avem prieteni, nu-i place nimănui. Toți copiii pe care i-am întrebat au zis că vor înapoi la școala, iar eu sunt de aceeași părere. Abia aștept să încep școala!”, ne-a mărturisit Alessia Sabie, o copilă isteață, elevă în clasa a IV-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Iannis, fratele ei aflat în clasa pregătitoare, este de aceeași părere. „Stăm foarte mult pe gadget-uri și mă departe de colegi. La școala online îmi place că doamna are fișa de lucru și poate să ne explice pe ea, dar aș dori foarte mult să mă întorc în clasă și să stau de vorbă cu colegii”.

 Copiilor le-a scăzut motivația”

Corina Ciobănică este profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Elena Cuza” și predă la clasa a doua. „Șansa mea este că pandemia ne-a găsit, pe mine și pe elevii mei, într-o legătură emoțională puternică, acesta fiind modul meu de a trăi și de a relaționa. Resursele afective au susținut tot acest an în care am lucrat împreună de la distanță. Temele copiilor mei, discuțiile cu ei, tot ceea ce-mi trimit ca produs al activității lor de elevi, arată de parcă școala nu ar fi online. Ce nu e în regulă totuși? Copiilor le-a scăzut motivația, sunt triști, sunt apatici, sunt secați emoțional. Au nevoie de încurajare, de confirmare că sunt apreciați pentru eforturile lor”, am aflat de la Corina Ciobănică.

Și totuși, psihologii susțin că dacă perioada în care se desfășoară orele online nu este foarte mare, de ani întregi, efectele pe termen lung, și putem spune că termen lung înseamnă peste 5-10-15 ani, sunt reversibile! „Lipsa interacțiunii cu profesorii, educatorii și colegii poate avea efecte negative, dar cred că pe termen scurt și mediu. Copiii se adaptează mai ușor decât adulții la foarte multe situații, dar acest lucru nu înseamnă că nu resimt lipsa întâlnirilor reale. Este mult mai greu pentru copiii foarte mici care învață prin joc și interacțiune, care trebuiesc ajutați, cărora le lipsesc din cauza sistemului online, toata gama de mesaje și de stimuli de care au nevoie pentru a se dezvolta corect. Nu afirm că nu există efecte, ci doar că acestea sunt reversibile!”, a punctat și psihoterapeutul Gabriela Zboiu.

Copiii din ciclul primar vor intra din nou în vacanță pe 30 ianuarie și vor relua cursurile pe 8 februarie.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Alertă în România: Barajul Bicaz e verificat după cutremurul din această dimineață
28/03/2024 15:38

ISU Neamt anuntă că se fac verificări in localitătile din zona barajului de la Bicaz, după cutremurul care a avut loc in această dimineată, cu epicentrul intre Bicaz si Izvorul Muntelui. „Ca urmare a ...

 Avem nevoie de natură în viața noastră!
28/03/2024 13:32

 Avem nevoie de natură in viata noastră! Silvicultorii ieseni vin cu o provocare pentru comunitătile locale, institutii si persoane fizice cu dragoste de natură! Pepiniera Silvică Galata&nb ...

Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

„A trecut vremea podurilor de flori... E vremea podurilor din fier şi beton, dublate de poduri comerciale şi de capital”
28/03/2024 08:21

  Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că in relaţia dintre Romania şi Republica Moldova a trecut vremea „podurilor de flori” şi este timpul „investiţiilor bugetate, al proiecte ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei