Se închid şcolile!

1suspendare
1suspendare1

Dimensiune font:

| 10-03-2020 00:00


Aceasta este ultima decizie a Comitetului Naţional pentru Situații de Urgență şi pe care administraţiile locale se pregătesc să o pună în aplicare * de altfel, la nivel local, ieri a avut loc o nouă întâlnire a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia s-a decis formarea unui grup operativ de lucru, suplimentarea echipamentului de dezinfecţie în şcoli, notificarea supermarketurilor, închiderea parcurilor de joacă pe durata nopţii şi monitorizarea persoanelor vulnerabile * în Iaşi sunt peste 800 de persoane izolate la domiciliu, în 93 de localitați din județ

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis ca toate școlile din România să se închidă începând de miercuri, 11 martie, pentru o săptămână. Însă, în funcție de evoluția numărului de cazuri de infecție cu coronavirus, suspendarea cursurilor va fi preungită sau nu. Grupul de suport tehnico-ştiintific condus de Raed Arafat propunea, inițial, înainte de ședința CNSSU, ca toate cursurile să fie suspendate până pe data de 21 aprilie. Măsura propusă viza grădiniţele, învăţământul primar, gimnazial, liceal, postliceal şi profesional. Iaşul se va conforma acestei decizii deşi, în cadrul unei noi întâlniri derulate ieri la Primăria Iaşi, se luase în calcul o soluție recomandată de Ministerul Educației - defazarea orarelor - pentru a micșora numărul situațiilor în care elevii intră în contact în grupuri mari. Aceeaşi măsură este valabilă pentrui cele 11 creșe gestionate de Direcția Creșe, urmând ca perioada de inactivitate să fie folosită pentru demararea unor lucrări de reparații și igienizare la toate unitățile de învățământ din oraș.

De altfel, la nivelul municipalității a fost constituită o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale. Această structură flexibilă, condusă de primarul Mihai Chirica, coordonează toate măsurile necesare evitării apariției gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus și este pregătită să ia măsuri de urgență în eventuale astfel de cazuri. Din aceasta fac parte, pe lângă reprezentanții Primăriei, direcțiile, societățile și instituțiile cu atribuții directe în această problematică (Direcția de Asistență Socială, spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon”, Direcția Creșe, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Direcția Piețe, Compania de Transport Public SA, Salubris SA, Servici Publice SA). Printr-o decizie luată ieri, structura municipală va forma un grup de lucru operativ pentru o mai rapidă colaborare cu alte instituții ale statului reprezentate și în Comitetul Local pentru Situații de Urgență și care sunt direct implicate în gestionarea situației, anume Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Inspectoratul Școlar Județean, Instituția Prefectului - Județul Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Municipiului etc. Activitățile și atribuțiile în cadrul grupului de lucru sunt precis stabilite și trasate în regim de permanență, fiecare reprezentant având stabilit minim câte un înlocuitor, astfel încât Primăria, societățile comerciale municipale și celelalte instituții să funcționeze la parametri normali indiferent de evoluția situației.

Suplimentare de dezinfectanţi în cabinetele medicale şcolare

Printr-o decizie a Comitetului Local pentru Situații de Urgență încă din 29 ianuarie, Direcția de Asistență Socială a primit fonduri de la Primărie pentru a achiziționa stocuri suplimentare de materiale necesare pentru dezinfectare, măşti și mănuși de protecție pentru cabinetele de medicină școlară. Primarul Mihai Chirica a dispus ieri Direcției de Asistență Socială să achiziționeze încă 500 de litri de material dezinfectant pentru podele și 500 de litri pentru mâini, astfel încât toate cabinetele de medicină școlară să aibă cantitățile necesare. Totodată, edilul-șef a solicitat verificarea stocurilor de materiale de igienizare și dezinfecție din toate unitățile de învățământ și a garantat că municipalitatea va asigura fondurile necesare pentru completarea acestor stocuri. De asemenea, date fiind prețurile și stocurile de multe ori epuizate de măști de protecție, primarul Mihai Chirica a dispus achiziționarea unei cantități de 500 de kilograme de tifon, din care la atelierele Colegiului Tehnic „I. C. Ștefănescu” vor fi confecționate astfel de măști, care vor fi dezinfectate și distribuite unităților școlare, creșelor, precum și altor instituții care au relații cu publicul și un număr semnificativ de beneficiari.

Notificări pentru şefii supermarketurilor

Începând de ieri, evenimentele care presupun participarea unui număr major și necontrolat de persoane sunt interzise în Municipiul Iași. În context, primarul Mihai Chirica a ridicat și problema aglomerațiilor din mall-uri, supermarketuri și unități de alimentație publică (resturante, baruri etc.) și a cerut Poliției Municipiului și Poliției Locale să aducă la cunoștința reprezentanților acestor unități necesitatea de a lua măsuri de igienizare și dezinfecție, precum și aceea de a obține avizul special al Direcției de Sănătate Publică în vederea organizării unor activități cu participare ridicată (concerte, petreceri, nunți, parastase etc.). Formularul aferent este disponibil pe site-ul Direcției de Sănătate Publică.

Parcuri de joacă închise noaptea

Primarul Mihai Chirica a mai dispus Servicii Publice SA ca toate spațiile de joacă să fie închise între orele 22.00 și 7.00, iar toate echipamentele și mobilierul urban din acestea să fie dezinfectate zilnic cu materialele avizate de Ministerul Sănătății. Nu în cele din urmă, Direcția de Asistență Socială va monitoriza suplimentar toate persoanele vulnerabile din evidență, le va identifica cu prioritate cu cele cu vârsta peste 65 de ani și le oferi, la nevoie, servicii de aprovizionare cu alimente, produse de igienă etc. „După cum am mai spus, abordăm problematica gripei sezoniere și noului coronavirus în mod responsabil, constant și cu toată atenția. Ne concentrăm cu toate forțele și resursele pentru a face față acestui fenomen și suntem permanent pregătiți să aplicăm măsurile deja decise la nivel local, precum și cele luate de Guvern. Vom rămâne pe poziții și vom continua aceste măsuri până la dispariția completă a oricărui risc de infecție”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În Iaşi nu există persoane confirmate a fi infestate cu coronavirus

Cele mai recente date despre situaţia există în Iaşi indică faptul că nu sunt persoane în carantină, iar 813 persoane sunt izolate la domiciliu in 93 de localitați din județ, fără simptomatologie specifică. Cel mai important rămâne faptul că, în acest moment, nu sunt persoane din judeţul Iaşi confirmate cu coronavirus, toate testele efectuate la persoane cu suspiciuni de infecţie cu coronavirus din judeţul Iaşi fiind negative.

De notat faptul că începând de ieri, 9 martie 2020, ora 12:00, au intrat intră în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus.

Astfel, sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.

Tot de ieri, România se află în stare de alertă ceea ce înseamă că autorităţilor pot lua orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă, fără, însă, restrângereadrepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alertă, aşa cum se întâmplă în cazul stării de urgenţă.

Alte măsuri luate până în prezent la Iaşi

În precedentele două ședințe ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență, precum și prin dispoziții, primarul Mihai Chirica a cerut să fie acordată o atenție sporită asigurării continuității și bunei funcționări a serviciilor publice (transportul în comun, salubritatea, asistența socială, lucrările edilitare, evidența populației și starea civilă) a serviciilor de sănătate asigurate de spitalele din subordine, a măsurilor de protecție luate în creșe și în unitățile de învățământ etc.

Pentru a veni în sprijinul ieșenilor care au nevoie de informații sau de sprijin, edilul-șef a dispus organizarea unui birou specializat de relații cu publicul în cadrul Centrului de Informații pentru Cetățeni, care va funcționa zilnic, între orele 6.00 și 23.00, și care va putea fi apelat la numărul de telefon 0232.984. Prin această structură angajați ai municipalității special instruiți vor putea prelua orice sesizare referitoare la eventuale cazuri de gripă ori de infectare cu noul coronavirus, vor îndruma cetățenii și vor trimite sesizările la instituțiile abilitate.

Reprezentanții municipalității amintesc ieșenilor că informaţii oficiale despre situaţiile legate de COVID-19 pot fi obținute apelând numărul TELVERDE 0800800358, linia fiind asigurată de Institutul Naţional de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii.

În altă ordine de idei, toate direcțiile Primăriei și societățile comerciale municipale, în special cele care au relații cu publicul, au achiziționat și folosesc dezinfectanți pentru igienizarea ghișeelor, mânerelor ușilor etc. și vor amplasa la intrări dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini. O atenție deosebită în acest context a fost recomandată instituțiilor cu un flux sporit de beneficiari, precum Direcția Locală de Evidență a Persoanelor sau Termo-Service SA.

De asemenea, EcoPiața SA va amenaja „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la intrările în piețe și va acorda o atenție deosebită igienizării și dezinfectării tarabelor, cântarelor etc. Salubris SA va acorda o atenție sporită dezinfecției, dar și deratizării la punctele gospodărești.

Compania de Transport Public SA va continua igienizarea și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun atât în cursul nopților, cât și ziua, la capetele de traseu.

Nu în cele din urmă, municipalitatea a organizat un punct de carantină format din module de urgență, acestea fiind racordate la utilități, igienizate, mobilate și cu toate dotările necesare, personalul medical și organizarea acestora să fie asigurate, în caz de nevoie, de Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu Instituția Prefectului - Județul Iași. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
 Băuturi calde în Săgeata albastră ce leagă Suceava de Putna
01/03/2021 14:51

  Circulatia trenurilor pe ruta Suceava-Putna a revenit astăzi la normalitate. Regionala de Călători CFR Iasi a alocat pentru această linie un automotor Desiro ”Săgeată albastră&r ...

Ieșenii au făcut 4.000 de propuneri pentru bugetul din acest an
01/03/2021 14:15

    Pană vineri, 26 februarie, la Centrul de Informatii pentru Cetăteni si centrele de cartier ale Primăriei au fost stranse 707 chestionare cu 1.626 de propuneri (312 chestionare cu 1.028 de pro ...

 Beatrice Rancea, săltată de mascați. Directorul Operei din Iași este audiat la DIICOT într-un dosar cu un prejudiciu de 5 milioane de lei
01/03/2021 14:02

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Romane din Iaşi, a fost ridicată de poliţişti şi dusă pentru audieri la sediul DIICOT - Iaşi, in cadrul unei anchete privind nereguli financiare la Operă cu ...

Se redeschide șantierul liniei de tramvai către Dancu
01/03/2021 14:00

  În cursul zilei de luni, 1 martie, constructorii contractati de Primăria Municipiului Iasi vor relua lucrările de construire aferente proiectului cu finantare europeană „Reabilitarea infr ...

Dezastru la Operă. gaură de 5 milioane de lei, scoasă la iveală de DIICOT
01/03/2021 13:54

Poliţiştii Brigăzii de Combaterea a Criminalităţii Organizate Iaşi şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi desfăşoară cercetări intr-un dosar penal intocmit sub aspectul săvar ...

BREAKING DIICOT IASI - Cinci milioane de lei este PREJUDICIUL estimat produs de gruparea pretins condusă de DIRECTOAREA Operei Naționale din Iași
01/03/2021 13:22

DIICOT confirmă printr-un comunicat oficial informatiile potrivit cărora directoarea Operei Nationale Iasi, Beatrice Rancea ar fi vizată intr-un dosar penal de delapidare si arată că prejuduciul stabilit d ...

Accesul clienților casnici în magazinul E.ON din Iași se va realiza doar cu programare online
01/03/2021 13:15

Începand de astăzi, 1 martie, accesul clientilor in magazinul E.ON din municipiul Iasi se va putea realiza doar in baza unei programări prealabile, realizată prin intermediul serviciului E.ON eBooking. ...

Noi licitaţii pentru parcările din oraş
01/03/2021 13:00

  Municipalitatea continuă activitatea de inchiriere a locurilor de parcare de resedintă. Marti, 9 martie, vor avea loc trei astfel de proceduri. Astfel, prima licitatie va avea loc la ora 10.00 si ar ...

Vrei imunizare cu vaccin Pfizer? Programează-te la Suceava!
01/03/2021 12:45

Judeţul Suceava se numără printre cele 17 judeţe din ţară care mai au locuri disponibile pentru vaccinarea cu Pfizer/BioNTech. Etapa care incepe astăzi, 1 martie, se adresează celor peste 65 de ani, ce ...

Procurorii şi jandarmii au descins la Opera Naţională Română din Iași/ UPDATE
01/03/2021 12:45

 UPDATE - Ministerul Culturii a confirmat intr-un comunicat perchezitiile de la Iasi si a anuntat că va pune la dispozitia procurorilor tate documentele cerute: ”Referitor la perchezitiile care ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei