Şeful CJ cere roboţi de dezinfecţie „în fiecare spital, pe fiecare palier”

1neuro1

Dimensiune font:

| 28-02-2020 00:07

* medicii de la Spitalul de Neurochirurgie se pregătesc pentru ce e mai rău * până la apariţia unui eventual caz de coronavirus, conducerea spitalului a restricţionat accesul vizitatorilor şi aparţinătorilor în unitatea medicală, însă măsura a fost impusă de... gripa sezonieră

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi vrea să fie complet pregătit în eventualitatea în care va avea pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Pentru început, conducerea spitalului a făcut ieri o simulare de intervenţie în propria Unitate de Primire a Urgenţelor, dorind să îşi pregătească personalul medical pentru cazul în care apare un pacient ce prezintă şi suspiciunea de infectare cu coronavirus. Practic, s-a simulat întreg traseul şi întreaga procedură care trebuie folosită sau parcursă atunci când din Salvare este coborât un pacient care a suferit o traumă, dar în acelaşi timp este suspectat că are şi coronavirus. „Rolul simulării de astăzi a fost de a pregăti oamenii şi angajaţii spitalului, în eventualitatea în care vor trebui să se confrunte cu un astfel de caz”, a spus managerul Spitalului de Neurochirurgie, Lucian Eva. Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că la nivelul unităţii medicale a fost înfiinţată o comisie care a elaborat un plan de măsuri de prevenire şi de combatere a infecţiei cu noul virus gripal. „Măsurile care au fost luate privesc strict Spitalul de Neurochirurgie. Noi nu suntem în situaţia de a trata pacienţii infectaţi cu coronavirus, dar în situaţia în care vom avea un astfel de pacient vom şti care este procedura şi îl vom redirecţiona către Spitalul de Boli Infecţioase, pentru confirmare. Dacă există mai multe cazuri de persoane care necesită internare, spitalul poate pune la dispoziţia unor asemenea pacienţi terapia intensivă, care e dotată inclusiv cu filtre hepa care purifică aerul de peste 99,5%”, a explicat Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi.

România este în situaţie de risc. S-a înregistrat deja primul caz de coronavirus. Pe de altă parte, avem o comunitate importantă de cetăţeni chinezi care în curând se vor întoarce după ce au celebrat Anul Nou Chinezesc. Nu putem neglija nici faptul că în Italia este o comunitate importantă de români, care pot veni oricând în ţară. Iaşul este un oraş expus. Suntem un oraş mare, un oraş cu un aeroport care anual este tranzitat de peste un milion de pasageri, un oraş în care vin sau locuiesc cetăţeni din Uniunea Europeană dar şi de pe alte continente. Mi se pare normal să fim pregătiţi pentru a interveni în orice situaţie”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European.

Stocuri de măşti pentru două luni!

Acesta a menţionat că Spitalul de Neurochirurgie mai are în stoc măşti de protecţie şi dezinfectanţi nu doar pentru luna în curs, ci şi pentru următoarele două luni.

Modul de lucru al spitalului pe care îl reprezint este de a fi aprovizionat, indiferent de situaţie, cu materiale sanitare şi medicamente pentru circa o lună şi jumătate, două. Noi, astăzi, avem în spital materiale sanitare, adică măşti, bonete, mănuşi pentru aproximativ două luni. Avem şi o mie de litri de dezinfectanţi. Având în vedere posibilitatea izbucnirii epidemiei de coronavirus şi în România, în urmă cu o săptămână, am achiziţionat şi 2.000 de măşti speciale, 200 de combinezoane, 200 de ochelari de protecţie, termometre digitale pentru fiecare sector. Am suplimentat şi stocul de alimente, vom achiziţiona în perioada următoare şi 2.000 de litri de apă îmbuteliată”, a spus Lucian Eva.

Personalul medical de la Spitalul de Neurochirurgie este ajutat, în activitatea de dezinfecţie, de aproape un an, de doi roboţi ultraperformanţi. „Infecţiile sunt o realitate cu care se confruntă toate unităţile medicale din lume. Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment. Investiţia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecţiilor în mediul spitalicesc. Deocamdată, avem astfel de roboţi la Spitalul de Neurochirurgie şi Spitalul de Boli Infecţioase, dar vrem să achiziţionăm pentru toate unităţile medicale aflate în subordine. Am făcut o solicitare să primim bani de la fondul de rezervă al Guvernului pentru a mai achiziţiona astfel de roboţi. Îmi doresc ca la fiecare spital, pe fiecare palier, să existe astfel de roboţi. Sperăm să primim banii şi să demarăm licitaţiile”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

Până la apariţia unui astfel de caz, conducerea Spitalului de Neurochirurgie a luat măsuri ce vizează restricţia accesului vizitatorilor şi aparţinătorilor în unitatea medicală. Măsura a fost impusă din cauza gripei sezoniere. Gabi MATEI

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Creștere a traficului aerian cu 480%, la Iași!
20/05/2022 00:50

 Asociatia Aeroporturilor din Romania a clasat Aeroportul International Iasi pe pozitia a treia la nivel national, după Bucuresti Otopeni si Cluj. Aerogara ieseană a inchis luna aprilie cu un numă ...

Un singur ieșean mai crește bivolițe pentru lapte
20/05/2022 00:35

 Anul acesta, la Iasi au fost depuse cereri de finantare pentru o suprafată de 283.674,71 de hectare, in cadrul campaniei derulate de APIA. În campania desfăsurată anul trecut, in judet ...

Pedepse aspre pentru cei care chinuie animalele
20/05/2022 00:00

 Săptămana aceasta au fost reglementate noi prevederi legale privind protectia animalelor. Doar anul acesta, la Iasi au fost constatate zeci de cazuri de agresiuni asupra animalelor, aplicandu-se diferit ...

Poliţist local, lovit de un şofer agresiv!
19/05/2022 23:59

Un echipaj al Poliţiei Locale Iaşi aflat in serviciul de patrulare şi fluidizare a traficului rutier pe Bulevardul Primăverii a identificat un conducător auto care staţiona neregulamentar in staţia mijlo ...

Încă un tramvai turcesc ajunge în Iaşi
19/05/2022 23:59

  Cel de-al saselea tramvai Bozankaya construit pentru orasul nostru a iesit din fabrica din Ankara si va ajunge in Depoul Companiei de Transport Public Iasi in cursul săptămanii viitoare! Primele trei ...

Mafiotul infirm scapă, din nou, de puşcărie
19/05/2022 23:59

La prima vedere, pare un amărăştean lovit cumplit de soartă. Eduard Vasile Lesenciuc are doar 35 de ani, dar arată mai mult a pensionar. E infirm, stă intr-un scaun cu rotile, pentru orice mişcare are ne ...

Încep lucrările de modernizare ale Grădiniţei 13 din Tătăraşi
19/05/2022 23:59

  Primăria Municipiului Iasi a primit o ofertă la licitatia pentru incredintarea lucrărilor de reabilitare si modernizare a Grădinitei cu Program Prelungit nr. 13 din Tătărasi. Prevederea bugetară ...

Iaşul primeşte nouă tramvaie PESA, la schimb cu autobuze electrice
19/05/2022 23:59

Aşa cum v-am mai informat, municipalitatea din Botoşani caută soluţii pentru ieşirea din impasul creat după decizia autorităţilor de a renunţa la reabilitarea infrastructurii transportului electric in ...

 Iaşul vrea să scape de 25.000 de rable!
19/05/2022 23:59

    Un nou program „Rabla”, prin care cei care işi casează maşinile mai vechi de 15 ani pot primi primă de minim 3.000 de lei, fără a fi obligaţi să cumpere un autovehicul nou, v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei