SMID provoacă nemulţumire între primarii ieşeni

2222222222222222

Dimensiune font:

| 23-05-2019 00:00

 * ieri a fost semnat contractul pentru desemnarea staţiilor de transfer a deşeurilor * la Iaşi va intra în operare prima instalaţie complexă de tratare mecano-biologică din România * „În acest contract, Primăria nu avea ce căuta, trebuia ca ei să fie cei care încasează plăţile de la oameni pentru gunoi. Dacă nouă nu ne achită cetăţeanul 3 ani, Primăria este obligată să dea banii, iar dacă nu facem plăţile, ne blochează conturile”, ne-a spus Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi şi asocierea Sorain Cecchini Techno Espana SLU - SC Iasicon SA - SC Edil Industry SRL au semnat, ieri, contractul de delegare a gestiunii operării staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor municipale în judeţul Iaşi. Valoarea contractului este de aproximativ 40 milioane euro.

În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău, sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău precum şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul staţiei de la Ţuţora. „Cred că este un moment de sărbătoare. Noi, cei care ne ocupăm de astfel de proiecte, chiar ştim ce înseamnă finalizarea unor astfel de proceduri. Este foarte important să ducem acest angajament mai departe pentru că civilizaţia noastră, a unui popor, a unei localităţi începe de la curăţenie. Nu putem să aruncăm la infinit gunoiul oriunde sau să îl ducem pe malul apei. La Iaşi este prima instalaţie complexă de tratare mecano-biologică din România care va intra în operare”, a spus Gabriel Moiceanu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

Transferul deşeurilor va fi asigurat prin Staţia de la Ruginoasa, care are o capacitate de 44.000 tone/an, cea de la Bălţaţi de 17.000 tone/an şi cea de la Hârlău, cu o capacitate de 1.800 tone/an, proiectată pentru a deservi oraşele Hârlău şi comunele Deleni şi Scobinţi, integrată în SMID, fiind realizată prin alt proiect.

Sortarea deşeurilor reciclabile se va face la Ruginoasa, aici existând o capacitate de 10.000 de tone anual, dar şi la Ţuţora, unde capacitatea staţiei a fost extinsă de la 10.500 tone/an la 51.000 tone/an, prin introducerea unei noi linii. Iniţial, aceasta a fost construită doar pentru sortarea deşeurilor reciclabile colectate separat din municipiul Iaşi.

Deşeurile verzi vor fi transformate în compost în staţia de la Ţuţora, aceasta asigurând prelucrarea a 10.000 de tone anual, apoi reintroduse în circuitul economic.

Tot aici, se va realiza şi tratarea mecano-biologică a deşeurilor reziduale (140.000 tone/an), colectate în amestec cu biodeşeurile, înaintea depozitării. Staţia de prelucrare de la Ţuţora este construită pe acelaşi amplasament cu cea de sortare şi cu depozitul unde va fi stocat şi materialul biostabilizat rezultat.

În urma tratării mecano-biologice se obţin deşeuri biostabilizate-folosite ca material de acoperire zilnică în cadrul depozitului şi deşeuri uscate cu potenţial energetic-utilizate drept combustibil alternativ în instalaţiile de producere a cimentului.

Deşeurile care nu pot fi valorificate sunt transferate în depozitul ecologic

Acest proiect este finanţat de UE şi înglobează cea mai înaltă tehnologie din Uniune. A fost un privilegiu să construim această linie în România, am avut şansa să împărtăşim din experienţa noastră şi am convingerea că vom lucra bine împreună”, a afirmat Alberto Carrera, reprezentantul firmei Sorain Cecchini Techno Espana. „S-a dovedit a fi un proiect dificil, un proiect care a presupus multă muncă şi multe eforturi, la care s-au adus corecturi pe parcursul derulării. Am găsit înţelegere la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional şi am reuşit să depăşim problemele pe care le-a presupus acest proiect. Consiliul Judeţean nu a avut o misiune facilă, dar iată-ne în acest moment când toate componentele devin funcţionale. Implementăm astfel, directiva europeană de mediu şi evităm procedura de infrigement pe care o riscam. Proiectul SMID contribuie la creşterea standardului de viaţă a populaţiei întregului judeţ. Totodată, trebuie luat în calcul şi efectul pozitiv asupra factorilor de mediu prin reducerea emisiilor în apă, în aer şi în sol”, a precizat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Iaşi” a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, având o valoare estimată de 306.479.369 lei cu TVA (69.350.207 euro) având drept scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Iaşi, în vederea îmbunătăţirii calităţii mediului. Investiţiile realizate contribuie la implementarea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare, cu privire la Directivele UE în domeniul deşeurilor.

Ce spun primarii

Nu mi se pare corect să dau aproape 40 de bani pe kilogramul de gunoi, adică 400 de lei cu tot cu TVA pe o tonă, mi se pare foarte mult. Extraordinar de mare. Pe lângă acest aspect, noi suntem obligaţi să facem nişte platforme de gunoi pentru gunoaiele selective, ceea ce iar nu mi se pare normal. Atâta timp cât ei încasează banii, ar trebui să asigure totul, eu nu fac muncă voluntară. Împreună cu alţi 15 primari am făcut o solicitare săptămâna trecută la Ministerul de Finanţe, pentru a interveni, întrucât modul în care ADIS a fost conceput şi înfiinţat nu este corect, nu a fost explicată esenţa contractului. În acest contract, Primăria nu avea ce căuta, trebuia ca ei să fie cei care încasează plăţile de la oameni pentru gunoi. Dacă nouă nu ne achită cetăţeanul 3 ani, Primăria este obligată să dea banii, iar dacă nu facem plăţile, ne blochează conturile”, a spus Mihai Mihalache, primarul social-democrat al comunei Schitu Duca.

Potrivit primarului comunei Ciurea, Cătălin Lupu, răspunsul de la ministrul Teodorovici încă se lasă aşteptat. „Am făcut un memoriu către ministrul de Finanţe în care am atras atenţia că bugetele şi activitatea UAT-urile din judeţul Iaşi sunt în pericol de a fi blocate, din cauza prevederilor contractuale cu SMID. Urmează să vedem zilele viitoare ce se va întâmpla. La Ciurea am solicitat ferm operatorului care a câştigat licitaţia să vină să încheie contracte individuale cu cetăţenii”, a spus primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu (PSD).

Aştefanei Vasile, primarul comunei Bălţaţi, a declarat: „Atât timp cât toate UAT-urile din judeţul Iaşi au dat hotărâri de Consiliu Local că agreează această finanţare, acest proiect, de ce există nemulţumiri? Nu este atât de dificil să încasezi banii de la cetăţeni, eu fac acest lucru din anul 2009, şi am încasări de 85 la sută. În regulamentul ADIS este scris clar, colectarea banilor se face de către primării. Aşadar, noi, ca primari, atât timp cât avem o hotărâre de consiliu dată, trebuie să o ducem la îndeplinire. Dacă acum 6 ani toate UAT-urile au agreat depunerea unui proiect care, ulterior, Slavă Domnului, a obţinut finanţare 86 milioane de euro, care s-a implementat sau se implementează în continuare, şi pentru care există o regulă, că timp de 5 ani de zile nu ai voie să aduci modificări, despre ce discutăm? Da, recunosc, nu va fi uşor, va trebui să colaborăm, dar este un pas înainte. Trebuie să gândim în viitor. Toţi colegii care sunt nemulţumiţi trebuie să aştepte să facem primul pas, şi vom vedea pe parcurs pe va fi. Proiectul va funcţiona cu sprijinul nostru, al primarilor. Trebuie să punem umărul să mişcăm acest proiect”.

O perspectivă optimistă aparţine şi primarului comunei ieşene Dobrovăţ, care a afirmat că Primăria a optat pentru colectarea în program de două ori pe lună. „Am aprobat deja prin hotărâre de Consiliu Local contractul cu ADIS. Pe moment, am optat pentru colectarea în program de 2 ori pe lună. Astfel cheltuielile pentru cetăţean sunt mai reduse, respectiv 2,1 lei/ lună/ persoană. În schimb ne-am asumat noi, Primăria, colectarea selectivă, inclusiv de la cetăţeni. Încercăm astfel să încurajăm populaţia să devină mai responsabilă. De asemenea, am tipărit broşuri proprii prin care informăm asupra modului de colectare, motivându-i să predea selectiv vom reuşi să menţinem taxele foarte scăzute”, a spus Cătălin Mărtinuş, primarul comunei Dobrovăţ. Florentina SANDU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei