1sosea

Dimensiune font:

Şoseaua de centură a Iaşului, motiv de dispută între Consiliul Judeţean şi Primărie

| 23-08-2019 00:00

Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi lider al social-democraţilor din capitala Moldovei, crede că primarul Mihai Chirica blochează proiectul variantei de centură pentru traficul greu din municipiu „din incompetenţă, din calcul politic meschin sau din interes pentru dezvoltatorii imobiliari de la botez” * proiectul în cauză nu poate fi realizat din fonduri europene deoarece nu face legătura între două drumuri naţionale şi la un moment dat cuprinde porţiuni de drumuri judeţene * în replică, reprezentanţii Primăriei susţin că instituția responsabilă pentru realizarea șoselelor de centură este Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SAPreşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Iaşi, Maricel Popa, a readus ieri în discuţie subiectul şoselei de centură a Iaşului, varianta de ocolire pentru traficul greu. În sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP) a fost postat anunţul de participare pentru procedura de atribuire licitaţie deschisă, având ca obiect Proiectare şi Execuţie „Varianta de Ocolire a Municipiului Iaşi - Etapa I - Varianta Sud Obiect 3 - Varianta trafic greu, Sector km 19+690 (Selgros) – km 26+460 (DN28)”, care avea ca termen de depunere a ofertelor data de 19 august 2019. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, termenul a fost devansat cu o lună, în opinia şefului PSD Iaşi vinovată fiind Primăria Iaşi. „Mihai Chirica, primarul Iaşului, blochează proiectul variantei de centură pentru traficul greu din municipiul Iaşi din incompetenţă, din calcul politic meschin sau din interes pentru dezvoltatorii imobiliari de la botez. Pe 19 august a expirat termenul de depunere a ofertelor la proiectarea şi execuţia lucrărilor la varianta de ocolire pentru traficul greu (7 km între Selgros şi ieşirea în DN 28). Pe 19 august puteam avea un constructor care să înceapă proiectarea şi execuţia acestui tronson. Din cauza lui Mihai Chirica nu se vor întâmpla acum aceste lucruri”, a spus liderul social-democraţilor ieşeni.

Refuzuri constante

Preşedintele PSD Iaşi a explicat care sunt motivele pentru care consideră că Primăria Iaşi întârzie sau blochează această investiţie atât de importantă pentru ieşeni, în mod deosebit pentru descongestionarea traficului greu din municipiu. „Aşa cum a transmis şi ministrul Răzvan Cuc, în urma vizitei de la Iaşi, de săptămâna trecută, avem o mare problemă. Primăria Iaşi refuză să răspundă unor solicitări ale autorităţii contractante - CNAIR, cu privire la clarificarea activităţii de mutare/protejare a utilităţilor pe sectoarele de suprapunere a variantei de ocolire cu arterele rutiere din municipiul Iaşi. Solicitarea CNAIR a venit urmare a unor clarificări cerute de constructorii interesaţi să înscrie o ofertă pentru execuţia acestei lucrări. Motivat de acest fapt termenul de depunere al ofertelor a fost prelungit până pe 19 septembrie. Până atunci, să sperăm că Primăria Iaşi va oferi un răspuns asupra unor aspecte legate de acest obiectiv”, a mai spus Popa.

Primăria, responsabilă cu relocarea utilităţilor

În caietul de sarcini întocmit de CNAIR nu au fost prinse costuri legate de relocarea utilităţilor pe sectoarele de suprapunere a variantei de ocolire cu arterele rutiere din municipiul Iaşi, lucru asumat de municipalitatea ieşeană.

„Primăria Iaşi şi-a asumat realizarea acestor lucruri încă din 2009. Citez din adresa 78015/25.08.2009: Susţinem în continuare necesitatea lărgirii bd. Poitiers de la 4 la 6 benzi, cu menţiunea că relocarea utilităţilor şi refacerea trotuarelor se va finanţa şi executa de către intituţia noastră (n.r. - Primăria Iaşi), document semnat la acea vreme de Mihai Chirica, în calitate de director tehnic. Totodată, în sprijinul acestui demers stau şi HCL 267/29.05.2009 şi HCL 349/30.07.2009. Cu toate că Guvernul, Consiliul Judeţean, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi (DRDPI) încearcă deblocarea lucrurilor, Primăria Iaşi refuză să colaboreze şi nu îşi asumă niciuna dintre obligaţiile care îi revin. Sunt nevoit să arăt spre Mihai Chirica, primarul Iaşului, care intenţionat blochează acest proiect. Fie o face în scop electoral, fie pentru că trebuie să apere interesele imobiliare ale celor cărora le-a dat autorizaţie de construire în zona unui obiectiv de investiţii de interes judeţean şi acum nu ştie cum să dreagă lucrurile. Dacă o să mergeţi pe acest traseu o să înţelegeţi ce spun. Sunt blocuri care se vor construi chiar la limita drumului”, a mai spus preşedintele CJ Iaşi.

Tertipuri birocratice

În replică, reprezentanţii Primăriei susţin că instituția responsabilă pentru realizarea șoselelor de centură este Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA. Astfel, și întârzierea licitației este responsabilitatea instituțiilor menționate. Similar, municipalitatea este responsabilă de o serie de investiții în modernizarea infrastructurii din oraș, de exemplu șoseaua Nicolina, Splai Bahlui – Mal Drept, bulevardul Primăverii, aleea Tudor Neculai etc. „Pentru demararea lucrărilor efective la acest obiectiv extrem de important pentru oraș, municipalitatea s-a angajat de peste 10 ani să susțină demersurile fostei Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Spre știința domnului Maricel Popa, Consiliul Local al Municipiului Iași a adoptat hotărârile 267 din 29 mai 2009 și 349 din 30 iulie 2009 privind transmiterea în administrarea Ministerului Transporturilor – CNADNR a sectoarelor de drum aflate pe traseul șoselei de centură – varianta Sud. Și acum, la mai bine de 10 ani de la predarea sectoarelor de drum, Primăria Municipiului Iași reiterează angajamentele asumate atunci. Cu toate acestea, nu putem să nu observăm tergiversarea de către instituțiile abilitate, prin tot felul de tertipuri birocratice și adrese inutile, a materializării acestui proiect atât de important pentru municipiul Iași, după cum nu putem uita că în ultimii trei ani nu s-a făcut nimic în acest sens!”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Lăsați cucurile”

Potrivit primarului Chirica, această tragere de timp are o singură semnificație: Ministerul Transporturilor dovedește că nu știe, nu vrea și nici nu poate duce la bun sfârșit acest proiect! „Din păcate, aceasta pare să fi și situația unui alt proiect vital pentru Iași și pentru întreaga regiune, Spitalul Regional de Urgență, în cazul căruia, deși municipalitatea a făcut toate demersurile necesare, Guvernul se dovedește incapabil să le continue. Timp de trei ani s-a dormit la Ministerul Transporturilor și acum s-au trezit din somn, mai ales că se apropie campania electorală! Și suntem ca în bancurile de la Radio Erevan: deși am făcut toate eforturile care au ținut de noi, tot noi suntem acuzați că punem în pericol realizarea șoselei de centură. Domnul Maricel Popa s-a trezit și el vorbind și ne întreabă pe noi dacă mai sunt valabile hotărârile de Consiliu Local din 2009, ca și cum acestea ar fi putut dispărea de la sine... Cu siguranță dacă situația ar fi stat altfel, ar fi fost obligația noastră să anunțăm Ministerul Transporturilor de schimbări. Iar dacă domnul consilier județean tot vorbește de relocarea utilităților, știe care sunt acestea, unde trebuie relocate și care sunt costurile?! Oare domnul Maricel Popa înțelege că ar fi absurd ca municipalitatea să demareze aceste lucrări, când nu știm sigur că măcar licitația va fi dusă la bun sfârșit?! Domnule ministru, lăsați cucurile și apucați-vă de treabă! Iar dacă nu știți, nu vreți și nu puteți, asumați-vă eșecul acestui proiect, plecați acasă și lăsați niște profesioniști să se ocupe de el!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Şosea de centură prin oraş

Aşa numitul „Obiectiv 3 - varianta de trafic greu” porneşte, pe hartă, din Lunca Cetăţuii (acolo unde se termină fragmentul de centură făcut deja), continuă spre oraş pe DJ 248, intră pe la CUG, coboară până în Nicolina la Selgros, se continuă pe bulevardul Poitiers, intersecţia cu şoseaua Bucium, apoi pe strada Trei Fântâni (Drumul Hoţilor) şi iese pe Drumul Naţional 28, cel ce dă spre Tomeşti. Valoarea estimată a contractului este de 126.883.000 lei fără TVA, iar durata contractului este de 30 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare (include Proiectul pentru Autorizaţia de construire) şi 24 luni perioada de execuţie lucrărilor. Proiectul nu poate fi realizat din fonduri europene deoarece nu face legătura între două drumuri naţionale şi la un moment dat cuprinde porţiuni de drumuri judeţene. Proiectului şoselei de centură a Iaşului a presupus, până acum, recepţionarea primul tronson pe ruta Metro - Uricani - Valea Ursului (2010), finalizarea tronsonului Valea Ursului - Dancaş - Lunca Cetăţuii (2012) şi modernizarea celor 3,3 kilometri, din Lunca Cetăţuii spre intrarea în Iaşi, la Tehnopolis (2015). Tudor DAMASCHIN

 

* * *

 

„La sfârşitul anului trecut am făcut tot ce a fost necesar pentru ca proiectul acesta să fie bugetat. Guvernul a alocat 46,39 milioane de lei credite bugetare şi 187,68 milioane de lei credite de angajament pentru continuarea lucrărilor” - Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi

 

* * *

 

„Timp de trei ani s-a dormit la Ministerul Transporturilor și acum s-au trezit din somn, mai ales că se apropie campania electorală! (...) Maricel Popa s-a trezit și el vorbind și ne întreabă pe noi dacă mai sunt valabile hotărârile de Consiliu Local din 2009, ca și cum acestea ar fi putut dispărea de la sine... - Mihai Chirica, primarul Iaşului

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
  La Botoşani, s-au plătit subvenţiile pentru usturoi
20/09/2019 08:11

  Producători agricoli inscrişi in „Programul usturoi 2019” şi care au valorificat recolta de pe suprafaţa cultivată, au primit ieri ajutorul de minimis in valoare de 3.000 euro la hectar ...

HBO filmează pe Valea Trotuşului
20/09/2019 07:54

      Onestenii au ocazia să joace in serialul „Bani negri (pentru zile albe)“, produs de HBO si filmat in localitatea de pe Valea Trotusului. Firma de casting a lansat deja anunt ...

PSD şi-a bătut joc de Moldova
20/09/2019 07:50

    Imaginea unui bărbat dintr-o comună băcăuană care sărută asfaltul a devenit motiv de certuri politice. Într-o declaraţie depusă Senat, liberalul Eugen Ţapu Nazare face din nou re ...

PSD şi-a bătut joc de Moldova
20/09/2019 07:49

  Imaginea unui bărbat dintr-o comună băcăuană care sărută asfaltul a devenit motiv de certuri politice. Într-o declaraţie depusă Senat, liberalul Eugen Ţapu Nazare face din nou referire l ...

„Vinul Moldovei. O legendă vie”
20/09/2019 07:34

    În fata Palatului Culturii din Iasi, se deschide astăzi prima editie a expozitiei ,,Republica Moldova prezintă”, organizată de Camera Bilaterală de Comert si Industrie Republica ...

Liceele cu zero promovabilitate la Bac pierd clasa a IX-a
20/09/2019 06:48

    Un ordin semnat de ministrul Educaţiei şi publicat in Monitorul Oficial a lăsat două licee din judeţul Bacău fără clasa a IX-a, incepand de anul viitor. Este vorba despre instituţiile d ...

Tramvaiul Ateneului, pregătit pentru prima cursă
20/09/2019 06:32

    Tramvaiul Ateneului este cel de-al paisprezecelea mijloc de transport personalizat tematic in cadrul proiectului cultural „Iasi - orasul tramvaielor pictate”, initiat de Asociatia TR ...

Rafo Oneşti a intrat în faliment
20/09/2019 06:18

    Tribunalul Bacău a pronunţat, ieri, falimentul Rafo Oneşti, la 11 ani de la oprirea activităţii in rafinărie, potrivit unui comunicat al casei de insolvenţă CITR. Falimentul Rafo survin ...

  Prăjituri, cafele speciale şi bătăi cu flori la Festivalul Străzii Lăpuşneanu
20/09/2019 05:56

Începand de astăzi, timp de trei zile, strada Lăpuşneanu va deveni principala atracţie a Iaşului datorită primei ediţii a festivalului cu acelaşi nume. Iniţiativa acestui eveniment aparţine echi ...

 Podgorenii vor umple mai puţine butoaie cu vin
20/09/2019 04:44

  În podgoriile din Moldova, culestul este in toi. Proprietarii plantaţiilor de viţă-de-vie ii dau zor cu munca şi mulţumesc pentru fiecare zi caldă de toamnă, care ii ajută să-şi pună la ...