Speranţe pentru fotbalul amator: o nouă ediţie de campionat are toate şansele să înceapă în iulie

1boca
1Boca1

Dimensiune font:

| 25-03-2021 23:52

 Aproximativ 800 de fotbalişti seniori legitimaţi la echipele din Liga 4 şi Liga 5, precum şi câteva mii de copii şi juniori de la cluburile din judeţ n-au mai disputat o partidă oficială din noiembrie 2019. Toţi aceştia, precum şi prietenii lor, rudele lor, suporterii lor aşteaptă cu nerăbdare reluarea campionatului. Periodic, în tot acest interval, au apărut tot felul de zvonuri, niciunul confirmat. Pentru a afla situaţia de facto a fotbalului ieşean la nivel de amatori, precum şi ce se întâmplă cu sectorul juvenil, ne-am adresat celui ce se află în miezul problemei. Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Iaşi, Sorin Boca.

- Vreo veste, ceva clar despre data la care se vor relua competiţiile din fotbalul amator? Întreb, că tot apar zvonuri.

 - Sperăm ca din vară, din iulie, să începem de la zero un nou campionat. Pe bază de teste PCR şi adeverinţe de vaccinare, dacă nu intervin alte reglementări. În momentul ăsta, este valabil protocolul aprobat de Ministerul Sănătăţii şi cel al Tineretului şi Sportului, prin care poţi să joci fotbal pe bază de teste PCR. Dar la nivelul judeţelor, partea financiară nu permite acest lucru.

- S-ar cheltui, în doar câteva etape, bugetul pe cinci ani de zile al unei echipe de judeţ...

 - Sigur, sigur. Asta-i speranţa noastră, vaccinarea şi adeverinţa că ai făcut acest lucru. Am discutat în mare şi cu echipele afiliate.

 - Se poate face ceva în sensul ca jucătorii să aibă o prioritate la vaccinare, să avem o siguranţă că se dă drumul la competiţii?

- Nu, nu, n-ai cum. Sunt prea mulţi jucători în toată ţara. Nu ne putem referi doar la AJF Iaşi. Trebuie luate în calcul toate AJF-urile. Dar, zic eu, până în luna iulie e destul timp, mai ales că s-a reglementat problema vaccinării. Nu se mai stă mult pe listele de aşteptare. De asta am şi vorbit cu cluburile, să ne pregătim pentru a începe următorul campionat. Dacă pandemia asta... numărul celor infectaţi o să scadă. Că dacă, Doamne Fereşte!, o să fie din ce în ce mai grav, n-o să putem nici noi să începem un campionat. Cu probleme majore de sănătate.

 - Cu campionatul trecut, 2019/2020, care a rămas în aer după tur, ce se întâmplă?

- N-o să se mai întâmple nimic. Rămâne în istorie. Asta este.

- Înţeleg că toate competiţiile vor fi reluate de la zero? Şi la nivel de Liga 4, Liga 5, dar şi la copii şi juniori.

- Sigur. Nu poţi să faci altfel, n-ai cum. Campionatul trecut este un campionat întrerupt, care rămâne acolo, agăţat în istorie. Nu promovează nimeni, nu retrogradează nimeni.

- Dar voi, acum, financiar, dacă nu mai sunt competiţii de-atâta vreme, dacă nu mai vin bani la AJF, din ce vă mai ţineţi, cum mai supravieţuiţi? Cât mai rezistă AJF-ul în situaţia asta?

-  Mare lucru nu mai avem, decât telefoane, chiria de plătit. În rest, nu prea mai sunt cheltuieli, faţă de timpurile când erau competiţii.

 - Dar veniturile sunt cam zero... Vă mai intră de undeva bani?

 - Am beneficiat, ca orice membru afiliat, de un ajutor de la Federaţie în valoare de 20.000 lei. Asta a fost anul trecut.

 - Vă ajung 20.000 lei pentru un an de zile?

 - Nu ajung, dar încercăm să ne descurcăm aşa. Ce putem face?

- Vor apărea schimbări în modul de organizare în sezonul viitor?

 - În principiu, nu. Doar în cazul în care se vor retrage echipe. Însă, din semnele pe care le avem noi în acest moment, după ce am discutat cu toate cluburile, vor fi chiar mai multe decât în sezonul 2019/2020. Măcar 3-4 în plus. Ca organizare, o să fie la fel. O serie de Liga 4 cu 16 echipe şi trei serii de Liga 5. Aici, numărul de echipe îl vom stabili în funcţie de zona geografică din care provin. Deci, seriile vor fi alcătuite pe criteriul geografic. Dar le vom împărţi în mod echitabil. Însă, deocamdată e prematur să discutăm despre componenţa seriilor. Mai sunt patru luni. Asta-i doar ca perspectivă, ca mod de gândire.

 - Dar la competiţiile de copii şi juniori?

 - Aici e problemă! Pentru că aşteptăm hotărârea Federaţiei Române de Fotbal. Aceasta a solicitat Minsiterului Sănătăţii să aprobe ca, pe baza testelor rapide, să putem începe competiţiile. În acest moment, n-avem niciun răspuns, nicio aprobare. Vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare.

 - Deci, la copii şi juniori încă nu-i nimic clar?

 - Nu.  Nu ne putem face niciun program pentru că ei nu se pot vaccina în momentul ăsta. Sunt mai multe aspecte legate de competiţiile juniorilor. Aşteptăm hotărârea Federaţiei, după ce aceasta va primi aprobarea de la Ministerul Sănătăţii.

Toţi doresc să facă mişcare

- Astă vară, după ridicarea stării de urgenţă, când începuseră să se relaxeze restricţiile, multe echipe au început jocuri amicale. S-au organizat chiar diverse competiţii pentru a umple golul lăsat de suspendarea campionatului. Cum era, de exemplu, Cupa Covid. Aţi agreat toate acestea?

- Noi nu am participat în niciun fel pentru că e în afara regulamentului şi în afara legislaţiei în vigoare. Nu poţi să faci aşa ceva. Atât timp cât nu e permis să organizezi jocuri decât pe baza testelor PCR, trebuie să respectăm legea. Toată lumea trebuie să respecte legea. Fiecare răspunde de ceea ce face.

 - Cluburile afiliate la AJF cum au reacţionat? Toată lumea întreabă când se dă drumul la competiţii...

 - Toată lumea, absolut toată lumea, fără excepţie, jucători, antrenori, conducători sunt dornici de a începe un nou campionat. Dar, în acelaşi timp, au fost şi realişti. Le-am explicat pe îndelete situaţia. Asta este! Au înţeles. Dar toţi doresc să facă mişcare.

 - E deja un an şi jumătate de pauză. Nu s-a mai jucat nimic de la sfârşitul toamnei 2019.

 - Da, pentru că exact pe 15 martie 2020, când era programată prima etapă a returului, a intervenit starea de urgenţă şi am oprit totul.

 - În concluzie, în iulie reluăm competiţiile de seniori?

 - E o ipoteză de lucru deocamdată. O gândire, am vrut să avem o perspectivă. Mai mult o să putem şti în lunile următoare, totul depinde de evoluţia pandemiei. Dacă numărul îmbolnăvirilor se diminuează. Dacă situaţia se agravează, atunci o să avem încă un campionat compromis.

 a consemnat Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
LEXINSOLV S.P.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 7007/86/2013* al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitație publică, în bloc, bunuri mobile aparținând debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia, cu sediul în com. Baia, str. Ulmului, nr. 125, jud. Suceava, CUI 26292448, constând din: - linie tehnologică pentru fabricare brichete din rumeguș cu o capacitate de producție de 500 kg/h, cu putere totală instalată de 35 kw, rezultând brichete cu diametrul de 60 mm, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 94.000 lei, exclusiv TVA. Bunurile scoase la vânzare sunt situate în com. Baia, sat Bogata, str. V. Stroiescu, nr. 11, jud. Suceava. Licitația va avea loc la data de 26.05.2021 ora 14:00, la sediul LEXINSOLV S.P.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitație, licitatorii au obligația de a depune 10% din prețul de pornire al licitației în contul de lichidare judiciară al debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia. În caz de neadjudecare licitația publică se va repeta în aceleași condiții în data de 16.06.2021 ora 14:00, 07.07.2021 ora 14:00, 28.07.2021, ora 14:00 și în data de 18.08.2021 ora 14:00. Prezenta publicație de vânzare constituie și notificare către creditori, debitor și orice persoană fizică sau juridica interesată în dosarul în cauză. Informații suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, web: www.lexinsolv.ro. Lichidator judiciar, Ec. Ceucă Ion
Final al maratonului de vaccinare de la Spitalul Militar Iași
12/05/2021 00:00

Se incheie maratonul de vaccinare de la Spitalul Militar din Iasi. Timp de o săptămană persoanele au venit si pe timp de noapte la unitatea medicală pentru a se vaccina.Tot in aceste zile, alte 600 de perso ...

Centrele din judeţul Iaşi care nu primesc persoane fără programare la vaccinare
12/05/2021 00:00

  Începand din 8 mai, Comitetul National de Coordonare a Activitătilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a extins modalitatea la vaccinare fără programare in platforma electronică. ...

Proiect de cercetare în valoare de 2,5 milioane de euro, la IRO
12/05/2021 00:00

  Centrul de Cercetare TRANSCEND a caştigat unul dintre cele mai prestigioase proiecte europene de cercetare şi inovare. Este vorba de o finanţare  in valoare de 2.5 milioane de euro, acordată pr ...

Se taie panglica pe 15 străzi din oraş
12/05/2021 00:00

    Municipalitatea ieseană a pus la punct un amplu program de modernizare a infrastructurii rutiere si pietonale. Un prim lot de străzi unde se lucrează in prezent include supralărgirea bulevar ...

Patimile bugetului, la Palatul Roznovanu
12/05/2021 00:00

      După două runde intense si lungi de negocieri in plenul Consiliului Local asupra bugetului municipiului Iasi pe anul 2021, bugetul va fi din nou propus spre adoptare astăzi, 12 mai 20 ...

Nereguli grave la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”
12/05/2021 00:00

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, si managerul Scolii Populare de Arte „Titel Popovici”, Vlad Baba, au prezentat ieri, in cadrul unei conferinţe de presă, raportul Corpului de ...

Abonamentele gratuite pentru elevi, la un click distanță
12/05/2021 00:00

  Elevii sunt incurajati să folosească aplicatia 24pay pentru a-si procura abonamentele pentru călătoria cu mijloacele de transport in comun din municipiu. Pentru a crea contul de elev, acestia vor pu ...

Mihai Chirica Stimată doamnă deputat Cosette Chichirău. solicita votarea bugetului  Municipiului Iași.
11/05/2021 23:58

 Stimată doamnă deputat Cosette Chichirău, Pentru edificarea dumneavoastră si a colegilor consilieri locali USR-PLUS si din respect fată de ieseni, vă răspund tot aici, pe Facebook, in legătură ...

Un proxenet ieșean a scăpat de puşcărie cu ajutorul prostituatelor sale
11/05/2021 23:56

Raj Costache (40 de ani) e unul din interlopii cei mai influenţi din Păcureţ, specializarea lui fiind proxenetismul. Încă de acum 11 ani a inceput să racoleze tinere, multe dintre ele minore, şi să ...

Un deţinut vrea în libertate, nemulţumit de mâncarea din închisorile româneşti
11/05/2021 23:54

Mugurel B. (34 de ani), deşi are o condamnare de numai trei ani, primită in vara anului trecut, a făcut deja turul penitenciarelor din Moldova. A fost inchis la Iaşi, apoi la Botoşani şi, pană luna trecu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei