default

Dimensiune font:

Spitalul Arcadia: bătaie de joc pe banii tăi!-EXCLUSIV

| 24-08-2015 00:17

În cel mai căutat spital privat din Iaşi, prestaţiile unor medici întrec atrocităţile din spitalele de stat * în ciuda aşteptărilor, şi aici bătrânii sunt lăsaţi să moară cu zile la uşile cabinetelor, din comoditatea doctorilor sau a sistemului care nu funcţionează în tandem, iar sugarii, cei mai mici dintre pacienţi, sunt ameninţaţi cu fraze de genul „Trebuie să-ţi găsesc ceva! De la mine trebuie să pleci bolnav” * drepturile pacienţilor care plătesc mii de euro pentru un serviciu sunt încălcate, bolnavii sunt căraţi pe tărgi sau în cărucioare cu rotile de către paznici, ambulanţele nu sunt pentru urgenţele pacienţilor, iar mizeriile unor medici nu cunosc limite

Spitalul Arcadia începe să-şi ştirbească din renumele de cel mai bun spital privat din Moldova, cu specialiştii cei mai policalificaţi şi pacienţii cei mai mulţumiţi. Contactul pacienţilor cu serviciile acestei unităţi medicale sunt uneori traumatizante. Între marketingul agresiv şi realitate se ascunde un sistem putred, cu oameni care murdăresc halatul de medic şi jurământul lui Hipocrate, cu multe abuzuri ascunse în regulamente sterpe sau în minţi tulburate de atotcuprinzătoarea frază „pacientul e la mâna mea, deci puterea îmi aparţine”.


Paznicii cară bolnavii precum infractorii la arest
Prin multele birouri ale spitalului bate vântul, semn că medicii colaboratori ori au renunţat la a presta servicii în acest spital, ori au plecat în concediu. În cazul unei urgenţe, e puţin probabil că vei găsi în spital medicul de care ai nevoie sau că vei avea cu ce să ajungi la Arcadia, în condiţiile în care ambulanţele nu sunt destinate pacienţilor, nici măcar celor cu afecţiuni grave ce deţin abonamente şi plătesc bani grei familiei Fiterman, deţinătoarea unităţii private. Potrivit unor surse din cadrul spitalului, aceste ambulanţe ce stau de dragul pozei în uşa spitalului au fost achiziţionate „pentru că aşa cereau normativele”, dar, din lipsă de şoferi, praful din interiorul lor nu a mai fost răscolit de luni bune, nici măcar de vântul ce bate pe şesul Bahluiului. „Spitalul Arcadia nu are în structura sa un compartiment destinat primirii şi transportului urgenţelor medicale. Ambulanţa Arcadia poate fi solicitată contra cost, exclusiv pentru transport medicalizat”, a declarat Sorin Nistor, directorul medical al Arcadia. Afirmaţiile sale sunt infirmate însă de majoritatea medicilor, care au sugerat pacienţilor să apeleze la serviciile de taxi în cazul unor urgenţe. Pentru a zugrăvi şi mai bine situaţia de la Arcadia şi lipsa de personal asimilat celui medical, precum infirmierii sau brancardierii, în cazul în care unul dintre pacienţi are nevoie de un transport special, bolnavul în cauză este dus pe scaun, pe tărgi sau în braţe, de către agentul de pază care îndeplineşte şi rol de grădinar, fiind pus să ude gazonul, alături de alte treburi „spitaliceşti”. Sesizaţi despre acest aspect, cei din conducerea Arcadia au susţinut că „transportul pacienţilor în interiorul spitalului este făcut exclusiv de către personal special instruit în acest sens, respectând normele medicale şi de securitate ale pacienţilor”. Afirmaţiile intră însă în conflict cu declaraţiile aceluiaşi director medical, care a recunoscut că spitalul nu dispune de „un compartiment destinat primirii şi transportului urgenţelor medicale”.


Bătrâni batjocoriţi la Cardiologie
În cazul programărilor, dar şi al unora dintre servicii, se reflectă aceleaşi condiţii ca la un spital clasic de stat, deoarece sunt destul de multe situaţii care escaladează „condiţiile de lux” cu care s-a autobranduit Spitalul Arcadia. Un bătrân de 90 de ani, Gheorghe Gorgoş, a fost ţinut pe holurile spitalului timp de două ore, pentru o simplă consultaţie. La uşa celor două doctoriţe de gardă pe Secţia de Cardiologie, Viorica Dobreanu şi Ana Irina Niculescu, au aşteptat peste o oră şi trei gravide aflate în ultima lună de sarcină, pentru un banal EKG. Asistenta medicală, al cărei nume nu a putut fi aflat de pacienţi, din cauza faptului că îi lipsea ecusonul de serviciu, apare la ora 9.20 şi-l ia, peste rând dintr-o fluturare a mâinii, pe cel mai sănătos pacient, o femeie în jur de 45 de ani. Pe hol, rămân să aştepte cele trei gravide şi bătrânul de 90 de ani ce moţăie în cărucior, între un fatal atac de cord şi o lume a viselor. „Vrei să te mişti, oleacă?”, îl întreabă pe bătrânul de 90 de ani însoţitorul acestuia, care se trezeşte brusc din moţăială. „Am amorţit, dar stau mai bine decât în cele două cârje”, îi răspunde bătrânul. În palme, destul de vizibile, se văd urmele sângerii de la cele două bastoane ce susţin cele peste 100 de kilograme ale bătrânului. Acesta este doar unul dintre cazurile ce reflectă dispreţul unora dintre cadrele medicale ale acestui spital, faţă de urgenţele ce le bat la uşă. Camerele de luat vederi, care în astfel de cazuri ar trebuie să fie probe vii ale incompetenţei medicilor, sunt puse doar pentru a spiona pacienţii, nu pentru a se vedea cozile şi chinurile bolnavilor ce-şi lipsesc ochii, ore în şir, de uşile cabinetelor. „Mai am o săptămână şi nasc şi am fost chemată aici ca să sprijin, de o oră, uşile cabinetului, deoarece doctorii nu sunt, iar asistenta îşi alege clienţii în mod preferenţial, deoarece nu le sunt transmise programările de la recepţie”, ne spune una dintre gravide. „Programările se fac în soft, la noi, şi se comunică pacienţilor care merg apoi la cabinete”, ne transmit angajatele de la recepţia spitalului. Ingenios mod de a dezorienta pacienţii şi a-i lăsa să se calce în picioare!


Căruţe de bani pentru o himeră a civilizaţiei şi bunului simţ
Mulţi dintre celebrii chirurgi afişaţi de Arcadia pe site-ul spitalului sau pe pereţii acestuia sunt mai mult cu numele, căci la intrarea în cabinete eşti întâmpinat de feţe tinere, care, după două palpări, trei zâmbete aruncate şi o scurtă anchetă pe diagnostice şi antecedente medicale, îţi arată amabile uşa, cu asigurări cordiale de „sănătate maximă”. După ce ieşi din cabinet, e imposibil să ratezi recepţia, unde trebuie să dai partea leului. Pleci cu aceleaşi dureri, dar măcar nu mai eşti frământat de idei. Rezidenta lipsită de experienţă ţi-a spus, cu aplombul unui mare profesor doctor, că nu se moare din atâta. Pentru astfel de şedinţe, căci analize de specialitate e mult spus, mii de ieşeni contribuie lunar la încărcarea conturilor familiei Fiterman. Sunt bani aruncaţi aiurea în buzunare private, pentru un pic de aer condiţionat, o banchetă din piele şi puţin mai multă amabilitate decât în spitalele de stat. Chiar dacă respectul este un artificiu impus, o etichetă cu titlu de brand pentru această afacere a familiei Fiterman, există foarte multe derapaje de la bunul simţ. „Am dat acestui spital o mie şi ceva de euro pentru naşterea copilului. Cu excepţia unui incident în care doctoriţa a dat un răspuns ironic unei îngrijorări pe care mi-am exprimat-o şi a veşnicei somaţii de a purta halatul acela dintr-un material infect în care te sufocai, nu am avut multe de reproşat doctoriţelor de la Clinica de Ginecologie. După externare, a trebuit să revenim cu copilul pentru nişte injecţii incluse în pachetul medical, iar atitudinea cadrelor medicale s-a schimbat radical, într-o zi fiindu-mi restricţionat accesul cu soţia şi copilul, pe motiv că are voie doar un singur părinte să asiste la injecţie. Bineînţeles că nu scria în nici un regulament de ordine interioară un astfel de lucru, această dorinţă fiind doar un abuz exercitat de una dintre doctoriţele de acolo. Practic, cu fiecare tură ce prindeam, erau condiţii diferite, de abordare, de comunicare, de restricţii sau lucruri posibile. Fiecare îşi făcea propriile reguli”, ne-a spus Virgil Marcu, tatăl unui copil născut la Arcadia. În apărarea lor, responsabilii de la Arcadia susţin, prin afirmaţii şablon, seci şi prestabilite, că „în cadrul Spitalului Acadia, întregul personal medical acţionează numai în acord cu regulamentul de ordine interioară şi normele epidemiologice în vigoare, pentru a garanta siguranţa pacienţilor şi a actului medical”.


Doctoriţe tatuate, preoţi şi respect, poate în altă parte
Pacienţii susţin cu totul altceva, şi anume, că medicii de gardă de la Secţia de Ginecologie sunt cei care fac regulile, fiecare după bunul plac. „Cea care face legea la Secţia de Ginecologie, la naşteri, este doctoriţa Enkeleida Hadîmbu, o femeie acră, ironică, care se uită la pacienţi ca la nişte exponate de la Antipa, pentru care fiecare răspuns începe cu „nu” sau cu spatele întors la cel care are nevoie de lămuriri”, ne-a spus Adriana, o tânără mămică internată la Arcadia. Lipsa de profesionalism a medicilor de la Arcadia merge şi mai departe. La Secţia de Ortopedie Pediatrică a spitalului, doctorul Cătălin Botez vede numai defecte în sistemul medical de la Arcadia, dar şi în articulaţiile nou născuţilor. „Ce e aici, e un haos! Nimic nu se compară cu ce e în Occident. (...) Imposibil să nu ai nimic! De aici trebuie să ieşi cu o boală, cu ceva!”, a afirmat medicul Cătălin Botez, la analiza unui bebeluş. Fără doar şi poate, Arcadia are şi ceva pitoresc, prin prisma personalului său. Peste asistentele cu atitudine de stewardeze, o atracţie în sine o constituie asistenta tatuată pe tot antebraţul drept, cu părul prins într-o coafură punk, de la recepţia Policlinicii Arcadia, o apariţie unică în peisajul medical ieşean. În antiteză cu aceste libertăţi neîncorsetate de rigorile unui spital „high class” se află lipsa unui colţ în care să fie amenajată o capelă de spital, după modelul celor de stat, în condiţiile în care majoritatea dintre pacienţi sunt creştini şi simt nevoia completării intervenţiei medicale printr-una spirituală. „Arcadia respectă libertatea confesională a fiecărui pacient. Orice pacient poate solicita vizita preotului sau a îndrumătorului spiritual personal, fără nici o constrângere”, a spus directorul medical al Spitalului Arcadia.
Ne întrebăm, umili, dacă păstorul venit să cureţe rănile spirituale ale oilor sale rătăcite pe paturile de la Arcadia va fi obligat să poarte aceleaşi mască şi halat, bonetă şi cipici din pungă sau va fi obligat să semneze un contract de colaborare cu spitalul din şesul Bahluiului, prin care se va obliga să nu strice afacerile familiei Fiterman, prin proslăvirea faţă de pacienţi a unor „tâmpenii” de pilde ale samariteanului milostiv, de genul „dragostea şi respectul faţă de aproapele tău”? Dan CONSTANTINESCU

* * *
Spitalul Arcadia nu are în structura sa un compartiment destinat primirii şi transportului urgenţelor medicale” - Sorin Nistor, director medical al Spitalului Arcadia

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

ANUNT LICITAȚIE ÎNCHIRIERE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI reorganizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis. 1) Informații privind locatorul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Ing. Nicole Gnatiuc, cu sediul în B-dul Oituz, nr. 17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești; 2) Informații privind obiectul închirierii: Informații privind obiectul închirierii conform HCL nr. 200/14.11.2019, anexa nr. 1: Nr. Crt.; Adresă amplasament; Suprafaţă mp; Preţ lei/mp/lună; Durata; Destinaţia. 1. B-dul Oituz nr. 12, 4,00 mp, 10,00 lei, 10, Amplasare totem; 2. Calea Bacăului (parte dreaptă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3. Calea Bacăului (partea stângă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu și Pază din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ0612118025XXXXX –CUI 4353250 beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 17.02.2020, ora 16.00; 4) Informații privind ofertele: -Data limită de depunere a ofertelor: 25 februarie 2020, ora 12.00. -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la adresa: B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032; -Data licitaţiei: 26 februarie 2020, ora 12.00; 5) Locul desfăşurării şedinţei de licitaţie: la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe; 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău; Adresa: Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4 cod 600356, tel: 0234514419, fax 023452521; email: tr-bacau-reg2@just.ro; 7) Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04.02.2020..
S.C. Remat S.A., cu sediul în mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 88, jud. Iaşi, O.R.C. J22/286/1991, C.U.I. RO1977144, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., potrivit Hotărârii nr. 1230/12.07.2016, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secția a II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 9134/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 14.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor active: Nr. activ Descrierea comercială a activelor - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 7 Teren intravilan construit în mun. Dej, str. Bistriţei, nr. 44, pe sensul către Cuzdrioara, jud. Cluj (zona industrială, la ieşire spre Bistriţa Năsăud, înainte de S.C. Someşul S.A.), St teren-7.149 m.p., curţi-construcţii, St construită-1.659,16 m.p., regim de înălţime: P+1parţial, împrejmuit, betonat (100%), învecinat cu S.C. Somtrans S.A., S.C. Samus Mex S.A., S.C. Com-Beton S.A., deschidere la stradă aprox. 53 m.l.; Identif. imobil: nr. cds. 837/2/1 în C.F. nr. 18837/N a localităţii Dej (nr. cds. nou 53437 al C.F. 53437/mun. Dej); - 2.732.400,00 lei; - 683.100,00 lei. Activ 16 PROPRIETATE IMOBILIARĂ, compusă din teren în suprafață totală de 3.914 m.p. și construcții în suprafață totală de 1.117 m.p., situată în oraş Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, jud. Vrancea, la 6km de nodul rutier Tișița. Este alcătuită din: - Imobil situat în oraşul Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, T25, P1735, jud. Vrancea, Imobilul a fost dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1111/22.03.2001 de B.N.P. Tanase Rodica. - Împrejmuire depozit Mărăşeşti (degradat, nr. inv. 2088), platformă betonată 1.040 m.p. (degradat, nr. inv. 2092); Proprietatea are deschidere frontală la str. Doinei și este pretabilă pentru activități industriale având în vedere și caracterul zonei în care este amplasat imobilul. - 437.600,00 lei; - 80.000,00 lei. Activ 46 Construcție metalică demontată în mun. Iași, Șos. Iași – Tomești, nr. 6, jud. Iași. - 46.000,00 lei; - 7.000,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 13.02.2020, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la e-mail vanzari@insolventa.ro, fax: 0232/212231, tel. 0232/243864, 0755132473..
Accident grav în județul Vaslui
17/02/2020 11:36

 Astăzi, 17.02.2020, a avut loc un accident rutier pe drumul European E581 intre localitătile Oltenesti si Cretesti, judetul Vaslui.  Un autotren incarcat cu melasa,  inmatriculat in Rep. Moldo ...

Amenințare cu arma, în curtea liceului CFR
17/02/2020 11:31

O fată de 17 ani, elevă la Liceul Ion Holban, cazată la căminul Liceului CFR ar fi fost amenintată cu o armă duminică seară. Speriată, tanăra i-a spus pedagogului ce s-a intamplat si acesta a sunat la ...

Recuperarea celor răniţi în accidente sau cu deficienţe locomotorii se va face mult mai uşor
17/02/2020 11:12

Consilierii locali au aprobat astăzi două proiecte de hotărare extrem de importante pentru sistemul medical ieşean. Este vorba de aprobarea Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico - economici, ...

Ministrul Finanțelor, pus la colț de un deputat din Botoșani
17/02/2020 10:24

    Fostul ministru al Muncii, deputatul PSD de Botosani Marius Budăi a anunţat că la audierile din comisiile reunite pentru buget-finanţe, care vor avea loc in această săptămană, ii va adre ...

PMP Vaslui vrea să devină a treia forță politică din județ
17/02/2020 10:22

    Conducerea Partidului Mişcarea Populară (PMP) Vaslui a anunţat că formaţiunea va avea candidaţi proprii in toate oraşele şi municipiile şi in majoritatea comunelor din judeţ. Secretaru ...

Marea muzică a lumii și-a deschis aripile la Classix Festival
17/02/2020 10:14

  La Iasi a inceput ieri prima editie a Classix Festival, un eveniment care isi propune să ofere o atentie deosebită in promovarea valorilor umane autentice. Timp de sapte zile, iesenii se vor putea b ...

FOTO/VIDEO- Cei mai căutați tâlhari ai Iașului, arestați!
17/02/2020 10:11

Politistii ieseni au identificat trei tineri bănuiti de talhărie calificată in formă continuată. Acestia au fost arestati preventiv pentru 30 de zile.  Politistii din cadrul Biroului de Investigati ...

Peste o jumătate de tonă de alimente confiscate și două restaurante închise, la Botoșani
17/02/2020 09:44

Inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi contravenţionale de 50.000 de lei şi au oprit de la comercializare 450,9 kilograme de produse alimentare neconforme, in urma controalelor efectua ...

Partidă de amor sălbatic cu final nefericit
17/02/2020 08:42

    Sătenii din comuna Feresti, judetul Vaslui, s-au ingrozit cand au aflat că Dănut Halmaci si-a bătut mama pană a băgat-o in spital. Motivul este legat de o partidă de amor pe care femeia a ...