Spitalul Regional are aviz pentru 8 etaje Ministerul Sănătăţii are undă verde pentru a demara proiectul

00000  ULTIMA-ORA-pe

Dimensiune font:

| 29-07-2020 18:14

 Amplasament SRU Iasi (1)

 Ministerul Sănătăţii are undă verde pentru a demara proiectul Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) în zona Moara de Vânt. După 10 ani de la iniţierea investiţiei, şi mai bine de doi ani de la aprobarea finanţării, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a anunţat ieri că mâine, în şedinţă extraordinară, CL va transfera la Ministerul Sănătăţii o suprafaţă de 12 hectare din apropierea pădurii Ciric pentru construirea obiectivului. O cale de acces la spital va fi construită din bd. CA Rosetti, din zona intersecţiei cu str. Poligon (stradă pietruită care iese pe Sărărie, puţin mai sus de sediul IPJ), în dreptul podului de beton peste Cacaina. Ultimul document care era necesar municipalităţii pentru a face transferul de teren a fost prezentat ieri de edil, fiind vorba despre un aviz de principiu al Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR), în contextul apropierii amplasamentului faţă de Aeroportul. AACR a avizat o înălţime maximă de 29 metri, ceea ce înseamnă un regim de până la opt etaje pentru SRU. „Avizul este dat exact cum am cerut noi. Noi am luat în calcul un regim de înălţime de până la opt etaje, mai mult decât prevede proiectul (şase etaje, n.r.), tocmai pentru a putea aduce în timp şi alte necesităţi care pot apărea în relaţie cu acest obiectiv”, a declarat primarul Iaşului. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi, în premieră, şi harta exactă a amplasamentului. 

Pentru accesul în zona Spitalului Regional va fi construită o nouă stradă dinspre C.A. Rosetti, şi, astfel, în perspectivă, până spre 2020, când va fi gata spitalul, ar putea fi asigurată legătura dintre unitate şi varianta nord a centurii ocolitoare.

„Calea de acces va trebui să deservească un întreg ansamblu. Acolo intenţionăm să aducem şi alte obiective publice. Calea principală de acces este dinspre C.A. Rosetti, dar norma prevede să existe şi o cale secundară, dinspre Moara de Vânt cu legătură spre Aeroport“, a menţionat Chirica.

Edilul a subliniat că Primăria va elabora un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care va reglementa întreaga suprafaţă de teren pe care municipalitatea o are în proprietate în zonă, respectiv de peste 120 ha. Accesul la spital dinspre judeţele cu legătură pe DE 583, prin Leţcani (Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vrancea) se va face pe drumul strategic, prin Bogonos - Horleşti - Vânători, drum judeţean acum cu beton/asfalt, dar care va fi modernizat de CJ. Pentru judeţul Vaslui, legătura ar urma să se facă prin oraş, pe DN 24, sau pe viitoarea centură ocolitoare Nord, a cărei construcţie se prevede a avea finanţare până când spitalul va fi gata, cel mai devreme în 2020.

O investiţie de peste 50 milioane euro din partea UE

După decizia CL de mâine, prin care vor fi transferate 12 ha la MS, edilul a precizat că următorul pas este aprobarea unei hotărâri de guvern prin care va fi pornit efectiv proiectul şi, apoi, vor putea fi demarate procedurile pentru autorizarea construcţiei.

„A fost o luptă grea, o luptă nuanţaţă de foarte multe controverse din punct de vedere politic, dar, până la urmă, toată lumea a înţeles că acest spital regional nu poartă numele unui partid sau unui om, ci este un obiectiv de care România are nevoie în momentul de faţă“, a declarat primarul Iaşului.

El a adăugat că implementarea proiectului ţine de MS, dar municipalitatea va asigura partea de documentaţii urbanistice. Proiectul SRU beneficiază de finanţare nerambursabilă de circa 50 milioane euro din partea Uniunii Europene, fondurile fiind asigurate încă din vara anului 2014, la care se adaugă co-finanţarea Guvernului. Totodată, dotarea unităţii spitaliceşti va fi făcută cu bani de la Banca Mondială, acest mecanism de finanţare fiind şi în cazul spitalelor din Craiova şi Cluj. Pentru construirea SRU, la Iaşi au fost luate în calcul cel puţin şapte amplasamente în ultimii 10 ani. Zona Moara de Vânt a fost una dintre propunerile Primăriei adresate MS încă de la finalul anului 2014, alături de alte patru locuri. Iniţial, construcţia urma să fie ridicată pe şes Bahlui, în apropiere de complexul ERA, apoi a fost anunţată zona Viticultori, pentru ca, într-un final, autorităţile locale şi centrale să se pună de acord pentru Moara de Vânt. În paralel, liberalii au susţinut un amplasament în comuna Miroslava, la Valea Ursului.

 

Şeful aerogării ieşene, liberalul Marius Bodea, care s-a poziţionat împotriva construirii SRU în Moara de Vânt, a declarat ieri că avizul AACR are un caracter exclusiv tehnic, fiind acordat strict legat de regimul de înălţime.

„Despre alte elemente care compun regimul de siguranţă, cel care, de fapt, se avizează în final, AACR nu face niciun fel de referire în acest aviz de principiu. Acestea vor fi impuse ulterior, pe măsură ce va fi completată documentaţia pentru fundamentarea autorizării“, a declarat Bodea.

El a adăugat că AACR ar fi trebuit să impună prin avizul de principiu şi elaborarea unui studiu de oportunitate asupra localizării investiţiei, având în vedere că obiectivul va funcţiona foarte aproape de pista „unui aeroport cu activitate în creştere care, la momentul de faţă, cumulează peste 30 de mişcări de aeronave zilnic.

„Într-un astfel de studiu ar fi obligaţi să includă în analiză mult mai mulţi factori, inclusiv pe cei care privesc siguranţa în zbor. Pentru avizul final, cei de la AACR vor trebui să întocmească şi un studiu de risc. Rămân la părerea că e un document întocmit cu multă abilitate, sub presiune, şi care nu implică aproape nimic“, a conchis Bodea.

Întrebat ieri dacă mai poate interveni vreo modificare din partea AACR, Chirica a spus că exclude o astfel de variantă în această etapă a proiectului.

„La fiecare fază de proiectare până la autorizarea de construire trebuie să fie luate avizele conform certificatului de urbanism, dar acest document (avizul de principiu, n.r.) este cel care, de fapt, reglementează că acolo se poate construi, şi putem face transferul către Ministerul Sănătăţii“, a menţionat primarul Iaşului.

În avizul de principiu al AACR se arată că acordul are un caracter informativ şi „nu este emis pentru faza PUZ“. Amplasamentul din Moara de Vânt se află în zona II de servitute aeronautică, la circa 2.100 metri vest faţă de axa pistei.

„Prezentul aviz este emis ca umare a analizei de specialitate din punct de vedere aeronautic, are caracter exclusiv tehnic şi are la bază certificatul de urbanism nr. 3325 din 13.10.2016“, se precizează în avizul AACR.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Incendiu de proporții în Suceava: Un bloc de locuințe arde ca o torță
20/04/2024 13:14

Un incendiu a izbucnit, sambătă, la acoperişul unui bloc de locuinţe din municipiul Rădăuţi. La faţa locului intervin pompierii suceveni care, concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului, acţion ...

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
20/04/2024 13:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei