1animale
1animale1

Dimensiune font:

Stăpân de maidanezi - un hobby costisitor

| 13-07-2019 00:00

 Deseori stârnesc rumoare printre vecini. Unii îi privesc cu duşmănie, că deranjează ambientul, alţii, cu simpatie... E vorba de tagma celor ce adoptă şi cresc în locuinţele lor căţei şi pisici cu duiumul. Animale adunate de pe străzi, fără niciun fel de pedigree, dar care se bucură de un tratament asemenea celor de rasă. O fac din pasiune, una costisitoare, şi tot ce şi-ar dori e un anonimat total, lucru irealizabil din pricina vecinilor. La utilitatea socială a pasiunii lor, nimeni n-a stat a cugeta. Ce-ar fi, însă, ca toţi aceştia să renunţe la costisitorul hobby, iar pe străzile oraşului să apară, instantaneu, câteva mii de căţei şi pisici, pe lângă cele existente? Uşor de dedus!

 

E nevoie de o campanie de sterilizare gratuită a căţeilor şi pisicilor de pe stradă

Elena C. (47 de ani)  locuieşte într-un apartament mic, cu o cameră, chiar în buricul târgului. Colecţionează pisici, în majoritate maidaneze, de peste două decenii. Câteodată, mai are norocul să pescuiască şi unele de rasă. În clipa de faţă, casa ei e hotel pentru zece făpturi, toate „luate din stradă”. Fie că au fost lovite de maşini, fie că, născute din animale nevaccinate, prezintă diverse malformaţii, deci au şanse reduse să fie adoptate. „Am sterilizat vreo 6 (în principal masculi). Hrana şi eventualele tratamente (Stronghold împotriva puricilor şi căpuşelor, care trebuie administrate obligatoriu la începutul sezonului cald, în special celor care ies afară) se ridică, în medie, la 1000 lei pe lună!”, spune Elena.

Deşi e costisitor (practic, aproape un salariu minim pe economie), consumator de timp, energie şi nervi, femeia n-are de gând să renunţe la „sportul” acesta. Nu-i pasă nici de bârfele vecinilor. O îngrijorează doar lipsa spaţiului. Doreşte să dea în adopţie, pentru ca apoi să poată culege de pe străzi alte suflete lovite de soartă.

Un alt fost „actor” principal - domnul Zaharia, putea fi văzut, zilnic, prin Piaţa Unirii, cu trei căţei în lesă. Nu era prea comunicativ cu oamenii, în schimb conversa mereu cu potăile. Se zvonea că mai avea acasă şi ceva pisici, dar nu-i sigur. Din păcate, bătrânul a plecat dintre noi săptămâna trecută şi nu se ştie nimic despre soarta animalelor.

Un alt caz este cel al lui Laurenţiu P. Nu stă la bloc, locuieşte într-o căsuţă de la periferia oraşului. A adunat vreo 40 de căţei, aşa încât abia se descurcă. Mâncarea şi întreţinerea lor bate spre 3.000 de lei lunar. Pe vremuri, când avea o afacere înfloritoare, nu prea simţea la buzunar efortul. Dar acum, din leafa de angajat, ar fi practic imposibil să-i mai ţină. Noroc de vecini, care (caz destul de rar) îl ajută mai cu una, mai cu alta...

Nu doar el, ci mai toţi cu care am discutat sunt de părere că ar fi un lucru foarte bun dacă veterinarii din Iaşi ar porni campanii de sterilizare gratuită a căţeilor şi pisicilor de pe stradă. Ideea ar fi ca fiecare veterinar să aibă arondată câte o zonă, după posibilităţi. Una pe care s-o scaneze în permanenţă, împiedicând înmulţirea în neştire a maidanezilor. Din păcate, e doar un deziderat.

Probabil cei mai faimoşi din tagma colecţionarilor de cotarle sunt soţii B. Intelectuali rasaţi, doctori în ştiinţe, cu multe lucrări publicate în afară, cei doi nu se sfiesc defel să coboare în stradă şi să hrănească animălurile ce duc o existenţă haiducească. De trei ori pe zi, cu regularitate de ceasornic, cu multă răbdare şi vizibilă afecţiune. E chiar uimitor să-l vezi pe domnul profesor cum se bagă pe după ţevile de termoficare, scoţând de prin cele cotloane puii micuţi, pentru a-i aşeza apoi „la masă”. Acasă, în apartamentul lor oarecum modest de lângă Casa Studenţilor, au trei pisici (luate, evident, din stradă) şi doi căţei. Care beneficiază de tratament preferenţial. Cât priveşte costurile, cei doi universitari au evitat, elegant, subiectul...

Un job neremunerat

Otilia R. (53 de ani) se poate considera o persoană foarte norocoasă. Are parte de vecini mai mult decât înţelegători, unii dintre ei chiar s-au molipsit, având acum acelaşi hobby. Adopţia de maidanezi, fie ei câini ori pisici. Doamna pomenită are în întreţinere şapte pisici şi trei căţei, dintre care doi de talie mare. Hrana de bază pleacă de la cca 40 de lei pe zi (depinde câtă hrană umedă primesc animalele, de anotimp etc.), dar mai sunt şi multe alte cheltuieli. Deparazitarea trebuie făcută periodic.

„Mă bucur că s-a inventat Bravecto care este super şi usor de administrat, pisicile le-am vaccinat în primii ani, după care, recunosc spăşită, că vaccinez doar câinii. Ideea este că te străduieşti cât mai bine să-i păstrezi sănătoşi, analizele şi tratamentele sunt comparabile ca preţuri cu cele pentru oameni, mai scumpe chiar şi nu sunt compensate în niciun fel. Am noroc de vecini buni, adică mai toţi au câini ori pisici şi atunci când a fost o perioadă cruntă, adică unul din căţei urla zi şi noapte, non-stop, am vorbit cu fiecare în parte, iar toţi m-au înţeles. Nimeni nu m-a reclamat. Până la urmă, i-a trecut nebuneala, spre fericirea tuturor...”

Pasiunea asta pentru animale nu e doar costisitoare, ci consumă şi mult timp. Trebuie să le pregăteşti masa, să-i veghezi să nu se încaiere, să îi periezi din timp în timp. „Pisicile stau în casă şi adun imediat doi saci de păr, asta dacă nu dau de trei ori pe zi cu aspiratorul!”, subliniază Otilia. Care mai adaugă: „Iarna, deschide geamul, fă apelul, închide geamul, vara e mai lejer, îi las pe-afară. Concluzia e că nu te plictiseşti niciodată, ai tot timpul câte o păroşenie lângă tine, una care se vrea mereu băgată în seamă. Practic, un al doilea job, dar neremunerat. Unul care te costă masiv!”, conchide doamna inginer.

Irina H. (49 de ani) are mare noroc, nu stă la bloc, ci într-o casă de la marginea oraşului, una foarte izolată. Altfel, crede că vecinii ar fi împuşcat-o demult. În curtea ei se lăfăiesc nu mai puţin de 17 câini! Pisici? Nimeni nu le ştie numărul. Multe dintre potăi s-au născut acolo, pe tarla. Dar aproape la fel de multe cotarle au ajuns aici aduse de către diverşi cetăţeni. Pe şest. La care se adaugă şi ceva căţei culeşi de doamnă de pe drum. Hrana lor înseamnă minim doi saci de 10 kg pe săptămână. Nu se oboseşte să-i vaccineze, să-i coafeze şi nici să-i sterilizeze. Îi lasă liberi şi de aceea, de multe ori, masculii mai pleacă în aventuri, întorcându-se apoi cu noi familii. Femeia e foarte grijulie în ce priveşte puii. Să fie mereu bine hrăniţi, curaţi şi feriţi de posibilele agresiuni ale adulţilor.

 

* * *

Acestea sunt doar câteva dintre sutele de persoane care, pe banii, timpul şi efortul lor de zi cu zi fac ca oraşul să nu fie chiar asfixiat de maidanezi, pisici, şobolani ori alte vieţuitoare mai mult sau mai puţin sălbatice. Până acum, nimeni n-a pomenit de vreun masterplan în ce priveşte animalele fără stăpân. Doar câteva padocuri şi alea cam improprii. Exclusiv pentru căţei.

Oare cum ar arăta cartierele noastre fără truda şi pasiunea acestor oameni, cu zeci de mii de animale în plus la inventarul stradal? Marcel FLUERARU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Vitezoman, sancționat de polițiști
17/07/2019 14:00

  Agentii din cadrul Poliţiei oraşului Targu Frumos au actionat zilele trecute pentru cresterea gradului de sigurantă rutieră pe drumurile publice. Au fost controlate 59 de masini si au fost legitimat ...

Scandalagiu, pus la plată de oamenii legii
17/07/2019 13:30

  Poliţistii din Harlău au acţionat zilele trecute pentru asigurarea unui climat corespunzător de sigurantă publică si prevenirea accidentelor rutiere. Au fost verificate 13 societăti comerciale si ...

Razie în traficul din oraș
17/07/2019 13:00

  Politistii din cadrul Biroului Rutier au actionat recent pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente. În urma neregulilor constatate, au fost date 58 de amenzi, in cuantum de 11 ...

Patru pe loc la Titularizare în județul Bacău
17/07/2019 12:39

      Concurentă mai ceva ca la facultate la examenul de Titularizare in judetul Bacău. În acest an sunt disponibile doar 182 de posturi/catedre titularizabile, dintr-un total de 1.183 ...

Încătușat după o tâlhărie
17/07/2019 12:00

  Politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale au identificat zilele trecute un tanăr de 24 de ani, din municipiul Iasi, bănuit de comiterea infractiunii de talhărie calificată. Din cercet ...

Accident cu trei răniţi la Poiana Stampei
17/07/2019 11:17

 Trei persoane au ajuns, miercuri, la spital cu politraumatisme, in urma coliziunii dintre un TIR şi un autocamion la Poiana Stampei, a informat purtătorul de cuvant al ISU Suceava, Alin Găleată. Do ...

Amenzi de aproape 100.000 de lei, în câteva ore
17/07/2019 11:00

  Politistii ieşeni au intervenit recent la peste 70 de incidente, cele mai multe fiind sesizate prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgentă 112. Acestia au dat 221 de amenzi, in cuantum ...

Școlile profesionale nu au căutare la Vaslui
17/07/2019 09:07

  Conform calendarului stabilit pentru admiterea in invăţămantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a, din judetul Vaslui ar fi trebuit să participe 3.245 absolventi de gimnaziu din ultima p ...

  Doi băcăuani au fost opriţi la graniţă
17/07/2019 09:02

    Doi băcăuani au fost intorşi din drum după ce au fost prinşi la graniţă fără documente sau cu documente false. Poliţia de frontieră Borş a oprit un bărbat de 36 de ani, din Bacău, ...

În stare gravă, după ce a încercat să se sinucidă
17/07/2019 09:00

  O ieseancă de 44 de ani, M.D., a ajuns ieri in stare gravă la spital, după ce ar fi incercat să isi pună capăt zilelor cu ajutorul unor pastile. Asadar, doctorii au mentionat că femeia este cun ...