Studenţii de la USAMV au început anul universitar

1usamv1
1usamv3

Dimensiune font:

| 17-09-2019 11:24

 

Universitatea este prima din Iaşi unde s-au deschis cursurile noului an academic * la USAMV sunt înscrişi aproximativ 4.500 de studenţi, peste 830 fiind în primul an * ieri au fost acordate şi premii pentru cei mai merituoşi

 

 

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a răsunat ieri celebrul imn „Gaudeamus igitur”, marcându-se astfel deschiderea anului de învăţământ. De altfel, USAMV este prima unitate de învăţământ superior din Iaşi care a deschis oficial anul universitar 2019-2020, festivitatea fiind organizată în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”.

La eveniment au fost prezente oficialităţi locale, rectori şi prorectori ai universităţilor publice din Iaşi, directorii colegiilor agricole, directori de staţiuni de cercetare de profil din Regiunea Nord-Est şi de instituţii deconcentrate judeţene, directori de societăţi agricole de top şi reprezentanţi ai altor instituţii partenere, alături de întreaga comunitate academică a universităţii.

Ceremonia i-a avut în prim plan pe studenţii aflaţi în primul an de studii, la USAMV Iaşi fiind înmatriculaţi în anul I, la forma de studiu Licenţă, peste 830 de tineri. Instituţia academică are aproximativ 4.500 de studenţi, la cele trei cicluri universitare, după cum a spus în discursul său din deschidere rectorul Vasile Vîntu. „Educaţia trebuie să fie cu adevărat prioritate naţională, trebuie focalizată pe formare multivalorică a resursei umane pentru a asigura o cât mai bună integrare a tinerilor într-o economie cu o dinamică rapidă, concurenţială, bazată pe competenţă şi valoare. Şcoala, în ansamblul ei, este considerată, pe bună dreptate, deschizătoare de noi orizonturi, formatoare de oameni şi caractere. În acest context, învăţământul superior reprezintă forma cea mai importantă de pregătire intelectuală şi profesională a resursei umane. Din aceste motive, USAMV din Iaşi promovează şi are ca obiectiv major şi în acest an excelenţa şi calitatea, informarea şi perfecţionarea noii generaţii, precum şi formarea continuă a forţei de muncă din arealul nostru de competenţă, a spus rectorul USAMV.

Printre invitaţi s-au aflat şi rectorul Universităţii de Arte „George Enescu”, prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul UMF „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, prorectorul Neculai Seghedin, din partea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, rectorul Corneliu Iaţu, din partea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Ion Vicovan, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, alături de care s-au aflat primarul Mihai Chirica şi prefectul Marian Şerbescu.

Cursurile universitare au fost deschise cu o prelegere simbolică, susţinută de către Gerard Jităreanu, preşedintele Senatului, având drept temă „2019 – Anul cărţii”.

Din partea autorităţilor locale a luat cuvântul primarul Iaşului, Mihai Chirica. România în continuare se află pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte educaţia. De aici poate şi starea mea de revoltă când sunt nevoit să amintesc acest lucru acelor care decid destinele ţării noastre astăzi, dar şi cu o trecere în revistă a celor care au decis în anii în care au trecut. România este ţara cu cel mai mare număr de absenteism şcolar din Europa, ţara cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare. România este ţara cu cel mai mare abandon şcolar. România a devenit, din păcate, ţara pe ultimul loc în statistica europeană în ceea ce priveşte activitatea de cercetare şi inovare. A reuşit să ne depăşească şi Ucraina, care a făcut cercetare şi inovare în stare de război”, a spus primarul Mihai Chirica.

El a oferit şi una dintre cauzele acestei situaţii: „Dacă cei care fac legi despre educaţie au furat studii, au furat doctorate, sunt agramaţi şi sunt puşi în măsură să răspundă nivelului de educaţie al acestui popor, oare ce pretenţii avem? Câţi dintre parlamentarii din 1990 încoace şi-au terminat bacalaureatul la 18 ani? Câţi dintre ei au terminat studiile universitare la 23-24 de ani? Câţi dintre cei care au terminat la 24 de ani le-au făcut la o universitate recunoscută măcar în topul primelor zece din România şi dinafara ţării? Câţi dintre cei care şi-au dat doctoratul l-au absolvit în una din aceste universităţi? Câţi dintre profesorii care au condus lucrările de doctorat pot spune cu mâna pe Biblie că a fost o lucrare cinstită? Trecând în revistă toate acestea putem trage o concluzie şi să vedem câte din legile care au vizat educaţia românilor de 30 de ani sunt cu adevărat necesare acestui stat şi care a fost rezultatul aplicării acestor legi”.

În discursul său, prefectul Marian Şerbescu a fost total de acord că resursa cea mai importantă a Iaşului o reprezintă studenţii şi mediul universitar de elită. „Formularea mediu universitar de elită nu este, mai ales în cazul USAMV, simpla expresie a unui patriotism local. În ultimul deceniu universitatea a parcurs un drum lung în pas cu dezvoltarea domeniului său de activitate. Îmbucurător pe această direcţie este faptul că universitatea şi-a stabilit ca prioritate în acest an excelenţa în educaţie şi cercetare plecând de la vasta sa bază materială. Investiţiile din ultima perioadă se înscriu în linia generală a îmbunătăţirii condiţiilor de studiu şi de cercetare prin dotarea cu tehnologii şi aparatură de ultimă oră. Studenţii de azi au toate condiţiile de a deveni specialiştii de mâine, au profesori inimoşi şi o bază materială modernă, a spus Marian Şerbescu.

În cadrul festivităţii rectorul Vasile Vîntu a amintit şi de bursele oferite stundenţilor în anul universitar trecut, peste 2.500. Tot ieri au fost acordate peste 130 de premii, dintre care două de excelenţă, în valoare de 1.000 de euro fiecare. Laura RADU, Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei