1usamv1
1usamv3

Dimensiune font:

Studenţii de la USAMV au început anul universitar

| 17-09-2019 11:24

 

Universitatea este prima din Iaşi unde s-au deschis cursurile noului an academic * la USAMV sunt înscrişi aproximativ 4.500 de studenţi, peste 830 fiind în primul an * ieri au fost acordate şi premii pentru cei mai merituoşi

 

 

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a răsunat ieri celebrul imn „Gaudeamus igitur”, marcându-se astfel deschiderea anului de învăţământ. De altfel, USAMV este prima unitate de învăţământ superior din Iaşi care a deschis oficial anul universitar 2019-2020, festivitatea fiind organizată în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”.

La eveniment au fost prezente oficialităţi locale, rectori şi prorectori ai universităţilor publice din Iaşi, directorii colegiilor agricole, directori de staţiuni de cercetare de profil din Regiunea Nord-Est şi de instituţii deconcentrate judeţene, directori de societăţi agricole de top şi reprezentanţi ai altor instituţii partenere, alături de întreaga comunitate academică a universităţii.

Ceremonia i-a avut în prim plan pe studenţii aflaţi în primul an de studii, la USAMV Iaşi fiind înmatriculaţi în anul I, la forma de studiu Licenţă, peste 830 de tineri. Instituţia academică are aproximativ 4.500 de studenţi, la cele trei cicluri universitare, după cum a spus în discursul său din deschidere rectorul Vasile Vîntu. „Educaţia trebuie să fie cu adevărat prioritate naţională, trebuie focalizată pe formare multivalorică a resursei umane pentru a asigura o cât mai bună integrare a tinerilor într-o economie cu o dinamică rapidă, concurenţială, bazată pe competenţă şi valoare. Şcoala, în ansamblul ei, este considerată, pe bună dreptate, deschizătoare de noi orizonturi, formatoare de oameni şi caractere. În acest context, învăţământul superior reprezintă forma cea mai importantă de pregătire intelectuală şi profesională a resursei umane. Din aceste motive, USAMV din Iaşi promovează şi are ca obiectiv major şi în acest an excelenţa şi calitatea, informarea şi perfecţionarea noii generaţii, precum şi formarea continuă a forţei de muncă din arealul nostru de competenţă, a spus rectorul USAMV.

Printre invitaţi s-au aflat şi rectorul Universităţii de Arte „George Enescu”, prof. univ. dr. Atena Simionescu, rectorul UMF „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, prorectorul Neculai Seghedin, din partea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, rectorul Corneliu Iaţu, din partea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Ion Vicovan, din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, alături de care s-au aflat primarul Mihai Chirica şi prefectul Marian Şerbescu.

Cursurile universitare au fost deschise cu o prelegere simbolică, susţinută de către Gerard Jităreanu, preşedintele Senatului, având drept temă „2019 – Anul cărţii”.

Din partea autorităţilor locale a luat cuvântul primarul Iaşului, Mihai Chirica. România în continuare se află pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte educaţia. De aici poate şi starea mea de revoltă când sunt nevoit să amintesc acest lucru acelor care decid destinele ţării noastre astăzi, dar şi cu o trecere în revistă a celor care au decis în anii în care au trecut. România este ţara cu cel mai mare număr de absenteism şcolar din Europa, ţara cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare. România este ţara cu cel mai mare abandon şcolar. România a devenit, din păcate, ţara pe ultimul loc în statistica europeană în ceea ce priveşte activitatea de cercetare şi inovare. A reuşit să ne depăşească şi Ucraina, care a făcut cercetare şi inovare în stare de război”, a spus primarul Mihai Chirica.

El a oferit şi una dintre cauzele acestei situaţii: „Dacă cei care fac legi despre educaţie au furat studii, au furat doctorate, sunt agramaţi şi sunt puşi în măsură să răspundă nivelului de educaţie al acestui popor, oare ce pretenţii avem? Câţi dintre parlamentarii din 1990 încoace şi-au terminat bacalaureatul la 18 ani? Câţi dintre ei au terminat studiile universitare la 23-24 de ani? Câţi dintre cei care au terminat la 24 de ani le-au făcut la o universitate recunoscută măcar în topul primelor zece din România şi dinafara ţării? Câţi dintre cei care şi-au dat doctoratul l-au absolvit în una din aceste universităţi? Câţi dintre profesorii care au condus lucrările de doctorat pot spune cu mâna pe Biblie că a fost o lucrare cinstită? Trecând în revistă toate acestea putem trage o concluzie şi să vedem câte din legile care au vizat educaţia românilor de 30 de ani sunt cu adevărat necesare acestui stat şi care a fost rezultatul aplicării acestor legi”.

În discursul său, prefectul Marian Şerbescu a fost total de acord că resursa cea mai importantă a Iaşului o reprezintă studenţii şi mediul universitar de elită. „Formularea mediu universitar de elită nu este, mai ales în cazul USAMV, simpla expresie a unui patriotism local. În ultimul deceniu universitatea a parcurs un drum lung în pas cu dezvoltarea domeniului său de activitate. Îmbucurător pe această direcţie este faptul că universitatea şi-a stabilit ca prioritate în acest an excelenţa în educaţie şi cercetare plecând de la vasta sa bază materială. Investiţiile din ultima perioadă se înscriu în linia generală a îmbunătăţirii condiţiilor de studiu şi de cercetare prin dotarea cu tehnologii şi aparatură de ultimă oră. Studenţii de azi au toate condiţiile de a deveni specialiştii de mâine, au profesori inimoşi şi o bază materială modernă, a spus Marian Şerbescu.

În cadrul festivităţii rectorul Vasile Vîntu a amintit şi de bursele oferite stundenţilor în anul universitar trecut, peste 2.500. Tot ieri au fost acordate peste 130 de premii, dintre care două de excelenţă, în valoare de 1.000 de euro fiecare. Laura RADU, Maura ANGHEL

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
ALERTĂ Crește numărul de decese COVID-19, în România. Victimele sufereau și de alte afecțiuni
05/06/2020 11:30

 Sursă: INSP Deces 1306 Bărbat, 67 ani, judet Bacău. Dată confirmare: 06.05.2020. Dată deces: 05.06.2020. Comorbidităti: boala cardiaca. Deces nr 1307 Bărbat, 51 ani, judet Ilfov. Dată conf ...

Wizz Air reia, vineri, cursele Iaşi – Tel Aviv
05/06/2020 08:43

Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu, a transmis faptul că de maine, 5 iunie 2020, zborurile operate de compania Wizz Air va relua cursele Iaşi – Tel Aviv. În contextul ...

O nouă ediţie a „Pieţei verzi de weekend”
05/06/2020 00:00

  Sambătă şi duminică, 6 şi 7 iunie, va fi organizată o nouă ediţie a evenimentului „Piaţa verde de weekend”, o iniţiativă a Primăriei Municipiului Iaşi in parteneriat cu Asoc ...

Primăria va moderniza încă nouă terenuri de sport ale unităţilor şcolare
05/06/2020 00:00

  Municipalitatea ieşeană va amenaja cate un teren de sport modern la incă nouă instituţii de invăţămant preuniversitar. Primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii firmei Andru Solutions SRL a ...

Consiliu Local se întruneşte de urgenţă, pentru a salva fotbalul ieşean!
05/06/2020 00:00

  Şefii Politehnicii Iaşi au depus ieri dimineaţă la Primăria Iaşi documentaţia necesară in vederea obţinerii unui nou ajutor din partea Consiliului Local. Materialul are la bază prevede ...

Se montează şina de tramvai în Tudor Vladimirescu
05/06/2020 00:00

  Lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai continuă in ritm foarte bun pe santierul din zona Tudor Vladimirescu – Calea Chisinăului, unde au loc următoarele activităti: executia lucr ...

Parcările publice vor fi gestionate electronic
05/06/2020 00:00

  Municipalitatea organizează in această perioadă o licitatie pentru achizitia unui sistem de parcare cu senzori. Procedura are o prevedere financiară de 840.336,13 lei, fără TVA (1 milion lei, ...

Cei de la Probaţiune l-au aşteptat inutil: hoţul era în puşcărie!
04/06/2020 21:29

Vasile Iulian Lucan, acum in varstă de 23 de ani, este unul dintre numeroşii hoţi de buzunare de tip „azi sunt prinşi, maine apar iarăşi pe traseu”, el invăţand a specula la maxim hibele leg ...

Ștrandul din Piatra-Neamț ar putea fi deschis peste câteva zile!
04/06/2020 21:18

* in conditiile in care măsurile de relaxare dispuse la nivel national o vor permite, deschiderea zonelor de plajă si a bazinelor din Strandul Municipal ar putea fi după data de 15 iunie * municipalitatea a ...

Percheziţii la Suceava, după confiscarea a 5,6 milioane de ţigarete!
04/06/2020 21:17

* acţiunea a fost efectuată in continuarea capturilor realizate la data de 24 februarie 2020, cand oamenii legii din Suceava au identificat atat pe timpul transportului intr-un autovehicul, precum şi ulterio ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!