Sute de minore devin mame, an de an, la Iași

1mame minore

Dimensiune font:

| 29-05-2022 15:38

* anul trecut, la Iași au născut peste 200 de minore * îngrijorător este faptul că aproape 20 dintre acestea au devenit mămici la... 15 ani * în primele patru luni ale anului 2022, doar la Marternitatea „Cuza Vodă” au fost înregistrate 30 de mame minore * majoritatea minorelor gravide provin din mediul rural sau din familii defavorizate, însă trendul este în schimbare  

Mame minore, copii cu copiii, au schimbat păpuşa cu un bebeluş... Auzim tot mai des astfel de etichete puse fetelor care deşi nu au 18 ani au devenit mame. Pentru unii sunt doar nişte cifre din statistici, pentru alţii poveşti şi lecţii de viaţă. Dincolo de toate acestea, astfel de cazuri ne arată lipsa de educaţie pentru sănătate şi incapacitatea noastră, a tuturor, de a proteja copiii vulnerabili.

La maternitatea „Elena Doamna”, în cursul anului 2021 au născut 62 gravide care aveau vârsta mai mică de 18 ani. Cea mai tânără mămică a fost o fată care nu a împlinit încă 14 ani. În cursul anului 2021, comparativ cu 2020, la Maternitatea „Elena Doamna” au născut mai multe  minore . „Şi în acest an, ţara noastră se menţine pe primul loc în Europa la nivelul mamelor minore. Numărul ar putea fi mai mare, dacă ar fi să ne raportăm la populaţia totală, implicit cea migrantă. E posibil ca această cifră să fie mai mare decât ceea ce adunăm noi în interiorul graniţelor. E un subiect foarte dureros”, a declarat Martinescu, managerul managerul Maternităţii „Elena Doamna”.  

Creşte incidenţa mamelor minore nu doar în Iaşi sau în România

Şi la Maternitatea „Cuza Vodă” numărul celor care au devenit mame înainte de a împlini vârsta majoratului este îngrijorător de mare. Mai precis, 140 de tinere cu vârste între 13 şi 17 ani au devenit mame. La fel de îngrijorător este faptul că 14 din cele 140 de minore au devenit mămici la 15 ani. Tot statisticile arată că în primele patru luni ale anului 2022 au fost 30 de minore care au devenit mămici.

Majoritatea minorelor gravide provin din mediul rural sau din familii defavorizate. Însă se pare că trendul începe să se schimbe. Este o creştere a incidenţei mamelor minore nu doar în Iaşi sau în România, ci şi Belgia, Olanda, Franţa, SUA. Problema e că procentul minorelor care rămân gravide este mai mare la noi în comparaţie cu alte ţări, din punct de vedere al raportului la numărul de locuitori. Dacă în urmă cu 10 ani erau mai multe minore gravide din mediul rural care năşteau, în momentul de faţă pot să spun că numărul minorelor înscepe să fie mai numeros în mediul urban decât în mediul rural, a spus prof.dr. Mircea Onofriescu.

Cele mai multe dintre tinerele mămici spun că nu au avut acces la informaţii privind prevenirea sarcinilor timpurii sau nedorite. De aceea, medicii pledează pentru introducerea orelor de educaţie sanitară. În timpul acestor cursuri trebuie să le explicăm elevilor şi despre contracepţie, şi despre bolile cu transmitere sexuală, acele BTS-uri, şi despre vaccinul anti HPV sau despre riscurile pe care le produce obezitatea sau despre faptul că dacă nu ai o ţinută corectă în clasă poţi să faci scolioză sau alte afecţiuni ale coloanei vertebrale. Plus o mie de alte lucruri, spre exemplu, cum să nu te infectezi cu hepatită, sifilis, HIV şi aşa mai departe. Fără educaţie sanitară tragediile vor continua, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

„Minorele care rămân gravide au multe probleme de sănătate, au patologii asociate”

Din nefericire, aceste minore nu au condiţii de trai şi nici parte de supraveghere şi îngrijire medicală în timpul sarcinii, la spital ajung în stare precară, iar ulterior dau naştere unor bebeluşi care, la rândul lor, au probleme de sănătate. „Organismul nu este bine format la vârste de 14-15 ani. Pe la 17-18 ani doar unele fete sunt dezvoltate corespunzător. Dar toate aceste minore care rămân gravide au multe alte probleme de sănătate, au patologii asociate. În primul rând organismul nu e suficient de bine dezvoltat să ducă în bune condiţii o sarcină până la termen. Se ajunge la un risc mai mare de avort în trimestrul I sau II de sarcină, sau la naştere prematură. În al doilea rând, au foarte multe infecţii sexuale, infecţii genitale, care la rândul lor cresc riscul de naştere prematură. Sunt foarte multe gravide minore care au anemii netratate. Sarcinile lor nu sunt urmărite corespunzător, pentru că fetiţele îşi ascund sarcinile chiar şi de familie, nu mai spun că nu merg la medic pentru a-şi face controalele şi analizele necesare. Foarte multe dintre aceste sarcini sunt cu întârzieri de creştere intrauterină. Adică, fătul nu se mai dezvoltă corespunzător. Asta datorită faptului că placenta acestor minore nu mai are o funcţie normală. Bineînţeles, acel copil se va naşte şi prematur şi cu o greutate mai mică decât vârsta gestaţională. El va trebui să stea mult timp în terpaie intensivă, va deveni un copil fragil care va avea risc de boli pulmonare, şi tot felul de sechele de dezvoltare atât neuropsihică dar şi motorie. Aceşti copii prematuri au aceste riscuri. Deci, din punct de vedere medical, prezintă un risc crescut de complicaţii atât pentru mame, cât şi pentru copiii lor, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu. 

Lăsând la o parte tragediile care se întâmplă în şcoală - minorele sunt nevoite să întrerupă studiile, sau în familie sunt bătute, izgonite şi alungate, repercusiunile nu sunt doar asupra lor, şi asupra copiilor acestora. Cel mai trist este că nu au parte nici de un viitor. O sarcină schimbă viaţa. Din punct de vedere emoţional, minorele gravide intră într-o criză. Astfel, apare criza de sarcină. Adică se activează în momentul în care minora nu ştie ce să facă, cum să procedeze cel mai corect. În cazul în care nu are sprijin emoţional, situaţia minorelor însărcinate nu este prea favorabilă. Sprijinul ar trebui să vină în primul rând din partea familiei. Minorele gravide care au ajuns la maternitate şi cu care am lucrat eu nu aveau sprijin din partea familiei, a partenerului. Mama, tata şi partenerul sunt factori foarte importanţi. Când spun sprijin mă refer la sprijinul emoţional, psihologic, spiritual şi financiar. Fiecare dintre aceste paliere e important, cred eu, şi nu se poate unul fără altul, a spus Anca Pulpa, psiholog ProVita de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care colaborează cu medicii de la Elena Doamna.

În astfel de cazuri e nevoie de sprijinul familiei extinse, al comunităţii sau organizaţiilor neguvernamentale. Sunt psihologi, asistenţi sociali, preoţi, o întreagă echipă, în cadrul asociaţiei noastre care se ajută gravide aflate în situaţie deosebită, printre ele fiind şi minore, a spus psihologul Anca Pulpa. Laura RADU

 

 

  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Zeci de şoferi ieşeni depistaţi băuţi şi drogaţi, la volan!
28/06/2022 16:09

Dintre aceste sancţiuni, 18 au fost aplicate pentru conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, sub limita de infractiune, conducătorilor auto fiindu-le retinut, in vederea suspendării, permisul de condu ...

Cât de bogat este primarul Iaşului
28/06/2022 15:02

    Tabăra PNL din Consiliul Local defilează cu declaratiile de avere substanţiale. Avocatul Eduard Boz, devenit intre timp şeful Asociaţiei Metropolitană de Transport Public , a trecut in dec ...

Ţigări, ness şi coniac, la schimb cu două găini
28/06/2022 14:43

În noaptea de 7 spre 8 decembrie 2021, Mihăiţă P. (16 ani) şi Narcis P. (17 ani) au dat atacul la magazinul sătesc din Manzăteşti. Au fost ajutaţi chiar de către agentul de pază, Vasile N.,un ve ...

Cuplurile infertile din Iași vor putea primi finanțare pentru fertilizare in vitro
28/06/2022 14:24

 Proiectul FIV „O sansă pentru cuplurile infertile” este destinat cuplurior infertile care vor să aibă un copil. Autoritătile spun că vin in sprijinul familiilor care nu-si permit aceste p ...

Poţi călători de la Iaşi la Constanţa cu avionul, dar cu escală... la Londra!
28/06/2022 14:21

  Ne aflăm in plin sezon estival si multi ieşeni aleg litoralul romanesc pentru petrecerea concediului. Din Iasi pană in Constanta sunt aproximativ 410 kilometri care pot fi parcursi doar cu masina sau ...

 Ghid de supravieţuire pe caniculă
28/06/2022 14:17

  Romania este străbătută de un val de caniculă in acest zile. Medicii atrag atentia si recomandă o serie de măsuri pentru a evita problemele. „Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp in ...

Pogromul din 1941, comemorat la Cimitirul Evreiesc
28/06/2022 14:09

Victimele atrocităţilor comise in urmă cu 81 de ani la Iaşi au fost comemorate de autorităţile locale şi oficialităţi centrale, cat şi de reprezentanţi ai ambasadei Israelului, Republicii Moldova şi ...

 Zeciştii Iaşului îşi dezvăluie secretele succesului
28/06/2022 14:07

  Nouă absolvenţi de liceu din Iaşi au obtinut media 10 la examenele de Bacalaureat. Opt dintre ei, mai bine spus, opt dintre ele, au susţinut Bacalaureatul in această sesiune, cel de-al nouălea fii ...

Ieşean iertat după ce a furat un aparat de bărbierit
28/06/2022 11:46

Ieşeanul Neculai G. (39 de ani) a stat sub un stress maxim mai bine de trei ani, fiind la un pas de puşcărie după o nesăbuinţă comisă la beţie. În după-amiaza de 11 mai 2019, după cateva ore bu ...

Prinţu Căldăraru, încă cinci ani de puşcărie, după ce a jefuit un cioban
28/06/2022 11:39

În ziua cu pricina, in vreme ce umbla hai-hui prin Campusul Tudor Vladimirescu, Prinţu a dat nas in nas cu un anume Ciprian S., un cioban care lucrase la o stană din Banat şi care tocmai luase leafa. A ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei