Tot mai mulţi ieşeni cad în patima jocurilor de noroc

default

Dimensiune font:

| 12-09-2018 14:16

* în ultimii doi ani, peste 20 de ieşeni au fost afectaţi de ludomanie sau, mai exact, aceştia au dat în patima jocurilor de noroc * totuşi, ei sunt doar cei care, îndrumaţi de rude sau chiar din proprie iniţiativă, au cerut ajutorul medicilor şi au fost diagnosticaţi cu această dependenţă * nu există o estimare a persoanelor afectate de această dependenţă, dar specialiştii susţin că sunt tot mai multe, la fel ca şi sălile de jocuri din Iaşi

Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi, susţin că se confruntă în fiecare an cu cazuri de persoane care sunt dependente de jocuri de noroc. Aceştia afirmă că jocul patologic de noroc este o afecţiune biopsihosocială complexă ce poate avea repercusiuni devastatoare asupra individului şi familiei sale.

Deşi tot mai mulţi ieşeni suferă, în realitate, de această afecţiune, puţini sunt cei care solicită ajutorul psihiatrilor.

Nu concepe viaţa fără jocurile de noroc”

Astfel, medicii ieşeni au precizat, dând ca exemplu persoanele dependente de pariuri sportive, că ele pur şi simplu nu se pot abţine de la această activitate, fiind în stare să facă orice pentru a-şi satisface plăcerea. „Un astfel de pacient nu poate concepe viaţa fără jocurile de noroc! Un dependent de jocuri de noroc prezintă ca principală caracteristică pierderea logicii în timpul parierii: are convingeri iraţionale distorsionate în etapele jocului, se foloseşte de algoritmi şi are paşi calculaţi empiric. De asemena, prezintă o capacitate empatică: persoana se consideră suficient de specială, încât să i se întâmple miracolul câştigului”, a precizat dr. Elena Popescu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi.

Conform acesteia, speranţa şi nevoia de câştig sunt de nestăpânit la astfel de persoane, iar, când dependenţa pune stăpânire pe mintea individului, cu toate că la nivel conştient realizează că tot ceea ce face nu este bine şi de multe ori jură că nu va mai juca, tentaţia devine mult mai puternică, prăbuşind barierele raţionale.

Toate acestea au drept consecinţe în timp degradarea persoanei din punct de vedere biopsihosocial. Dependenţa de jocurile de noroc este, poate, una dintre cele mai neobişnuite dependenţe, nefiind una fizică. Este reprezentată de un comportament problematic de joc patologic persistent şi recurent, care determină disconfort sau afectare clinică, precum nevoia de a juca sume tot mai mari de bani pentru a obţine aceeaşi plăcere sau euforie. Individul riscă ceva de valoare în speranţa de a obţine ceva cu o valoare şi mai mare”, a mai spus dr. Elena Popescu.

Medicul psihiatru ieşean susţine că o astfel de persoană depune numeroase eforturi (lipsite de succes) pentru a controla sau reduce jocul patologic de noroc, dar cu foarte multe consecinţe negative asupra vieţii personale, familiale şi profesionale. Aşadar, persoana dependentă de jocuri de noroc planifică noi oportunităţi de a juca, face planuri referitoare la modul în care poate obţine banii cu care să joace, îşi vânează propriile pierderi, se bazează pe alţii că îi vor da banii necesari pentru a ieşi din situaţiile financiare disperate cauzate de jocul de noroc.

Debutul jocului patologic de noroc sau al ludomaniei poate avea loc în timpul adolescenţei sau la adultul tânăr, însă există cazuri în care tulburarea se poate manifesta şi la vârsta mijlocie. De cele mai multe ori, persoanele dependente de jocurile de noroc prezintă distorsiuni ale gândirii, cum ar fi negare (eu nu joc la păcănele), superstiţii (eu ştiu că miercurea şi vinerea sunt zile ideale pentru păcănele şi pariuri), prezintă un tipar de joc care creşte treptat atât în ceea ce priveşte frecvenţa, cât şi ca sumă pariată”, a adăugat psihiatrul.

Potrivit acestuia, astfel de persoane îşi creează sisteme perfecţionate în timp, respectiv sentimentul de putere şi control asupra evoluţiei norocului şi şansei, precum şi despre o încredere exagerată.

Probleme cu consumul de substanţe

Specialiştii afirmă că tiparul de joc al persoanei dependente poate fi regulat sau periodic, iar aceasta joacă mai mult în perioadele de stres sau depresie.

Din punct de vedere al evoluţiei, această tulburare poate evolua cu perioade de joc masiv şi probleme severe corelate cu consum de substanţe, perioade de abstinenţă totală şi perioade de joc neproblematic. Printre factorii de risc incriminaţi se numără: utilizarea alcoolului, comportamentul antisocial, depresia, utilizarea de canabis şi droguri ilicite, educaţia precară, statusul socio-economic. Există un grad de agregare între ludomanie şi tulburarea de personalitate antisocială, tulburările depresivă şi bipolară şi alte tulburări ale consumului de substanţe, în special cele care implică alcoolul”, a mai spus dr. Elena Popescu.

Potrivit acesteia, unele persoane dependente de jocurile de noroc sunt impulsive, energice, exagerat de preocupate să obţină aprobarea celorlalţi şi exagerat de generoase când câştigă, dar sunt şi persoane dependente de jocurile de noroc care sunt deprimate şi singure. „Acestea din urmă joacă atunci când se simt vinovate. Tot la această din urmă categorie poate apărea ideaţia suicidală (aproximativ 10% - 15% prezintă o tentativă de suicid). Mai mult, jocului patologic de noroc i se asociază o stare generală de sănătate precară. Unele tulburări, precum tahicardia şi angina, sunt mai frecvente la aceste persoane, decât în populaţia generală, dar apar şi tulburări psihice, precum cele anxioase, depresive şi tulburările consumului de substanţe. Astfel, se creează un cerc vicios în ceea ce priveşte dezvoltarea şi întreţinerea tulburărilor psihice mentionate”, afirmă medicul ieşean.

Peste 2,4 milioane de jucători

Potrivit studiului „Jocurile de noroc în România”, proiect realizat de GfK România pentru Asociaţia Romslot şi Romanian Bookmakers, incidenţa jocurilor de noroc în ţara noastră este de 15%. Astfel, potrivit studiului menţionat, 2,4 milioane de indivizi cu vârste de peste 18 ani au practicat jocuri de noroc cel puţin o dată, iar cei mai mulţi jucători sunt bărbaţi între 18 şi 24 de ani, necăsătoriti, din mediul urban. Incidenţa dezvoltării de probleme de joc în rândul populaţiei României cu vârsta peste 18 ani este de 0,6%, respectiv 98.000 de indivizi. „Opţiunile terapeutice sunt reprezentate de terapia medicamentoasă şi psihoterapie. Terapia medicamentoasă este reprezentată de antidepresive, antagonişti de opioide şi stabilizatori ai dispoziţiei. Concomitent cu terapia medicamentoasă se asociază terapia cognitiv-comportamentală, care identifică şi caracterizează distorsiunile cognitive din dependenţa de jocuri de noroc, terapia familială necesară pentru suport, educaţie şi eliminarea comportamentului şi terapia de grup”, a încheiat dr. Elena Popescu.

Peste 20 de pacienţi în ultimii ani

Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi, afirmă că, în ultimii doi ani, au fost internaţi 23 de pacienţi diagnosticaţi cu patologie „jocuri de noroc”. Totuşi, specialiştii susţin că, în realitate, există mult mai multe persoane cu acest gen de afecţiune, ce refuză să ceară ajutorul medicilor, din cauza unui sentiment acut de ruşine sau pentru că pur şi simplu nu vor să recunoască faptul că au o problemă.

Totuşi, există şi persoane care ajung în faţa medicilor, pentru a fi ajutaţi. Unul dintre ei este un tânăr din municipiul Iaşi, care a fost adus de părinţii săi la instituţia medicală.

Am vrut să văd dacă sunt un om norocos. Am crezut şi că pot câştiga bani mai uşor, însă lucrurile au stat altfel. Dacă la început mai câştigam câte ceva, în timp am ajuns să pierd totul. Am început să duc la amanet lucruri de prin casă, să fur de la prieteni... Pur şi simplu nu mă puteam abţine. Dacă vedeam o sală de păcănele, mă lua cu transpiraţii dacă nu intram. Îmi tremurau mâinile până atingeam aparatul. După aia îmi reveneam şi începeam să joc până pierdeam toţi banii. Mă şi împrumutam şi aşa se întâmpla aproape zi de zi. Nu jucam niciodată duminica, mai mult din superstiţie. Aia era cea mai grea zi. Lunea o luam de la capăt, sperând că voi avea noroc. Nu am înţeles că am o problemă decât când am fost adus de părinţi aici”, a declarat I.P., unul dintre pacienţii Institutului de Psihiatrie „Socola”, diagnosticat cu această afecţiune.

O cifră oficială a persoanelor care au această patimă nu există, dar sălile de jocuri din Iaşi sunt tot mai pline. Dan CONSTANTINESCU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei