default

Dimensiune font:

Tot mai mulţi ieşeni cad în patima jocurilor de noroc

| 12-09-2018 14:16

* în ultimii doi ani, peste 20 de ieşeni au fost afectaţi de ludomanie sau, mai exact, aceştia au dat în patima jocurilor de noroc * totuşi, ei sunt doar cei care, îndrumaţi de rude sau chiar din proprie iniţiativă, au cerut ajutorul medicilor şi au fost diagnosticaţi cu această dependenţă * nu există o estimare a persoanelor afectate de această dependenţă, dar specialiştii susţin că sunt tot mai multe, la fel ca şi sălile de jocuri din Iaşi

Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi, susţin că se confruntă în fiecare an cu cazuri de persoane care sunt dependente de jocuri de noroc. Aceştia afirmă că jocul patologic de noroc este o afecţiune biopsihosocială complexă ce poate avea repercusiuni devastatoare asupra individului şi familiei sale.

Deşi tot mai mulţi ieşeni suferă, în realitate, de această afecţiune, puţini sunt cei care solicită ajutorul psihiatrilor.

Nu concepe viaţa fără jocurile de noroc”

Astfel, medicii ieşeni au precizat, dând ca exemplu persoanele dependente de pariuri sportive, că ele pur şi simplu nu se pot abţine de la această activitate, fiind în stare să facă orice pentru a-şi satisface plăcerea. „Un astfel de pacient nu poate concepe viaţa fără jocurile de noroc! Un dependent de jocuri de noroc prezintă ca principală caracteristică pierderea logicii în timpul parierii: are convingeri iraţionale distorsionate în etapele jocului, se foloseşte de algoritmi şi are paşi calculaţi empiric. De asemena, prezintă o capacitate empatică: persoana se consideră suficient de specială, încât să i se întâmple miracolul câştigului”, a precizat dr. Elena Popescu, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi.

Conform acesteia, speranţa şi nevoia de câştig sunt de nestăpânit la astfel de persoane, iar, când dependenţa pune stăpânire pe mintea individului, cu toate că la nivel conştient realizează că tot ceea ce face nu este bine şi de multe ori jură că nu va mai juca, tentaţia devine mult mai puternică, prăbuşind barierele raţionale.

Toate acestea au drept consecinţe în timp degradarea persoanei din punct de vedere biopsihosocial. Dependenţa de jocurile de noroc este, poate, una dintre cele mai neobişnuite dependenţe, nefiind una fizică. Este reprezentată de un comportament problematic de joc patologic persistent şi recurent, care determină disconfort sau afectare clinică, precum nevoia de a juca sume tot mai mari de bani pentru a obţine aceeaşi plăcere sau euforie. Individul riscă ceva de valoare în speranţa de a obţine ceva cu o valoare şi mai mare”, a mai spus dr. Elena Popescu.

Medicul psihiatru ieşean susţine că o astfel de persoană depune numeroase eforturi (lipsite de succes) pentru a controla sau reduce jocul patologic de noroc, dar cu foarte multe consecinţe negative asupra vieţii personale, familiale şi profesionale. Aşadar, persoana dependentă de jocuri de noroc planifică noi oportunităţi de a juca, face planuri referitoare la modul în care poate obţine banii cu care să joace, îşi vânează propriile pierderi, se bazează pe alţii că îi vor da banii necesari pentru a ieşi din situaţiile financiare disperate cauzate de jocul de noroc.

Debutul jocului patologic de noroc sau al ludomaniei poate avea loc în timpul adolescenţei sau la adultul tânăr, însă există cazuri în care tulburarea se poate manifesta şi la vârsta mijlocie. De cele mai multe ori, persoanele dependente de jocurile de noroc prezintă distorsiuni ale gândirii, cum ar fi negare (eu nu joc la păcănele), superstiţii (eu ştiu că miercurea şi vinerea sunt zile ideale pentru păcănele şi pariuri), prezintă un tipar de joc care creşte treptat atât în ceea ce priveşte frecvenţa, cât şi ca sumă pariată”, a adăugat psihiatrul.

Potrivit acestuia, astfel de persoane îşi creează sisteme perfecţionate în timp, respectiv sentimentul de putere şi control asupra evoluţiei norocului şi şansei, precum şi despre o încredere exagerată.

Probleme cu consumul de substanţe

Specialiştii afirmă că tiparul de joc al persoanei dependente poate fi regulat sau periodic, iar aceasta joacă mai mult în perioadele de stres sau depresie.

Din punct de vedere al evoluţiei, această tulburare poate evolua cu perioade de joc masiv şi probleme severe corelate cu consum de substanţe, perioade de abstinenţă totală şi perioade de joc neproblematic. Printre factorii de risc incriminaţi se numără: utilizarea alcoolului, comportamentul antisocial, depresia, utilizarea de canabis şi droguri ilicite, educaţia precară, statusul socio-economic. Există un grad de agregare între ludomanie şi tulburarea de personalitate antisocială, tulburările depresivă şi bipolară şi alte tulburări ale consumului de substanţe, în special cele care implică alcoolul”, a mai spus dr. Elena Popescu.

Potrivit acesteia, unele persoane dependente de jocurile de noroc sunt impulsive, energice, exagerat de preocupate să obţină aprobarea celorlalţi şi exagerat de generoase când câştigă, dar sunt şi persoane dependente de jocurile de noroc care sunt deprimate şi singure. „Acestea din urmă joacă atunci când se simt vinovate. Tot la această din urmă categorie poate apărea ideaţia suicidală (aproximativ 10% - 15% prezintă o tentativă de suicid). Mai mult, jocului patologic de noroc i se asociază o stare generală de sănătate precară. Unele tulburări, precum tahicardia şi angina, sunt mai frecvente la aceste persoane, decât în populaţia generală, dar apar şi tulburări psihice, precum cele anxioase, depresive şi tulburările consumului de substanţe. Astfel, se creează un cerc vicios în ceea ce priveşte dezvoltarea şi întreţinerea tulburărilor psihice mentionate”, afirmă medicul ieşean.

Peste 2,4 milioane de jucători

Potrivit studiului „Jocurile de noroc în România”, proiect realizat de GfK România pentru Asociaţia Romslot şi Romanian Bookmakers, incidenţa jocurilor de noroc în ţara noastră este de 15%. Astfel, potrivit studiului menţionat, 2,4 milioane de indivizi cu vârste de peste 18 ani au practicat jocuri de noroc cel puţin o dată, iar cei mai mulţi jucători sunt bărbaţi între 18 şi 24 de ani, necăsătoriti, din mediul urban. Incidenţa dezvoltării de probleme de joc în rândul populaţiei României cu vârsta peste 18 ani este de 0,6%, respectiv 98.000 de indivizi. „Opţiunile terapeutice sunt reprezentate de terapia medicamentoasă şi psihoterapie. Terapia medicamentoasă este reprezentată de antidepresive, antagonişti de opioide şi stabilizatori ai dispoziţiei. Concomitent cu terapia medicamentoasă se asociază terapia cognitiv-comportamentală, care identifică şi caracterizează distorsiunile cognitive din dependenţa de jocuri de noroc, terapia familială necesară pentru suport, educaţie şi eliminarea comportamentului şi terapia de grup”, a încheiat dr. Elena Popescu.

Peste 20 de pacienţi în ultimii ani

Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola”, din Iaşi, afirmă că, în ultimii doi ani, au fost internaţi 23 de pacienţi diagnosticaţi cu patologie „jocuri de noroc”. Totuşi, specialiştii susţin că, în realitate, există mult mai multe persoane cu acest gen de afecţiune, ce refuză să ceară ajutorul medicilor, din cauza unui sentiment acut de ruşine sau pentru că pur şi simplu nu vor să recunoască faptul că au o problemă.

Totuşi, există şi persoane care ajung în faţa medicilor, pentru a fi ajutaţi. Unul dintre ei este un tânăr din municipiul Iaşi, care a fost adus de părinţii săi la instituţia medicală.

Am vrut să văd dacă sunt un om norocos. Am crezut şi că pot câştiga bani mai uşor, însă lucrurile au stat altfel. Dacă la început mai câştigam câte ceva, în timp am ajuns să pierd totul. Am început să duc la amanet lucruri de prin casă, să fur de la prieteni... Pur şi simplu nu mă puteam abţine. Dacă vedeam o sală de păcănele, mă lua cu transpiraţii dacă nu intram. Îmi tremurau mâinile până atingeam aparatul. După aia îmi reveneam şi începeam să joc până pierdeam toţi banii. Mă şi împrumutam şi aşa se întâmpla aproape zi de zi. Nu jucam niciodată duminica, mai mult din superstiţie. Aia era cea mai grea zi. Lunea o luam de la capăt, sperând că voi avea noroc. Nu am înţeles că am o problemă decât când am fost adus de părinţi aici”, a declarat I.P., unul dintre pacienţii Institutului de Psihiatrie „Socola”, diagnosticat cu această afecţiune.

O cifră oficială a persoanelor care au această patimă nu există, dar sălile de jocuri din Iaşi sunt tot mai pline. Dan CONSTANTINESCU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Abordări didactice moderne pentru profesorii ieşeni
21/08/2019 19:12

O echipă formată din cinci cadre didactice de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iaşi a participat la o nouă etapă a proiectul Erasmus+ Innovative Teaching Methods for teachers, school ...

Stocul de sânge, aproape inexistent la Iaşi!
21/08/2019 19:07

Cei de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi lansează un nou apel pentru cei care pot dona sange. Apelul a fost publicat pe pagina de socializare a instituţiei medicale. „Suntem ingrijoraţi ...

Peste 100 de chiulangii la „Bacul de toamnă”
21/08/2019 19:05

Prima probă din sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat s-a derulat cu bine. În judeţul Iaşi nu au fost inregistrate incidente şi niciun candidat nu a fost eliminat din examen. Din cei 699 can ...

Un şofer beat şi drogat, care a fost la un pas să strivească un copil, nu reprezintă pericol public
21/08/2019 19:04

 Dumitru Maricel Stan (55 de ani), un anonim patron de sală de jocuri de noroc, a dobandit o notorietate ce nu-i face deloc cinste, in noaptea de 22 iulie a.c. Beat criţă şi drogat temeinic, acesta a i ...

Senatorul, privilegiile şi furia sindicaliştilor
21/08/2019 19:01

USLIP IAŞI solicită senatorului liberal Florin Ciţu să prezinte scuze pentru afirmaţiile făcute pe pagina sa de socializare „Îi transmitem domnului Florin Ciţu că salariile din Educaţie, d ...

Accident grav la Vaslui
21/08/2019 18:35

    Un autobuz care efectua curse periodice Vaslui-Albeşti a fost implicat, ieri, intr-un accident rutier la ieşirea din municipiul Vaslui, pe DN24, in localitatea Muntenii de Jos. Potrivit purt ...

21/08/2019 17:35

 Din investigatiile efectuate pană in prezent, s-a constatat faptul că, la data de 19 august a.c., un bărbat, de 55 de ani, din municipiul Iasi ar fi condus un autoturism, pe raza municipiului Iasi, ava ...

 Soferi  amendati după ce au împrăștiat beton pe o stradă
21/08/2019 16:43

Politistii locali au identificat ieri, 20 august, trei soferi de utilaje care au imprăstiat beton si pietris pe stradă. Soferii au fost amendati cu cate 680 de lei in baza Hotărarii de Consiliu Local 172 / 2 ...

VIDEO-Un șofer băut a luat pe capota mașinii un polițist
21/08/2019 15:49

În această dimineată un agent de la Serviciul Rutier Maramureş a fost lovit in plin de un autoturism al cărui şofer nu a oprit la semnalul regulamentar al poliţistului. Politistul are  ambele ...

„Oraşul, ca şi poezia, se înţelege atunci când îi traversezi străzile la pas”
21/08/2019 11:51

  La Bacău va avea loc, in perioada 23-25 august, cea de-a treia ediţie a evenimentului Street Delivery. Derulat sub sloganul „Poezia in stradă”, evenimentul işi propune să adune artişti ...