2intorsi

Dimensiune font:

Tot mai mulţi ieşeni încep să se sature de mirajul Vestului

| 20-09-2019 12:43

 Nu-i vorba aici despre cei care, după ani de trudă în Occident, s-au întors, au pus pe roate o afacere profitabilă şi n-au absolut niciun motiv să-şi mai caute vreun rost prin străinătate. Nici despre cei plecaţi de ceva vreme, care au prins rădăcini acolo, n-au vreun motiv să revină în ţară, altfel decât în excursii prilejuite de diverse. Subiecţii materialului de faţă sunt acei compatrioţi etichetaţi cândva drept „căpşunari”.

 Oameni plecaţi afară nu pentru a-şi face rost acolo, ci pentru a câştiga un ban muncit, cu care s-o scoată la liman. Oameni care au plecat, s-au întors, iar au plecat şi tot aşa, vreme de aproape decenii. Cândva, era un miraj al Vestului, o certitudine că de-acolo vii cu destui bani ca să-ţi faci aproape orice moft aici. Acum, nu mai e deloc aşa. Tot mai mulţi renunţă la sportul acesta. Pe bună dreptate.

„Ce-s 400 de euro în ziua de azi?!”

Romică e lucrător în construcţii, dar nu unul banal, din ăia care pun gresii şi faianţe. E structurist, a contribuit la ridicarea a zeci de blocuri prin mai toată Germania. Din '92 şi până-n toamna trecută. Dusseldorf, Dortmund, Stuttgart, Hamburg, Ulm, Leipzig, oraşe pe care le ştie mai bine decât Paşcaniul. Civilizaţie, da, aşa e, nu ca la noi. Dar nu-i mai trebuie. La nici 45 de ani, s-a retras acasă, la Iepureni, nu mai vrea în Germania nici măcar ca turist. Mai tuciuriu de felul lui şi ultramodest în diplome pentru CV, e însă foarte priceput. Realist şi exact în socoteli. „Câştigam bani buni acolo, dar, cu toate sacrificiile, de câţiva ani încoace, n-am putut pune deoparte mai mult de 3-400 de euro lunar. Asta, strângând la maxim cureaua. Stăteam câte doi într-o cameră doar cu chiuvetă, cu buda şi duşul la comun, pe hol, mâncam ce era mai ieftin. Nu ratam nicio doză goală de bere ori cola, făceam ecologie acolo. Le băgam în automat şi scoteam 20 eurocenţi pe bucată!”.

Tot ce economisea, trimitea acasă, la familie. A început să intre la idei încă de acum doi ani, când nevastă-sa a ajuns să se tot plângă că nu-s destui banii ce-i trimite. Aşa că s-a hotărât să verifice, să vadă cu ochii lui ce şi cum. Pentru asta, în decembrie a venit acasă chitit să-şi ia o pauză prelungită. A stat, a socotit, a judecat. Acum e hotărât. Rămâne aici. „Ce-s 400 de euro în ziua de azi? Ce poţi face acum cu ei în România? Nicio zecime din câte izbuteai acum 15-20 de ani! Pentru ce să-mi rup sănătatea?”. S-a angajat uşor la o firmă de construcţii din oraş, ia 3.000 lei net fără bonusuri sau ore suplimentare, stă la casa lui, alt confort, alt ambient. Cheltuieli mult mai mici. „Ştii ceva? Acum pun deoparte aproape tot atâta cât reuşeam în Germania. Hai, nu 400, dar 250-300 de euroi tot îi bag la saltea. Dar stau cu nevasta şi copiii, am grădina mea. Cu naveta e mai nasol, mai ales cu drumul bombardat, dar tot e mai bine. Nu mai plec!”, îşi încheie el foarte decis micul discurs.

Despre Cristi am mai scris, în altă conjunctură. Şi el era băgat, cu ani în urmă, la categoria „căpşunari”, deşi job-ul lui presupune o cu totul altă calificare. Are în spate mai bine de două decenii de Italia ca expert-bucătar ultraspecializat. Foarte bine plătit acolo, punea lejer la saltea 500-600 de euro în fiecare lună şi asta locuind în condiţii cel puţin decente, fără a strânge în vreun fel cureaua, precum Romică. Dar ca şi lucrătorul din construcţii, a simţit de la o vreme că în România banii ăştia nu mai reprezintă cine ştie ce valoare, aşa cum era odată. Şi, decât să stea departe de casă, de familie, de prieteni...

Şi-a dat demisia la începutul anului, şi-a încheiat definitiv socotelile în Peninsulă, nici gând să mai meargă vreodată acolo în altă calitate, decât cea de turist. La priceperile lui, şi-a găsit rapid de lucru aici. Undeva, în Palas. Face ce ştie, salariul cam la jumătate de cât lua la Roma, dar e convins că are o calitate a vieţii mult mai bună. E mai liniştit, mai relaxat şi asta contează. Cât despre economii, cam tot pe-acolo.

Poate mai puţini bani, dar linişte şi suficient confort

Ioana e instructor de fitness. Calificare obţinută (cu diplomă de rigoare) în Italia, la începutul secolului. A lucrat acolo până acum câţiva ani. Până când, asemeni celor de mai sus, a ajuns la concluzia că se zbate de pomană, că nu mai înaintează defel. Banii strânşi şi trimişi acasă, aceeaşi ca în anii de început. Dar randamentul lor, din ce în ce mai mic. Mai era şi stressul cu chiriile pentru săli, cu anunţurile de mică publicitate, cu pretenţiile cursantelor etc. A venit acasă, face acelaşi lucru, pe mult mai puţini bani, dar are linişte şi suficient confort ca să nu mai viseze la mirajul Vestului.

Tedi, altcineva despre care am mai vorbit cu altă ocazie. A lucrat ani buni în Belgia, la un abator întins cât două terenuri de fotbal. Muncă epuizantă, la bandă, operaţiuni repetative la modul obsesiv. Frig, stat în picioare câte 8-10 ore, o salopetă grea cât un costum de cosmonaut, cazare într-o magherniţă insalubră, ăsta a fost „preţul succesului”. I-a ajuns, nu-i mai trebuie. „În ziua de azi, lucrul în afară nu-i altceva decât întruchiparea proverbului ăla cum că ce iei pe mere, dai pe pere!”, conchide el filozofic. Aici, cu meseria pe care o stăpâneşte, chiar n-are cum să moară de foame.

În fine, cazul lui Petrică. Şi el, tot în floarea vârstei, tot cu ani la rând lucraţi în Occident. Altă meserie, altă experienţă, dar aceeaşi concluzie. El e electrician cu patalama la mână. Meserie bine plătită în Anglia. Atât de bine că, din 2000 şi până-n 2010, a izbutit să-şi facă o vilă super în satul natal. Însă, la fel, acum vreo patru ani a început să simtă că bate pasul pe loc. S-a întors acasă, a făcut ce-a făcut şi s-a aranjat cu o slujbă la un gigant din domeniul energetic. Leafă frumuşică, 5.000 de lei, plus câte-un ciubuc. Nu-i mai trebuie Albion în veci.

Exemple din astea sunt mult mai multe, s-ar putea face lejer un almanah. Pentru cei care au lucrat acolo, Occidentul nu mai e un punct de mare interes. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Medicii rezidenți și copiii cu nevoi speciale, afectați de deciziile politice
21/10/2019 10:39

    Deputatul botosănean Tamara Ciofu, medic de formatie, a atras atentia că lipsa unui ministru al Educatiei prejudiciază grav tinerii absolventi de Medicină si copiii cu nevoi speciale. &bdquo ...

Se scumpeşte gigacaloria! Diferenţa de preţ va fi suportată de Primărie
21/10/2019 09:30

* noul preţ al gigacaloriei va fi de 385 lei, insă ieşenii vor achita tot 245 lei pentru o gigacalorie * Iaşul se află pe locul 18 intr-un top naţional al oraşelor, după preţul gigacaloriei * la sistem ...

Respirăm praf!
21/10/2019 09:29

* in opinia conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şantiere, lipsa vegetatiei, numărul mare de masini din trafic si inversia te ...

Slănic Moldova, la un pas de faliment
21/10/2019 09:25

      Avertismentul lansat recent de Asociatia Oraselor privind problemele financiare ale multor primprii incepe să devină realitate. Recent, sefii structurii li-au exprima indignarea faţă ...

 

Esplanada Oancea s-a convertit în teren al disputelor politice
21/10/2019 09:25

Municipalitatea ieşeană a reacţionat, prin intermediul unui comunicat de presă, referitor la situaţia din zona Oancea. Aici, locatarii esplanadei au depus la Primăria Iaşi, incă de anul trecut, plan ...

Zeci de universităţi europene de renume îşi caută studenţi la Iaşi
21/10/2019 09:24

* RIUF revine la Iaşi, anul acesta, cu cel mai mare număr de universităţi din Marea Britanie prezente vreodată la un eveniment educaţional din Romania, in ciuda inevitabilului Brexit * in total, peste 100 ...

Cazurile de rujeolă sunt în creștere la Suceava
21/10/2019 08:08

    Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat că alte 60 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate  in perioada 14-18 octombrie, i ...

ANAF face angajări în Moldova
21/10/2019 07:51

    Agentia Natională de Administrare Fiscală (ANAF) a anuntat, pentru 18 octombrie, concursuri de promovare in 58 de functii de conducere din tară. În Moldova sunt scoase la concurs postur ...

Construcția barajului de la Vârfu Câmpului, afectată de criza din Guvern
21/10/2019 05:49

    Constructia barajului de la Varfu Campului si a formării acumulării de apă care va deveni sursa de apă a municipiilor Botosani si Dorohoi va fi una dintre cele mari investitii publice realiz ...