Tot mai mulţi ieşeni încep să se sature de mirajul Vestului

2intorsi

Dimensiune font:

| 20-09-2019 12:43

 Nu-i vorba aici despre cei care, după ani de trudă în Occident, s-au întors, au pus pe roate o afacere profitabilă şi n-au absolut niciun motiv să-şi mai caute vreun rost prin străinătate. Nici despre cei plecaţi de ceva vreme, care au prins rădăcini acolo, n-au vreun motiv să revină în ţară, altfel decât în excursii prilejuite de diverse. Subiecţii materialului de faţă sunt acei compatrioţi etichetaţi cândva drept „căpşunari”.

 Oameni plecaţi afară nu pentru a-şi face rost acolo, ci pentru a câştiga un ban muncit, cu care s-o scoată la liman. Oameni care au plecat, s-au întors, iar au plecat şi tot aşa, vreme de aproape decenii. Cândva, era un miraj al Vestului, o certitudine că de-acolo vii cu destui bani ca să-ţi faci aproape orice moft aici. Acum, nu mai e deloc aşa. Tot mai mulţi renunţă la sportul acesta. Pe bună dreptate.

„Ce-s 400 de euro în ziua de azi?!”

Romică e lucrător în construcţii, dar nu unul banal, din ăia care pun gresii şi faianţe. E structurist, a contribuit la ridicarea a zeci de blocuri prin mai toată Germania. Din '92 şi până-n toamna trecută. Dusseldorf, Dortmund, Stuttgart, Hamburg, Ulm, Leipzig, oraşe pe care le ştie mai bine decât Paşcaniul. Civilizaţie, da, aşa e, nu ca la noi. Dar nu-i mai trebuie. La nici 45 de ani, s-a retras acasă, la Iepureni, nu mai vrea în Germania nici măcar ca turist. Mai tuciuriu de felul lui şi ultramodest în diplome pentru CV, e însă foarte priceput. Realist şi exact în socoteli. „Câştigam bani buni acolo, dar, cu toate sacrificiile, de câţiva ani încoace, n-am putut pune deoparte mai mult de 3-400 de euro lunar. Asta, strângând la maxim cureaua. Stăteam câte doi într-o cameră doar cu chiuvetă, cu buda şi duşul la comun, pe hol, mâncam ce era mai ieftin. Nu ratam nicio doză goală de bere ori cola, făceam ecologie acolo. Le băgam în automat şi scoteam 20 eurocenţi pe bucată!”.

Tot ce economisea, trimitea acasă, la familie. A început să intre la idei încă de acum doi ani, când nevastă-sa a ajuns să se tot plângă că nu-s destui banii ce-i trimite. Aşa că s-a hotărât să verifice, să vadă cu ochii lui ce şi cum. Pentru asta, în decembrie a venit acasă chitit să-şi ia o pauză prelungită. A stat, a socotit, a judecat. Acum e hotărât. Rămâne aici. „Ce-s 400 de euro în ziua de azi? Ce poţi face acum cu ei în România? Nicio zecime din câte izbuteai acum 15-20 de ani! Pentru ce să-mi rup sănătatea?”. S-a angajat uşor la o firmă de construcţii din oraş, ia 3.000 lei net fără bonusuri sau ore suplimentare, stă la casa lui, alt confort, alt ambient. Cheltuieli mult mai mici. „Ştii ceva? Acum pun deoparte aproape tot atâta cât reuşeam în Germania. Hai, nu 400, dar 250-300 de euroi tot îi bag la saltea. Dar stau cu nevasta şi copiii, am grădina mea. Cu naveta e mai nasol, mai ales cu drumul bombardat, dar tot e mai bine. Nu mai plec!”, îşi încheie el foarte decis micul discurs.

Despre Cristi am mai scris, în altă conjunctură. Şi el era băgat, cu ani în urmă, la categoria „căpşunari”, deşi job-ul lui presupune o cu totul altă calificare. Are în spate mai bine de două decenii de Italia ca expert-bucătar ultraspecializat. Foarte bine plătit acolo, punea lejer la saltea 500-600 de euro în fiecare lună şi asta locuind în condiţii cel puţin decente, fără a strânge în vreun fel cureaua, precum Romică. Dar ca şi lucrătorul din construcţii, a simţit de la o vreme că în România banii ăştia nu mai reprezintă cine ştie ce valoare, aşa cum era odată. Şi, decât să stea departe de casă, de familie, de prieteni...

Şi-a dat demisia la începutul anului, şi-a încheiat definitiv socotelile în Peninsulă, nici gând să mai meargă vreodată acolo în altă calitate, decât cea de turist. La priceperile lui, şi-a găsit rapid de lucru aici. Undeva, în Palas. Face ce ştie, salariul cam la jumătate de cât lua la Roma, dar e convins că are o calitate a vieţii mult mai bună. E mai liniştit, mai relaxat şi asta contează. Cât despre economii, cam tot pe-acolo.

Poate mai puţini bani, dar linişte şi suficient confort

Ioana e instructor de fitness. Calificare obţinută (cu diplomă de rigoare) în Italia, la începutul secolului. A lucrat acolo până acum câţiva ani. Până când, asemeni celor de mai sus, a ajuns la concluzia că se zbate de pomană, că nu mai înaintează defel. Banii strânşi şi trimişi acasă, aceeaşi ca în anii de început. Dar randamentul lor, din ce în ce mai mic. Mai era şi stressul cu chiriile pentru săli, cu anunţurile de mică publicitate, cu pretenţiile cursantelor etc. A venit acasă, face acelaşi lucru, pe mult mai puţini bani, dar are linişte şi suficient confort ca să nu mai viseze la mirajul Vestului.

Tedi, altcineva despre care am mai vorbit cu altă ocazie. A lucrat ani buni în Belgia, la un abator întins cât două terenuri de fotbal. Muncă epuizantă, la bandă, operaţiuni repetative la modul obsesiv. Frig, stat în picioare câte 8-10 ore, o salopetă grea cât un costum de cosmonaut, cazare într-o magherniţă insalubră, ăsta a fost „preţul succesului”. I-a ajuns, nu-i mai trebuie. „În ziua de azi, lucrul în afară nu-i altceva decât întruchiparea proverbului ăla cum că ce iei pe mere, dai pe pere!”, conchide el filozofic. Aici, cu meseria pe care o stăpâneşte, chiar n-are cum să moară de foame.

În fine, cazul lui Petrică. Şi el, tot în floarea vârstei, tot cu ani la rând lucraţi în Occident. Altă meserie, altă experienţă, dar aceeaşi concluzie. El e electrician cu patalama la mână. Meserie bine plătită în Anglia. Atât de bine că, din 2000 şi până-n 2010, a izbutit să-şi facă o vilă super în satul natal. Însă, la fel, acum vreo patru ani a început să simtă că bate pasul pe loc. S-a întors acasă, a făcut ce-a făcut şi s-a aranjat cu o slujbă la un gigant din domeniul energetic. Leafă frumuşică, 5.000 de lei, plus câte-un ciubuc. Nu-i mai trebuie Albion în veci.

Exemple din astea sunt mult mai multe, s-ar putea face lejer un almanah. Pentru cei care au lucrat acolo, Occidentul nu mai e un punct de mare interes. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei