Tot mai puţini ieşeni prepară conserve pentru iarnă
Dimensiune font:
Zilele frumoase ale unei toamnei lungi şi calde au fost şi de partea comerciaţilor din pieţe, dar şi a celor care încă nu şi-au făcut aprovizionarea pentru iarnă. Tarabele sunt pline cu legume bio, dacă să le dăm crezare vânzătorilor. Dacă îi întrebi, fiecare îşi laudă marfa şi oferă poveşti fel de fel despre cum cresc ei legumele, despre cum le îngrijesc şi cum le feresc de boli şi dăunători folosind doar produse naturale gen zeamă de urzici sau fiertură de busuioc. În unele cazuri, mai auzi şi de zeamă bordeleză. Nu la fel de vorbăreţi sunt dacă îi întrebi de certificatul de producător, ceea ce te duce cu gândul că sunt departe de a fi cultivatori.
Pieţe pline, preţuri mari
Bio sau mai puţin, legumele sunt din abundenţă, la preţuri destul de mari. Un kilogram de gogonele costă între 4 şi 4,5 lei, ardeii kapia nu au scăzut sub 5 lei/kg, pepenii verzi – 2-3 lei/kg. Cei care doresc să îşi prepare murături pe iarnă trebuie să mai treacă pe lista de cumpărătui morcovi (3 lei/kg), ţelină (3-4 lei/kg), mărar uscat (2-3 lei/legătura), sarea grunjoasă şi condimentele. „Am cheltuit cam 100 de lei pe legume şi condimente. Am luat în jur de 10 kilograme de muraturi, patru pepeni verzi, morcov, ardei kapia şi ce mai trebuie. Butoiaşul îl aveam, l-am scăzut din cheltuială”, a spus zâmbind Cătălin Angheluţă, care a ales Piaţa Chirilă din Iaşi drept loc de aprovizionare. „Cam aceleaşţi preţuri sunt şi în piaţa din Alexandru, şi la Nicolina. Mai ieftin este la piaţa en gros din Nicolina, dar e departe. La cât este Iaşul de aglomerat, la cât timp stai în trafic te laşi pagubaş, mai ales dacă nu cumperi cantităţi mari”, a completat ieşeanul.
Vârstnicii, cei mai buni clienţi
Clienţii cei mai buni rămân pensionarii, care nu cumpăra mult, dar constant. „Cum să nu fac conserve pentru iarnă? Ştiu că tot ce iese din mâna mea este sănătos şi bun. Luna viitoare începe postul Crăciunului, trebuie să mă pregătesc din timp. Am făcut zacuscă, am pus ardei kapi la congelator. M-am asigurat şi de murături, am pus şi conopidă, când se mai răceşte pun şi varză. Iarna e lungă, pensia e mică, nu îmi permit să cumpăr legume în extrasezon, sunt scumpe”, a spus Maria Ionescu. Precupeţii spun că au cheltuieli mari, că nu pot lăsa din preţ şi că oricum vânzările merg. „Cei tineri vin deseori la piaţă. Cumpără pentru consumul curent, nu prea fac ei conserve pe motiv că le găsesc la supermarket”, a spus un vânzător din Piaţa Chirilă. „Nu mă pricep şi chiar dacă aş şti nu aş avea unde să ţin murăturile. Am un apartament mic, nu am spaţii de depozitare. Am noroc de mama şi de bunica, ele fac mereu conserve pentru iarnă. Eu mai iau din supermarket. Nu sunt aşa de gustoase precum cele preparate în casă, dar ai de unde alege. În plus, nici timp nu am să stau în bucătărie”, a spus Alina Teodoru, cadru didactic.
Un buget pentru conserve este greu de estimat, după cum se vede. Fiecare după preferinţe, după câţi bani are în portofel şi după cât se pricepe. Cei tineri nu se complică foarte mult, având multe alternative la îndemână, iar cei mai în vârstă după cât îşi permit. Vremurile de odinioară când gospodinele goleau pieţele în primele ore de la sosirea precupeţilor, dornice să îşi umple cămările cu bunătăţi pentru iarnă, nu mai sunt. Oferta marilor lanţuri de magazine a bătut reţelele din cărţile de bucate.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau