Tradiții românești de Crăciun

1craciun

Dimensiune font:

| 24-12-2021 10:41

 

Crăciunul, ca şi Paştele, era una dintre cele mai aşteptate sărbători * în postul de şase săptămâni care îl precede, oamenii făceau numeroase pregătiri, încercând să întâmpine cum se cuvine o sărbătoare de o asemenea importanţă 

 

 

Altădată, sărbătoarea Crăciunului nu se referea numai la Naşterea Domnului Iisus, pentru oamenii comunităţilor arhaice Ajunul Crăciunului semnificând începerea unei perioade rituale de 12 zile destinată renovării timpului. Toate acţiunile şi practicile din această perioadă aveau la bază ideea coborârii lumii în haos şi a reinstaurării unei noi ordini cosmice. Părinţii Bisericii creştine au plasat Naşterea Mântuitorului, moment esenţial pentru noua religie, chiar în cadrul celei mai critice perioade din anul calendaristic, când, se spune, timpul este impur, periculos, desfiinţându-se graniţele dintre lumi. La capătul acestei perioade însă, lumea pământeană este din nou pură şi primenită de forţele răului, astfel încât Naşterea Domnului era asociată, simbolic, cu această restaurare anuală a lumii celor vii, Domnul Iisus fiind socotit noul Soare care aduce Lumina şi Cuvântul în lume.
În legătură cu numele popular al sărbătorii există mai multe opinii – ba că ar veni de la latinescul „creatio” (naştere), ba de la slavul „Karacun” (moarte năprasnică sau spirit al morţii), ba din albanezul „Kercum” (buturugă). Specialiştii români, având în vedere rolul principal pe care îl juca buturuga sacră, aprinsă ritual în noaptea Crăciunului pentru a ajuta Soarele slăbit de puteri, înclină spre originea traco-dacică a sărbătorii, această opinie apropiindu-se mult de cea de-a treia variantă. În veacurile III-IV, Naşterea Domnului era o sărbătoare comună cu Botezul Domnului, acestea ţinându-se pe 6 ianuarie. De abia în anul 354, Papa Liberiu a oficializat data de 25 decembrie ca zi a Naşterii lui Iisus, în Orient acest lucru întâmplându-se în anul 379.
Ajunul
În Ajunul Crăciunului se postea altădată pentru Maica Domnului. Se mânca din toate roadele pământului, oamenii fiind aproape obligaţi, pentru ca acestea să rodească în anul care urma, să guste câte puţin din ele. Se mânca pe săturate bob, pentru a avea saţ, perje, spre a te îndulci şi a nu te sfădi cu nimeni, vărzări, turte („pelincile Domnului” - în amintirea femeilor care i-au dus Maicii Domnului pelinci!) şi sarmale învelite în viţă-de-vie. La urmă se lăsau găluştele cu păsat, despre care se credea că sunt neamurile sfădăuşe, din moment ce atâta vreme cât fierb în oală „tot una clocotesc şi huiesc”. Femeile gravide şi copiii aveau voie să mănânce orice pofteau. Copiii, în special, erau îndopaţi cu seminţe de dovleac, în credinţa că vor fi graşi şi frumoşi.
Preotul, după ce blagoslovea bucatele şi casa, trebuia, potrivit obiceiului pământului, să şadă neapărat pe un loc unde, în prealabil, gospodina pusese grăunţe; dacă nu şedea, atunci, se spunea, nu vor şedea nici peţitorii, nici norocul, nici cloştile pe ouă! Grăunţele erau date apoi la găini, mai întâi fiind trecute prin veriga coasei şi printr-o gaură a laiţei. În unele sate, prima grijă a femeii după ce ieşea popa din casă era să măture repede, în caz contrar riscând să aibă casa plină de purici peste an!
Superstiții de Crăciun

Multe practici din Ajun au ca principală grijă vitele din bătătură, acestora dându-li-se mâncare pe săturate, că doar în această noapte „s-a născut Hristos în iesle”. Din toate mâncărurile pregătite gospodina obişnuia să pună câte puţin într-o strachină, cu care înconjura casa de trei ori; apoi, conţinutul era dat vitelor, cu credinţa că vor fi sătule şi vor avea spor. Apa ce rămânea de la spălatul vaselor era dată de băut vitelor. Prin alte locuri, această apă era fiartă de mai multe ori şi păstrată într-un şip până la primăvară, pentru a nu fi deocheate albinele. În acelaşi context, oamenii care, ieşind afară în Noaptea Ajunului, auzeau un muget de vită aveau parte de noroc, în vreme ce grohăitul de porc era semn rău. De asemenea, pentru ca vacile să aibă frupt, era bine să nu se împrumute nimic din casă în toată această perioadă, focul (deloc întâmplător!) şi aluatul dospit trebuind să fie foarte bine păzite şi nicidecum împrumutate.
De asemenea, orice fiinţă sau lucru ce fuseseră împrumutate pentru an trebuiau aduse neapărat acasă, spunându-se că altfel acestea vor plânge. Ba chiar nici gunoiul nu trebuia scos din casă până la Bobotează, cei care făceau acest lucru riscând să aibă tot anul musafiri; în fapt, explicaţia mitologică se referea la spiritele strămoşilor care şi-ar fi găsit culcuş în gunoiul casei. Ca aceste spirite să-i ajute pe cei din casă, mai ales pe fetele mari, era bine ca în Ajunul Crăciunului măturatul să se facă de la prag spre răsărit, spre icoane, în ideea ca acestea să atragă peţitorii, binele şi norocul. Alţii, în schimb, dădeau foc gunoiului, după care săreau peste foc pentru a scăpa de frică. În Bucovina, nimănui nu-i era îngăduit să se ridice de la masă până nu se terminau toate bucatele, altfel fugea belşugul din casă. Uneori, bărbatul putea să se ridice pentru a încuia toate uşile, ca să nu i se fure nimic din gospodărie în anul viitor. Sub faţa de masă se punea de obicei fân, pentru că Domnul Hristos s-a născut pe fân, iar unii dintre meseni stăteau cu picioarele pe un topor, pentru a fi sănătoşi şi tari ca fierul.
George NEGRU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Cereri trăsnite în justiţia ieşeană
15/02/2022 11:45

Una din cele mai trăsnite cereri de chemare in judecată inregistrate la Iaşi a fost cea din data de 19 decembrie 2020, prin care reclamanta Maria C. a solicitat instanţei să-l oblige pe Sorin M. la reparar ...

Pietrele preţioase, o poveste cu iz de science fiction pe platforma moldovenească
26/12/2021 08:51

 S-a vanturat in presă, cu ceva timp in urmă, zvonul conform căruia in zona Iaşi - Botoşani ar exista zăcăminte de pietre preţioase. Speculaţia a venit in urma unui răspuns formulat cel puţin ne ...

Povestea lui Moș Crăciun
24/12/2021 09:15

    Se spune că la vremea la care Fecioarei Maria i-a venit sorocul să-l nască pe Iisus, i-a cerut lui Moş Ajun să o adăpostească. Pe motiv că este sărac, el a refuzat-o şi a indrumat-o s ...

De unde vine obiceiul împodobirii Bradului de Crăciun
24/12/2021 08:45

    Împodobitul bradului de Crăciun este una din cele mai răspandite traditii de pe glob, insă putini stiu că obiceiul are la origini un ritual păgan, menit să „reproducă” p ...

Crăciunul 2.0, cu julfă și Jingle Bell
23/12/2021 14:43

  Imediat ce am păşit in ultima lună din an au inceput colindele. Le auzi peste tot – in tramvai, la automatele bancare, pe telefoanele mobile, in reclamele TV, la radio! Mai rămane puţin şi ...

Condamnat la dezintoxicare, după ce şi-a bătut nevasta şi copiii
10/08/2021 14:14

* Ionel a venit treaz la proces şi a recunoscut din prima toate acuzaţiile * ca circumstanţe, a menţionat că face aşa ceva doar la beţie, că in rest e un tip rezonabil, familist şi muncitor * sentinţa ...

A dat statul în judecată, la CEDO, după ce a vândut telefoane în puşcărie
30/12/2019 00:16

* completul de judecată şi-a dat seama că impricinatul se află deja in situaţia unei „duble recompensări”, că recidivase in perioada de supraveghere şi că se cuvine să mai stea o vreme dup ...

Persoanele fără card de sănătate, o problemă pentru medicii de familie
30/12/2019 00:11

* in situaţia in care pacientul nu este asigurat şi nu are card de sănătate, medicul de familie ii poate asigura doar o simplă consultaţie Lipsa cardului de sănătate se constituie intr-o veritabilă pr ...

Fără scăpare: tot mai mulți șoferi alcoolici comit accidente rutiere!
29/12/2019 21:48

În această seară, un nou  accident a starnit ingrijorare in randul participantilor la trafic, din zona Valea Lupului. Un sofer a intrat intr-o maşină care circula regulamentar. Din fericire, acci ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei