Traficul auto, problema nerezolvată a Iaşului

trafic masini

Dimensiune font:

| 29-09-2022 15:13
S-au scurs ani buni de la implementarea Sistemului de Management al Traficului, dar cu toate acestea şoferii ieşeni continuă să susţină că circulaţia în oraş este un calvar * ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, referindu-se strict la zona Bucium, liberalul Ciprian Bostan a ridicat problema unor desincronizări între softul celor de la UTI şi reţeaua de semafoare din oraş, spunând că la Cotnari se circulă fluent, în timp ce, după un kilometru, pe Pasarela Bucium, se formează cozi interminabile * în replică, primarul Mihai Chirica a oferit o explicaţie cât se poate de plastică: „Este o conductă de apă prea mică pentru câtă apă trece prin ea”! * cifrele îi dau dreptate edilului-şef: în prezent, 136.000 de maşini se înghesuie pe o infrastructură rutieră care nu a mai fost extinsă de trei decenii, când Iaşul număra, atenţie, doar 22.000 de maşini!

 

Traficul auto continuă să rămână o problemă a oraşului, des invocată atunci când cetăţenilor li se cere să nominalizeze lucrurile care nu merg aşa cum ar trebui. Au existat cazuri în care şoferii ieșeni au ajuns să regrete vechile semafoare, atât timp cât cele inteligente generează  nervozitate în loc să fluidizeze traficul. La fel stau lucrurile și în ceea ce-i privește pe pietoni. Timpii de așteptare pentru traversarea străzilor aproape că s-au dublat, aceasta lăsând deoparte faptul că, între timp, s-a renunţat la atingerea butoanelor semafoarelor, care nu schimbau în vreun fel situația din apropierea zebrelor. Ani la rândul, ieşenilor li s-a servit explicaţia că „sistemul încă învață”. „Sistemul este unul inteligent, capabil să învețe singur ce se întâmplă în trafic. Acesta nu produce efecte instantaneu, pe parcursul unui an învață să se adapteze la ceea ce are în spate. Efectele se vor vedea când vom întocmi un studiu pentru ceea ce înseamnă trafic, volum, timpi de semaforizare”, spuneau reprezentanţii UTI Grup, cei care au implementat proiectul.

Cine rezolvă „dopurile” din trafic?

Dar trecerea anilor nu a adus îmbunăţirile dorite. În Iaşi se circulă la fel de anevoios, în special la orele de vârf. Acest lucru a fost şi este recunoscut de conducerea Primăriei, care susţine că se caută în permanență soluții pentru a ușura circulația autovehiculelor, în același timp cu îmbunătățirea circulației mijloacelor de transport public şi cu impunerea unor restricţii pentru diferite categorii de autovehicule. Ieri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, liberalul Ciprian Bostan a adus în discuţia situaţia din Bucium. „Am tot discutat despre trafic, mobilitate urbană... E clar că e o problemă care ne preocupă pe toţi, trebuie să căutăm soluţii nu doar să arătăm cu degetul spre Executivul Primăriei. Buciumul este o parte din oraş, poate cel mai afectat. Am constat că sunt puncte de blocaj, nu doar la Baza pasarei Socola, ci inclusiv la semaforul de la Liceul CFR. E o problemă de sincronizare? Putem interveni în softul celor de la UTI? Există desincronizare între reţeaua UTI şi cealaltă reţea de pe raza Iaşului? E nevoie de un operator mai calificat, de modificarea softului, de interconectare? Pentru că partea spre Cotnari goală, iar spre Bucium, pasarela este plină”, a spus acesta.

Evident, Buciumul este doar un exemplu, însă situaţii similare pot fi întâlnite în toate cartierele. Ne referim la Podu Roș, intersecția dintre aleea Rozelor și Şoseaua Nicolina, intersecția de la Belvedere, intersecția dintre șoseaua Iași - Voinești și Calea Galata, intersecția dintre strada Arh. Berindei și strada Cicoarei, intersecția dintre Calea Galata și strada Pantelimon Halipa, intersecția dintre strada Hatman Șendrea și strada Pantelimon Halipa (LIDL), intersecția dintre bulevardul Nicolae Iorga și bulevardul Cantemir, , intersecția dintre strada Elena Doamna și strada Cucu, la trecerea de pietoni de pe strada Nicolae Bălcescu și în Rond Agronomie, intersecția dintre strada Anastasie Panu și Piața Palat, la trecerea de pietoni de la Hotel Internațional, pe strada Silvestru, la Autogara Codreanu, pe șoseaua Nicolina, între Belvedere și Tehnopolis, la trecerea de pietoni din Târgu Cucu și în Rond Agronomie.

De şase ori mai multe maşini

Pe de altă parte, primarul Chirica admite că se circulă greu într-un oraş unde infrastructura rutieră a rămas aceeaşi în timp ce numărul maşinilor a crescut de şase ori. De exemplu, în 1990, Iaşul număra 22.000 de maşini, iar acum sunt înmatriculate 136.000, care circulă pe aceleaşi bulevarde şi străzi.

„Este o conductă de apă prea mică pentru câtă apă trece prin ea”, este metafora folosită de primar pentru a descrie traficul din oraş. Oricum, Chirica nu vede o problemă în modul cum se comportă softul care determină timpii de semaforizare, considerând  că disfuncţionalităţile apar în urma  comportamentului şoferilor. „Este îndeajuns o manevra greşită, o poziţionare pe un viraj de stânga şi tot traficul se dă peste cap”, spune acesta. O afirmaţie care o completează pe una ceva mai veche şi în care, de asemenea, edilul vorbea despre indisciplina din trafic. „Incapacitatea softului de a gestiona traficul se datorează faptului că nu se respectă legislaţia rutieră. Pe o stradă unde trebuie să mergi cu viteză minimă, trebuie să mergi cu viteză minimă şi la viteză maximă, nu ai voie să o depăşeşti”, spunea acesta. 

„Să plătească un impozit de să-i vină să vândă maşina a doua zi”

Situaţia se potae schimba, întrucât măsurile gândite de autorităţi, în teorie, pot face traficul fluent. Spunem în terorie, întrucât realitatea e cu totul alta, iar un exemplu în acest sens a fost oferit tot ieri de Mihai Chirica. „Gândim tot felul de restricţii, dar la 7.30 dimineaţa tot dai peste o maşină-şcoală, peste un trailer în Podul de Piatră”. Tot primarul a mai spus ieri că un transport public atractiv, cu benzi destinate şi cu autobuze care vin la 10 minute distanţă, cu aplicarea Programului Rabla 2  şi cu modificări esenţiale la Codul Fiscal, prin care posesorii a 2 sau 3 maşini sau de maşini poluante  „să plătească un impozit de să-i vină să vândă maşina a doua zi”, pot duce la îmbunătăţirea traficului. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

„A trecut vremea podurilor de flori... E vremea podurilor din fier şi beton, dublate de poduri comerciale şi de capital”
28/03/2024 08:21

  Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că in relaţia dintre Romania şi Republica Moldova a trecut vremea „podurilor de flori” şi este timpul „investiţiilor bugetate, al proiecte ...

„Imunologia este o cheie care poate deschide multe mecanisme ce ajută la înțelegerea altor domenii din medicină”
28/03/2024 08:19

Imunologia, o ramură distinctivă a stiintelor biologice, reprezintă studiul sistemului imunitar al organismelor si modul in care răspunde la agentii patogeni si alte substante străine. În medicină, ...

Concurs de produse tradiționale - valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică
28/03/2024 00:37

Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale si Alimentare (FIRAA), in parteneriat cu Directia pentru Agricultură Judeteană Iasi or ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei