Traficul auto, problema nerezolvată a Iaşului

trafic masini

Dimensiune font:

| 29-09-2022 15:13
S-au scurs ani buni de la implementarea Sistemului de Management al Traficului, dar cu toate acestea şoferii ieşeni continuă să susţină că circulaţia în oraş este un calvar * ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, referindu-se strict la zona Bucium, liberalul Ciprian Bostan a ridicat problema unor desincronizări între softul celor de la UTI şi reţeaua de semafoare din oraş, spunând că la Cotnari se circulă fluent, în timp ce, după un kilometru, pe Pasarela Bucium, se formează cozi interminabile * în replică, primarul Mihai Chirica a oferit o explicaţie cât se poate de plastică: „Este o conductă de apă prea mică pentru câtă apă trece prin ea”! * cifrele îi dau dreptate edilului-şef: în prezent, 136.000 de maşini se înghesuie pe o infrastructură rutieră care nu a mai fost extinsă de trei decenii, când Iaşul număra, atenţie, doar 22.000 de maşini!

 

Traficul auto continuă să rămână o problemă a oraşului, des invocată atunci când cetăţenilor li se cere să nominalizeze lucrurile care nu merg aşa cum ar trebui. Au existat cazuri în care şoferii ieșeni au ajuns să regrete vechile semafoare, atât timp cât cele inteligente generează  nervozitate în loc să fluidizeze traficul. La fel stau lucrurile și în ceea ce-i privește pe pietoni. Timpii de așteptare pentru traversarea străzilor aproape că s-au dublat, aceasta lăsând deoparte faptul că, între timp, s-a renunţat la atingerea butoanelor semafoarelor, care nu schimbau în vreun fel situația din apropierea zebrelor. Ani la rândul, ieşenilor li s-a servit explicaţia că „sistemul încă învață”. „Sistemul este unul inteligent, capabil să învețe singur ce se întâmplă în trafic. Acesta nu produce efecte instantaneu, pe parcursul unui an învață să se adapteze la ceea ce are în spate. Efectele se vor vedea când vom întocmi un studiu pentru ceea ce înseamnă trafic, volum, timpi de semaforizare”, spuneau reprezentanţii UTI Grup, cei care au implementat proiectul.

Cine rezolvă „dopurile” din trafic?

Dar trecerea anilor nu a adus îmbunăţirile dorite. În Iaşi se circulă la fel de anevoios, în special la orele de vârf. Acest lucru a fost şi este recunoscut de conducerea Primăriei, care susţine că se caută în permanență soluții pentru a ușura circulația autovehiculelor, în același timp cu îmbunătățirea circulației mijloacelor de transport public şi cu impunerea unor restricţii pentru diferite categorii de autovehicule. Ieri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, liberalul Ciprian Bostan a adus în discuţia situaţia din Bucium. „Am tot discutat despre trafic, mobilitate urbană... E clar că e o problemă care ne preocupă pe toţi, trebuie să căutăm soluţii nu doar să arătăm cu degetul spre Executivul Primăriei. Buciumul este o parte din oraş, poate cel mai afectat. Am constat că sunt puncte de blocaj, nu doar la Baza pasarei Socola, ci inclusiv la semaforul de la Liceul CFR. E o problemă de sincronizare? Putem interveni în softul celor de la UTI? Există desincronizare între reţeaua UTI şi cealaltă reţea de pe raza Iaşului? E nevoie de un operator mai calificat, de modificarea softului, de interconectare? Pentru că partea spre Cotnari goală, iar spre Bucium, pasarela este plină”, a spus acesta.

Evident, Buciumul este doar un exemplu, însă situaţii similare pot fi întâlnite în toate cartierele. Ne referim la Podu Roș, intersecția dintre aleea Rozelor și Şoseaua Nicolina, intersecția de la Belvedere, intersecția dintre șoseaua Iași - Voinești și Calea Galata, intersecția dintre strada Arh. Berindei și strada Cicoarei, intersecția dintre Calea Galata și strada Pantelimon Halipa, intersecția dintre strada Hatman Șendrea și strada Pantelimon Halipa (LIDL), intersecția dintre bulevardul Nicolae Iorga și bulevardul Cantemir, , intersecția dintre strada Elena Doamna și strada Cucu, la trecerea de pietoni de pe strada Nicolae Bălcescu și în Rond Agronomie, intersecția dintre strada Anastasie Panu și Piața Palat, la trecerea de pietoni de la Hotel Internațional, pe strada Silvestru, la Autogara Codreanu, pe șoseaua Nicolina, între Belvedere și Tehnopolis, la trecerea de pietoni din Târgu Cucu și în Rond Agronomie.

De şase ori mai multe maşini

Pe de altă parte, primarul Chirica admite că se circulă greu într-un oraş unde infrastructura rutieră a rămas aceeaşi în timp ce numărul maşinilor a crescut de şase ori. De exemplu, în 1990, Iaşul număra 22.000 de maşini, iar acum sunt înmatriculate 136.000, care circulă pe aceleaşi bulevarde şi străzi.

„Este o conductă de apă prea mică pentru câtă apă trece prin ea”, este metafora folosită de primar pentru a descrie traficul din oraş. Oricum, Chirica nu vede o problemă în modul cum se comportă softul care determină timpii de semaforizare, considerând  că disfuncţionalităţile apar în urma  comportamentului şoferilor. „Este îndeajuns o manevra greşită, o poziţionare pe un viraj de stânga şi tot traficul se dă peste cap”, spune acesta. O afirmaţie care o completează pe una ceva mai veche şi în care, de asemenea, edilul vorbea despre indisciplina din trafic. „Incapacitatea softului de a gestiona traficul se datorează faptului că nu se respectă legislaţia rutieră. Pe o stradă unde trebuie să mergi cu viteză minimă, trebuie să mergi cu viteză minimă şi la viteză maximă, nu ai voie să o depăşeşti”, spunea acesta. 

„Să plătească un impozit de să-i vină să vândă maşina a doua zi”

Situaţia se potae schimba, întrucât măsurile gândite de autorităţi, în teorie, pot face traficul fluent. Spunem în terorie, întrucât realitatea e cu totul alta, iar un exemplu în acest sens a fost oferit tot ieri de Mihai Chirica. „Gândim tot felul de restricţii, dar la 7.30 dimineaţa tot dai peste o maşină-şcoală, peste un trailer în Podul de Piatră”. Tot primarul a mai spus ieri că un transport public atractiv, cu benzi destinate şi cu autobuze care vin la 10 minute distanţă, cu aplicarea Programului Rabla 2  şi cu modificări esenţiale la Codul Fiscal, prin care posesorii a 2 sau 3 maşini sau de maşini poluante  „să plătească un impozit de să-i vină să vândă maşina a doua zi”, pot duce la îmbunătăţirea traficului. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Un ieşean şi-a violat iubita cu vătraiul până ce a omorât-o
27/11/2022 11:59

Barfa sătenilor l-a făcut pe Florentin Covrig să comită o grozăvie in urma căreia va petrece mulţi ani in spatele gratiilor. Bărbatul şi-a toată după-amiaza de 8 iunie a.c. la o terasă din Mogoşeş ...

Cine a fost fata diavol din Botoșani?
27/11/2022 11:39

 Lumea este plină de lucruri care nu pot fi explicate la prima vedere. Case bantuite, păduri pline de mister si oameni care par a nu fi din această lume. Romania este plină de astfel de locuri, ...

Şase luni de închisoare, după ce a vrut să-şi violeze sora în frigider
27/11/2022 10:59

Liviu C. (26 de ani) din Dumeşti a făcut o adevărată obsesie din surioara sa, Bianca (15 ani). Nu il mai interesează altă femeie, doar Bianca mai contează pentru el. De aproape trei ani, tot incearcă s ...

Un ieşean a fost prea beat ca să-şi poată viola soacra care zăcea în şanţ
27/11/2022 09:30

Părasit de nevastă, care a plecat in Anglia cu noul ei iubit, Neculai L. (48 de ani) din Leţcani a rămas in casa soacrei, Lăcrămioara R. Abia intors de la muncă din Franţa, bărbatul a luat această dec ...

Iluminatul de Sărbători va fi aprins pe 1 decembrie
27/11/2022 09:00

Aprinderea iluminatului de Sărbători va avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Natională a Romaniei, la ora 17.30, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Primăriei Municipiului Iasi. Servicii P ...

Investiții de 50 milioane de lei în infrastructura din Valea Lupului IASI Peste 60 de drumuri vor fi modernizate
26/11/2022 20:23

Primăria comunei Valea Lupului a demarat un plan major de investitii in infrastructura rutieră a localitătii.   50 milioane lei ( 10 milioane euro) vor fi alocati pentru modernizarea a peste 60 de ...

Consilierii locali au avizat majorarea împrumutului de la BERD
26/11/2022 13:59

    Consiliul Local a votat ieri o hotărare care vizează aprobarea contractării unei suplimentări pană la 30.000.000,00 Euro a valorii finanţării rambursabile externe de la Banca Europeană p ...

Iașul va avea doi noi fraţi de peste Prut: Bălți și Hîncești
26/11/2022 09:59

  În fiecare an, ziua de 1 Decembrie este marcată la Iaşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, ceremonialuri militare şi religioase, masa tradiţională, dar şi prin ample acţi ...

Strada Aurel Vlaicu mai înghite un milion de euro
26/11/2022 08:59

Consiliul Local a adoptat ieri o hotărare prin care a aprobat actualizarea devizului general pentru obiectivul de investiţii „Modernizare străzi in municipiul laşi - strada Aurel Vlaicu, tronson cupri ...

Grădiniţa 13 intră în reabilitare
26/11/2022 08:15

  Consilierii locali au votat in sedinta de ieri o hotărare care priveste aprobarea Documentaţiei Proiect Tehnic si Detalii de Execuţie, a indicatorilor tehnico-economici si a devizului general pentru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei