Transportul public, redus la câteva ore!

1transport

Dimensiune font:

| 18-03-2020 00:00

Practic, cu excepţia intervalelor orare 5.00 - 8.00, 15.30 - 18.30 şi 21.00 - 22.45, pe străzile din oraş nu va circula niciun mijloc de transport * primarul Mihai Chirica recunoaşte că este o măsură nepopulară, însă necesară, atât timp cât, între orele 10.00 și 12.00 în Iaşi exista un flux nefiresc de călători pentru contextul actual * medicii şi alte categorii de salariaţi vor avea parte de curse speciale * o altă măsură se referă la obligarea preşedinţilor de asociaţii de a dezinfecta casa scării cu soluţii pe bază de clor * de asemenea, persoanele cazate în Centrul de Recuperare și Integrare Socială C. A. Rosetti şi Centrul Rezidențial Bucuria intră în autoizolare pe o perioadă de 30 de zile * cât priveşte Poliţia Locală, aceasta va monitoriza activitățile în complexurile comerciale Palas, Felicia, Iulius Mall, Era și eGros în vederea semnalării unor eventuale aglomerări, care, în final, pot duce la restricţii


Dată fiind evoluția situației la nivel național și internațional, primarul Mihai Chirica a convocat ieri, 17 martie, la Palatul Roznovanu, o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență destinată luării unor măsuri de prevenire a infecției cu noul coronavirus COVID-19 în Municipiul Iași. Aceasta este a șasea ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență cu această problematică după cele din 29 ianuarie, 24 februarie, 9, 11 și martie și vine în continuarea și completarea deciziilor luate deja de municipalitate și de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență pe teritoriul României și în contextul stării de urgență instituite la nivel național. „Am intrat într-o nouă etapă a efortului comun de prevenire a infecției cu noul coronavirus, continuăm măsurile luate deja și venim cu decizii suplimentare. Unele măsuri sunt nepopulare, dar trebuie să luăm decizii curajoase și să le aplicăm cu fermitate. Sunt categorii sociale mai vulnerabile la infectare și mă gândesc în mod deosebit la acestea. Nu vom renunța la acordarea de facilități, dar fac apel public la persoanele în vârstă să evite aglomerațiile atât în mijloacele de transport în comun, cât și în alte spații închise. Cu toții trebuie să fim responsabili și să ascultăm recomandările spacialiștilor și ale autorităților statului!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Deci, începând de astăzi, între orele 5.00 și 8.00 şi 15.30-18.00 activitatea de transport public local va funcționa în regim normal. „Între orele 8.00 și 15.30 respectiv 18.00 și 21.00 tot tot parcul auto și de tramvaie se retrage în garaj/ depou”, se arată în decizia nr. 5 a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Transportul public se va relua între orele 21.00 și 22.45, însă cu doar 25% din unităţile de transport de care dispune Compania de Transport Public Iaşi. Va exista o singură excepţie, pentru cei din zona industrială. Astfel, autobuzele de pe traseul 5 vor circula şi în intervalul orar 13.00 - 18.00). Nu sunt excluse alte schimbări, atât timp cât în decizia autorităţilor se spune că orice altă necesitate va conduce la alte modificări în transportul public.

Curse speciale pentru personalul medical

Având în vedere solicitările membrilor personalului medical din Municipiul Iași care lucrează în program de 12 ore (orele 7.00 – 19.00), primarul Mihai Chirica a dispus Companiei de Transport Public să organizeze curse speciale pentru aceștia, imediat după ora 19.00, după modelul curselor speciale existente în mod normal pentru elevi și studenți.

Cursele speciale pentru personalul medical vor fi introduse începând cu ziua de miercuri, 18 martie, când programul general de transport public va fi restricționat în vederea prevenirii infecției cu noul coronavirus COVID-19 în Municipiul Iași.

De asemenea, în urma modificării programului de lucru al angajaților complexului comercial ERA, curse speciale ale Companiei de Transport Public vor fi organizate și pentru aceștia imediat după ora 12.00.

Dincolo de aceste măsuri speciale și de alte decizii care pot fi luate în perioada următoare, Primăria Municipiului Iași face apel la societățile comerciale să își adapteze orele de început și de sfârșit de program la intervalul orar propus pentru transportul public începând de miercuri, 18 martie.

Izolare peste 100 de persoane

O altă măsură îi are în vedere pe „locatarii” Centrului de Recuperare și Integrare Socială C. A. Rosetti. Aceştia vor fi autoizolate pe o perioadă de 30 zile, măsura afectând aproximativ 75 de persoane. Masa acestora va fi asigurată prin Cantina de Ajutor Social și/sau firme de catering (mic dejun, prânz, cină). Sumele vor fi alocate din bugetul local al Municipiului Iași. Direcția de Asistență Socială Iași va ține evidența separată a acestor cheltuieli, în vederea solicitării decontării de la Ministerul Sănătății. Aceeaşi soartă o vor avea cei 18 beneficiari ai Centrului Rezidențial Bucuria.

Eforturi pentru achiziţia de dezinfectanţi

Primăria a mai decis acordarea, cu titlu gratuit, unui număr de 20 de permise de parcare liberă personalului medical implicat în activitatea de combatere a infecției cu coronavirus (cinci pentru Direcția de Sănătate Publică Iași și 15 pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase în parcările de pe raza Municipiului Iași. O altă măsură vizează Direcția de Asistență Socială Iași, care va achiziționa încă 500 de kilograme de tifon pentru confecționarea de măști, precum și stocuri de substanțe dezinfectante pe bază de hipoclorit.

La rândul lor,  SC Salubris SA, SC Compania de Transport Public SA, Direcția de Exploatare a Patrimoniului și SC EcoPiața SA vor lua măsuri de asigurare a stocurilor de substanțe dezinfectante (câte 1.000 de litri fiecare).

Dezinfectare cu clor pe casa scărilor

Nu au fost uitate nici asociaţiile de proprietari. Începând cu data de 17 martie 2020 toate asociațiile vor aplica zilnic măsurile de dezinfectare a zonelor de acces (scările de bloc) în imobile cu substanțe dezinfectante pe bază de clor. Serviciul Asociații Proprietari din cadrul Direcției de Fond Locativ va asigura comunicarea și verificarea implementării acestei măsuri de către asociațiile de proprietari / locatari.

În fine, Poliția Locală Iași va asigura monitorizarea activității în complexurile comerciale Palas, Felicia, Iulius Mall, Era și eGros în vederea semnalării eventualelor aglomerări, pentru a putea lua o decizie ulterioară. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei