UAIC a reușit să readucă la viață o mare parte din patrimoniul istoric al Iașului

1uaic
1uaic1 casa univ
1uaic2 corpE
1uaic3 corpO
1uaic4 observator
1uaic5 proiecte

Dimensiune font:

| 17-01-2022 21:06

În doar câțiva ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a reușit ceea ce, vreme de aproape jumătate de secol, părea imposibil - să readucă la viață majoritatea clădirilor pe care le are în patrimoniu, parte a zestrei istorice și culturale a Iașului.

Pe lângă modernizarea unor edificii reprezentative ale Iașului, precum Corpul A al Universității, Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Casa „Canano” (prima închisoare a orașului), fostul Cămin de fete, actuala conducere a UAIC a inițiat o serie de proiecte menite a îmbunătăți considerabil calitatea actului educațional – cămine noi, complex sportiv și sală de sport ultramoderne, săli de curs, amfiteatre, spații pentru birouri, parcări. În plus, rectorul celei mai vechi Universități din țară și-a propus ca, pe termen mediu, să minimizeze dependența față de sursele convenționale de energie.

O altă mare realizare a UAIC, de necrezut pentru majoritatea specialiștilor imobiliari, a fost intabularea, în ultimii cinci ani, a peste două milioane metri pătrați de teren și clădiri!

Casa Universitarilor și-a recăpătat deja strălucirea de altădată

Una dintre cele mai cunoscute clădiri din patrimoniul istoric al Iașului, casa logofătului Nicolae Canta, actuala Casă a Universitarilor a fost preluată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” după un proces care a durat aproape două decenii, iar rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inclus edificiul pe lista priorităților investiționale.

Bijuterie arhitecturală cu aproape un sfert de mileniu de istorie, fosta casă a copilăriei Mariei Cantacuzino a avut, la începutul secolului trecut, destinaţii educaţionale sau sociale, intrând în patrimoniul UAIC imediat după al doilea război mondial. Din nefericire, în timp și-a schimbat destinația, de la cantină-restaurant a Universităţii, în restaurant privat ce organiza petreceri şi mese festive, devenind chiar, în anii 90, bodegă în stăpânirea unui afacerist local.

Lucrările pentru realizarea proiectului „Reabilitare, refuncționalizare și modernizare Casa Universitarilor Iași”, în valoare de peste 10 milioane de lei, finanțate din fonduri proprii și de la bugetul de stat, au debutat în primăvara anului 2020. Proiectul este ca și finalizat, urmând ca peste doar câteva luni, odată cu încălzirea vremii, să se efectueze lucrările de arhitectură peisagistică.

Clădirea, monument istoric, cu un etaj şi 7 camere care se întind pe câteva sute de metri pătraţi, este prevăzută cu un spațiu expozițional, săli de evenimente cultural-științifice și educaționale, birouri administrative, săli de training și de seminar, plastica fațadelor fiind refăcută, readusă la imaginea arhitecturală inițială. Imobilul are anexe de aproximativ 600 mp, o pivniță de aproximativ 200 mp (recent descoperită, aceasta urmând a se constitui în una dintre cele mai spectaculoase locații de vizitat din întreaga țară) şi aproape 5.000 mp de grădină. Şi terasa exterioară a clădirii, în sistem înierbat acum, va străluci, aceasta având trei alveole realizate pe structura de beton, flancate de panouri metalice traforate, cu plante agățătoare.

Imobilul, renumit prin găzduirea de întâlniri atractive privitoare la istoria şi cultura oraşului, a fost reparat şi extins ultima dată în perioada 1951-1952.

Monument istoric, Casa „Canano” va găzdui de acum mii de studenți 

Închis în urmă cu mai bine de două decenii, din cauza stării de degradare accentuată, corpul E (situat pe strada Păcurari nr. 9) – unde își desfășurau activitățile didactice studenţii de la facultăţile de Litere, Filosofie şi Psihologie, a fost inclus de actuala conducere UAIC pe lista priorităților investiționale.

La 1 aprilie 2019, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat contractul de finanțare pentru consolidarea, reabilitarea, modernizarea și echiparea clădirii corpului E, investiție în valoare totală de peste 17 milioane de lei, lucrările debutând pe 9 aprilie 2020. Edificiul va fi predat Universității în cursul acestui an (suprafața totală - 2.465 mp, aria utilă - 1.423 mp), aici urmând a funcționa zece săli de curs, trei săli de seminarii, un amfiteatru, spații pentru birouri, locuri de parcare, dar și dotări adaptate utilizării de către persoanele cu dizabilități. Astfel, se va asigura accesul la spații moderne de învățământ pentru un număr maxim de 2.574 de studenți și birouri pentru 43 de cadre didactice.

Corpul E, clădire inclusă în lista monumentelor istorice, a fost cea mai veche închisoare din Iași (între anii 1830 și 1916), fiind cunoscută și sub numele de Casa „Canano”.

Fostul Cămin de fete, sediu pentru bibliotecile facultăților UAIC

Construit ȋn anul 1924, Corpul O al Universității (situată pe bulevardul Carol I nr. 24, fost Cămin de fete UAIC la mijlocul secolului trecut) a fost dezafectat în urmă cu peste zece ani, după ce cadrele didactice au reclamat deficiențe majore de infrastructură.

Inițiativa privind reconsolidarea clădirii a fost anunțată în anul 2016 de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, fiind vizată mutarea unor filiale ale BCU într-o singură clădire.

Deși, inițial, se luau în calcul diverse variante, printre care și aceea a ridicării unui nou edificiu pe amplasamentul actual, s-a decis reconsolidarea clădirii, finanțarea proiectului fiind asigurată, în septembrie 2020, din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 - 14.524.034,78 milioane de lei.

Pe 28 decembrie 2020, Universitatea „Al.I.Cuza” a lansat licitația pentru reabilitarea Corpului O, iar pe 26 mai, după întârzieri cauzate de contestarea procedurilor de licitație, reprezentanţii UAIC au semnat contractul de execuție a lucrărilor, cu o durată de 24 de luni, contractual având o valoare de 9.219.996 lei cu TVA. „Scopul proiectului constă în creșterea atractivității ofertei educaționale a UAIC în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive, prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale ca rezultat al consolidării și refuncționalizării clădirii Corpului O, până la 31 decembrie 2023, pentru a crea o bibliotecă și o arhivă care să valorifice fondul de carte al instituției”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului. Proiectul își propune operaționalizarea potențialului clădirii, cu o suprafață construită de 708 mp, prin lucrări de consolidare, reabilitare, modernizare și prin dotarea spațiilor în vederea înființării unei biblioteci care să adune fondul de carte al filialelor facultăților, într-un singur spațiu, pentru a deservi cititorilor săi.

Observatorul astronomic va avea cele mai moderne echipamente din lume!

Lucrările de reabilitare-modernizare a edificiului ce găzduiește Observatorul astronomic din Iași au intrat în ultima fază de execuție.

Construit la începutul secolului trecut și închis în urmă cu mai bine de 8 ani, în anul 2013 (la exact 100 de ani de la inaugurare), din cauza stării avansate de degradare, Observatorul Astronomic din Iași a intrat în atenția actualei conduceri a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, care și-a dorit cu insistență să-i redea strălucirea de odinioară, să-l aducă la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare.

Serviciile de concepție tehnică necesare executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii Observatorului fuseseră achiziționate încă din anul 2016, când întreaga documentație a fost depusă la Compania Națională de Investiții, unde, un an mai târziu, au fost aprobată.

În 2018 s-a desfășurat prima procedură de achiziție, fără sorți de izbândă, însă procedura a fost reluată în anul 2019.

În 2020, CNI a scos la licitație lucrările, contractul de execuție la obiectivul „Reabilitarea, consolidarea şi refunctionalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, situat pe Aleea Sadoveanu nr. 5-7, municipiul Iaşi, judeţul Iaşi”, fiind semnat pe 3 decembrie 2020, muncitorii demarând lucrările în luna februarie 2021.

Proiectul, în valoare de 5.119.779,00 lei, conform datelor CNI, va fi finalizat în cursul acestui an, fiind executate deja lucrări de restaurare a întregului imobil, unde s-au păstrat funcțiunile inițiale de cercetare atmosferică și spațială și s-au realizat spații noi de laboratoare, care vor găzdui echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

Lesne de înțeles, imobilul a fost refuncționalizat pentru acomodarea unor laboratoare de cercetare a spațiului cosmic și a atmosferei, dar și prin crearea posibilității accesării parțiale a imobilului de către publicul ieșean în timpul unor evenimente astronomice importante. „Revitalizarea Observatorului astronomic va crea valoare atât pentru specialiștii din cadrul Centrului de Cercetare Atmosferică și Astronomică pentru Securitate Spațială, cât și pentru publicul amator de astronomie, care va avea acces ocazional la terasa de vizitare a cerului și sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante (apariții de comete, conjuncții de planete, ploi de meteoriți, eclipse, etc)”, a menționat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Prima piatră la temelia Observatorului Astronomic Iași a fost pusă în septembrie 1912, deși Catedra de Astronomie din cadrul Universității Iași funcționa din anul 1864, an în care au fost

Anul marilor proiecte

După ce a investit zeci de milioane de euro în reabilitarea și modernizarea clădirilor istorice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va demara în acest an o serie de noi proiecte menite a conserva patrimoniului instituției, dar și a crea condiții moderne de studii pentru cei peste 25.000 de studenți de la cele 15 facultăți UAIC.

Printre obiectivele avute în vedere se află ridicarea unui cămin studențesc nou, ultramodern, cu 198 de locuri de cazare, în Complexul „Titu Maiorescu”, realizarea celui mai modern complex sportiv din Iași, în strada Sărărie 200, o nouă sală de sport pentru studenții de la Facultatea de Educație Fizică, mărirea capacității de cazare prin supraetajarea și modernizarea căminelor C5, C6, C7, lucrări la cele șapte stațiuni de cercetare și practică studențească ale Universității - Staţiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură şi Ecologie Acvatică Iaşi, Staţiunea biologică „Petre Jitariu” Potoci – Neamţ, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Ion Gugiuman” Rarău - Suceava, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Simion Mehedinţi” Tulnici - Vrancea, Stațiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului Mădârjac - Iași, Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” Ștefănești – Botoșani, Baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița”, Cucuteni-Băiceni.

 

Și un lucru extrem de important: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va folosi, pentru toate proiectele viitoare, soluții legate de sursele regenerabile în privința producerii energiei electrice și termice. Totodată, prin soluțiile de proiectare se va asigura alimentarea cu agent termic și energie electrică în paralel cu soluțiile tradiționale, prin intermediul unor sistem modern, bazat pe panouri solare fotovoltaice. 

Sistemele fotovoltaice NIBE PV vor fi de tip ongrid, adică nu funcționează cu acumulatori (baterii). O parte din energia produsă va fi consumată direct, iar surplusul va fi injectat în rețeaua electrică națională, pentru a fi recuperate noaptea sau când sistemul fotovoltaic nu face față cerințelor.

Alexandra STOICA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

șutu iuliean

Jan 15, 2022

un eminent profesor și un excelent administrator/manager. felicitări domnule rector atât dvoastra cât și echipei manageriale.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:57

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
 „Voci pentru Pace” - Spectacol la Opera din Iași pentru copiii Ucrainei
18/05/2022 14:05

  Pe 1 iunie, publicul din Capitala Moldovei este invitat la un spectacol extraordinar oferit de artistii Operei Nationale Romane din Iasi, cu sprijinul Universitătii Natiuonale „George E ...

Tramvaie, la schimb cu autobuze electrice!
18/05/2022 13:59

Municipalitatea din Botoşani caută soluţii pentru ieşirea din impasul creat după decizia autorităţilor de a renunţa la reabilitarea infrastructurii transportului electric. Lipsa ofertanţilor la licita ...

Poeţi din 16 ţări vin la Iaşi
18/05/2022 13:52

  În perioada 22 - 29 mai la Iaşi are loc cel mai mare festival dedicat poeziei din această zonă a Europei, Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi”, ediţia a VIII-a. Vor particip ...

Trucurile la care recurg moldovenii  pentru a fi tratați de medicii din Iași. Ei vin cu mașina, iar la intrare în Iași sună la 112
18/05/2022 11:19

O familie din Vaslui a vrut să vină la Spitalul pentru Copii din Iaşi, pentru că fiul acestora avea febră. La intrarea in Iaşi părinţii copilului au sunat la 112 pentru a cere o ambulanţă. Aceştia cr ...

„Vicii, tabieturi şi mici pasiuni nevinovate între secolele XVIII-XX
18/05/2022 11:00

Muzeul de Istorie şi Etnografie Targu-Neamţ găzduieşte, incepand de miercuri, expoziţia ‘Vicii, tabieturi şi mici pasiuni nevinovate intre secolele XVIII-XX’. ‘Cunoscută pentru patrimo ...

UAIC va construi, la Iaşi, cel mai mare complex sportiv studențesc din țară!
18/05/2022 10:59

  * complexul va avea o suprafată desfăsurată de 9.594 metri pătraţi, inăltimea maximă de 21 de metri si va fi compus din bazin de inot de dimensiuni olimpice, sală de sport multifunctională, sal ...

Primăria Vaslui va construi 100 de locuinţe pentru tineri în cadrul unui proiect finanţat prin PNRR
18/05/2022 10:47

Primăria municipiului Vaslui va construi 100 de apartamente pentru tineri in cadrul unui proiect care urmează să fie finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), derulat de Mini ...

Fără gaze naturale, joi, 19 mai în localităţile Comănești, Poieni și Moinești din jud. Bacău
18/05/2022 10:30

Serviciul de distribuţie al gazelor naturale va fi sistat temporar joi, 19 mai 2022, in loc. Comănesti, Poieni si Moinesti din jud. Bacău Pentru a permite realizarea unor lucrări de către operatorul de tr ...

Percheziţii într-un caz de trafic de migranţi şi de droguri în cinci județe. Este vizat și Iașul
18/05/2022 10:15

Anchetatorii au descins, miercuri dimineaţă, la 37 de adrese din judeţele Arad, Timiş, Cluj, Iaşi şi Caraş Severin, unde fac percheziţii intr-un caz de trafic de migranţi şi de droguri, urmand să fie ...

Bucurie de scurtă durată: la 10 zile după amenda penală, şase ani de puşcărie
18/05/2022 10:04

Despre ieşeanul Radu Florin Ivan (24 de ani) am mai scris de cateva ori, ultima dată chiar la inceputul acestei luni. Găinar cu vechi state de serviciu, Ivan are la activ numeroase furtişaguri, ba chiar şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei