UAIC are o nouă stațiune studențească, la Gălănești – Suceava
Dimensiune font:
După preluarea noului imobil, numărul stațiunilor de cercetare și practică studențească aflate în patrimoniul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a ajuns la 12 * UAIC își consolidează astfel poziția de lider între universităţile româneşti în privinţa numărului de staţiuni de cercetare şi practică studenţească, devansând Universitatea Bucureşti - cu 9 staţiuni, şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, cu 6!
Preluat în administrare de Filiala Iași a Academiei Române, prin Hotărăre de Guvern, în anul 1996, imobilul denumit Hanul Brădeț, compus din cabană P+1 și clădirile existente (depozit materiale, centrală termică), în suprafață de 1.310 mp și terenul aferent în suprafață de 9.676 mp (inițial, 5.854 mp) a ajuns în patrimoniul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Imobilul a fost folosit, în ultimii ani, pentru desfășurarea de activități științifice și de creație – conferințe, ateliere de creație, inclusiv activități recreative și de cazare a participanților la aceste activități. Însă, cum Academia Română nu a avut la dispoziție resursele financiare necesare pentru a investi în renovarea și modernizarea imobilului, acesta s-a deteriorat și nu mai poate „servi scopului pentru care a fost dat în administrare Filialei Iași a Academiei Române”. „Având în vedere locația acestui bun imobil, respectiv în afara municipiului Iași, a lipsei personalului de cercetare, a destinației imobilului în raport cu misiunea şi obiectivele Filialei Iași a Academiei Române, în prezent bunul imobil în referinţă este păstrat, cu mari eforturi, în stare de conservare, fiind inutilizabil şi, practic, excedentar pentru activitatea desfăşurată de către instituție. În acest context și, ținând cont de interesul manifestat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi privind preluarea fără plată a acestui bun imobil, Filiala Iași a Academiei Române a transmis intenția sa privind transferul fără plată a imobilului din localitatea Gălănești, județul Suceava către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, transferul fiind considerat o oportunitate de extindere a bazei materiale în vederea creșterii calității activităților didactice și de cercetare a universității”, se arată în Nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern privind actualizarea valorii de inventar și modificarea datelor tehnice ale unor imobile ca urmare a înscrierii în cartea funciară și a reevaluării, precum și transmiterea unor imobile, aflate în domeniul public al statului, din administrarea Academiei Române - Filiala Iași în administrarea Ministerului Educaţiei pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Conform declarațiilor rectorului UAIC, prof.univ.dr. Tudorel Toader, universitatea ieșeană va desfășura în imobilul de la Gălănești activități didactice, de creație, cultural artistice, precum şi de cazare/recreere pentru participanți.
Denumirea de Casa de creație ,,Brădeț” a început să fie folosită în anul 1996, după preluarea în administrare a Hanului ,,Brădeț”, justificarea găsindu-se în adresa Filialei Iași a Academiei Române nr. 3848/10.09.1992, prin care a solicitat Consiliului Județean Suceava trecerea în administrare a acestui imobil.
Ulterior, Filiala Iași a redenumit Casa de creație ,,Brădeț” în Centrul de conferințe interne și internaționale ,,Brădeț” ca urmare a comasării și reorganizării structurii organizatorice și de personal de la Rezervațiile Ponoare și Frumoasa cu Casa de creație ,,Brădeț”.
UAIC, lider între universităţile româneşti în privinţa numărului de staţiuni de cercetare şi practică studenţească
Odată cu preluarea noului imobil de la Gălănești, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi devine lider între universităţile româneşti în privinţa numărului de staţiuni de cercetare şi practică studenţească, devansând Universitatea Bucureşti - cu 9 staţiuni, şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, cu 6!
În acest sens, patrimoniul Universităţii ieşene cuprinde acum 12 centre de cercetare: Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, Staţiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea - Constanţa, Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Acvacultură şi Ecologie Acvatică Iaşi, Staţiunea biologică „Petre Jitariu” Potoci – Neamţ, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Ion Gugiuman”, Rarău – Suceava, Laboratorul de Acvacultură și Ecologie Acvatică Piatra-Neamț, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Simion Mehedinţi”, Tulnici – Vrancea, Stațiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului Mădârjac - Iași, Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” Ștefănești – Botoşani, Baza de cercetare arheologică „Acad. Mircea Petrescu-Dîmbovița”, Cucuteni – Băiceni, judeţul Iași, Centrul Regional de Formare Profesională în Turism Dorna Candreni (Suceava), Centrul de conferințe interne și internaționale ,,Brădeț” (Suceava).
Pe lângă acestea UAIC are în administrare şi trei şantiere arheologice – Şantierul arheologic Târgu Frumos, Şantierul arheologic „Isaiia” Răducăneni şi Şantierul arheologic Siliştea, din judeţul Neamţ.
Universitatea București are 9 staţiuni de cercetare studenţească - Stațiunea de Cercetări Ecologice Brăila, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” Bucureşti, Stațiunea Didactică și de Cercetare Științifică „ prof. Ștefan Atanasie Pătrașcu” –Ilfov, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Hunedoara, Stațiunea de cercetări de la Sfântu Gheorghe – Tulcea, Centrul de Monitorizare a Habitatelor și Speciilor, Eșelnița – Mehedinți, Stațiunea de cercetare de la Orșova – Mehedinți, Stațiunea Zoologică Sinaia – Prahova, Platforma de cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică București.
Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca are 6 astfel de staţiuni: Stațiunea Științifică Arcalia - Bistrița, Grădina Botanică „Alexandru Borza” Cluj-Napoca, Stațiunea Științifică Danubius - Caraș-Severin, Baza Didactica, Arheologica și de Cercetări Interdisciplinare „Hadrian Daicoviciu” - Hunedoara, Centrul Beliș - Cluj şi Baza de Practică şi Agrement Baru – Hunedoara.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este cea mai veche instituție de învățământ superior din România, continuând, din anul 1860, o tradiție a excelenței şi inovației în educație şi cercetare. Cu peste 25.000 de studenți şi 745 de cadre didactice, Universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel național şi internațional, având colaborări cu peste 400 universități din întreaga lume.
Ioana PANDREA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau