3hot

Dimensiune font:

Un adolescent a furat maşina parohului şi a plecat cu ea la pescuit

| 05-04-2020 23:29

Ionel-Gabriel P. s-a dovedit un haiduc precoce, la nici 17 ani el dând două spargeri de pomină în satul natal, Roşcani. Mai întâi, ziua în amiaza-mare, l-a jefuit pe un pensionar avut, a urmat apoi o lovitură modestă, aşa, ca să-şi menţină tonusul, după care a dat tunul: a furat tot ce i-a căzut în mână din casa parohului, inclusiv maşina acestuia. S-a dus cu ea la pescuit... 

Până la faptele comise vara trecută, Ionel-Gabriel nu se deosebea cu mai nimic de aspiranţii la titlul de „şmecher” pe care-i vezi mai prin orice sat moldav. Mici scandaluri, îmbrânceli, mai o bătaie, niscaiva furtişaguri şi cap atât.  Dintr-odată, ca lovit de streche, Ionel-Gabriel a dat-o-n haiducii, băgând spaima în toţi oamenii înstăriţi din sat. Totul a început pe 22 iulie 2019, pe la ora 16.00.  Era într-o luni, adolescentul se plimba de-aiurea, cu mâinile în buzunar şi ţigara în colţul gurii, pe una din uliţele satului. A ajuns în dreptul casei în care locuieşte o bătrânică pe nume Zavasta, bogată, un pic zgârcită, harnică şi cam surdă. Când a văzut-o trebăluind printr-un coşer înconjurat de ierburi, într-un colţ curţii, şi-a zis că acum e momentul. Ştia că femeia are bani puşi la saltea şi că locuieşte singură, s-a asigurat că nu poate fi observat de nimeni, a sărit gardul, apoi geamul de la o cameră şi s-a apucat de cotrobăit prin casă. Una din încăperi avea uşa încuiată, iar el a presupus că acolo se află tezaurul. A forţat uşa, a intrat în camera respectivă, iar intuiţia sa a fost validată de realitate. Într-o sacoşă, un teanc de bani şi de alte hârtii. N-a mai stat să vadă ce şi cum, a luat sarsanaua şi a şters-o în viteza tot pe acolo pe unde venise.

Nu s-a oprit decât pe imaşul de la marginea satului, unde, ferit de eventualele priviri indiscrete, s-a pus pe inventariat prada. Erau 6.000 lei, nişte cupoane de călătorie CFR şi diverse hârtii fără valoare. Ca atare, a păstrat doar banii, sacoşa cu celelalte rămânând pe câmp.

A doua zi a fost una de linişte, acalmie, savurat succesul şi planuri de viitor, iar următoarea, una de răsfăţ. Mai întâi, s-a dus la magazinul lui Costică B. de unde a cumpărat diverse şi căruia i-a dat 1.000 lei, cu rugămintea de a merge la Iaşi, de unde să-i cumpere nişte adidaşi Nike originali şi un smartphone. Acesta a acceptat şi pentru serviciul făcut s-a ales cu un bacşiş de 100 lei. S-a cam mirat omul, că-l ştia pe Ionel cam sărac de felul lui. Iar când adolescentul i-a mai dat 800 lei pentru o motosapă, a ajuns la bănuieli. Joi, 25 iulie, bănuielile s-au transformat în certitudine. La magazinul lui Costică a venit taman Zavasta, care l-a rugat, cu o voce umilă, să-i ceară împrumut 100 lei. Bătrâna se plângea că a rămas fără bani, deoarece ar fi fost victima unui furtişag. Costică a făcut imediat legătura şi a anunţat poliţia.

O sapă pe post de şperaclu

Deja povestea începuse a circula prin sat, dar lui Ionel nu i-a păsat că "garda" e pe urmele sale. Vineri, la repezeală şi ca să-şi menţină tonusul, a şparlit din mers sapa uitată la marginea gardului de către Maria B. Aceasta n-a mai catadicsit să reclame furtul...

A venit weekend-ul, Ionel încă în libertate şi pus pe fapte mari. După ce a băut câteva beri cu mai mulţi tineri din sat, s-a decis să dea lovitura la casa parohială. Aflase că preotul e plecat pe Litoral cu toată familia. Aşa că, pe la 2.00 noaptea, a sărit gardul locuinţei preotului şi a încercat mai întâi portierele de la maşina acestuia, o Toyota Aygo. Închise toate, la fel ca şi uşa de la intrare. Nasol moment! A cugetat câteva minute şi a venit revelaţia. Adică sapa „arestată” în ziua precedentă. S-a repezit până acasă, a revenit cu unealta, forţînd cu succes unul din geamuri. I-au fost suficiente câteva minute de cotrobăială şi a rezolvat toate problemele. Din casă a cules un palton, cinci smartphone-uri, patru încărcătoare şi cheile de la autoturism. S-a urcat la volanul Toyotei şi a plecat glonţ spre iaz, la pescuit de peşte. N-a prins mare lucru, ştia că-i căutat de poliţie, aşa încât s-a dus să doarmă într-un coşer din satul învecinat. 

Ziua de duminică a început-o mănos, cu o vizită la o femeie de acolo, una pe care o ştia ca fiind avută. I-a dat telefoanele şi încărcătoarele contra unei boxe audio portabile cu karaoke preinstalat. S-a bucurat de afacere, dar cam prematur. Popa tocmai se întorsese din concediu şi-a găsit casa răvăşită şi s-a pus pe urlat în strada mare. Poliţiştii au venit imediat la faţa locului, iar ghinionul lui Ionel a fost că taman atunci revenea în sat după vizita la Rădeni. Oamenii legii l-au luat ca din voleu. Nu i-a folosit nimic faptul că şi-a aruncat geaca şi a încercat să scape cu fuga. A fost capturat rapid, iar dovezile împotriva sa erau mult prea clare. Aşa că l-au încătuşat, s-a făcut dosarul şi a urmat procesul. Care a durat destul de mult, până vinerea trecută, când s-a dat şi sentinţa. Ionel a scăpat incredibil de ieftin, doar un an de recluziune într-un centru de plasament, pentru că este minor. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Patru ani de la moartea membrilor echipajului SMURD
03/06/2020 00:00

  La Cimitirul „Sfintii Petru şi Pavel” a avut loc ieri o ceremonie in amintirea celor patru angajati ai SMURD Iasi căzuţi in accidentul din urmă cu patru ani, cand un elicopter al ser ...

Elevii nu mai vor la şcoală!
03/06/2020 00:00

    Ieri, foarte mulţi dintre elevii ieşeni nu s-au prezentat la cursuri de teama infectării cu noul coronavirus, mai cu seamă că au apărut informaţii că la o şcoală din oraş a fost depis ...

Monument istoric, lăsat de autorităţi să se degradeze!
03/06/2020 00:00

  Liviu Brătescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii, a lansat un semnal de alarmă referitor la stadiul in care se află unul din elementele de identitate ale patrimoniului cultural na ...

Zece zile de asfaltări în Mircea cel Bătrân
03/06/2020 00:00

  Începand de astăzi, 3 iunie, pană sambătă, 13 iunie, intre orele 8.00 si 18.00, echipele Citadin SA vor face reparatii, dacă vremea o va permite, pe strada Cerna, intre intersectia cu str ...

Domeniul public, zonă liberă de rable
03/06/2020 00:00

  Primăria Municipiului Iasi continuă eforturile pentru a mentine si imbunătăti aspectul civilizat si urban al orasului. Pe langă investitiile in modernizarea infrastructurii, actiunile curen ...

Licitaţii pe Whattsapp, la Primărie!
03/06/2020 00:00

  Primăria Municipiului Iasi organizează luna aceasta mai multe licitaţii pentru inchierea locurilor de parcare in oraş (procedurile au loc utilizand aplicatia WhatsApp). Prima are loc pe 15 iunie ...

 Cel mai mare ţepar din ultimul deceniu insistă să fie pus în libertate
02/06/2020 22:14

De loc din Suceava, Traian Onofrei (acum in varstă de 59 de ani) şi-a făcut ucenicia in escrocherii in urmă cu mai bine de un deceniu, ajungand rapid mana dreaptă a reputatului ţepar Florin Pătlăgică. ...

Academia Română a donat tablete copiilor din 25 de sate vasluiene
02/06/2020 21:14

* beneficiarii au performanţe notabile la invăţătură, sunt olimpici la faze judeţene, regionale şi naţionale sau premianţi la diverse concursuri de fizică, chimie, creativitate ştiinţifică, tehnolo ...

Transport public ecologic și inteligent în Piatra-Neamț
02/06/2020 21:13

Proiectul „Modernizarea statiilor de asteptare pentru transport public (TP)” a intrat in implementare după ce, in luna februarie, a fost semnat contractul de proiectare si executie. Proiectul are v ...

 Bacăul pregăteşte „cel mai modern aeroport din ţară”!
02/06/2020 21:12

Consiliul Judetean Bacău investeste un milion de euro pentru exproprierea unei mari suprafete de teren din apropierea pistei de aterizare/decolare a Aeroportului „George Enescu”. Aici, se vor monta ...