1tractorist

Dimensiune font:

Un colecţionar de infracţiuni solicită eliberarea pe motiv de... neconstituţionalitate

| 13-01-2020 23:45

  Costică Asultanei, din satul Vîlcele, comuna Vlădeni, stă închis în Penitenciarul Iaşi din septembrie 2016, iar pedeapsa i se încheie la toamnă. A scăpat ieftin, având în vedere colecţia de infracţiuni comise în doar câteva ore: „furt, „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „refuz de la prelevarea de mostre biologice”, „ultraj” şi „lovire şi alte violenţe”. În plus, mai este cercetat în alte câteva dosare penale, pentru „lovire şi alte violenţe”, „furt”, „braconaj” şi „distrugere prin incendiere”. Deşi în ziua cu pricina se lăuda că nu-i pasă dacă va face puşcărie, ajuns după gratii şi-a schimbat total optica. A făcut petiţii, contestaţii, apel, cereri de revizuire, căutând cu orice chip să scape din Penitenciar. Toate solicitările i-au fost însă respinse de justiţie. Ultima, care a rămas definitivă, a fost pronunţată săptămâna trecută. Va executa pedeapsa până la capăt.

Pentru început, a furat tractorul fratelui şi a fugit cu vehiculul peste imaş

Toată dimineaţa zilei de 12 decembrie 2015, Costică îl ajutase pe frate-su, Nicu, la diverse treburi gospodăreşti. Pauze multe, hidratare cu vin şi rachiu din belşug. La prânz era deja pulbere. S-a luat la harţă cu gazda, au schimbat câteva palme, după care au stat să se împace „la un pahar”. Nicu a adormit, iar Costică i-a furat tractorul din bătătură, i-a urcat şi pe cei doi băieţi ai săi în cabină, pornind voiniceşte cu vehiculul peste imaş. Prima infracţiune - furtul.

Între timp, pe la ora 15.00, Nicu s-a trezit, a văzut că tractorul nu mai e şi a sunat la 112, reclamând furtul şi indicându-l pe Costică drept principal suspect. De serviciu pe zonă era agentul Andrei Vatră. Acesta s-a urcat în maşina de serviciu şi a pornit în căutarea lui Costică. L-a găsit aproape de gardul gospodăriei lui Dumitru B., care avea să fie martorul-cheie în toată povestea. Poliţistul i-a făcut semn tractoristului de ocazie să oprească, folosindu-se de sirenă şi girofaruri. Costică s-a conformat. Dar, când să prezinte actele, a spus că nu le are la el. Cum duhnea foarte tare a alcool, Vatră l-a invitat la postul de poliţie din Vlădeni, ca să lămurească situaţia.

Iniţial, Costică s-a comportat paşnic. Şi-a luat copiii şi s-a urcat împreună cu ei pe bancheta din spate a maşinii de poliţie.

Ca să nu aibă surprize mai târziu, poliţistul l-a chemat pe Dumitru la maşină, ca să fie martor. Dar acesta o mai luase de câteva ori pe coajă de la Costică, aşa încât s-a oprit la oarece distanţă de dubă.   Vatră s-a dat jos de la volan şi s-a apropiat de Dumitru, ca să-l convingă să vină la maşină. Profitând  de asta, Costică a coborât şi a dat să fugă spre tractor. Poliţistul l-a ajuns rapid şi a început bătaia. Schimb de pumni, piedici, tăvăleală pe jos. A doua infracţiune - ultrajul.

La un moment dat, apărătorul legii a reuşit să ajungă deasupra tractoristului de ocazie, dar n-a izbutit să-i pună şi cătuşele. Aşa că, a cerut ajutor prin staţie.

Poliţistul a abandonat maşina şi a scăpat cu fuga!

Apelul l-a înfuriat teribil pe Costică Asultanei, care s-a încordat cât a putut, reuşind să scape din strânsoare. S-a dus la tractor, a luat de acolo o rangă şi a început să-l fugărească pe poliţist în jurul dubei, strigându-i: „Te omor, nu-mi pasă că fac cinci ani de puşcărie!”. Au făcut aşa vreo cinci ture în jurul autoutilitarei. Nervos că nu-l poate prinde şi căpăci pe poliţist, Costică s-a întors la tractor, a luat de acolo nişte chei şi s-a apucat să arunce cu ele în Vatră. Acesta a abandonat maşina de serviciu şi a luat-o la fugă pe câmp, către postul de poliţie.

Mult mai gras, mai lent şi beat pe deasupra, Asultanei a renunţat rapid la urmărire. Şi-a luat copiii, s-a suit la volanul tractorului şi a pornit spre casă. De data asta pe drum public. Încă trei infracţiuni dintr-un foc: „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” şi „conducerea sub influenţa alcoolului”.

Nu i-a păsat. A parcat vehiculul la soacră-sa, a intrat în casă şi a povestit bătrânei toată tărăşenia. Nu ştia că frate-su, Nicu, era cel care îi adusese poliţia pe cap. Căldura din casă l-a toropit şi a adormit lemn în timp ce vorbea cu gazda. Aşa l-au găsit mascaţii chemaţi de Vatră în ajutor. L-au încătuşat fără nicio dificultate, apoi l-au dus la Rutieră, că să-i ia alcoolemia. A refuzat să sufle în etilotest şi nici n-a vrut să meargă la spital pentru recoltarea probelor biologice. Încă o infracţiune. Pentru toate astea, a fost băgat în arestul preventiv.

Situaţia lui Asultanei avea să se agraveze şi mai mult în zilele ce au urmat. Agentul Vatră suferise de o fractură la antebraţ şi a obţinut un certificat medico-legale în care se scria că are nevoie de 40-45 zile de îngrijiri medicale.

Şi-a schimbat de trei ori declaraţiile

Audiat de procuror, Asultanei a livrat versiunea sa. Nu s-a considerat vinovat şi n-a recunoscut niciuna dintre infracţiunile de care a fost acuzat. A admis că a luat tractorul de la fratele său, dar a afirmat că l-a condus numai pe imaş, nu pe drumurile publice. Apoi, în ce priveşte bătăia cu poliţistul, a spus că acesta i-a dat cu şutul între picioare de mai multe ori, a căzut jos şi abia atunci a strigat la fiu-su să meargă la tractor şi să-i aducă ranga. Însă zice că nu a apucat să dea, pentru că agentul a luat-o la fugă. A mai povestit că, în timp ce se tăvăleau pe jos, poliţistul i-a cerut 200 lei drept şpagă.

Referitor la etilotest şi la refuzul prelevării probelor biologice, el consideră că poliţistul Vatră trebuia să fie primul care să sufle în aparat şi să meargă apoi la luat de sânge. Cum agentul n-a făcut-o, nici el nu se simte obligat să respecte procedura.

Altă balivernă, zice că ar poseda, de circa 20 de ani, un carnet de conducere tractor agricol şi nu ştia că n-are voie să meargă pe drumurile publice, că şi alţi consăteni sunt în aceeaşi situaţie şi n-au probleme. Iar până la audierea finală de la Judecătorie, şi-a mai schimbat de vreo trei ori declaraţiile. Nici un pretext n-a ţinut. A fost condamnat, iar din contopirea pedepselor pentru toate infracţiunile făptuite, a rezultat o sentinţă de patru ani şi două luni.

Nu s-a împăcat defel cu ideea unei şederi atât de îndelungată în clădirea din str.Dr.Vicol nr.10. În 2018, a făcut apel. Respins, ca nefondat. Anul trecut, înainte de Crăciun, i-a mai venit o găselniţă în minte. A solicitat revizuirea, deoarece Curtea Constituţională ar fi declarat neconstituţională infracţiunea de conducere a unui tractor neînmatriculat pe drumurile publice. Curtea de Apel Iaşi nu i-a dat câştig de cauză, a păstrat sentinţa iniţială, iar decizia de săptămâna trecută nu poate fi atacată în niciun fel. Costică Asultanei rămâne după zăbrele. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
  Se redeschide Bazarul, la Suceava!
27/05/2020 17:04

* răman inchise restaurantele si barurile din Bazar, dar acolo unde se poate face servirea la fereastră se va emite autorizare de functionare Complexul Comercial Bazar Suceava se redeschide din 30 mai. Deciz ...

 COMUNICAT DE PRESĂ Dan Lungu senator USR de Iași: Populația trebuie informată și avertizată  în ceea ce privește calitatea apei potabile
27/05/2020 13:25

 COMUNICAT DE PRESĂ Dan Lungu: Populatia trebuie informată si avertizată in ceea ce priveste calitatea apei potabile   Conform Raportului anual care vizează calitatea apei potabile din judetul ...

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor  Fapte Pentru Iași: Spitalul Regional de Urgențe întră în linie dreaptă
27/05/2020 12:14

 Fapte Pentru Iasi: Spitalul Regional de Urgente intră in linie dreaptă   Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anuntat că Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a lansat lic ...

Tânără din Iași, încătușată pentru șantaj!
27/05/2020 11:58

O tanără in varstă de 26 de ani, din municipiul Iasi, va fi prezentată astăzi, cu propuneri legale, Parchetului de pe langă Judecătoria Iaşi, după ce a fost retinută, aseară, pentru 24 de ore, sub ac ...

Maricel Popa șeful CJ Iași Spitalul mobil a intrat în România și se îndreaptă spre Iași!
27/05/2020 11:16

 ”Cu putin timp in urmă primele tiruri care transportă componentele si echipamentele medicale ale spitalului mobil modular au intrat in Romania, prin punctul vamal de trecere de la Giurgiu”, ...

Terapia cu plasmă de convalescent ar putea debuta, astăzi, la Iaşi
27/05/2020 00:11

* deşi s-au prezentat pentru donare foarte mulţi pacienţi COVID-19 vindecaţi, doar de la trei persoane s-a putut recolta plasmă umană * CRTS Iaşi a recoltat, in total, un litru de plasmă, care va putea ...

O firmă din trei şi-a trimis angajaţii în şomaj tehnic!
27/05/2020 00:00

  În perioada 1-16 mai a fost efectuată o cercetare in randul a 200 de firme, din Iasi si nu numai, pentru a evalua impactul epidemiei COVID-19 si al măsurilor de contracarare a acesteia la ni ...

Profesorilor şi elevilor li se va lua temperatura la intrarea în şcoli
27/05/2020 00:00

  Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de vineri, 29 mai, a fost completată cu un proiect de hotărare care vizează achiziţia de termometre pentru unităţile de invăţamant. Mai precis, P ...

Incendiu de proporţii la un depozit de textile din Tătăraşi
27/05/2020 00:00

  Ieri, 26 mai, in jurul orei 17.30, un incendiu puternic a izbucnit la un depozit de materiale textile din stradela Vantu nr. 3 - 5, apartinand SC Timtex Company SRL. Focul s-a extins si la cateva ca ...

Amendată cu 500 deoarece nu purta mască în autobuz
27/05/2020 00:00

  Politistii locali si angajatii Companiei de Transport Public (CTP) Iasi anuntă că au intensificat controalele in mijloacele de transport după ce multi ieseni incalcă măsurile de protectie si nu ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!