Un traficant de maşini a scăpat de mandatul european de arestare, dar rămâne după gratii

1mandat

Dimensiune font:

| 16-12-2020 15:02

Ionuţ M. (32 de ani) deţine, ca infractor, un record absolut în materie, el izbutind să zăpăcească de-a dreptul instanţele din România şi Italia. De altfel, ani la rând, tânărul a făcut bani frumoşi din traficul de maşini, aduse în special din Italia. Căuta în Peninsulă doar chilipiruri, autoturisme relativ noi, puţin rulate, în stare perfectă şi cumpăra numai pe cele cu un preţ mult sub al pieţei de acolo, le aducea în ţară, unde le vindea cu un profit frumuşel.

Ionuț vindea mașinile în Bârladul natal sau în Iaşi. Hapsâneala avea să-l coste, însă, şi să aducă legea pe urmele lui. La sfârşitul lui 2015 a cumpărat din Trieste o Toyota Yaris, fără să ştie că-i de furat şi, culmea, a reuşit să treacă graniţa. Norocul său a fost că victima, o anume Paola R., a reclamat dispariţia maşinii abia după Anul Nou. Poliţiştii italieni începuseră investigaţiile, dar Ionuţ nu era deloc afectat. A vândut rapid Toyota, apoi a ţinut-o tot într-o petrecere. În vara lui 2016 a fost înhăţat de radar, s-a ales  cu permisul suspendat pentru 90 de zile şi de aici a început să simtă belelele.

Pus în libertate, nu s-a lecuit

La puţin timp, a fost trecut iar pe dreapta de către poliţişti şi s-a ales cu dosar penal. A primit un an şi patru luni cu suspendare pentru infracţiunile de „conducerea unui vehicul de către o persoană având exerciţiul dreptului de a conduce suspendat” şi „refuz de la prelevarea de mostre biologice”.

Nu i-a păsat, a continuat să conducă băut şi fără permis, să continue cu traficul de maşini. Evident, a fost prins din nou în ofsaid, iar gravitatea faptelor a crescut. „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, „fals în declaraţii” şi „instigare la mărturie mincinoasă”. Procesul s-a încheiat în noiembrie 2018, Ionuţ fiind condamnat la un an şi trei luni. De data aceasta, cu executare.

Ajuns în Penitenciarul Iaşi, traficantul a intuit că dacă nu face imediat apel, iar judecătorii îi vor studia mai atent cazier, va primi o pedeapsă sporită. Drept urmare, a făcut recurs, reuşind să-i îmbrobodească pe cei de la Curtea de Apel Iaşi, aceştia hotărând, pe 14 mai 1999, retrimiterea dosarului spre rejudecare la prima instanţă.

Ca o consecinţă logică, a fost pus în libertate. Nu s-a lecuit în niciun fel şi şi-a reluat activitatea de traficant. La începutul mijlocul lunii trecute a fost prins iarăşi conducând beat şi fără permis. Tocmai la Arad, unde a fost plasat în arestul preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Imediat a venit şi mandatul european de arestare, emis de Procuratura Generală de pe lângă Tribunalul din Trieste la 4 noiembrie 2020. Asta deoarece fusese condamnat de judecătorii italieni la trei ani de închisoare şi 1.000 euro amendă.

A scăpat mai ieftin decât se aştepta

Fiind plasat în arestul IPJ Arad, mandatul a fost preluat de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Audierile au avut loc pe 10 decembrie, prin videoconferinţă, iar Ionuţ a avut o atitudine cel puţin insolentă. Mai întâi a solicitat să fie plasat sub o altă măsură preventivă decât arestul, „pentru a avea posibilitatea să fie alături de familia sa”.

Apoi, după ce procurorul a pus concluzia de admitere a cererii de recunoaştere a hotărârii pronunţate de autorităţile judiciare din Italia, el a susţinut că „infracţiunea pentru care a fost condamnat de către autorităţile judiciare din Italia nu corespunde unei infracţiuni prevăzute de codul penal român şi că ar fi necesar să fie pronunţată o soluţie în acest sens, până la clarificarea situaţiei sale juridice din România, precizând că în prezent este parte într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi”.

Judecătorii l-au contrazis, fapta pentru care l-au pedepsit italienii fiind incriminată şi de legislaţia românească, sub aceeaşi denumire şi pedepsită cu închisoarea de la unu la cinci ani.

Ionuţ şi-a făcut rapid socotelile, era conştient că rejudecarea dosarului retrimis de Curtea de Apel îi va aduce o altă condamnare cu executare şi că, dacă va fi de acord cu extrădarea, va intra în alte belele. A cerut să execute pedeapsa în România, renunţând la beneficiul conferit de regula specialităţii. Completul a fost de acord, hotărând ca traficantul să execute în România o pedeapsă de 390 zile de închisoare.

Deocamdată, Ionuţ a scăpat mai ieftin decât se aştepta. Numai că s-ar putea să i se adauge şi pedepsele din celelalte două dosare. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
24/04/2024 21:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 13:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

În judeţul Iaşi vor fi amenajate 16 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice
24/04/2024 08:00

* „Cu finantarea de 2,9 milioane de lei pe care am obtinut-o de la AFM vom instala 16 statii de reincărcare pentru vehicule electrice si astfel vom crea infrastructura necesară pentru a le oferi iesenil ...

Noul „Tramvai Iepurilă”, scos pe străzile Iaşului, de Paște
24/04/2024 07:52

* „Tramvaiul Iepurilă” va face legătura intre Targu Cucu şi Copou intre orele 11 si 14, urmand să oprească in fiecare staţie de pe traseu * după lansarea oficială din 27 aprilie, tramvaiul v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei