Unire Principatelor, sărbătorită la Iaşi cu huiduieli!

IMG_1588
IMG_1684
IMG_1733
IMG_1818
IMG_1970
IMG_1978
IMG_2012
IMG_1997

Dimensiune font:

| 25-01-2020 00:00


Peste 6.000 de ieşeni au avut parte de o vreme primăvăratică şi, în consecinţă, au venit în Piaţa Unirii la sărbătorirea a 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească. Prezenţa la Iaşi a preşedintelui, a premierului, a altor membri din Executiv şi a ambasadorului Statelor Unite a constituit un alt motiv care i-a adunat pe ieşeni în centrul oraşului, la o manifestare „condimentată” cu muzică populară şi plăcinte moldoveneşti. Şi parada militarilor a încântat asistenţa cu toate că, spre deosebire de alţi ani, a fost lipsită de tehnica militară. Însă, ca orice întrunire publică, au existat şi animozităţi, venite din zona societăţii civile. Practic, susţinătorii Autostrăzii nu au ratat ocazia de a-i taxa vocal pe oaspeţii de la Bucureşti atât timp cât, timp de 12 ani, nu au avut parte decât de promisiuni.

Seria manifestărilor desfăşurate ieri, la Iaşi, a debutat în cursul prânzului, pe scena amplasată într-o laterală de Hotelului Traian cu un concert de muzică populară. Dumitru şi Tudor Furdui Iancu, Veta Biriş, Ştefan Pintilie sau Laura Lavric i-a ţinut, cum se spune, în priză pe ieşeni, în cele două reprize de folclor care au încadrat discursurile politicienilor. Sigur că, punctul de atracţie l-a constituit anunţata venire la Iaşi a preşedintelui României. Fix la ora 13.00, Klaus Iohannis a coborât din maşina prezidenţială, însoţit de soţia sa, Carmen, dar şi de consilierii personali. A trecut în revistă garda de onoare, şi-a aşteptat soţia şi, mână-n mână, au urcat la tribuna oficială, nu înainte de a se saluta cu primarul Mihai Chirica şi cu Ludovic Orban, veniţi în piaţă la cu puţin timp înaintea preşedintelui.

Un preşedinte emoţionat!

Preşedintele Klaus Iohannis a trecut la microfon de îndată ce i s-a dat cuvântul. I-a salutat pe ieşeni, moment în care din mulţime s-au auzit huiduieli, ceea ce l-a făcut pe Iohannis să spună, zâmbind, văd ca părerile sunt împărţite. Oarecum stânjenitor, momentul a trecut în plan secundar, întrucât şeful statului a ţinut un discurs coerent şi mobilizator, presărat cu laude la adresa ieşenilor. „Mi-am dorit ca prima mea întâlnire cu românii din acest al doilea mandat să aibă loc aici, la Iaşi, unul dintre centrele simbolice ale modernităţii, spiritualităţii şi românităţii noastre. Vă mărturisesc că sunt emoţionat de fiecare dată când revin în frumoasa noastră Capitală Istorică şi vă mulţumesc pentru primire!”, a spus Iohannis.

Pro autostradă!

Discursul preşedintelui s-a axat şi pe teme actuale, cum ar fi veşnica dispută PNL - PSD şi alegerile anticipate. „Am încredere că actualul Guvern înţelege pe deplin nevoile pe care românii le au şi că va lua în continuare măsuri concrete pentru a îndrepta toate lucrurile strâmbe. Primele luni au arătat clar că năzuinţele oamenilor au fost auzite. Din Parlament, însă, PSD vrea să blocheze toate reformele, şi de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorinţă stringentă a societăţii pentru ca România să se schimbe în bine. Românii vor vota din nou în acest an. Sunt convins că prin alegerile lor vor demonstra, încă o dată şi încă o dată, că nu mai acceptă persoane superficiale şi slab pregătite în funcţii publice. Cei care urmăresc alte scopuri, cei care nu se vor mobiliza pentru susţinerea unor reforme oneste, în beneficiul oamenilor, cei care vor încerca să submineze lupta împotriva corupţiei vor fi excluşi automat de la treburile publice de către cetăţeni, prin vot”, a spus Iohannis. În final, acesta a avut un mesaj şi către clasa politică, avertizând că cine va dezamăgi va fi „sancţionat” de electorat. „La rândul său, clasa politică trebuie să demonstreze că îmbrăţişează aceleaşi idealuri şi principii. Ceea ce am învăţat din realizarea Unirii Principatelor şi din modul în care cetăţenii au votat anul trecut este că atunci când românii îşi propun un ideal şi luptă cu hotărâre pentru realizarea lui, nimeni şi nimic nu le poate sta în cale. Fac aici, la Iaşi, din locul în care s-a înfăptuit unirea, un apel către toţi politicienii, indiferent de culoarea politică: nu ignoraţi forţa şi puterea glasului cetăţenilor, nu ignoraţi voinţa lor!”, a spus Iohannis.

Firesc, ultimul pasaja al discursului s-a referit la cea mai arzătoarea dorinţă a ieşenilor. „Pentru că ne aflăm la Iaşi, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanţi: românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi. Provinciile istorice, Moldova şi Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic”, a punctat Iohannis.

Orban, pus în dificultate!

În schimb, premierului i-a fost mult mai greu să se exprime în faţa vociferărilor venite din zona societăţii civile. S-a ajuns în situaţia ca Orban să renunţe la discursul pregătit, pentru a promite autostrada.

„În ceea ce priveşte autostrada, nu vreau să vă spun foarte multe lucruri, dar nu noi suntem cei care am inventat un PPP, ca să mai tragem de timp câţiva ani de zile, şi i-am pus pe unii, care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de strategie şi prognoză - e ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi. Marţi, în şedinţa de guvern, vom adopta ordonanţa de urgenţă prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de strategie şi prognoză, acolo unde este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect. De asemenea, vă spun clar că circulă pe piaţă o mulţime de minciuni, de fake news-uri. Obiectivul nostru este ca pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027, autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât şi construcţia. Există două mari priorităţi: Autostrada Unirii şi Autostrada Sibiu - Piteşti, care sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice şi mai ales pentru dumneavoastră, să asigure cu adevărat conectarea la reţeaua de transport europeană pe profil de autostradă”, a spus şeful Executivului.

„Moldova are nevoie de atenţia domniilor voastre”

Au urmat la microfon primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. Chirica l-a felicitat pe Iohannis pentru că a câştigat un nou mandat de Preşedinte al României, urându-i succes şi amintindu-i că are în el un partener, însă le-a adresat oaspeţilor rugămintea de se implica activ în procesul de modernizare al ţării. „Profit de faptul că astăzi alături de noi se află cei mai importanţi decidenţi ai statului român. Profit, de asemenea, că atât Preşedintele, cât şi Primul Ministru fac o echipă bună, iar alături de Parlament şi autorităţile locale pot, în sfârşit, să demareze reformele profunde ale statului şi investiţiile! Domnule Preşedinte, Domnule Prim-Ministru vă cer, în numele românilor din Iaşi şi din Moldova să vă implicaţi cât mai activ în procesul de modernizare a ţării! Aşa cum a făcut-o şi Cuza-Vodă! România are şansa de a recupera timpul risipit în cei 30 de ani de postcomunism. Iar Iaşul şi Moldova au nevoie mai mult decât oricând de atenţia domniilor voastre”, a spus Chirica.

La rândul său, Maricel Popa a afirmat că „trebuie reconstruită şi perpetuată povestea statalităţii româneşti”.

Horă, paradă şi plăcinte!

După discursuri şi depunerea de coroane, cei prezenţi au format o imensă Horă a Unirii în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Momentul a fost urmat de o paradă militară, prin faţa ieşenilor defilând forţe ale Ministerului de Apărare şi Ministerul Afacerilor Interne. La finalul acţiunii, ieşenii s-a aşezat cuminţi la rând pentru a primi câte una dintre cele 6.000 de plăcinte moldoveneşti pregătite de municipalitatea ieşeană, alături de ceai şi vin fier. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

Iohannis, despre huiduieli: „Nu m-a deranjat”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la plecarea de la manifestările dedicate Unirii Principatelor, că nu l-a deranjat că a fost huiduit și fluierat în timpul discursului în care s-a referit și la PSD. „Nu m-a deranjat. Fiecare român are dreptul la opinia lui”, a spus șeful statului. „Este foarte trist că Moldova a rămas puţin în urmă, vom rezolva o mare parte din probleme”, a mai declarat şeful statului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 „Gastronomia actuală nu mai ține doar de studiul relației dintre cultură și alimentație, ci tinde să devină artă”
28/03/2024 20:21

- Cum ati reusit să combinati pasiunile pentru literatura, ca bibliotecar, si ciocolaterie intr-un singur univers creativ? - Cele două expozitii de carte si ciocolată, realizate in Biblioteca Centrală Univ ...

Alertă în România: Barajul Bicaz e verificat după cutremurul din această dimineață
28/03/2024 15:38

ISU Neamt anuntă că se fac verificări in localitătile din zona barajului de la Bicaz, după cutremurul care a avut loc in această dimineată, cu epicentrul intre Bicaz si Izvorul Muntelui. „Ca urmare a ...

 Avem nevoie de natură în viața noastră!
28/03/2024 13:32

 Avem nevoie de natură in viata noastră! Silvicultorii ieseni vin cu o provocare pentru comunitătile locale, institutii si persoane fizice cu dragoste de natură! Pepiniera Silvică Galata&nb ...

Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei