VIDEO - Maricel Popa: „Autostrada are prevăzute, pe teritoriul Iaşului, 120 de viaducte şi 8 tuneluri, ca în munţi!”

default

Dimensiune font:

| 24-12-2018 08:58

 

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

 

 

 

 

 

 

 

- Domnule preşedinte, la Suceava a fost parafat ieri acordul cadru de înfiinţare a Asociaţiei „Moldova se dezvoltă”, şapte primari din regiunea Nord- Est, printre care şi cel al municipiului Iaşi, fiind semnatarii acordului. De ce nu se dezvoltă Moldova, domnule preşedinte?

 - Cred că suntem pe o pistă greşită... Moldova se dezvoltă indiferent de ce spun unii sau alţii. Nu mai suntem, de multă vreme, ultima regiune din Europa, aşa cum se tot propagă în spaţiul virtual. Eu aş aduce în atenţie faptul că de zece ani avem o asociaţie – Euronest, unde fondatorii sunt preşedinţii a şapte Consilii Judeţene din regiune, iar aceasta a adus foarte multe proiecte europene. Să nu uităm că dotarea SMURD-ului, ambulanţele, modernizarea unor instituţii deconcentrate, toate însumând sute de milioane de euro, toate s-au făcut cu ajutorul Euronest. În noiembrie 2016 am înfiinţat, alături de celelalte consilii judeţene, Fundaţia pentru dezvoltarea Moldovei şi nu s-a făcut atât de multă vâlvă. Unii fac astăzi doar un joc de glezne.

 

 

De ce Bănicioiu şi Ponta au solicitat doar 150 de milioane de euro pentru spitalele regionale?”

 

- Autostradă, aeroport, şosea de centură, spital regional – este aceasta ordinea firească sau mai putem adăuga ceva în listă?

- Sunt mult mai multe proiecte! Se vorbeşte de Spitalul Regional de Urgenţă de 12 ani, dar am reuşit în acest an, noi, Consiliul Judeţean, să aducem bani mai mulţi decât programase Uniunea Europeană. UE avea programate 50 milioane de euro, iar noi am adus în doar doi ani peste 60 de milioane de euro. Pentru Spitalul Regional de Urgenţă s-a încheiat studiul de fezabilitate şi în ianuarie se va depune pentru finanţare la Comisia Europeană. Acum un an, dacă eram pe ultimul loc sau aproape nu aveam nimic, nici măcar terenul, am reuşit în cele din urmă, prin colaborarea cu Primăria, cu absolut toate agenţiile deconcentrate, cu Prefectura, să obţinem în regim de urgenţă toate avizele. Dacă în 2017 eram codaşi, acum suntem primii care depunem proiectul pentru finanţare.

- Consiliul Judeţean Cluj a transmis Comisiei Europene o adresă oficială prin care solicită preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenţă. Ce facem cu spitalul acesta, la Iaşi, în condiţiile în care sursa de finanţare lipseşte, iar parteneriatul public-privat pare să nu intereseze nu doar în această zonă, ci şi în multe alte regiuni?

- Deocamdată, Clujul să obţină avizele necesare, iar restul, jocul de imagine, să-l lase pentru campania electorală. Este greşit să se spună că nu sunt bani. Sunt bani. Se va depune la Comisia Europeană acest proiect şi din 50 la sută, cât era înainte finanţarea, vom ajunge la 85 la sută. Oare de ce în 2012, cei care au negociat pentru România – Nicolae Bănicioiu şi Victor Ponta, au solicitat doar 150 de milioane de euro din fonduri europene pentru cele 3 spitale regionale? Oare nu este greşeala lui Bănicioiu şi a lui Ponta faptul că au subfinanţat?

- S-au mai adăugat proiectului, pe parcurs, alte îmbunătăţiri, iar suma a crescut...

- Nu se putea face cu 50 de milioane de euro bani europeni şi 50 de milioane de la Guvern! Nu se putea scoate construcţia din pământ cu aceste sume, să fim serioşi. De la început se ştia că sunt mai puţini bani.

 

Unii politicieni au majorat studiul de fezabilitate al autostrăzii, făcând-o să coste mai mult decât în Elveţia ”

 

  - Ce-i trebuie, totuşi, Iaşului pentru a se dezvolta?

 - Şoseaua de centură este pe SEAP şi aşteptăm ca în ianuarie-februarie să intre în proceduri. Se pune problema extinderii acestei şosele, să fie pe trei benzi, pe Poitiers, până la Holboca şi îmi doresc să înceapă lucrările în 2019. La Spitalul Regional de Urgenţă vor începe lucrările în 2019 sau 2020, iar la autostradă sunt proceduri şi eu îmi doresc ca la începutul anului 2019 să se înceapă revizuirea studiului de fezabilitate pe cele trei tronsoane, cu diferite dificultăţi. Dar nimeni nu spune, în schimb, că în 2011, unii politicieni au majorat studiul de fezabilitate de la 4,6 la 9,7 miliarde euro, făcând-o să coste mai mult decât în Elveţia...

 

- Şi care este costul real?

- Costul real al autostrăzii este până în 4 miliarde de euro. Atât. Restul sunt speculaţii, iar unii, la fel, nu vor să realizeze faptul că numai pe teritoriul judeţului Iaşi sunt 120 de viaducte, însă nu viaducte sau poduri de 10-20 de metri, cum e normal, ci de 2 km! Tot pe teritoriul judeţului Iaşi, de parcă ar fi în munţi Iaşul, sunt 8 tuneluri! La Bogonos, să treci Leţcaniul e prevăzut un tunel. Asta pentru că cineva a vrut să crească artificial preţul autostrăzii...

- Vă place cum arată Iaşul în acest moment, cum se dezvoltă în raport cu alte municipii ale ţării?

- Am înţeles că parteneriatul public-privat e ceva groaznic pentru noi. Păi, avem cel mai bun exemplu parteneriatul public-privat cu Palas-ul, făcut chiar de către Primărie. Ce a rezultat de aici? Birouri de clasa A, unde s-a dezvoltat IT-ul. Primăria ar trebui să facă mult mai mult. Guvernul, în schimb, a făcut foarte multe pentru dezvoltarea zonei, pentru că noi avem un potenţial uriaş - a scăzut impozitele pe salarii şi alte facilităţi pentru dezvoltarea IT-ului, iar la ora actuală se vede lucrul acesta. Avem 25 de mii de IT-işti în Iaşi, dar este adevărat că avem o şcoală foarte bună aici. Dacă îmi place cum este Iaşul? Da! Iaşul se dezvoltă, avem bani de la Guvern şi fonduri europene. Iaşul arată foarte bine şi se dezvoltă. Noi cu ideea asta trebuie să mergem, nu trebuie să ne mai plângem. Hai să muncim cu toţii pentru dezvoltarea Iaşului, să realizăm proiecte. L-am invitat şi pe domnul primar să lase copilăriile şi să începem să facem proiecte concrete împreună, nu să ne vorbim de rău. Dacă judeţul este dezvoltat, cu siguramţă cu siguranţă vor veni şi alţii şi trebuie să vorbim frumos despre casa noastră.

 

Vom face o şosea de centură modernă, cu trei benzi pe sens”

 

- Referitor la varianta ocolitoare, nu este oare hilar faptul că o şosea de centură va trece prin interiorul municipiului Iaşi?

- Nu trece prin interiorul municipiului, traversează doar o porţiune din bulevardul Poitiers... Aşa a fost proiectat înainte... Acum, noi avem posibilitatea să o facem să treacă, de la Lunca Cetăţuii, pe varianta ocolitoare, în dreapta liniei de tren. Vom avea o porţiune de doar 1 km prin interior, însă la trei benzi, pe Poitiers. După aceea, ieşim pe Drumul hoţilor, unde vor fi câteva probleme, deoarece s-au dat câteva autorizaţii şi s-a îngustat ecartamentul drumului, dar vom găsi variante. Va fi o şosea de centură modernă, cu trei benzi pe sens. Asta se studiază acum, asta dorim noi, un proiect pentru o adevărată şosea de centură, care să satisfacă necesităţile pentru viitor, la fel cum facem şi la Aeroport. Lumea începe să spună că la Aeroport nu am avea nevoie de terminal pentru 4 milioane de călători, dar în următorii zece ani acolo vom ajunge.

- Aţi promis un miliard de euro investiţii pentru Iaşi şi, dacă adunăm cifrele dumneavoastră, se potriveşte. Nu se potriveşte, însă, cu numerele adversarilor politici, care vă cer să le le explicaţi acest calcul...

- Aceşti domni – dintre care unii n-au terminat încă şcoala, şi nici măcar nu sunt maturi, fac opoziţie. Am constatat că trebuzie să facă opoziţie din orice. Dau un exemplu: săptămâna trecută am fost de teri ori la Bucureşti, pentru că se creionează bugetul consolidat şi am mers pe la diferite ministere. Vreau să-i contrazic pe adversarii care comentează foarte mult, mai ales faptul că nu analizează foarte mult, că Iaşul nu a fost ocolit de Guvern. Trebuie să analizăm şi din păcate mulţi dintre politicieni nu vin dintr-un mediu de afaceri real, să vadă şi necesităţile, realitatea.

- Dar miliardul unde ar fi?

- Dau exemplu, că aici trebuie să comparăm mere cu pere... în 10 ani ani, cei care au condus administraţia au adus doar 138 milioane de euro bani europeni, bani guvernamentali. În doi ani, sunt peste 600 milioane de euro în judeţ. Niciodată nu s-au mai construit în judeţul Iaşi atât de mute dispensare – 44 dispensare se construiesc şi se reconsolidează în jur de 26, se modernizează 187 şcoli... La anul nu vor mai fi şcoli fără toaletă în interior, cu apă curentă şi canalizare. Încetul cu încetul vom recupera. În doi ani şi jumătate de când am preluat mandatul s-a construit foarte mult. Nu pot face ceea ce nu au făcut alţii în treizeci de ani!

 

Până la jumătatea anului viitor voi atinge miliardul de euro aduşi Iaşului”

 

- Unii contestă că ar ieşi suma aceasta pe care dumneavoastră o susţineţi

- Ei nu înţeleg de ce sunt vreo 60 de milioane de euro în diferite faze, la Spitalul de copii, de pildă, unde avem procesul de licitaţie... Direcţia mea principală este dezvoltarea infrastructurii sanitare, a infrastructurii învăţământului şi a celei rutiere pentru mobilitatea cetăţenilor acestui judeţ.

  - Deşi încă mai avem drumuri judeţene de pământ şi mult asfalt... lipsă, lucrurile par a fi intrat, în sfârşit, într-o zodie fastă în domeniul acesta, unde se investeşte masiv. Mai aveţi un an şi jumătate de mandat... cum vor arăta drumurile Iaşului la finalul acestei perioade?

 - Nu poţi ajunge acolo cu ambulanţa sau cu aprovizionarea... de aceea am început un proiect ambiţios în judeţ, de 500 km modernizaţi de la zero, cu absolut toată infrastructura, şi 200 de km de covoare asfaltice, acolo unde se mai poate salva asfaltul... Noi trebuie să creştem portanţa drumurilor, posibilitatea de a avea o sarcină mai mare pe roţi. Până acum, drumurile judeţene erau proiectate pentru 7,5 tone, dar acum şi microbuzele depăşesc această greutate. Atunci, trebuie să facem drumuri mult mai solide. În următorii doi ani de zile vom avea 500 de km de drum judeţean modernizat. Da, este adevărat, în judeţul Iaşul nu s-a investit acolo zeci de ani, ci doar reparaţii, însă acestea nu se pot cuantifica vreodată. Dacă stai să analizezi, pe un drum de piatră ar trebui să fie acum stratul de piatră de un metru grosime, sau măcar o balastieră în aval. Vă garantez că în 2019 întreg judeţul Iaşi va fi un şantier!

 

- Există încă probleme în această direcţie...

- Eu am preluat o reţea de drumuri judeţene de 1.053 km şi cu foarte multe probleme. Aveam 400 km de drum asfaltat din care 200 dezastruoşi, 400 km de drum balastat, însă cu un uşor balast, spre pământ, 93 km de drum de pământ... Drumul de pământ s-a redus cu 32 km, pe care i-am făcut anul trecut, la anul facem încă 30... Până la finalizarea mandatului, vreau să nu mai avem în judeţul Iaşi drumuri judeţene de pământ. Comentează foarte mulţi, dar hai să mergem în Ţicău, prin Păcurari, pe Cicoarei, în municipiul Iaşi sunt drumuri de pământ. Aş fi dorit să ating în acest an miliardul de euro investiţi pentru Iaşi din fonduri europene sau guvernamentale, însă n-am reuşit datorită faptului că proiectul de 347 milioane euro pentru aducţiune apă şi canalizare în mediul rural nu s-a semnat de către Comisia Europeană. Eu, însă, mi-am propus ca până la jumătatea anului viitor să ating miliardul de euro aduşi Iaşului fără acest proiect.

 

Accept critica, dar să fie constructivă, nu speculativă, cu interese”

 

  - Vă acuză opoziţia că nu aţi participat şi nici nu aţi delegat pe nimeni la ultima şedinţă a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord – Est, unde se stabilesc bugetele şi priorităţile alocării fondurilor europene pentru fiecare judeţ din regiune. Putem spune că sunt lucruri care „ard mai tare”?

 - Acel domn care, vremelnic, a fost pe aici vreo doi ani, a reuşit şi nu ştiu cum, dar firma la care a lucrat dumnealui are foarte multe contracte cu Consiliul Judeţean. Toate spitalele sunt păzite de firma unde lucra dumnealui. Accidental, probabil! Ei bine, eu în acea zi, la ora 10, am mers la Şcoala Costeşti, pentru recepţie. Ulterior, la 10,45 am plecat către Piatra Neamţ. Datorită drumului, am întârziat 20 de minute. Am rugat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, domnul Arsene, să ţină şedinţa că voi ajunge. Nu am fost doar la început. Ordinea de zi şi orice proiect pentru Agenţie se discută cu 2-3 zile înainte. Noi ne întâlnim toţi preşedinţii şi reprezentanţii celor 7 judeţe şi discutăm problemele tematice. În luna decembrie, de obicei, sunt şedinţe de predare a mandatului, gestiune, şedinţe mai simple. Am, ajuns la ora 11,40 şi am semnat toate documentele. Ceea ce nu ştie acel cetăţean este cum funcţionează această Agenţie, că nu are de unde. Accept critica, dar să fie constructivă, nu speculativă şi cu interese, directe sau indirecte!

 

- Pe ce veţi miza în următoarea perioadă pentru dezvoltarea Iaşului? Care sunt proiectele pe care le aveţi în minte, dar mai ales pe ce sprijin financiar mizaţi?

- Sunt câteva proiecte pentru dezvoltare, pentru a crea parcuri industriale, pentru că ele sunt motorul dezvoltării, al creării locurilor de muncă rapide. Avem Parcul industrial de la Leţcani, însă am şi o dezamăgire faţă de directorul de acolo, care e liberal, pus în 2014 şi care nu vrea să colaboreze cu noi. Pur şi simplu. El vrea... nu ştiu ce vrea, îmi pare rău! Am exemplul de la Miroslava, unde parcul industrial merge foarte bine... Dincoace, abia acum am scos la licitaţie şi m-am ocupat personal de parc, pentru obţinerea autorizaţiei. Dânsul, mai puţin. Dar vom rezolva în 2019 asta. Mai departe vreau să dezvoltăm infrastructura medicală, proiectele de gaz, cu Transgaz, unde avem parteneriat pentru două magistrale noi pe Valea Prutului şi pentru conducta de la Oneşti la Iaşi, până la Ungheni.

- Ca prioritate...

- Prioritatea noastră este să avem aducţiune de gaz în toate localităţile. Este un program pe care-l susţin şi care începe să prindă contur. Vrem să dezvoltăm comunităţile rurale, pentru că 67 la sută din populaţia Iaşului este în mediul rural şi trebuie să dezvoltăm acele zone. Să nu uităm că în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cel mai bun program care funcţionează la ora actuală, în 2017-2018 am beneficiat de al doilea buget naţional. Nu s-a mai întâmplat asta niciodată, dar, la fel, sunt perspective pentru anul 2019 de dezvoltare, de continuare a investiţiilor în mediul rural.Am hotărât să aducem gaz direct din conducta de Transgaz şi avem două proiecte majore pentru această investiţie - Dumeşti – Mogoşeşti – Cozmeşti - Schitu Duca – Covasna, iar a doua conductă va merge spre Botoşani, conducta mare. Gazul, apa, canalizarea şi infrastructura sunt cele mai importante condiţii pentru a se dezvolta o comunitate.

 

Comisia Europeană va avea 13 acţiuni la Iaşi”

 

- Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi Iaşul - sună cât se poate de frumos, aveaţi chiar un plan în acest sens... Se va potrivi, credeţi, socoteala de acasă cu cea de la Bruxelles, sau mai curând cu cea de la Bucureşti?

- Avem un portofoliu foarte bogat. În Iaşi vor fi 13 acţiuni ale Comisiei Europene. Vom avea comisiile miniştrilor comunicaţiilor din statele Uniunii Europene, deoarece Iaşul este un oraş al comunităţii IT, în dezvoltare, pe 13-14 februarie 2019. În luna mai vor veni secretari de stat din toate statele UE, pe competitivitate şi cerecetare, iar în iunie vom avea întrunirea comisarilor pe apărare cu miniştrii apărării din statele UE. Mai sunt şi alte acţiuni pe diferite categorii, de directori ai Comisiei Europene. Vom avea foarte multe vizite, iar noi, Consiliul Judeţean, avem parteneriate cu absolut toate ministerele şi vom avea 13 acţiuni, dintre care trei la nivel de miniştri sau secretari de stat. Totodată, ducem tratative pentru a aduce la Iaşi Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), format din miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne din toate statele membre UE. Este cea mai mare promovare a Iaşului. Este o provocare!

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei